Bademcik Ameliyatı
Bademcik cerrahi operasyonları, boğazın arkasında bulunan iki küçük bez olarak bilinen bademciklerin enfeksiyon kapması ve kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilemesi durumunda yapılan ameliyatlar arasında yer almaktadır. Bademcikler, her insanda belirgin şekilde bulunmayabilir. Bademcik, kişinin vücudunda yaşadığı enfeksiyonlar ile savaşmalarına yardım etmek adına önemli bezlerden biri olarak görülmektedir. İçinde yüksek miktarda beyaz kan hücrelerini barındıran bademcikler, her ne kadar kişinin enfeksiyonlara karşı mücadele etmesi açısından önemli bir görev üstlense de zaman zaman bu bezlerin kendileri de enfeksiyon kapabilirler. İşte tıpta sıkça karşılaşılan bu tür durumlarda, hastanın yaşam kalitesini artırabilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak için bademcik ameliyatı gündeme gelmektedir.
Bademcik Ameliyatı Nedir?
Bademcik ameliyatı tanımı, tıbbi literatürde tonsillit olarak bilinen, bademciklerin şişip boğaz ağrısı yapmaya başladığı bademcik enfeksiyonunun giderilmesi için yapılan cerrahi operasyondur. Her yaştan insanda sıklıkla görülen tonsillit enfeksiyonu atakları, bir tonsillektomiye ihtiyaç duymanız için sebep olarak görülebilir. Bademcik iltihabı durumunda bademcik ameliyatı gerekebilmektedir.
Bademcik ameliyatı için öncelikle kişilerin bazı enfeksiyon belirtileri göstermesi gerekmektedir. Özellikle en çok bilinen bademcik enfeksiyonu yani iltihabı belirtileri şunlardan oluşmaktadır:
- Yüksek ateş,
- Yutkunma zorluğu,
- Boyunda şişiklik yaratan ve gözle görülür bezler,
- Boğaz ağrısı
Bu belirtilerin yanı sıra bademcik ameliyatı için muayene yapıldığında doktorunuzun boğazınızın kırmızı olduğunu ve bademciklerin beyazımsı veya sarı bir renkte kaplamayla kaplandığını fark edebilir. Bu belirtiler doktor muayenesinde görülebilen içsel belirtilerdir. Bu tür durumlarda bazen boğazda oluşan şişlik kendi kendine gidebilir. Ancak aksi hallerde yani uzun süreli şikayetlerin devam etmesi durumunda antibiyotik kullanımı veya bir tonsillektomi yani bademcik ameliyatı gerekli olabilmektedir. Bir tonsillektomi ayrıca ağır horlama ve uyku apnesi gibi solunum problemleri için de tedavi yöntemi olarak görülmektedir.
Kimler Bademcik Ameliyatı Olmalıdır?
Bademcik ameliyatı olması gerekenler, çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazladır. Çünkü tonsillit görülmesi ve tonsillektomi ihtiyacı küçük yaştaki bireylerde yetişkinlere oranla daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir yaştaki insanlar, geçmişte olmasa bile ileriki yaşlarına bademcikleri ile ilgili sorunlar yaşayabilir ve bu durumda bademcik ameliyatı zorunlu olabilir.
Bir tonsillit vakası bir bademcik ameliyatının yapılması konusunda tek başına garanti sebep yaratmaz. Dolayısıyla her tonsillit yani bademcik iltihabı yaşayan kişinin hemen bademcik ameliyatına alınmasına gerek yoktur. Genellikle bademcik iltihabı veya strep boğaz hastaları için ameliyat en sık uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Eğer son bir yıl içinde en az 7 kere bademcik iltihabından muzdarip olursanız veya strep vakası varsa, bademcik ameliyatının sizin için iyi bir seçenek olup olmadığı konusunda doktorunuzun muayenesinin ardından görüşlerine başvurabilirsiniz.
Bademcik Ameliyatı ile Tedavi Edilen Tıbbi Sorunlar Nelerdir?
Bademcik ameliyatıyla iyileşen tıbbi sorunlar arasında tonsillit dışında pek çok farklı vaka da bulunmaktadır. Uzman hekim tarafından yapılan bademcik ameliyatının ardından, hastalarda görülen şu tıbbi sorunlar da tedavi edilmiş olmaktadır:
- Şişmiş bademcikler ile ilgili solunum problemleri
- Sık ve yüksek sesli horlama
- Uyku sırasında nefes almayı bırakma veya uyku apnesi
- Bademciklerin sık sık kanaması
- Bademcik kanseri
Bademcik Ameliyatına Hazırlık Nasıl Yapılmalıdır?
Bademcik ameliyatı öncesi hazırlık, muhakkak hastaların dikkat etmesi ve ameliyatın sorunsuz bir şekilde atlatılması konusunda önemli bazı hususları barındırmaktadır. Öncelikle yakın bir zamanda bademcik ameliyatı olacaksanız, ameliyat tarihinden iki hafta önce anti-inflamatuar ilaçlar almayı bırakmanız gerecektir. Bu ilaçlar;
- Aspirin,
- İbuprofen ve
- Neproksen içermektedir.
