Meniere hastalığı ortaya çıkış nedeni kesin olarak bilinmeyen hastalıklar arasında yer alır. Hasta öyküsünde iç kulak hasarının olması çeşitli komplikasyonlar ile desteklenerek meniere hastalığı için ortaya çıkış nedeni olabilir.
Meniere Hastalığı Nedir?
Tinnitus ile tek taraflı işitme kayıplarının meydana gelmesi halinde ortaya çıkan vertigo atakları meniere hastalığında görülür. Meniere hastalığı ile ilgili bilinmesi gereken hususlar şöyledir:
- Vertigo oluşumu ile ortaya çıkan meniere hastalığı kişide şiddetli baş dönmeleri yaşatabilir. Bunu tetikleyen etkiler ile baş d önmesi ve mide bulantısı da oluşabilir.
- Hastalık iç kulak yapısını da etkisi altına aldığı için kulak çınlamaları yaşanır. Maniere hastalığı tek kulağı etkileyerek işitme kaybı yaşatabilir.
- Yavaş ilerleme eğilimli bu hastalıkta kişinin günlük aktiviteleri aksayabilir.
Meniere Hastalığı Neden Olur?
Meniere hastalığını tetikleyen unsurlar kesin olarak bilinemez. Bu noktada bilim insanları tüp yapıların içinde yer alan sıvı seviyesindeki değişimler sonrası meydana geldiği görülür. Vücudun bağışıklık sisteminin kendi doku ve hücrelerine karşı antikor oluşturularak otoimmün hastalıklar, alerjiler ve genetik problemler bu hastalığın tetikleyicisi olarak görülebilir. Bunların yanı sıra diğer meniere hastalığı nedenleri ise şöyledir:
- Sistemik lupus eritematozus, ankilozan spondilit, romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar tetikleyici olabilir.
- İç kulakta bulunan salyangoz şeklindeki denge organı 3 bölümden oluşur. Bu bölümlerin ikisi perilenfatik sıvı adı verilen potasyum sıvısı ile doludur. Bu sıvının çeşitli faktörlere bağlı olarak aşırı üretimi iç kulakta basınç artışına yol açarak Meniere hastalığına neden olur. Sebebi tam olarak bilinmese de bazı alerjiler ya da enfeksiyonlar sıvının aşırı üretimine neden olur.
Meniere Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Meniere hastalığı çeşitli bulgu ve belirtilere bağlı olarak gelişim gösterebilir. Sıklıkla vertigonun bu hastalığı tetiklediği bilinse de meniere hastalığı belirtileri şöyledir:
Vertigo;
- Vertigo çoğu zaman belirti göstermeden başlayarak günlerce devam edebilir.
- İşitme kaybı yaşanabilir.
- Kalın sesleri duyma güçlüğü ortaya çıkabilir.
- Atak sırasında kulakta basınç hissedilir. Bu durum atak sonrasında da devam ederek işitme kaybını meydana getirebilir.
İşitme Kaybı;
- Meniere hastalığına sahip bireylerde, etkilenen kulakta işitme ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.
- Etkilenmenin boyutuna bağlı olarak işitme kaybının derecesi de değişkendir.
Tinnitus;
- Kulak çınlaması ya da sürekli uğultu olarak ortaya çıkar.
- Oluşumu sonrasında stres, depresyon, anksiyete gibi çeşitli etkenler de ortaya çıkabilir.
Kulakta Doluluk Hissi;
- Meniere hastalığının etkisi ile kulak tıkanıklıkları meydana gelebilir.
Denge Kaybı;
- Vertigo atakları sırasında denge problemleri ortaya çıkabilir.
- Baş dönmesine bağlı olarak kişi hareketlerini kontrol edemeyerek güç durumlarla karşı karşıya kalabilir.
Tüm bunlara ek olarak bulantı, kusma, baş ağrısı, terleme, yorgunluk, gibi çeşitli pek çok tetikleyici meniere hastalığının belirtileri arasında yer alır. Beklenmedik anlarda ortaya çıkan ataklar 10 ile 20 dakika arasında devam edebilir. Sıklıkla ya da kesintisiz olarak devam eden ataklar depresyon ve anksiyeteyi beraberinde getirebilir.
Meniere Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?
Kişilere meniere teşhisi konması noktasında belirli bulguların tespiti gerekir. Hasta gözlem altında tutularak bulguların teyidi ile meniere tanısı konabilir. Bu noktada meniere hastalığı tanı yöntemleri şöyledir:
- 20 dakika ile 12 saat süren vertigo ataklarının yaşanması
- Kulakta çınlama ya da tıkanıklık hissinin sürekli olarak devam etmesi
- Yapılan odyometrik testler sonucunda kişide düşük ve orta frekanstaki sesleri algılama sensorinöral işitme kaybı tespit edilmesi gibi çeşitli bulguların tespiti meniere hastalığı tanısında yardımcı etkendir.
