Vertigo manevrası anlık olarak baş dönmesinin geçmesi için yapılır. Vertigo manevrası yönteminde vertigo sol kulakta oluştuysa kafa 45 derecelik açıyla sola çevrilir. 45 derecede kafa omuza yetişmez. Daha sonra hasta uzandığında omuzlarının arasına gelecek şekilde bir yastık yerleştirilir.

Böylece hasta uzandığında kafası yatakta 45 derecelik açıyla kalacaktır. Bu pozisyonda 30 saniye hareketsiz durulmalıdır. Daha sonra hasta kafasını 90 derece sağa doğru çevirir. Bu hareket kafa kaldırılmadan yapılmalıdır. Bu şekilde de 30 saniye hareketsiz beklenir.

Baş ve vücut beraber yataktan kaldırılmadan sağa doğru çevrilir. Bu durumda hasta yere bakıyor gibi olur. Bu pozisyonda da 30 saniye beklenir. Bu prosedürler vertigo tedavisinde önemlidir. Eğer vertigo sağ kulaktan geliyorsa aynı hareketler tam tersi şekilde yapılır.

Doktor kontrolünde yapılması gereken bu manevra epley manevrası olarak bilinir. Oldukça basit ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Bu hareketler bittikten sonra hasta bir süre yatakta kalmalıdır. Kendini iyi hissettikten sonra ayağa kalkmalıdır.

Semont Manevrası Nedir?

Baş dönmesi sol taraftan gelince semont manevrası uygulanır. Uygulamada öncelikle yatağın kenarına oturulur. Kişi sağ tarafına 45 derece ile başını çevirir. Bu pozisyondayken hızlıca sol tarafa doğru yatılır. 30 saniye bu şekilde yatılı olarak kalınır.

Daha sonra yatağın karşı ucuna uzanmak için hızlı bir hareketle yön değiştirilir. Ancak bu harekette kafanın yönü değiştirilmez. 45 derecelik açıda 30 saniye bu şekilde beklenir. Daha sonra yavaş bir şekilde oturma pozisyonuna geri dönülür.

Bir süre yatakta oturduktan sonra uygulama biter. Sağ kulaktan gelen baş dönmeleri için bu hareketleri tam tersi yönde yapmak gerekir. Bu hareketler günde 3 kere yapılmalıdır. Vertigo tedavisinde etkili olan bu yöntem sayesinde kulak içi kristallerinin normal yerlerine gelmesi sağlanır.

Vertigo Nedir?

Baş dönmesi olarak adlandırılan vertigo vücuttaki bazı mekanizmaların bozulmasına bağlı oluşan sersemlik halidir. Vertigo bir hastalık değil herhangi bir hastalığın semptomudur. Vertigoda kişi kendisiyle beraber etraftaki eşyaların da döndüğünü hisseder. Zeminin ayaklarının altından kaydığını hisseden kişi bu durumdayken fiziksel aktivitelerini yapamaz. Vertigo anında kişi kendisini güvene almalıdır.

Baş dönmesi ile beraber baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler de görülür. Kulak çınlaması da görülen vertigo toplumda her 100 kişiden 5’inde görülen bir rahatsızlıktır. Vertigoya neden olan hastalığı bulmak için önemli testler ve tetkikler yapılmalıdır. Birçok hastalığa bağlı olarak geliştiği için tanısı biraz zaman alır. Ancak tanı konduktan sonra tedavi kısa sürede başarıya ulaşır.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigoda tanı koymadaki ilk aşama hastaya hissettiği dönmenin tarif edilmesidir. Numaralar verilerek hastadan baş dönmesini numaralandırması istenir. Daha sonra bir takım test ve tetkiklere başlanır. Bunların başında hiç kulaktan enfeksiyon oluşumu olup olmadığıdır.

Yapılan testlerde enfeksiyonlar rastlandığında vertigonun bundan dolayı oluştuğu anlaşılır. Kulak denge mekanizmalarında bir sorun yoksa merkezi sinir sistemine bakılır. Kafa travması veya herhangi bir çarpmadan vertigo oluşumu görülebilir.

Vertigo beyinde oluşan i veya kötü huylu tümörlerden de kaynaklanıyor olabilir. Beyin MR’leri çekildikten sonra bu ortaya çıkar. MR’ler temizse başka bir sebep bulunur. Vertigo psikolojik olarak da ortaya çıkmış olabilir. Bu bakımdan kişinin mental sağlığı hakkında da testler yapılmalıdır.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigo birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkların başında kulağın denge mekanizmalarındaki sorunlar gelir. İç kulakta meydana gelen iltihaplanmalar ve denge kristallerinin yer değiştirmesi sonucu ağır baş dönmeleri görülür.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Kişi kendisinin veya etrafındaki nesnelerin döndüğünü hissettiğinde vertigo olmuş olabilir. Bununla beraber kulak çınlaması, mide bulantısı, kusma, terleme ve anormal göz hareketleri de eklenince vertigo belirtileri tamamlanmış olur. Bu belirtilerin sıklaşması ile beraber kişinin yaşam fonksiyonları durma noktasına gelir. Sağlıklı bir yaşam ve günlük aktiviteleri yerine getirme zorlaşır.

Vertigo belirtileri görüldükten sonra daha ciddi komplikasyonlar da görülebilir. Vertigo manevrası ile bu komplikasyonlar saptanabilir. Bu komplikasyonlar görüldüğünde acil olarak bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo tedavisi altında yatan nedene bağlı olarak yapılır. Vertigoyu oluşturan hastalık öncelikle saptanır. Daha sonra buna uygun bir tedavi programı hazırlanır. Vertigoya neden olan hastalığın ciddiyetine bağlı olarak tedavi de zorlaşır. Bazı vertigo çeşitleri kendi başına iyileşebilirken bazılarında da cerrahi müdahaleler gereklidir.

İç Kulak Sorunlarına Bağlı Olarak Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

İç kulakta enfeksiyon varsa vertigo oluşumu görülür. İç kulaktaki denge kristallerinin yer değiştirmesi ile baş dönmeleri oluşur. Bunu tedavi ettirmek için çeşitli fiziksel egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler denge kristallerinin yerlerine gelmesini sağlar.

Aynı şekilde kulakta oluşan enfeksiyonu geçirmesi için antibiyotikler de kullanılır. Antibiyotik tedavisinde başarı sağlanamadığında cerrahi müdahale ile enfeksiyon alınır. Kulaktaki iltihaplar alındıktan sonra baş dönmelerinin de geçtiği görülecektir.

Beyin Tümörlerine Bağlı Olarak Oluşan Vertigo Tedavisi Nasıl Olur?

Beyinde iyi veya kötü huylu tümörlerin gelişimi görülebilir. Bu tümörler kişide baş dönmesi, baş ağrısı ve çeşitli sorunlara neden olur. Beyinde tümörler saplandığında cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Aksi takdirde tümörler beyinde gelişerek baş dönmelerinin ataklarını da sıklaştırabilir. Bunu önlemek için acil bir şekilde ameliyat gereklidir.

Travmalara Bağlı Olarak Oluşan Vertigo Tedavisi Nasıl Olur?

Bazı kafa ve boyun travmalarında uzun süre hiçbir sorun gözlenmez. Ancak ani baş dönmeleri ile karşı karşıya kalınabilir. Bu gibi durumlarda kafada oluşan hasarlar gittiğinde vertigo da iyileşmiş olur. Kafa travmalarında genellikle kendi kendine iyileşme görülür. Ancak uzun süre baş dönmesi görülmedikten sonra ani bir şekilde ortaya çıktıysa tıbbi destek alınmalıdır.

Psikolojik Sorunlara Bağlı Olarak Oluşan Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu gibi durumlarda psikolog desteği alınmalıdır. Kişiye psikoloğa gittiğinde ilaç tedavisi almak zorunda değildir. Psikologla iyi bir iletişim de vertigonun geçmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle psikolojik sorunlarda kesinlikle psikolog desteği alınmalıdır.

Vertigoda Beslenme ve Uyku Etkisi Nedir?

Beslenmenin bütün vücut mekanizmaları üzerindeki etkisi büyüktür. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme sağlıklı bir vücut yapısı demektir. Sağlamak için kişiye sağlıklı ve dengeli bir beslenme diyeti yapmalıdır. Dondurulmuş ve paket gıdalar kişinin sağlığını bozarak vertigo ataklarının artmasında etkili olur.

Mevsiminde toplanan taze sebze ve meyvelerle beslenme önemlidir. Aynı zamanda protein ağırlıklı ve sağlıklı diyetler de yapılabilir. Uykunun vertigo üzerindeki etkisi de büyüktür. Kişi yorgun ve halsiz olduğunda vertigo kendini daha belirgin bir halde gösterir.

Dinlenmiş bir vücut ve uykusunu almış bir bireyin vertigoya yakalanması daha düşük bir ihtimaldir. Bu nedenle uykunun kaliteli ve tam alınması önemlidir. Vertigo manevrası yönteminin yanında diğer yöntemler ile de tedavi sağlanır.

4 Responses

  1. Vertigom tekrarladi tum muayene ve tahlilerim yapilmsti tedavide olmustum bir sabah uyandimda ani kakltim tekrar basladi bas donmesi hafif bulanti ayaklarimda guc kaybi gibi vs

  2. yapılan tüm tetkikler temiz çıktığı halde bir kaç senedir devam eden kulak çınlaması ve başlayan duyma kaybının sebebi ne olabilir,tedavisi varmi .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir