Boğaz ağrısı şikayeti ile birlikte boğazda yanma, öksürük, boğazda kaşıntı ve ağrı gibi şikayetler de görülebilir. Boğazda oluşan en yaygın semptomlardan ilki boğaz ağrısıdır. Yapılan araştırmalara göre her sene 13 milyondan fazla hastanın boğaz ağrısı nedeni ile sağlık kuruluşlarına başvurarak boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap aradıklarını ortaya koymuştur. Genellikle boğaz ağrısı kuru hava ve boğaz enfeksiyonu gibi çevresel koşullardan kaynaklanmaktadır. Boğaz ağrısı nedeni ile hastaların yaşam standardı düşer. Pek çok vaka kendiliğinden iyileşir. Ancak faranjitten kaynaklanan ağrı söz konusu ise kişilerin ağrısı o kadar çabuk geçmeyebilir. Bu durumda ağrının genellikle ağzın hemen arkasındaki alanda meydana geldiği bilinir. Bademciklerin şişmesinden kaynaklı ağrı ise ağzın arkasında bulunan yumuşak dokuyu etkiler. Kısacası hangi nedenden dolayı boğaz ağrıdığına göre, ağrının meydana geldiği yer ve ağrı şiddeti değişiklik gösterebilmektedir. Boğaz ağrısı ile birlikte görülen vücut ağrıları, burun akması, zor yutkunma, öksürük gibi belirtilerin olması farklı hastalıkların varlığına işaret edebilir.

Boğaz Ağrısında Hangi Tedavi Yöntemleri Kullanılır?

Boğaz ağrısı tedavi yöntemleri çoğu zaman gerekmeden boğaz ağrısının geçtiği bilinmektedir. Viral enfeksiyondan kaynaklanan boğaz ağrıları bir hafta sonrasında kendiliğinden geçer. Herhangi bir tıbbi müdahalede bulunmak gerekmez. Eğer boğaz ağrısı ile birlikte ateş görülüyorsa çeşitli ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Çocuklarda görülen vakalarda çocuklar için özel ilaçların kullanılması şarttır. Yetişkinler için kullanılan ilaçlar çocuklarda kullanıldığı zaman ciddi yan etkiler ortaya çıkar. Aspirin boğaz ağrısında kullanılmaz.

Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap hastalığın bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanması halinde antibiyotiklerdir. Antibiyotiklerin ciddi ilaçlar olduğunu unutmamak gerekir. Tedavi tamamlanmadığı zaman, vücut bakterilere karşı savnmasız kalır ve bağışıklığı düşer. Antibiyotik kullanımına dikkat etmek gerekir. Hekimin verdiği dozda ve sürede antibiyotik kullanılması gerekir. Antibiyotik kullanımı kesinlikle yarıda kesilmemelidir. Antibiyotik tedavisini yarıda bırakılması romatizmal ateş ve ciddi böbrek iltihabı ile sonuçlanabilir.

Boğaz Ağrısında Bireysel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boğaz ağrısında bireysel tedavi yöntemleri çok çeşitlidir. İlk olarak boğazın sürekli olarak nemli kalması sağlanmalıdır. Sık sık ılık su tüketmek bu ihtiyacı karşılar. Boğaz ağrısı yaşıyorsanız çok sık konuşmayın. Fazla konuşmak boğazın yorulmasına neden olabilir. Bu durum boğaz ağrısının artmasına yol açar. Hastalar sıvı tükettikleri zaman, kafeinli içeceklerden uzak durmalıdırlar. Alkolden de kaçınmak gerekir. Bu içecekler su kaybına yol açar. Sıvı tüketirken et suyu ve tavuk suyu çorbalar içilmesi iyi olur. Bu gıdalar yüksek vitamin içermektedir. Çorbaların ılık olarak tüketilmesinde fayda vardır. Ilık çorba içmek boğaz ağrısı şikayetini hafifletir.

Tuzlu su ile gargara yaparak ağrıları hafifletebilirsiniz. Bunun için bir su bardağına yarım çay kaşığı tuz atın ve gargara yapın. Özellikle 6 yaşından büyük olan çocukların gargara yapması önemlidir. Daha küçük çocukların gargara yaptıkları suyu yutma riski bulunur. Bu nedenle gargara önerilmez. Bunun yerine pastil kullanılabilir. Pastil boğazı yumuşatır ve boğazın nemli kalmasını sağlar. 4 yaşından küçük çocuklarda pastil kullanılması önerilmez. Bireysel tedavi parçası olarak sigara ve buna benzer tahriş yapan maddelerden uzak durmak gerekir.

Boğaz Ağrısında Tedavi için Bitkisel Yöntemler Kullanılabilir mi?

