Kulak Tıkanıklığı
Kulak tıkanması çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kulak temizliğinin yanlış yapılması, kulağa su kaçması, orta kulak iltihabı, soğuk algınlığı vb. nedenlerden kulak tıkanıklığı yaşanabilir. Genellikle kulak tıkanıklığı ciddi bir probleme neden olmaz. Kulak damlası gibi basit ilaçlar ile problem ortadan kalkabilir. Ancak kulak tıkanıklığının beş ile 7 günden daha uzun sürmesi halinde mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Kulak tıkanması insanların rahatsız hissetmesine yol açar. Kulakta tıkanmasının seviyesine bağlı olarak işitme kaybı, dolgunluk hissi, kulak çınlaması gibi şikayetler olabilir. Bu belirtiler varsa, en kısa zamanda KBB uzmanına görünmek ve muayene olmak gerekir. Hekim önce tıkanmanın nedeni anlayacak, daha sonra bu nedene yönelik tedavi uygulamasına başlayacaktır.
Kanallara Su Kaçmasına Bağlı Kulak Tıkanıklığı
Kanallara su kaçmasından kulak tıkanıklığı en sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Kulağa kaçan suyun dışarı atılması için basit yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Kulak damlaları kullanabilir ya da akşamları su kaçan kulağınızın üzerine yatabilirsiniz. Kanallara su kaçtığı için kulak tıkanıklığı yaşıyorsanız kulağın içinden suyu dışarı atmanız yeterli olur. Kulak yalnızca su kaçmasına bağlı olarak tıkanmaz. Bunun dışında aşağıdaki nedenlerden de kulak tıkanıklığı ortaya çıkabilir:
- Kulak kiri birikmesi,
- Kulak kanalını tıkayacak objelerin kullanılması,
- Basınç değişimleri,
- Kulak enfeksiyonları,
- Buharlı ortamlarda durmak,
- Alerjik reaksiyonlar,
- Sinuzit,
- Gripden kaynaklı kulak tıkanıklığı yaşıyor olabilirsiniz.
Kulak Tıkanıklığı Kendiliğinden Geçer mi?
Kulak tıkanıklığının kendiliğinden geçmesi mümkündür. Ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Kulak tıkanıklığının çoğu zaman kendiliğinden geçtiği bilinir. Yalnızca esnemek ve yutkunmak bile kendiliğinden kulak tıkanıklığının geçmesini sağlayabilir. Sıcak bir duş almak ve buharlı banyo yapmak sayesinde kulak tıkanıklığı şikayetinden kurtulabilirsiniz. Kulak ısıtıcı yastıklar satılmaktadır. Bu yastıklar da kulak tıkanıklığını geçmesine yardımcı olur. Ev tipi tedavilerden de faydalanabilirsiniz. Çoğu zaman kulak tıkanıklığı ciddi bir durum değildir.
Dış Kulak Yoluna Bağlı Kulak Tıkanıklığı
Dış kulak yolundan kulak tıkanıklığı buşondan kaynaklanır. Buşon halk arasında kulak kiri olarak bilinir. Aslında kir olarak adlandırılmasına rağmen kir değil, vücudun üretmesi gereken bir salgıdır. Bu salgının amacı dışarıdan gelen kirlerin tutulmasını sağlamaktır. Toz ve diğer partiküller bu kir sayesinde tutulmaktadır. Dış kulak yolundan kulak kepçesine doğru buşon atılarak kulak kendi kendini temizlemiş olur. Çok fazla tozlu ve kirli ortamlarda bulunmak, kulağı yanlış bir şekilde temizlemek gibi etkenlerden dolayı buşon kulaktan dışarı atılmadığından birikime yol açabilir. Birikim zaman içinde tıkanıklığa yol açacaktır. Dış kulak dış kulak yolu ve kulak kepçesi olarak adlandırılan kısımları kapsar. Kulakta dış, orta ve iç olmak üzere 3 farklı bölüm bulunur.
Orta Kulak Tıkanıklığına Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Orta kulak tıkanıklığının nedenleri başında akut otisis gelir. Bu durum da orta kulak sıvı birikimine bağlı olarak şişebilir, enfeksiyon kapabilir ve tıkanıklık ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda hasta duyma yetisini tıkanma seviyesi ile orantılı olarak kayıp edecektir. Bu hastalık ile beraber kişiler genellikle şiddetli ağrıdan şikayetçi olurlar. Enfeksiyon en sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülmektedir. Soğuk algınlığı sonrası enfeksiyon ortaya çıkma ihtimali yüksektir.
Orta kulakta enfekte olmamış sıvının birikmesi seröz otisis olarak bilinir. Halk arasında bu hastalık kulağa su kaçması olarak da adlandırılmaktadır. Kulağa su kaçtığı zaman östaki borusu tıkanır. Sıvı drenajı mümkün olmaz. Bu durum çoğu zaman kendiliğinden geçer. Geçmemesi halinde mutlaka KBB uzmanına başvurmak ve profesyonel yardım almak gerekir.