- Hastalık tanısının bir diğer tespiti ise denge testleridir. Uygulanan denge testleri arasında videonistagmografi, kolarik ve vhit testi yer alır.. Kişide iç kulak yapıları ile alakalı herhangi bir problem olup olmadığı değerlendirilerek tanı aşamasına geçilir.
Odyometrik Testi Nasıl Yapılır?
Maniere hastalığının teşhis aşamasında kişinin rahatsızlığından emin olunması noktasında çeşitli test ve tetkikler yapılır. Bu noktada yapılması tercih edilen odyometrik testi ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyledir:
- Test sırasında hastaya bir kulaklık vasıtası ile çeşitli yükseklik ve frekanslarda sesler dinletilir. Hasta hangi sesleri duyup duymadığını belirtir ve bu bilgiler ışığında işitme kaybı olup olmadığı değerlendirilir.
- İlk etapta düşük frekanstaki sesler de tespit edilen sensörinöral işitme kaybı zaman içerisinde tüm frekansları kapsayacak bir duruma ilerleyebilir.
- Odyometrik testler dışında tek taraflı işitme kaybı tespit edilen tüm hastalarda, iç kulaktaki farklı hastalıkların dışlanması amacı ile manyetik rezonans görüntüleme tetkikine (MRG) başvurulabilir.
Meniere Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Meniere hastalığı tedavi yöntemleri arasında kesin bir çözüm yer almamaktadır. Tedavi yöntemleri kişinin ihtiyaçlarına göre şekillendirilir. Hastalığın ortaya çıkışı net bir bulguya dayandırılmadığı için kesin tedavi de somutlaştırılamaz. Meniere hastalığı tedavi yöntemleri ile ilgili bilinmesi gereken yöntemler şöyledir:
- Hastalığın oluşumu iç kulakta sıvı birikimine bağlı olarak gelişmiş ise idrar söktürücü ilaçlar ile tedavi yöntemi uygulanır. İlaç kullanımı sonrasında vücutta tutulan su miktarı azalarak şikayetlerin azalması sağlanır.
- Vertigo şikayetlerinin azaltılması noktasında kulağa ilaç enjeksiyonları gerçekleştirilir.
Meniere Hastalığında İlaç Tedavi Nasıl Yapılır?
Meniere hastalığı cerrahi müdahaleden ziyade ilaç tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Bu noktada meniere hastalığında ilaç tedavi yöntemleri şöyledir:
- Vertigo ataklarının kontrol altında tutulması için antihistaminik grubu ilaçlar tercih edilir. Bu ilaç histamin maddesi üzerinden etki göstererek atakları kontrol altına alabilir.
- Meniere hastalığı tedavisinin ilk evresinde tiazid grubu diüretikler de tercih edilir. Bu ilaçlar iç kulakta biriken sıvı düzeyinin azaltılması için kullanılabilir.
- Kulak zarı vasıtası ile iç kulağa yapılabilecek intratimpanik enjeksiyonlarda steroidler ya da antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. İntratimpanik steroid enjeksiyonları meniere hastalığına sahip bireylerde vertigo ataklarının sayısının azaltılmasında etkili olabilir.
- İntratimpanik antibiyotik enjeksiyonu iç kulakta yer alan hücrelerin hasarlanmasına neden olarak ortaya çıkan belirtileri etkisiz hale getirebilir.
- Medikal tedavinin yetersiz olduğu kişilerde vestibüler sinirin kesilmesi ya da labirentektomi adı verilen cerrahi girişimlere başvurulabilir. Labirentektomi sonrasında uygulamanın yapıldığı kulakta tamamen bir sağırlık durumu meydana gelir.
Meniere Hastalığının Etkilerinin Azaltılması Noktasında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Meniere hastalığının belirtileri çoğu zaman kişinin dayanamayacağı şiddette olabilir. Bu noktada meniere hastalığının etkilerini azaltma noktasında dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:
- Hastalığa sahip olan kişiler tuz tüketimini bırakmalıdır. Böylece vertigo atakları hafifletilebilir.
- Kafein, çikolata, alkol, Çin tuzu gibi maddeler vertigoyu tetikleyici etki ortaya koyar. Bu noktada bu ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır.
- Meniere hastalığına özel egzersiz hareketleri vardır. Kişilerin bu hareketlere riayet etmesi komplikasyonları hafifletebilir.
- Kişi stressiz bir yaşam tarzı benimseyerek psikolojik olarak huzurlu hissetmesi desteklenmelidir.
- Alerjen maddelerden uzak durulması süreci kolaylaştırabilir.
- Tütün kullanımı meniere hastalığı için tetikleyici etkenler arasında yer alır. Bu noktada sigara kullananların bırakması tavsiye edilir.