Birçok hasta ilk kez vertigo atağı geçirdiğinde haklı olarak panik halinde hayati bir hastalığı varmış düşüncesiyle öncelikle acil servise başvurur. Acil servislerde kan tetkikleri yapıldıktan sonra beyin mr veya bt çekilip belirgin bir sebep bulunmadığında
hastanın şikayetlerini azaltacak serum tedavisi verilir. Hastalar şikayetleri kısmen gerilediğinde kesin tanı ve tedavi için kbb veya nöroloji doktorlarına yönlendirilirler.
Vertigo da net ve hızlı bir tedavi için vertigonun sebebinin hangi hastalık olduğunu kesin olarak bilmek gerekir. Bu hastalığın tanısı için öncelikle detaylı bir muayene ve hastanın şikayetlerini tam anlamak önemlidir. Hastalığın ne zaman başladığı, ataklarla gelip gelmediği , eşlik eden başka hastalıkların varlığı, pozisyonla değişip değişmediği gibi birçok faktör doktor tarafından iyice değerlendirilmesi gerekir.
Muayene sonrası vertigo laboratuvarında ayırıcı tanıyı netleştiren ileri tetkikler
yapılır. Bu laboratuvardaki cihazlar ne kadar kapsamlı ise okadar kesin tanı konması
kolaylaşır. İleri teknoloji gerektiren cihazlarla bu hastalığın santral denilen beyin kökenli olup olmadığı, hangi yarım daire kanalının etkilendiği, kristallerin oynayıp oynamadığı dengezsizlik varsa ne kadar olduğu detaylı bir şekilde ortaya konur.
En yaygın olarak görülen vertigo sebebi olan kristal oynaması ise manevra koltuğunda 20 dakikalık bir işlem ile tedavi yapılır. Bu hastalıkta manevra yapıldıktan sonra hastaya ilave bir ilaçta verilmez. Diğer vertigo sebeplerine göre de medikal tedaviler veya egzersizler ile tedaviler planlanır.