Burnun arkasında boğaza açılan kesimde tümör oluşumu kulak tıkanıklığı ile sonuçlanabilir. Bu durum genellikle yetişkinlerde görülmektedir. Cerrahi operasyon ile tümörlerin alınması gerekebilir. Hekimin bu tümörlerin iyi huylu olup olmadığını da tespit etmesi gerekir. Ancak bu şekilde ciddi hastalıklara karşı tedbir alınmış olur.
Kulak Tıkanıklığı Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Kulak tıkanıklığı tedavi yöntemleri arasından hangisinin kullanılması gerektiğine hekim karar verecektir. Tedavi yöntemleri tıkanıklığın nedenine göre değişiklik gösterecektir. Su kaçması nedeni ile orta kulak iltihabı ortaya çıktıysa antibiyotik kullanılması gerekir. Antibiyotikler hem ağızdan alınabilir hem de kulağa sıvı şeklinde uygulanabilir. Enfeksiyon tedavisi yapıldıktan sonra kulak açılır. Sinüs dokusunda şişlik olduğu için tıkanma söz konusu ise farklı ilaçların kullanılması gerekir. Kullanılan ilaçlar tablet ya da püskürme formunda olabilir. Bu ilaçların amacı burundaki nemin azaltılmasını sağlamaktır. Bu sayede hasta daha rahat bir şekilde nefes alır.
Kulakta sıvı birikimi için kulak tüpleri de kullanılabilir. Kulak tüpleri kulağa doğrudan müdahele eder. Çoğu zaman tekrarlayan orta kulak iltihabı durumlarında kullanılan bir işlemdir. Basit bir cerrahi işlem olduğundan rahatça uygulanabilir. Drenaj yöntemi ile ileride oluşabilecek enfeksiyonlarında önüne geçilmiş ya da şiddeti azaltılmış olur.
Kulak Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Kulak tıkanıklığının belirtileri her hasta için nedene bağlı değişkenlik gösterebilmektedir. Genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Kulakta ağrı hissi,
- Kulakta dolgunluk hissi,
- Denge kaybı,
- İşitme engeli,
- Enfeksiyondan kaynaklı acı,
- Kulakta ıslık, çınlama sesleri gibi belirtiler sizde mevcutsa vakit kayıp etmeden KBB uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Kulak Tıkandığında Ne Yapmak Gerekir?
Kulak tıkanmasında KBB uzmanına muayene olmak atılacak ilk adım olmalıdır. Muayene sırasında hekim tıkanıklığın nedenini tespit eder ve ne yapılması gerektiği konusunda birplan çizer. Kulak tıkanıklığı buşon adı verilen kulak kirinden kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumda tıkanıklığın giderilmesi için üç farklı yöntemden faydalanılabilir. Su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yöntemleri arasından hekim en uygun tercihi yapacaktır. KBB uzmanı tercih yaparken dış kulak yolunun ve buşonunun durumunu göz önünde bulunduracaktır. Eğer kulak zatı delikse, orta kulağa zarar vereceği için su ile yıkama yöntemi tercih edilmez. Kulak tıkandığı zaman temizlik yapılır, bu bir alışkanlık değildir. Halk arasında kulak temizliğini bir kere yapmanın pek çok sefer tekrar edilmesi gerektiğine dair bir inanış olsa da, bu doğru değildir.
Kulak Kiri Sağlıksız bir Duruma İşaret Eder mi?
Kulak kiri sağlıksız olmaya değil, sağlıklı olmaya işaret eder. Halk arasında kir olarak bilinen buşon aslında kir değil, vücuttan salgılanan bir sıvıdır. Vücudun işlevini yerine getirdiğini ve sağlıklı olduğunu gösteren bu sıvı, kimi insanlar tarafından sağlıksız sanılmaktadır. Oysa buşon sağlıksız değildir. Ancak kulak kirinin yanlış temizlenmesi ve buna benzer yanlış uygulamalar nedeni ile kulak kiri kulakta tıkanmaya yol açabilir. Örneğin kulak kirinin temizlenmesi amacı ile kulak çubuğunun kullanılması kulağın temizlenmesini sağlamaz aksine kulağı tıkar. Çünkü kulak çubuğu kirin kulağın arka kısımlarına itilmesine yol açacaktır. Kulağı tıkayan kir sağlıksız algılanabilir. Kulak tıkanıklığı problemi olan kişiler, işitme kaybından, kulakta dolgunluk hissinden şikayetçi olabilirler. Bazı insanların kulak kiri üretimi çok fazla olabilir. Çocukların yüzde 5’inde ve yetişkinlerin yüzde 10’unda bu problemin olduğu bilinmektedir. Yaşlılarda da ise bu oran daha da yükselerek bu kişilerde kulak tıkanıklığı probleminin görülmesine neden olmaktadır. Kulak kirinin azalması için kişi tozlu ortamlardan uzak durabilir.