Baş ağrısına başka sağlık sorunları da eşlik ettiğinde tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Baş ağrısı şiddeti de tehlike boyutunu etkiler. Uzun süre geçmeyen ve yüksek şiddette olan baş ağrıları tehlike arz eder. Baş ağrısı ile aşağıdaki durumlar görüldüğünde önemli sağlık sorunları oluştuğunun göstergesidir. Bunlar:
- Ani gelen baş ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Nefes almada zorlanma
- Kol ve bacaklarda uyuşma
- Çift ve bulanık görme
- Mide bulantısı ve kusma
- Konuşma bozukluğu
- Yürüme sorunları
- Tökezleyerek yürüme gibi sorunlar ile beraber meydana gelen baş ağrıları tehlikelidir.
Baş Ağrısı Nedir?
Baş ağrısı insanlar arasında sıklıkla görülen vücuttaki birçok nedenden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Kafanın tamamında veya bir kısmında sıkıştırıcı, zonklayıcı ve ağrılı bir şekilde meydana gelir.
Kişinin yaşam koşullarını bozan ve günlük yaşantısını zora sokan bu sorun yavaş yavaş ilerleyebileceği gibi aniden de oluşabilir. Baş ağrısı günün birkaç saatinde sürebileceği gibi birkaç gün üst üste de sürebilir.
Baş Ağrısının Hangi Seviyesinde Doktora Başvurulmalıdır?
Baş ağrısı büyük hastalıkların habercisi olabilir. Menenjit, ensefalit felç veya korona gibi bazı hastalıklardan önce şiddetli veya daha düşük seviyeli baş ağrısı görülebilir. Bu hastalıklar ölümle sonuçlanabileceği için acil bir şekilde doktora gidilmelidir.
Kişi hayatında sürekli baş ağrıları yaşamıyorsa ve aniden gelen bir baş ağrısı ile karşı karşıya kaldıysa bir sorun olduğunu anlamalıdır. Baş ağrısı ile beraber başka sorunlar da yaşanabilir. Baş ağrısı esnasında vücut ısısı 39 ile 40 dereceden fazla bir seviyeye geldiyse veya bayılacak dereceye gelindiyse acil bir şekilde hastaneye gidilmelidir.
Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Baş ağrısı oluştuğu sebepleri araştırılırken baş ağrısına eşlik eden soruna göre sonuca varılmalıdır. Baş ağrısı ile görülen sorunlar:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Işığa duyarlılık
- Sese karşı hassasiyet gibi sorunlar ile beraber değerlendirilmelidir.
- Baş ağrıları çoğu zaman psikolojik veya stres kaynaklı olabilir. Bazen de nörolojik sebeplere bağlı olarak hayati tehlikelere neden olabilecek hastalıkların habercisidir. Buna bağlı olarak hiçbir tedavi gerekmeyeceği gibi acil tedavi ihtiyacı da görülebilir.
Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Gerilim tipi baş ağrısı, nevraljik baş ağrısı, migren ve küme tipi baş ağrısı fonksiyonel ve birincil çeşit baş ağrısıdır.
İkincil çeşit baş ağrılarında ise başka hastalıklardan kaynaklı sorunlar yaşanır. Bu hastalıklar:
- Akut sinüzit
- Diş ağrıları
- Kulak enfeksiyonları
- Grip ve nezle
- Glokom
- Beyin damar problemleri
- Hipertansiyon
- İyi veya kötü huylu tümörler
- Kafa travmaları gibi hastalıklara bağlı baş ağrıları oluşabilir.
- Baş ağrıları içerisinde en sık görülenler migren ve gerilim tipi ağrılardır. Hasta ani ve şiddetli bir ağrıya maruz kalınca beyin kanaması gibi büyük problemler de ardından gelebilir.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?