Boğaz ağrısı tedavisinde bitkisel yöntemler işe yarayabilir. Elma sirkesi uzun yıllardan beri kullanılan bir maddedir. Sirkenin bileşeni asetik asittir. Bakteriler ile savaşmaya yardımcı olan içeriği bulunur. Bir bardak suyun içine bir çorba kaşığı sirke ekleyip daha sonra balla birlikte içilmesi faydalı olur. Elma sirkesinin anti bakteriyel özelliği ile boğaz ağrınızda hafifleme olacaktır.

Kendi spreyinizi bitkisel ürünlerden hazırlayıp kullanabilirsiniz. Özellikle ekinezya ve ada çayı karışımı etkilidir. 1 çay kaşığı öğütülmüş ekinezya ile 1 çay kaşığı öğütülmüş ada çayını suya atarak demlendirin. Daha sonra süzdüğünüz karışımı boş bir sprey kutusu içne koyun. Bu şekilde boğaz ağrısı hafifletilir.

Yapılan çalışmalar limon suyunun da boğaz ağrısı tedavisinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Doğal bir içecek olan limon suyu yüksek miktarda C vitamini içermektedir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu bir etkisi vardır. Anti oksidan oranı yüksektir. Mukoza zarının nemli tutulmasına yardımcı olur. Limon suyunun içine bal ya da tuz koyarak tüketebilirsiniz.

Boğaz ağrısı için bu doğal yöntemlerin yan etkisi bulunmaz, kolay uygulanır, ucuzdur. Ancak bu yöntemleri uygulamanıza rağmen belirtilerinizde en ufak bir olumlu değişme olmazsa mutlaka uzmandan yardım alın.

Boğaz Ağrısında Teşhis Nasıl Konulur?

Boğaz ağrısında teşhis konması için sorunun en az bir haftalık bir süreçte olması gerekir. Hastalık bir haftayı geçtiği zaman artık hekime başvuru yapılmasının zamanı gelmiş demektir. Bir haftalık sürede geçmeyen boğaz ağrılarında genellikle bu durumun altında ciddi bir hastalık yatar. Boğaz ağrısı şikayeti ile hastaneye giden kişiler için ilk olarak fiziki muayene yapılması gerekir. Doktor fiziki muayene için ışıklı bir aletten faydalanır. Şişmiş bezlerin kontrol edilmesi için elle boyna müdahale eder. Ayrıca steteskop aracılığı le nefes alıp vermenin normal olup olmadığı kontrol edilir. Bütün bunlara ek olarak hekim laboratuvar testleri uygulamak isteyebilir. Örnek almak için pamuklu bir çubuk boğaz içine sürülür. Örnek alınır ve alınan örnek incelenir. Günümüzde pek çok laboratuvar yalnızca bir iki dakika içinde alerjen testi yapabilir. Ancak net bir bilgi alınması açısından boğaz kültürü test sonuçlarının beklenmesinde fayda vardır. Bu testlerin sonucu ortalama 24 saat ile 48 saat arasında çıkar. Zaman problemi olması halinde hızlı antijen testleri yapılabilir.

Boğazdan alınan sıvı örnekleri ile bakterilerin varlığı test edilebilir. Tedavi yönteminin planlanması için bu örnekler önem taşır.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısı nedenleri farklı olabilir. Boğaz ağrısı enfeksiyonlarından tutun, yaralanmalara kadar giden geniş bir yelpazede yer alan nedenlerden dolayı boğaz ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar boğaz ağrılarının yüzde 99 virüslerden kaynaklandığını ortaya koymuştur. Kızamık, suçiçeği, kaba kulak ve grip gibi hastalıklar ile birlikte boğaz ağrısı görülebilir. Bakteriyel enfeksiyonların da boğaz ağrısına yol açtığı bilinmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlarda boğazda pamksu ve beyaz görünüme sahip bir iltihap vardır. Kişilerin alerjisi olması halinde, alerjenle karşılaşıldığı zaman boğaz ağrısı meydana gelebilir. En çok karşılaşılan alerjenler arasında evcil hayvan tüyü, çim, polen ve toz yer alır. Alerjenle karşılaşan kişide burun tıkanıklığı, boğaz tahrişi, göz sulanması ve hapşırma gibi problemler görülmektedir. Bu durumda burunda aşır mukus salgılanması olacaktır. Fazla salgılanan mukus, boğazın arka kısmına damlar. Akıntı boğazda tahrişe neden olur. Boğaz ağrısı oluşur.

Havaların kuru olması da boğaz ağrımasına yol açabilir. Isıtıcı ve klimaların çalıştığı yerlerde bulunmak ve kapalı alanda çalışıyor olmak gibi nedenlerden görülen boğaz ağrılarının sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Sigara ve tütün kullanmak, kirli havada yaşamak gibi nedenlerden de boğaz ağrısı olabilir. Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap aramak ve boğaz ağrısı için çeşitli önlemler almak hayat kalitesini yükseltir, kişilere sağlığını geri kazandırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir