Psikolojik vertigo baş dönmesi şikayetinin denge mekanizmalarındaki bozukluklardan daha çok kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak ortaya çıkmasını ifade eder. Kişiler çok stresli, üzüntülü ya da kaygılı oldukları zaman vertigo şikayetiyle karşılaşabilirler. İki farklı durum vardır. Birinci durum hastaların gerçekten denge mekanizmalarında bir sorunu vardır ve vertigo şikayeti çeşitli psikolojik kaynaklı etmenlerle tetiklenir. Diğer durumda ise kişinin biyolojik herhangi bir sorunu yoktur. Yani aslında kişi tamamen sağlıklıdır. Sağlıklı kişilerin denge mekanizmalarına sahiptir. Ne var ki kişi psikolojik nedenlerden kaynaklı kendini hasta ederek gerçekten de vertigo semptomlarını yaşayabilir. Vertigo bu nedenle psikolojik bir hastalık olarak da adlandırılmaktadır.

Psikolojik Vertigo Neden Olur?

Psikolojik vertigonun olma nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Vertigo genellikle biyolojik bozukluklardan kaynaklanan bir hastalık olarak bilinse de, halk arasında yaygın olarak görülen bu durum çoğu zaman psikolojik nedenlerden de ortaya çıkabilmektedir.

Psikolojik Vertigo Önlenmesi için Neler Yapılabilir?

Psikolojik vertigonun önlenmesi için yapılabilecekler arasında şunlar yer alır:

Psikolojik Vertigo Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Psikolojik vertigo için tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alır:

Psikolojik Vertigo Hastalığı Olanların Yaşam Tarzı Nasıl Olmalı?

Psikolojik vertigosu olanların yaşam tarzı kişilerin bu hastalıktan kurtulmalarını sağlar. Yaşam tarzı kontrollü ve uygun olduğunda vertigo şikayetleri azalacak hatta kendiliğinden ortadan kalkabilecektir. Yaşam tarzının olması gereken örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

Psikolojik Vertigo için Teşhis Nasıl Konulur?

Vertigo için teşhis konulması adına öncelikle hekime danışmak gerekir. Herkes hayatında zaman zaman baş dönmesi şikayetine sahip olabilir. Bu durum kişilerin vertigoya sahip olduğu anlamına gelmez. Her b aş dönmesi için vertigo denmez. Vertigonun mutlaka uzman hekim tarafından tanısının konması gerekir. Vertigo şikayetleri olan kişinin hastanelere başvurması gerekir. Sonrasında hekim tıbbi öyküyü alır. Hastanın şikayetlerini detaylı bir şekilde dinler. Öykü sırasında hasta baş dönmesi şiddetini, sayısını ve diğer detayları belirtir. Pozisyon değişimiyle ortaya çıkan vertigo durumu da dahil çok çeşitli vertigo olduğundan hekim ancak öyküyü dinleyerek tanı koyabilir.

Vertigo tanısın konması için kimi zaman öykü dinlenmesi yeterli olurken çoğu zaman hekim hasta için çeşitli testler yapmaya gerek duyar. Bu testler görüntüleme yöntemlerini içerebilir. Testler sonrasında hekim kesin olarak hastada vertigo olup olmadığını saptamış olur. Psikolojik vertigo tanısı konması halinde izlenecek yol farklı, diğer vertigo türlerinde ise izlenecek yol farklıdır. Yapılan araştırmalar vertigo hastalarının bir kısmının psikolojik vertigoya sahip olduğunu ortaya koymuştur.

8 Responses

  1. Psikolojik vertigom oldugu soylendi surekli sallanti hissim var oturdugum yer sallanoyor yataktan donerken tavan donuyor yer ayaklarimin altintan kayiyor basimi öne egemiyorum ayakta zor duruyorum bunun sonucunda panige kapiliyorum carpinti terleme oluyor fakat vasoserc icince biraz geciyor antidepresanlar ise yaramiyor dahada sersem yapip basimi donduruyor hipnoterapi ise yararmi acaba

    1. Bu dedikleriniz neredeyse bende de var sallantı hissi yürürken denge kaybı bide 1 ay betaserc kullandım sanki fayda sağlamadı gibi bu defa da vasoserc başladı Dr. Sonra psikiyatri desteği almaya yeni başladım. Aynı dediğiniz gibi oldum.

      1. simdi nasilsiniz peki, aqllanti hissi bazen surekli uyku hali gibi.. dengede zorlanma biraz daha hareket haline gecince sanki dalgada sallaniyomus gibimiydiniz..

    2. Pınar hanım geçmiş olsun aynı anlattıklarınız ben 4 5 yıldır çekiyorum antidepresanlar az iişe yarıyo gibi oluyo sonra tekrat oluyo son olarak geçtimi sizde lütfen yardım edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir