Psikolojik vertigo baş dönmesi şikayetinin denge mekanizmalarındaki bozukluklardan daha çok kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak ortaya çıkmasını ifade eder. Kişiler çok stresli, üzüntülü ya da kaygılı oldukları zaman vertigo şikayetiyle karşılaşabilirler. İki farklı durum vardır. Birinci durum hastaların gerçekten denge mekanizmalarında bir sorunu vardır ve vertigo şikayeti çeşitli psikolojik kaynaklı etmenlerle tetiklenir. Diğer durumda ise kişinin biyolojik herhangi bir sorunu yoktur. Yani aslında kişi tamamen sağlıklıdır. Sağlıklı kişilerin denge mekanizmalarına sahiptir. Ne var ki kişi psikolojik nedenlerden kaynaklı kendini hasta ederek gerçekten de vertigo semptomlarını yaşayabilir. Vertigo bu nedenle psikolojik bir hastalık olarak da adlandırılmaktadır.
Psikolojik Vertigo Neden Olur?
Psikolojik vertigonun olma nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kişi bu düşünceyi kendine takıntı haline getirmiş olabilir.
- Kişinin vertigodan aşırı korkması vertigoya neden olabilir.
- Çevrede duyulan vertigo durumları kişinin kendini bu belirtilere açık hale getirmesine neden olabilir.
- Çok yoğun stres altında olmaktan kaynaklı vertigo belirtileri ortaya çıkabilir.
- Çok üzücü bir durum yaşanması, travmatik olaylar vertigoya zemin hazırlayabilir.
- Aşırı sinirli olma hali kişilerde vertigo görülmesine neden olabilir.
Vertigo genellikle biyolojik bozukluklardan kaynaklanan bir hastalık olarak bilinse de, halk arasında yaygın olarak görülen bu durum çoğu zaman psikolojik nedenlerden de ortaya çıkabilmektedir.
Psikolojik Vertigo Önlenmesi için Neler Yapılabilir?
Psikolojik vertigonun önlenmesi için yapılabilecekler arasında şunlar yer alır:
- Hastalık korkusunu yenmek gerekir. Kişi kendine telkinde bulunmalıdır. Hastalık ölümcül değildir. Bu hastalığa sahip kişiler hastalığı yöneterek hayatlarına devam edebilmektedir.
- Hastalık takıntısından kurtulmak gerekir. Düşüncede takıntılar yapmak kişinin hayatını yok yere zehir etmesine neden olur. Bu durum fark edildiği anda psikolojik destek almak gerekir.
- Çevrede görülen hastalıklara üzüntü duymak insani bir tepkidir. Ancak bu tepkinin kişinin kendi sağlığına zarar verecek seviyede olmaması gerekir.
- Yoğun stres altında olmak vertigo da dahil farklı pek çok hastalığa kapıları aralar. Stres yönetimini yapmak çok önemlidir. Meditasyon yapılması önerilir.
- Herkes hayatında travmatik etki yaratan üzücü olayların etkisinde olabilir. Bu durumlar karşısında güvenilen bir arkadaşla, aile üyesiyle konuşmak, gerekirse profesyonel destek almak gerekebilir.
- Sinirlenmek vücuda zarar verir. Belli durumlarda belli bir seviyeye kadar sinirlenmek tamamen normal olsa da kimi insanlar sinir yönetimi yapamıyor. Bu durum vertigo dahil hastalıklara neden olarak kişinin hayatını çekilmez yapabilir. Sinir yönetimi için destek alınabilir.
Psikolojik Vertigo Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Psikolojik vertigo için tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alır:
- Kişi korkularıyla yüzleşmeyi ve bunları yönetmeyi öğrenmelidir.
- Takıntılı düşünceleri olanlar psikolojik destek alabilirler.
- Üzüntü aşırı seviyede olduğunda depresyon gibi ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir. Bu durumdan kurtulmak gerekir.
- Stresi kontrol altında tutmak için müzik dinlemek, spor yapmak, meditasyon ve yoga gibi uygulamalar faydalıdır.
- Travmatik bir olay yaşadığınız zaman kendinize daha iyi bakın, üzülmek için kendinize zaman tanıyın, destek almaktan çekinmeyin.
- Aşırı sinirli olmak çeşitli hastalıklara işaret eder. Destek alarak bu sorununuzu çözün. Bu sinirin altında yatan hastalığın ne olduğunu bularak tedavi olun.
Psikolojik Vertigo Hastalığı Olanların Yaşam Tarzı Nasıl Olmalı?
Psikolojik vertigosu olanların yaşam tarzı kişilerin bu hastalıktan kurtulmalarını sağlar. Yaşam tarzı kontrollü ve uygun olduğunda vertigo şikayetleri azalacak hatta kendiliğinden ortadan kalkabilecektir. Yaşam tarzının olması gereken örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
- Alkol kullanılmamalıdır.
- Sigara ve diğer tütün ürünleri içilmemelidir. Nikotin vertigo şikayetlerinin artmasına neden olur.
- Düzenli egzersiz programına sahip olmak önemlidir. Hareketli bir yaşam tarzı tercih edilmelidir.
- Günlük stresin kontrol altına alınması için nefes egzersizleri ve meditasyon yapılabilir.
- Herhangi bir hastalığınızın olması halinde hemen gecikmeden gerekli önlemleri alarak tedavi olun.
- Hekimler tarafından reçete edilen ilaçları düzenli kullanın. Tedavilerinizi kendi kafanıza göre yarıda bırakmayın.
- Kulak burun boğaz uzmanına görünün ve şikayetinizin altında yatan temel nedeni bularak tedavi olun.
- Tuz tüketimi azatılmalıdır.
- Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.
- Sıvı tüketimi bitki çayları ile desteklenmelidir.
- Kahve ve kafein oranı yüksek olan içecekler tercih edilmemelidir.
Psikolojik Vertigo için Teşhis Nasıl Konulur?
Vertigo için teşhis konulması adına öncelikle hekime danışmak gerekir. Herkes hayatında zaman zaman baş dönmesi şikayetine sahip olabilir. Bu durum kişilerin vertigoya sahip olduğu anlamına gelmez. Her b aş dönmesi için vertigo denmez. Vertigonun mutlaka uzman hekim tarafından tanısının konması gerekir. Vertigo şikayetleri olan kişinin hastanelere başvurması gerekir. Sonrasında hekim tıbbi öyküyü alır. Hastanın şikayetlerini detaylı bir şekilde dinler. Öykü sırasında hasta baş dönmesi şiddetini, sayısını ve diğer detayları belirtir. Pozisyon değişimiyle ortaya çıkan vertigo durumu da dahil çok çeşitli vertigo olduğundan hekim ancak öyküyü dinleyerek tanı koyabilir.
Vertigo tanısın konması için kimi zaman öykü dinlenmesi yeterli olurken çoğu zaman hekim hasta için çeşitli testler yapmaya gerek duyar. Bu testler görüntüleme yöntemlerini içerebilir. Testler sonrasında hekim kesin olarak hastada vertigo olup olmadığını saptamış olur. Psikolojik vertigo tanısı konması halinde izlenecek yol farklı, diğer vertigo türlerinde ise izlenecek yol farklıdır. Yapılan araştırmalar vertigo hastalarının bir kısmının psikolojik vertigoya sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Psikolojik vertigom oldugu soylendi surekli sallanti hissim var oturdugum yer sallanoyor yataktan donerken tavan donuyor yer ayaklarimin altintan kayiyor basimi öne egemiyorum ayakta zor duruyorum bunun sonucunda panige kapiliyorum carpinti terleme oluyor fakat vasoserc icince biraz geciyor antidepresanlar ise yaramiyor dahada sersem yapip basimi donduruyor hipnoterapi ise yararmi acaba
Bu dedikleriniz neredeyse bende de var sallantı hissi yürürken denge kaybı bide 1 ay betaserc kullandım sanki fayda sağlamadı gibi bu defa da vasoserc başladı Dr. Sonra psikiyatri desteği almaya yeni başladım. Aynı dediğiniz gibi oldum.
Kkb ye göründünüz mü
simdi nasilsiniz peki, aqllanti hissi bazen surekli uyku hali gibi.. dengede zorlanma biraz daha hareket haline gecince sanki dalgada sallaniyomus gibimiydiniz..
gectimi acaba ne durumdasınız
Pınar hanım geçmiş olsun aynı anlattıklarınız ben 4 5 yıldır çekiyorum antidepresanlar az iişe yarıyo gibi oluyo sonra tekrat oluyo son olarak geçtimi sizde lütfen yardım edin
Aynı şeyler bende var çözüm buldunuz mu
sonuc ne oldu geçtimi acaba