Vertigo tedavisi için öncelikle hastalığın neden kaynaklandığını bulmak gerekir. Hastalık nedenine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Vertigo tedavi edilmesi için tek bir yöntemden söz edilemez. Bütün hastalara iyi gelecek bazı önlemler olsa da, vertigonun tedavi edilmesi için önceden mutlaka tanının konması gerekir. Kimi insanlar belli durumlarda baş dönmesi yaşayabilirler. Bu durum kişilerin illa vertigoya sahip oldukları anlamına gelmez. Her baş dönmesine vertigo denmez. Eğer kişi kendisinde vertigo olduğunu düşünüyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktora görünmelidir. Hekim hasta öyküsünü dinler, gerekli testleri ve muayeneleri yapar ve kişi için bir tedavi planı hazırlar. Hastalığın altında yatan neden ne olursa olsun, kişiler bu dönemde kendilerine iyi gelecek bazı önlemler alabilirler.
Vertigonun Geçmesi için Nasıl Beslenmek Gerekir?
Vertigonun geçmesi için beslenme düzeni ol lifli, vitamin ve mineral içeren yüksek besleyici olmalıdır. Vertigo tedavisinde beslenme önemli bir rol oynamaktadır. Beslenmenin sağlıklı olması sadece hastalığa karşı koruma sağlamakla kalmaz aynı zamanda kişinin kendi hayat kalitesini de yükseltir. Yapılan araştırmalar sağlıklı beslenen kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü olduğunu ve bu kişilerin hastalıklara yakalanmadığını ortaya koymuştur. Böyle bir beslenme düzeni için öneriler şu şekilde sıralanabilir:
- Düzenli beslenin. Beslenme saatleriniz olsun ve bu saatlere uyun.
- Fast food besinler tüketmeyin.
- Ev beslenmesi yapın. Dışarıda satılan paketli besinlerden tüketmeyin.
- Aşırı yağlı besinlerden uzak durun.
- Aşırı tuz vertigonun tetiklenmesine neden olur. Bu nedenle tuzu azaltın.
- Taze sebze ve meyve tüketin.
- Gün içinde kuru yemiş tüketerek sağlıklı yağlardan alın.
- Sağlıklı yağlardan almanın bir diğer yolu da balık tüketmektir. Balık en az haftada 1 kere tüketin.
- Bol miktarda sıvı tüketerek kan akışının hızlanmasını sağlayın. Bu durum baş dönmelerini ortadan kaldırır.
Vertigonun Geçmesi için Nasıl Uyumak Gerekir?
Vertigonun geçmesi için uyku düzeni en az nasıl beslendiğiniz kadar önemlidir. Uyku süresi yetişkinlerde ortalama 8 saat olmalıdır. Uyku kalitesi vertigo başta olmak üzere hastalıkların bir çoğunu etkiler. Az uyuyan ve uyku kalitesi düşük olan insanlar hastalıklara açık olurlar. Vertigo atakları dengeli beslenmeyen kişilerde ve uykuyu az uyuyanlarda sıkça görülmektedir. Daha iyi bir uyku çekmek için aşağıdaki önerileri hayatınıza uygulayın:
- Uyuduğunuz yerin karanlık olmasına özen gösterin.
- Günde en az 8 saat uyuyun.
- Uyuma pozisyonunuza dikkat edin. Başınızın mutlaka dik pozisyonda olması gerekir.
- Uyduğunuz yerin önceden havalanması gerekir.
- Kısa süre uyumak gün içinde baş dönmesi şikayetlerinizi artırır.
- Yatmadan hemen önce yemek yememelisiniz.
- Temiz bir yatakta temiz kıyafetlerle uyumaya özen gösterin.
- Uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız gerekirse ilaç desteği alın.
- Uyku sırasında nefes alma probleminiz varsa doktora gidin.
Uyku kalitenizi yükselttiğiniz zaman hastalık şiddetinin de buna bağlı olarak ciddi oranda azaldığını göreceksiniz. Uykuyu iyi ve kaliteli uyumak bağışıklık sisteminize olumlu katkı sağlar.
Vertigonun Geçmesi için Nasıl Stres Yönetimi Yapılır?
Vertigo tedavisi için stres yönetimi hastalığın ortadan kaldırılmasında ciddi rol oynar. Hastalığın ortadan kalkması için kişinin stresten arınmış olması son derece önemlidir. Stresli kişilerin hayattaki başarı ve mutluluk durumu da son derece düşüktür. Stres yönetimini yapmak pratik ister. Aşağıdaki maddeleri pratik yaparak daha iyi stres yönetiminin keyfini çıkarabilirsiniz:
- Günlük tutun. Ne zaman öfkeli ve stresli hissederseniz bu deftere nasıl hissettiğinizi yazın. Yazı yazmak rahatlatacaktır.
- Meditasyon ve yoga gibi pratikler kişilerin streslerinden arınmasını sağlar.
- Stresli olduğunuz durumların neler olduğunu düşünün. Gerekirse bu durumların içine bir daha girmeyin.
- Hayatınızda bulunan hangi insanlar stresli olmanıza neden oluyor? Bu insanları hayatınızdan çıkarın ya da bu insanlarla daha az görüşün.
- Mutlaka mutlu olduğunuz ve sizi iyi hissettiren şeylere odaklanın. Bu tarz aktivitelere odaklandığınız zaman stres seviyeniz otomatikman düşecek.
- Müzik dinlemek, spor yapmak, şarkı söylemek gibi aktiviteler de stresi düşürmektedir.
- Günlük şükür günlüğü yazın. Hayatınızda neler için şükür duyuyorsunuz?
Vertigonun Geçmesi için Hangi Hastalıkların Tedavi Edilmesi Gerekir?
Vertigonun geçmesi için hastalıkların tedavi edilmesi kökten çözüm sağlar. Vertigonun kendi bir hastalık olmamakla birlikte aslında hastalıkların bir belirtisidir. Bu nedenle hastalıkların tedavi edilmesi kesin çözüm sağlamış olur. Aşağıdaki hastalıklar ortaya vertigonun çıkmasına neden olabilir ve genellikle ataklar şiddetli ortaya çıkar:
- Akut immun yetmezlik sendromu,
- Şeker hastalıkları,
- Böbrek yetmezliği,
- Depresyon,
- Anksiyete,
- Panik atak,
- Yüksek tansiyon,
- Derin anemi hastalığı,
- Kulak kristal yapısının bozulmasına neden olan hastalıklar yüzünden vertigo yaşıyor olabilirsiniz.
Hangi hastalık olursa olsun önceden önlem almak, tedavi olmak çok önemlidir. Hastalıkların hepsi genellikle zamanla yerleşir ve tedavi edilmesi daha zor hale gelir. Bu duruma engel olmak için hastalıkları tedavi edin, doktora düzenli olarak gidin, varsa size reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanın. Asla tedavinizi yarıda kesmeyin.
Vertigo hastalığında atak gelmesi halinde hareketsiz olarak bir yerde durun. Güvenli bir alan bulduğunuzdan emin olun. Kesinlikle tehlikeli yüksek yerlerde olmayın.Bir yere tutunduğunuzdan emin olun. Bu sırada kendinize çeşitli telkinlerde bulunabilirsiniz. Bu sayede psikolojik anlamda daha rahat olursunuz. Bu atakların psikolojik boyutları oldukça fazladır. Bu nedenle telkinlerin ne kadar önemli olduğunu unutmamak ve akılda bulundurmak gerekir.