Boyundan kaynaklanan vertigo boyun kemiklerinde bozulmaları ve kireçlenmeleri ifade eder. Beyin sapı ve beyinciği besleyen damarlardaki kan akışının azalmasından kaynaklı vertigo görülür. Boyun kemiklerinde yaşa bağlı bozulmalar görülebilir. Travmalar da boyun kemiklerinde bozulmalara neden olabilir. Boyunda ağrıya yol açan ve omurgadan kaynaklanan pek çok neden olabilir. Genellikle omurga ve yumuşak dokuların travmaya bağlı zedelenmesinden bu durum ortaya çıkar. Boyun fıtığı ve boyun kireçlenmesi de diğer nedenler arasında yer alır. Vertigo bu nedenlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Doğrudan boyundan kaynaklanmayan ancak boyuna yansıyan ağrılar da vertigoya neden olabilir. Bu nedenler arasında şunlar yer alır:
- Romatizmalar,
- Yanlış duruş bozuklukları,
- Adale kaynaklı durumlar,
- Strese bağlı boyun ağrıları.
Vertigo Nedir?
Vertigo kelimesinin anlamı baş dönmesidir. Latince bir kelimedir. Kelime kökeni vertere yani dönmekten gelmektedir. Vertigo hastası olan kişiler kendisinin ya da çevresinin döndüğünü hisseder. Bu his rahatsız edicidir. Tıbbi bir terim olan vertigo, yaygın olarak görülmekte ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Vertigo aslında bir hastalık değildir. Sadece bir semptomdur. Yani kendi başına hastalık olmadan farklı hastalık ya da hastalıklardan dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Vertigo görülmesine neden olan çok sayıda hastalık olabilir. Vertigo tedavisinin yapılması için öncelikle altta yatan hastalığı tespit etmek gerekir. Bu nedenle tek bir standart tedavi yönteminden söz etmek mümkün değildir.
Vertigo Hangi Hastalıkların bir Semptomu Olabilir?
Vertigo semptomu genellikle kalp ve damar sistemi, merkezi sinir sistemi ya da metabolizma hastalıklardan ortaya çıkmaktadır. Bu alanda hastalığı olan kişiler bir semptom olarak baş dönmesi yani vertigoyla karşılaşabilirler. Vertigo her yüz kişiden 10’unda görülen yaygın bir durumdur. Bu hastalık kişilerin günlük hayat aktivitelerini yapmalarına engel olacak seviyede olabilir. Kimi insanlar da ise vertigo daha az belirti verdiğinden çok rahatsız edici değildir. Vertigo için acil servislere ve polikniklere başvuran kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Hastalık rakamları ciddi seviyelere ulaşmaya başlamaktadır. Hastaneye başvuran kişiler için mutlaka multidisipliner bir yaklaşımla kapsamlı tetkiklerin yapılması şarttır.
Vertigo Nedenleri Nelerdir?
Vertigo nedenleri çok geniş bir alanı kapsar. Vücutta yer alan çok sayıda dengeye yardımcı organ bulunur. Bu organlardan herhangi bir tanesinin zarar görmesi demek vertigoya sahip olmak anlamına gelebilir. Hastalığa neden olan durumun detaylı incelenmesi gerekir. Kulak ile ilgili hastalıklar vertigo neden olan durumlar arasında ilk sırada yer alır. İç kulak kristallerinin yerinden oynaması vertigonun bilinen ilk nedenidir. Denge sinirinin iltihap kapması halinde bu durum söz konusu olabilir. Benzer şekilde Meniere hastalığı da vertigonun ortaya çıkmasına neden olur.
Vertigo için Hangi Doktora Gitmek Gerekir?
Vertigo tedavisi için doktor seçimini altta yatan hastalığa göre yapmak gerekecektir. Çoğu zaman vertigo altında yatan hastalıklar kulaktan kaynaklandığından kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekecektir. Vertigonun baş hareketleri sonrasında ortaya çıkmasına pozisyonel vertigo adı verilmektedir. Üst solunum yolundan kaynaklı iltihaba bağlı durum söz konusu olursa yine kulak burun boğaz hekimine görünmek gerekir. Vertigonun farklı pek çok türü vardır. Her birinin altında yatan hastalığa göre belirtileri ve tedavisi vardır.
Ayrıca tanının nöroloji hekimi tarafından da yapılması gerekebilir. Hekim inceleme sonrasında ek görüntüleme tekniklerinden faydalanmak isteyebilir. Tedaviye başlanması için önce altta yatan nedenin bilinmesi gerekir.
Boyundan Kaynaklı Vertigoya Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Boyundan kaynaklı vertigo nedenleri genellikle bölgenin incinmesi sonrasında ortaya çıkar. Boyun bölgesinin etkilenmesi için sadece bu bölgenin doğrudan zarar görmesi gerekmez. Bölge daha genel durumlardan dolayı da etkilenebilir. Bu durumlar arasında şunlar yer almaktadır:
- Kişinin yoğun stresli bir hayat yaşaması,
- Üzüntü,
- Anksiyete,
- Damarda tıkanıklıklar,
- Şeker hastalığı,
- Kan basıncında düzensizlik olması durumları da boyun bölgesinde sorunlara yol açara vertigo görülmesine neden olabilir.
Özellikle düşme ve yaralanma durumlarından sonra da kişide vertigo şikayeti görülebilir. Kazalardan korunmak için çok dikkatli olmak gerekir.
Vertigonun Geçmesi için Ne Yapmak Gerekir?
Vertigonun geçmesi için çok farklı yöntemlerden faydalanmak gerekebilir. Çeşitli hareketlerin yapılması, ilaçların kullanlması ve altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi gibi durumlar vertigonun iyileşmesini sağlar. Kimi vertigo hastalarında sadece dinlenmeyle bile sonuç almak mümkündür. Nasıl bir yol izleneceğine karar vermek adına hekime gitmek yeterli olur. Beyinde ya da beyin damarlarında sorun olması halinde ya cerrahi tedavi ya da ilaç kullanımı vertigoyu tedavi edecektir. Tuz ve kafeini azaltmak da iyi bir çözümdür.