Kulak Ağrısı
Kulakta ağrı hayat kalitesini düşürür ve hastanın rahatsız hissetmesine yol açar. Kişinin kulak ağrısı yaşamasına yol açan nedenler çok çeşitlidir. Sinuzit, alerjiler, iltihaplar kişinin ağrı hissetmesine neden olabilir. Kulakta ağrının sürekli devam etmesi, her geçen gün şiddetini artırması, kulak ağrısı ile beraber kulakta akıntı gibi problemlerin olması durumunda mutlaka uzman hekimin ziyaret edilmesi gerekir. Hekim hastayı muayene ederek, kulak ağrısının altında yatan nedenin ne olduğunu tespit edecektir. Ağrıya yol açan nedene yönelik uygun bir tedavi planının yapılması gerekir. Kulak ağrısı şikayetinde erken muayene olmak önemlidir. Çünkü özelikle iltihap gibi durumların varlığında enfeksiyon vücudun diğer yerlerine yayılabilir.
Primer Otalji Kapsamına Giren Kulak Ağrısı Nedir?
Primer otalji kapsamına giren kulak ağrısı orta, iç ve dış kulağın tümünü kapsamaktadır. Dış kulak ilgili kulak ağrıları mekanik ve enfeksiyöz nedenler olarak iki farklı şekilde sınıflandırılabilir. Mekanik nedenler olarak travma ve yabancı cisimlerden kaynaklanan problemlerden bahsedilebilir. Enfeksiyöz kulak ağrısı belirtileri arasında ise mantarlar ve bakteriler yer alır. Yanık ve donma olayları, kıkırdağın iltihaplanması, travma ve hematom adı verilen kan toplanması durumlarında kulak ağrısı meydana gelebilir. Dış kulak yolunda gerçekleşen aşağıdaki durumlar da kulak ağrısı görülmesine neden olabilir:
- Orta kulakta sıvı birikmesi,
- İltihaplanmalar,
- Östaki borusunun tıkanması,
- Orta kulak iltihaplanması,
- Kulak zarı yırtılması,
- Kulakta kir birikmesi,
- Zona nedeni ile kulak ağrısı yaşıyor olabilirsiniz.
Sekonder Otalji Kulak Ağrısı Nedir?
Sekonder otalji kapsamına giren kulak ağrısı 5 farklı sinire yansıyan kulak ağrılarını kapsamaktadır. Bu ağrılar aşağıdaki nedenlerden birine bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir:
- Mide fıtığı,
- Çene eklemi hastalıkları,
- Yemek borusunda sıkıntı yaşanması,
- Ağız ve boğaz enfeksiyonları,
- Gırtlak kanseri,
- Diş hastalıkları,
- Tümör,
- Ağız içi yaralar kulakta ağrı yaşanmasına yol açar.
Kulak ağrısı şikayeti ile gelen hastayı hekim muayene eder ve kesin olarak ağrı nedenini saptar. Muayene işleminin çene ve boyun bölgesinde kapsamlı olarak yapılması gerekir.
Orta Kulak İltihabından Kaynaklı Kulak Ağrısı
Orta kulak iltihabından kayaklı kulak ağrısı her yaştan insanı etkileyebilir. Özellikle 0 ile 3 yaş arasında çocuklarda bu durumla daha sık karşılaşmak mümkündür. Orta kulak iltihabı hızlı bir şekilde oluşmaktadır. Bu enfeksiyonlar tekrar edebilir. Yapılan çalışmalar 0 ile 3 yaş arasında olan çocukların yüzde 50’sinin orta kulak iltihabından kaynaklı ağrı yaşadığı bilinmektedir. Eğer çocuklar erken yaşta orta kulak iltihabı geçirirse, bu durum ilerleyen zamanlarda da çocuğun hastalığı yeniden yaşamasına neden olabilir. 6 aydan uzun süre anne sütü tüketen çocuklarda orta kulak iltihabına rastlanma ihtimali daha düşüktür. Ancak sigara dumanına maruz kalan çocuklarda iltihap riski artmaktadır. Orta kulak iltihabı genellikle kış mevsiminde meydana geliyor. Özellikle kreşe ve anaokuluna giden çocuklarda orta kulak iltihabı görülme riski artıyor.
Otit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Otit tedavisi yapılmadan önce hastaya tanının konması gerekir. Genellikle çocuklarda soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkmaktadır. Hafif ateş, öksürük, kulak ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülebiliyor. Hastanın yeni doğan olması halinde huysuzluk, kulakla oynama, ağlama nöbetleri ortaya çıkıyor. Hastaların tedavi edilmesi için ise aşağıdaki yöntemlerden bir tanesi tercih ediliyor:
- Dekonjestan ilaç kullanımı,
- Antibiyotik kullanımı,
- Aşı,
- Kulak tüpü uygulaması tedavi için kullanılan yöntemlerin başında geliyor.
Nadiren de olsa, otit sonrasında enfeksiyon kemiklere ve beyine ulaşıyor. Hastalar bu durumda yüz felci, menenjit, beyin apsesi, iç kulak kireçlenmesi gibi ciddi problemler ile karşılaşabiliyorlar. Bu nedenle hastaların orta kulak iltihabı belirtilerini hafife almamaları gerektiği söyleniyor.
Dış Kulak İltihabından Kaynaklı Kulak Ağrısı
Dış kulak iltihabından kaynaklı kulak ağrısı tıp dilinde eksternal otit olarak bilinmektedir. Bu hastalığa yüzücü kulağı adı da verilmektedir. Dış kulak yolunda enfeksiyon olmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında nemli ortam, karanlık ortam, pamuk çubuğunun kulağın çok içine sokulması ve kulak yolundaki derinin inceliği gibi durumlardan kaynaklı dış kulak iltihabı olabiliyor. Belirtileri arasında şunlar yer alıyor:
- Kızarıklık,
- Şişme,
- Çene hareketlerinden kaynaklanan ağrılar,
- Kulağın hassaslaşması,
- Kulakta dolgunluk hissi,
- Geçici işitme kaybı dış kulak iltihabı belirtileri arasında bulunuyor.
Dış kulak iltihabından dolayı kulakta ağrı olması halinde farklı tedavi yöntemleri tercih edilebiliyor. Bu yöntemler arasında şunlar yer alıyor:
- Sistematik antibiyotik kullanılması,
- Kulak damlaları,
- Kulak tamponu uygulaması yapmak tedavi için işe yarıyor.
Özellikle kortizollu olan kulak damlaları kullanılmaktadır. BU damlaların uygulanması kolaydır. Ayrıca kulaktaki enfeksiyonun kolayca dışarı atılmasını sağlar. Kulak tamponları ise enfeksiyonun çevreye yayılmış olduğu durumlarda tercih ediliyor.
Sinüzitten Kaynaklı Kulak Ağrısı
Sinüzit kulak ağrısının yaygın nedenleri arasında yer alır. Burunun tıkanması sonrasında sinüsler bakteri ve virüs oluşumu için uygun ortamı yaratmış oluyor. Sinüzit, belirtilerinden kolayca anlaşılan bir hastalıktır. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Yüzde ve yanaklarda basınç hissi olması,
- Burun tıkanıklığı,
- Burun akıntısı,
- Ateş,
- Şiddetli kulak, baş, boğaz ağrısı,
- 1 ile 2 hafta boyunca devam eden kuru öksürük varlığında sinüzitten şüphe etmek gerekir.
Sinüzit tespit edildiği zaman, hastalığın türünü tespit etmek gerekir. Sinüzit kimi hastalarda bakteriyel ortaya çıkarken, kimi zaman da alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Alerjik durumlarda kişilerin antibiyotik kullanması gerekiyor. Kimi zaman anti histaminik ilaçların da kullanılması gerekebiliyor. Tedaviden başarılı sonuç almak isteyen kişilerin ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşıyor. Hastalar kimi zaman düzenli ilaç kullanmaları halinde yine de ilaç tedavisinden fayda alamayabiliyor. Bu durumda hekim hastaya sinüs ameliyatı önerebiliyor.
Kulak Dışı Nedenlerden Kaynaklı Kulak Ağrısı
Kulak dışı nedenlerden kaynaklı kulak ağrısı meydana gelebilir. Bu ağrılar yansıyan ağrı olarak da adlandırılmaktadır. Bu tip ağrılarda kişinin herhangi bir patolojik durumu olmaması ile birlikte, duyu sinirlerinin ortak olmasından dolayı bir yerde çıkan problem kulağa vuruyor olabilir. Aslında bu durumda kulakta herhangi bir problem yoktur. Sinüzit, yüz enfeksiyonları, kanser, çene eklemi hastalıkları, boğaz ve boyun organlarındaki problemler, bademcik, farenjit, yemek borusu enfeksiyonu gibi sorunlardan dolayı kulak ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Kulak ağrısına yol açan hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte kulak ağrısı da kendiliğinden geçecektir. Bunun için KBB uzmanına başvurmak gerekir. Başvurunun erken yapılmasında fayda vardır.
Kulak Ağrısı Yaşayan Kişilere Tavsiyeler Nelerdir?
Kulak ağrısı yaşayanlara tavsiyeler sayesinde bu ağrıdan kurtulmak mümkündür. Bu tavsiyelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Kulağınızı kulak çubuğu ile temizlemeyin. Kulak zaten kendi kendini temizleyebilir.
- Kulağınıza kesinlikle yabancı cisim sokmayın.
- Kulağınızı nemli bırakmayın.
- Kulağınızda iltihap varsa kulağınızı sudan koruyun ve bir süre su sporlarına ara verin.
- Eğer sürekli kulak ağrısı problemi yaşıyorsanız ve bu probleminiz bitmek bilmiyorsa, mutlaka en kısa sürede hekime başvurun.
- Kulak ağrısına kulağı ilgilendirmeyen hastalıklar yol açabilir. Hastalıklarınızı vakit kayıp etmeden tedavi ettirin. Sağlığınızı ihmal etmeyin.
- Hekim tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanın. Hekimin verdiği dışında ilaç kullanmayın. Kafanıza göre ilaç kullanmanız işitme kaybına dahi yol açabilir.