Dış Kulak Yolu İltihabı
Dış kulakta iltihap acı ve ağrı şikayetlerine neden olabilir. Dış kulak yolu iltihabı çoğu zaman deniz ve havuz aktivitelerinin fazla olduğu yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Deniz ve havuz suyu içinde bakteriler bulunabilir. Bu bakteriler kulakta iltihap oluşmasına neden olur. İltihap yalnızca bakteriler nedeni ile değil, virüsler ve mantar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Dış kulak iltihabı olan kişi işitmede zorlu çekebilir, şiddetli ağrı vardır ve genellikle kulak akıntısı görülür. Nadiren iltihap ile birlikte ateş görüldüğü de olur. Dış kulak yolu iltihaplarının en erken zamanda tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde kulaktaki iltihabın vücudun diğer yerlerine yayıldığı bilinir. Dış kulak yolu iltihabının ilerlediği durumlarda kişi acıdan yemek yiyemez bir hale gelebilir. Risk faktörlerine hedef olan kişilerin dış kulak yolu iltihabına karşı çok daha dikkatli olması gerekir.
Dış Kulak Yolu İltihabı için Kimler Risk Altındadır?
Dış kulakta iltihabında risk altında olan kişiler bulunmaktadır. Özellikle daha önce dış kulak yolu iltihabı yaşamış olan kişilerin yeniden bu sorunla karşılaşmaları oldukça olasıdır. Kişilerin temas ettikleri su ile sağlıklı kişilerin temas etmesi halinde de risk oluşmaktadır. Bu nedenle toplu kullanılan havuzlar konusunda dikkatli olmak gerekir. Eğer daha önce bu sorunla karşılaştıysanız kulağınızı sudan korumanız gerekir. Duş alırken kulağınıza pamuk takmanız gerekebilir. Ayrıca su sporlarına ara verilmesinde fayda vardır. Şeker hastası olanlar, AIDS hastaları, organ nakli geçirmiş kişiler, radyoterapi ve kemoterapi almış kişiler dış kulak yolu iltihabı için risk altında olan kişiler arasında yer alır. Bu kişilerin diğer insanlara göre çok daha fazla özen göstermesi gerekir.
Dış Kulak Yolu İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Dış kulakta iltihap nedenleri arasında alerjiler, enfeksiyonlar, dermatolojik nedenler bulunmaktadır. Dış kulak yolu iltihabını anlamak için önce dış kulak yolunun yapısını anlamak gerekir. Dış kulak yolu, nemli ve sıcak bir alandır. Alanın bu özellikleri orada bakteri ve mantarların üremesi için uygun yapar. Kulak iltihapları her ne kadar yaz aylarında sıkça görülse de kış aylarında da vakalar ortaya çıkabilir. Orta kulak iltihabı ile dış kulak iltihabı birbiri ile karıştırılmakla birlikte bu iki durum birbirinden tamamen ayrıdır. Dış kulakta iltihaba neden olan sebeplerin başında mantarlar gelmektedir. Bu iltihaba yol açan mantarın tıptaki adı aspergillus niger’dir. Mantar ile birlikte kulakta şiddetli ağrı, işitme azlığı ve kaşıntı görülmektedir. Muayene sırasında hekim kulakta beyaz renkli mantar görebilir. Mantardan kaynaklanan dış kulak yolu tedavisinde kulağın nem ve sudan korunması büyük önem arz etmektedir.
Kulak Kiri Dış Kulak Yolu İltihabına Yol Açar mı?
Kulak kiri dış kulakta iltihabına tek başına neden olamaz. Ancak kulak kirinin temizlenmesi için yapılan davranışlar iltihaplanmaya yol açabilir. Kulakta buşon olarak bilinen sıvı bulunur. Bu sıvı halk arasında kulak kiri olarak bilinse de aslında vücudun savunma mekanizmasıdır. Yani kir değildir. Bu salgı sayesinde kulak dışarıda bulunan toz ve diğer partiküllerden korunmuş olur. Kir bu salgıya tutulur ve salgı kurur. Daha sonra salgı dış kulak yoluna doğru itilir. Yani kulak kendi kendini korur ve temizler. Kulak kiri olduğunun düşünülmesi, insanların kulak çubuğu kullanmasına yol açıyor. Ancak kulak çubukları kulağı temizlemek şöyle dursun, daha kirlenmesine ve diğer çeşitli problemlere yol açıyor. Kir, kulakta daha derinlere itiliyor. Bu da ileri durumlarda kulak tıkanmasına kadar gidebiliyor. Kulak tıkanması nedeni ile kişi işitme kaybına kadar giden çeşitli problemler ile karşılaşabiliyor. Kulak kirini çubuk ile temizlemeyin.
Dış Kulak Yolu İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Dış kulakta iltihap belirtileri her hasta için farklı olabilir. Genellikle hastalar ağrı, tıkanma hissi, akıntı, kaşıntı gibi problemlerden şikayetçi olmaktadır. Bazı vakalarda ateş de şikayetlere eşlik etmektedir. Hastalar çiğneme hareketi yaptıkları zaman bile kulaklarında şiddetli bir ağrı hissedebilirler. Kulak derisi incelendiği zaman pullu ve döküntülü bir görüntü olabilir. Kişi dış kulak yoluna dokunduğu zaman bölgede ağrı hisseder. Ayrıca kulaktan sarı yeşil renkli ve kötü kokulu akıntı görülebilir. Kulakta hekim muayene sırasında kırmızılık bulabilir. Eğer bu belirtiler sizde mevcutsa mutlaka vakit kayıp etmeden bir doktora görünmek gerekir. Hekim hastayı önce muayene ederek iltihabın altında yatan nedeni tespit edecektir. Bu nedene göre hastaya tedavi planı hazırlanır. Her hasta için özel bir plan hazırlanması gerekir.
Kulak Kiri Dış Kulak Yolu İltihabı Nasıl Yapılır?
Dış kulakta iltihabında tedavi amaçlı kesinlikle doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Hekimin yazdığı ilaçların dışında ilaç kullanmak işitme kaybına kadar varan ciddi sonuçların görülmesine yol açabilir. Hekimin verdiği ilaçları söylenen şekilde ve miktarda kullanmaya özen göstermek gerekir. Eğer kulağınızda kir, mantar kitlesi olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurun. Kendi başınıza ilaçla kendiniz tedavi etmeye çalışmayın. Hekim muayene yaptıktan sonra direk tanı koyacaktır. Konulan tanıya göre tedavinin damlalar ya da ilaçlar ile yapılması gerekebilir. Eğer muayene sırasında akıntı ya da iltihap tespit edilirse bunların temizlenmesi gerekir. Eğer hasta çok şiddetli ağrıdan şikayetçi oluyorsa, ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekebilir. Kişi tedavi olduğu süre boyunca kulağını mutlaka korumalıdır. Kulağa su kaçmaması gerekir.
Tedavi başladıktan sonra 3 gün içinde yavaş yavaş belirtiler ortadan kalkar. 10 gün içinde ise bu belirtiler tamamen ortadan kalkar. İltihaba erken dönemde müdahale edilmesi halinde kişinin yaşadığı ağrı azalır. Ayrıca enfeksiyon vücudun diğer yerlerine yayılmaz. Bu nedenle erken müdahale önem taşır.
Dış Kulak Yolu İltihabı Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Dış kulakta iltihap tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler tedaviden başarılı sonuç alınabilmesi açısından önemlidir. Hastaların ilacı kulanmaya devam ettikleri sürece kulaklarını kuru tutmaları çok önemlidir. Duş almak yerine banyo yapmak daha iyi olur. Bu sırada saçların ıslandığı yerden suyun kulaklara gitmesini engellemek gerekir. Kulaklar tıkaç ile tıkanarak korunabilir. Ancak kulak tıpası kullanmak sakıncalıdır. Hekiminizin önerdiği ilaçların dışında kendi başınıza ilaç kullanmayın. Hekim tarafından verilen ilaçları düzenli kullanın. Su sporları yapıyorsanız ara verin. Doktorunuza sormadan spora başlamayın. Kulağı kesinlikle ovmayın ya da kaşımayın. Bu durum kulaktaki iltihabın şiddetlenmesine neden olur. Hekim size kulak damlası verebilir. Damlayı damlatmadan önce damlayı ellerinizde ısıtın. Bu şekilde damlanın baş dönmesine engel olabilirsiniz.
Dış Kulak Yolu İltihabından Korunmak için Ne Yapmak Gerekir?
Dış kulakta iltihabından korunmak için çeşitli önlemler almak faydalı olur. Öncelikle yüzme havuzları konusunda temizliğe özen gösterilmesi gerekir. Eğer kişi geçmişte dış kulak yolu iltihabı geçirdiyse çok daha dikkatli olmak gerekir. Kulak tıkaçlarının kullanılması faydalı olur. Tedaviden olumlu sonuç almak isteyen kişiler mümkünse havuz ve denize girmemelidir. Kulakları temizlemek için kulak temizleme çubuğu kullanılmamalıdır. Kulağa kesinlikle yabancı cisimler sokulmamalıdır. Kulak neme maruz bırakılmamalıdır. Kulaklar silinmeli ve temizlenmelidir. Su sporları yapılmamalıdır. Bu önerilere uymanız halinde zaten riski en aza indirmiş olursunuz.