Baş ağrılarının içerisinde en çok görülen tiptir. Hangi sebeple oluştuğu bilinmediği gibi başka hastalıkların bunu tetiklediği de söylenemez. Hiçbir nörolojik belirti yoktur ve beyinde hasar gerçekleşmemiştir. Başın etrafını bir bandajın sarması gibi baskı uygulayarak gelişen bir ağrıdır. Orta veya hafif şiddette bir ağrıdır. Nedeni her ne kadar bilinmese de uykusuzluk, aşırı stres ve çalışma koşullarının tetiklediği sonucu ortaya çıkmıştır.
Belirtileri:
- Alın ve şakak bölgesinde yüksek basınç hissi
- Omuz kasları, boyun ve kafa derisinde hassasiyet
- Şiddetli olmasa da sese ve ışığa karşı hassasiyet
- Kafanın içinde doluluk hissi gibi belirtiler ile ortaya çıkar.
Migren Tipi Baş Ağrısı Nedir?
Şiddetli ve baş ağrısı olan migren toplumda sıklıkla görülen hastalıklardan biridir. Nöbetler halinde gelişir. Baş ağrısı, bulantı ve kusma görülür. Çok nadir görülebileceği gibi haftada birkaç kez de görülebilir. Başın tamamını veya belirli bir bölgesini kapsayabilir.
Belirtileri şu şekildedir:
- Karamsarlık
- Huzursuzluk
- Ani ruh değişimleri
- Boyun ağrıları ve tutulması
- Aşırı yemek yeme isteği
- Sık sık esneme
- Sıklıkla susama ve idrara çıkma belirtileri ile karakterizedir.
Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir?
En şiddetli baş ağrıları içerisinde yer alır. Genellikle bir bölümde yüksek ağrı vardır. Bu bölge genellikle tek gözün çevresidir. En çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. 30 ile 45 gün arasında süren ağrılar görülebilir. Ağrı kişinin uyumasını bile engelliyor ve gözlerinden yaş getiriyorsa bu küme tipi baş ağrısıdır. Belirtileri:
- Tek taraflı ağrılar
- Huzursuzluk ve sinirlilik hali
- Etkilenen tarafta gözyaşı ve kızarıklık
- Etkilenen tarafta burnun tıkanması ve akması
- Ciltte solma ve kızarma
- Göz kapağında düşüklük
- Etkilenen kısımda gözün şişmesi
- Alın ve yüzün terlemesi gibi belirtiler görülür.
Nevraljik Tip Baş Ağrısı Nedir?
Nevraljik tip baş ağrısında sinir uçlarının hassasiyeti yüksektir. Hastalar ağrıyı ani elektrik çarpması veya başın herhangi bir yerine şiş koyulması şeklinde tanımlar. Bu baş ağrısının oluşmasının en büyük sebebi soğuğa maruz kalmadır. Bunun yanında dolaşım bozuklukları, kahve ve sigara kullanımının yüksek olması ve vücudun sinir sistemlerinde görülen sorunlar neden olur. Belirtileri şunlardır:
- Ani ve şiddetli gelen baş ağrısı
- Yüksek ateş
- Mide bulantısı ve kusma
- Ense sertliği
- Nöbetler
- Uyuşma ve iletişim kurma sorunları gibi problemlerden dolayı nevraljik tipi baş ağrısı ortaya çıkar.
Çocuklarda Baş Ağrısı Nedir?
Çocuklarda görülen baş ağrıları birincil ( Primer) baş ağrısı veya migren olarak bilinir. Çocuklardaki bu ağrıların birçoğuna genellikle bir tanı konulamaz. Kafanın ön kısmında oluşan ağrılar riskli kategoride değildir. Ancak kafanın arka kısmına yerleşen ağrılarda mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.
Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Baş ağrısı genellikle ilaç tedavisi ile geçirilir. Ancak oluştuğu çeşide göre de farklı tedaviler uygulanır. Gerilim Tipi Baş Ağrısı Tedavisinde:
Basit ağrı kesicilerle beraber kas gevşetici ilaçlar da kullanılır. Bu sorunun giderilmesinde psikolojik tedavilerde etkilidir. Bu bakımdan antidepresan ilaçlar veya kaygı gidericiler de tavsiye edilir. Psikolojik terapiler ve gevşeme egzersizleri de gerilim tipi baş ağrısını geçirmede etkilidir.
Migren Ağrısı Tedavisi:
Migren tedavisinde kullanılan birçok ilaç türü vardır. Bu ilaçlar ataklar gelince ağrıyı aniden durdurmak için kullanılır. Atak ile beraber gelen bulantı ve kusma gibi sorunları da ortadan kaldırmak için çeşitli ilaçlar tavsiye edilir. Epilepsi, hipertansiyon veya depresyon ilaçlarının da migren ataklarını azalttığı bilinir. Aşağıdaki hastalığı tetikleyen unsurlardan uzak durulması da migrenin tedavisinde önemlidir:
- Uzun süre aç kalınmamalı
- Uzun süre susuz kalınmamalı
- Uykusuz kalınmamalı
- Aşırı kafein tüketiminden kaçınmalı
- Alkol tüketilmemeli (özellik kırmızı şarap)
- Bazı beyaz peynir çeşitlerinin tüketiminden uzak durulması migren ataklarını azaltmada etkilidir.
Küme Tipi Baş Ağrısı Tedavisi:
Küme baş ağrısını tamamıyla geçirecek bir ilaç yoktur. Ancak ağrıyı azaltacak ve süresini kısaltacak ilaçlar kullanılır. Stresin bu hastalığa neden olduğu unutulmamalı ve stres oluşturan unsur ve ortamlardan uzak durulmalıdır. Oksijen tedavisi de küme tipi baş ağrısında etkili olabilir. Bu konuda uzman doktorun tavsiyeleriyle tedavi ilerlemelidir.
Evde Baş Ağrısını Geçirmede Etkili Teknikler Nelerdir?
Migren atağında soğuk pres etkilidir. Soğutma pedi kafanın üzerine yerleştirilir ve 15 dakika bu şekilde beklenir. Daha sonra kaldırılarak ara verilir.15 dakika da bu şekilde durulduktan sonra tekrar aynı işleme devam edilir.
Küme tipi baş ağrısı için yine soğuk uygulama yapılabilir. Aynı zamanda karanlık bir ortamda kalmak da küme tipine iyi gelir.
Gerilim tipi baş ağrısında etkili olan bir yöntem ise sıcak prestir. Isıtma pedi ya da sıcak havlu kafanın arka kısmına konulur ve ağrının geçmesi beklenir. Sinüslere bağlı baş ağrılarında sıcak bir duş iyi gelebilir.
Gün içerisinde kafa derisine yapılan baskılar da baş ağrısı yapabilir. Saçları aşırı sıkı toplamak, sıkı saç bandanaları ve taçlar da ağrıya neden olur. Bunlar tespit edildiğinde derhal saçların rahat bir şekilde açılması sağlanmalıdır.
Karanlık Ortam Etkisi Nedir?
Bilgisayar ve diğer yüksek ışıklara maruz kalan kişiler karanlık bir ortamda rahat bir uyku uyumaya çalışmalıdır. Siyah fon perdeler kullanılarak gün içerisinde bu sağlanabilir. Bilgisayar ekranına aydınlatma önleyici filmler de takılarak ışığın rahatsız edici etkisi önlenebilir.
Gevşeme ve Masaj Uygulamaları
Germe, gevşeme, yoga ve meditasyon gibi uygulamalar ile kişi stresten uzaklaşabilir. Bu uygulamalar baş ağrısının yanında başka ağrıları da gidermede etkilidir. Boyun çevresinde yapılacak olan iyi bir masaj da baş ağrısı tedavisinin başarılı olmasında etkilidir.