Bu ilaçlar, bademcik ameliyatı sırasında veya sonraki iyileşme sürecinde, bademciklerinizin kanama riskini artırabilir. Bu yüzden bademcik ameliyatı olmadan önce mutlaka düzenli veya tek seferlik aldığınız ikaçları, bitkileri veya vitaminleri doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Tüm bu ön hazırlık kısmının dışında bademcik ameliyatından önce muhakkak aç olmanız gerekir. Dolayısıyla ameliyattan önce ne sıvı ne de katı tüketimi olmalıdır. Boş bir mide aynı zamanda ameliyatta verilecek anesteziden mide bulantı hissini de azaltacağı için daha rahat bir ameliyat süreci yaşanacaktır. Bademcik ameliyatından yaklaşık 2 saat sonra yemek yemeğe başlayabilirsiniz. Bu konuyla ilgili detaylı bilgileri yazımızın devamında ameliyat sonrası yapılması gerekenler başlığında bulabilirsiniz.
Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bademcik ameliyatı uygulaması bakımından en yaygın ve son teknolojik yöntemler kullanılmaktadır. Geçmişte olduğu gibi hastalar için zorluk yaratabilecek teknikler, günümüz gelişen teknolojisi ile birlikte kullanımdan kalmıştır. Thermal Welding adı verilen yöntemler, bademcik ameliyatı olacak kişilere çok büyük kolaylık sağlamaktadır.
Thermal Welding tekniği, bademcik ameliyatı sırasında, ısı enerjisi yayarak ve ameliyat alanında kanama kontrolü sağlayarak, hastanın ameliyattan sonraki dönemde doku iyileşmesini de hızlandırmaktadır. Hastada ameliyat sonrası ağrı azaldığı için daha konforlu ve kaliteli bir iyileşme süreci sağlanabilmektedir. Bademcik ameliyatı için kullanılan teknikler ve yöntemler hakkında detaylı bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Bademcik Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Bademcik operasyonu riskleri de her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler barındırmaktadır. Fakat bademcik ameliyatı, geçmiş yıllardan bu yana cerrahi alanda çok sık görülen ve yaygın bir şekilde yapılan işlemdir. Her ne kadar pek çok kişi için sorunsuz sonuçlansa da hastaların bademcik ameliyatı sırasında ve sonrasında bazı risklerle karşılaştığı görülebilmektedir. Bu riskler şunlar olabilir:
- Boğazda şişme
- Enfeksiyon
- Kanama
- Anestetik reaksiyon
Bademcik Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Bademcik ameliyatı ardından iyileşme dönemi, hastanın yaşam kalitesinde zorluk çıkarmadan sadece belirli kriterlere dikkat ederek atlatabildiği bir süreçtir. Ameliyat sonrasında hastalar, bademcikleri alındıkları için hafif acı yaşayabilirler. Bademcik ameliyatından sonra boğaz ağrısı görülmesi normaldir. Hastanın çenesinde, kulaklarında veya boynunda ağrı hissedilir. Özellikle ameliyattan sonra ilk iki veya üç gün, hastanın günlük yaşam temposundan çıkarak bolca dinlenmesi tavsiye edilmektedir.
Öte yandan bademcik ameliyatının hemen ardından ağrı tedavisi yapmak, iyileşme sırasında hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Bu yüzden doktorun reçetelediği ağrı kesici ilaçların kullanılması tavsiye edilir. Ancak ameliyat sonrasında boğazda kanama olması veya ameliyat sonrası hastanın yüksek ateş şikayeti görmesi gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bademcik ameliyatından sonraki ilk iki haftalık süreçte, uyurken hastanın horlaması gayet normaldir. İlk iki haftadan sonra nefes almak daha kolaylaşacağı için horlamalar da kesilecektir. Nefes alma sorunu devam eden hastaların mutlaka doktoruyla iletişime geçmesi gerekir. Bademcik ameliyatından sonra 10 gün içinde hasta tamamen iyileşir ve eski yaşantısına geri dönebilir.
Bademcik Ameliyatından Sonra Yapılacaklar
Bademcik ameliyatından sonra yapılması gerekenler, hastaları yakından ilgilendirmektedir. Öncelikle gıda tüketimi yaparken;
- Sıcak ve asitli ürünlerden kaçınmak
- Çikolata yememek
- Pipet kullanmamak
- Acı ve baharatlı gıdalar tüketmemek
- Yutması zor olan, sert ve katı gıdalardan kaçınmak
gerekmektedir. Bu süreçte hastanın bol bol su tüketmesi ve yemek yerken gıdaları iyice çiğnedikten sonra yutkunması tavsiye edilir. Bademcik ameliyatı sonrasındaki süreçte konuşmada da farklılık görülebilir. Ses tonundaki değişiklik birkaç gün içinde geçecektir. Ameliyatı izleyen 2 hafta boyunca sportif ve yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır.