Vertigo tedavisi yapılması için öncelikle hastalığın altında yatan nedeni bilmek gerekir. İnsanlarda aynı belirtileri gösteren vertigo olsa bile, altta yatan hastalıklar çok farklı olabilir. Vertigo şikayetleriniz olduğu için doktora gittiğiniz zaman doktor önce sizi muayene eder. Muayene ederek altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi mümkün olur. Kişiye özel bir tedavi planı hazırlamak gerekir. Vertigo problemi olan kişiler kendilerinin ya da çevresinde yer alan kişilerin, nesnelerin döndüğünü hissederler. Ayrıca bulantı ve kusma gibi diğer belirtileri de görürler. Kısaca baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Her baş dönmesi yaşayan kişi vertigo değildir. Gün içinde sağlıklı kişiler de çeşitli nedenlerden dolayı baş dönmesi yaşayabilirler. Kişinin vertigo olduğunu tespit etmesi için mutlaka hekime gitmesi gerekir. Hekim muayenesi sonrasında kişide vertigo olup olmadığı belli olacaktır. Kimi insanlarda belirtiler belli belirsiz olurken kimi insanlarda belirtiler çok şiddetli olduğundan kişilerin normal hayatlarına devam etmeleri zor olur.
Vertigo Tanısı Nasıl Konur?
Vertigo tanısı konması için hekim ilk olarak hastaya duyduğu hissi tarif etmesini ister. Daha sonrasında altta yatan nedenleri bulmak için gerekli testleri yapar. Genellikle yapılan testler iç kulak ya da sinir sistemi ile ilgili olur. Vertigo çoğu zaman burada yer alan bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Kimi hastalarda beyne giden kan miktarının az olmasına bağlı olarak baş dönmesi şikayetleri görülebilir. Hastanın böyle bir durumu varsa doktor ek oalrak MR testi de ister. Tanı konduktan sonra tedavi planı çizilir. Kişinin iç kulağında sorun varsa izlenecek olan tedavi yöntemiyle, beynine giden kan miktarında düşüş varsa izelenecek olan tedavi yöntemleri elbette aynı olmayacaktır. Bu nedenle hekimlerin tanı koymak adına istedikleri ilk testler ve yaptıkları muayeneler çok önemlidir.
Vertigo Kötü Huylu bir Hastalık mıdır?
Vertigo kötü huylu bir hastalık değildir. Her ne kadar insanlar bu hastalıkla birlikte gelen belirtilerden çok şikayetçi olsalar da aslında vertigonun kötü bir hastalık olmadığı bilinmektedir. Başlıca nedeni merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıkları olan vertigonun da kendi içinde tipleri vardır. En sık görülen vertigo tipi BPPV olarak adlandırılmaktadır. Bu tipte kişiler yaklaşık 15 saniye ya da daha kısa süren baş dönmeleri hissederler. Özellikle ilk defa bu atakları yaşayan kişiler öleceklerini düşündüklerini dile getirirler. Kimi hastalar kalp krizi yaşadığını düşündüğünü belirtmiştir. Bu vertigo tipi yaşı ileri olanlarda daha sık görülmektedir. Hastaların solunum yolu hastalıkları ve kan yani dolaşım sorunlarından kaynaklı çok sık görüldüğü bilinmektedir. Bulguları insanların çok rahatsız olmasına neden olsa da genellikle tedavi bile gerektirmemektedir.
Vertigo Virüslerden Kaynaklanabilir mi?
Vertigonun virüsten kaynaklanması sık görülen bir durumdur. En sık rastlanılan virüsler arasında yer alan grip, herpes ve kızamıkçık gibi türler kişilerin ciddi baş dönmesi yaşamasına neden olabilir. Çocuk felci durumundan sonra da vertigo söz konusu olabilir. İç kulak iltihaplanmasına neden olan virüsler de vertigoya neden olabilir. Çeşitli hastalıklardan kaynaklı vertigo görülmesi oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Meniere hastalığı vertigoya neden olan temel durumlar arasında yer alır. Baş dönmesi ile birlikte hastalar işitme kaybından da şikayetçi olurlar. Bunların dışında kalıtım ve alerjilerden dolayı da vertigo meydana gelebilir.
Hangi Hastalıklar Vertigoya Neden Olur?
Vertigoya neden olan hastalıklar oldukça fazladır. Kafa travması geçirmek bunlardan ilkidir. Kafa travma ve boyun yaralanmalarından sonra vertigo meydana gelebilir. Bunun dışında kişilerin Vertigo tedavisi isteğiyle hastanelere başvurmalarına neden olan diğer hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Diyabet hastalıığı vertigoya neden olabilir.
- Panik bozukluğu ve endişe bozukluğu olan insanlar vertigoya daha eğilimli olurlar.
- Beyin kanaması sonrası ve beyin damarlarının tıkanmasına neden olan bütün durumlar vertigoya neden olabilir.
- İç kulak sinir dokusunda yer alan tümör vertigoya neden olur. Bu durumda hasta kulağında işitme sorunu olduğunu da dile getirecektir.
Vertigo Olan Kişilerin Gördüğü Belirtiler Nelerdir?
Vertigo belirtileri herkeste aynı olmayacaktır. Özellikle hastalığın ortaya çıkmasında temel nedene göre vertigo belirtileri değişkenlik gösterir. Kişiler temel olarak etrafındakilerin döndüğü hissine kapılmaktadır. Ayrıca ataklar sırasında kişi mide bulantısı ve kusma isteği de duyarlar. Göz hareketlerinde istemsiz hareketler olabilir. Vertigo tanı ve tedavisi için bu göz hareketleri özel ve gelişmiş cihazlar yardımı ile izlenmektedir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması sorunları yine altta yatan nedenlere göre görülmektedir. Bazı vertigo hastalarında belirtiler çok ileri giderek bilinç kaybına varan durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi ağır belirtiler olduğu zaman hemen kişinin vakit kayıp etmeden doktoru ile iletişime geçmesi gerekir.
Vertigo için Ne Zaman Acile Gitmek Gerekir?
Vertigo için acile gitmek her zaman olmasa da kimi durumlarda gerekli olabilir. Vertigosu olan kişiler her zaman düşük belirtiler görmezler. Kimi hastalar, altta yatan hastalığa bağlı olarak ciddi sorunlar yaşayabilirler. Genellikle hastalar basit baş dönmesi sorunları yaşadıklarını dile getirseler de her hasta için durum bu kadar basit değildir. Kimi hastalar ataklar geldiği zaman yürüyemez hale gelebilir. Ayrıca baş dönmesinin çok şiddetli olmasından dolayı kişiler yere düşerek kendilerini ciddi şekilde yaralayabilirler. Ataklardan önce ciddi baş ağrıları söz konusu olabilir. Bu ağrılar çekilmez seviyeye gelebilir. Vertigo için acile gidilmesi gereken diğer belirtiler arasında şunlar yer alır:
- Bilinç kaybı yaşanması,
- Denge kaybı,
- Yürüyememe,
- Kol ve bacakları hareket ettirememe,
- Başta dayanılmaz ağrı görülmesi,
- Konuşmada güçlük, kelimeleri seçememe,
- Çift görme ve görüntüde bulanıklar olması halinde hemen bir acile başvurmanız gerekmektedir.
Vertigo Tedavisinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Vertigo tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler kişilerin tedavi sürecini çok daha başarılı bir şekilde atlatmasını sağlar. Aynı zamanda tedaviyi de kolaylaştırır. Dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Ani baş hareketlerinden kaçınmak gerekir.
- Bol miktarda dinlenilmelidir.
- Sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.
- Bol bol su içilmelidir.
- Yüksekte çalışılmamalıdır.
- Tehlikeli cihazlar kullanılmamalıdır.
- Kafeinden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.
- Alkol kullanılmamalıdır.
- Tütün kullanılmamalıdır.
- Fizik tedavi gibi ek yardımcılardan faydalanılmalıdır.
- Hekim tarafından belirtilen önerilere harfiyen uyulmalıdır.
Vertigo Tedavisi için Odyometri Testi Nedir?
Vertigo tedavisi için odyometri tetsti kulakta varsa işitme kaybı seviyesinin de anlaşılmasını sağlar. Ses yalıtımlı özel bir odada test yapılmaktadır. Kişinin dış seslerle bağlantısı kesilmesi için özel bir kulaklık verilir. Farklı frekanslarda sesler verildikten sonra hastanın tepkilerine bakılır. Kemik ve hava iletimi ile birlikte hasta detaylı bir şekilde değerlendirilmiş olur. Kişi herhangi bir ses duyduğu zaman elindeki kumanda butonuna basar. Duyulan sesler az, çok olabileceği gibi kalın ya da ince de olabilir. Bu test sayesinde uygun tedavi planı yapmak mümkün olur.
Vertigo tedavisi dendiği zaman her ne kadar insanların hakkında genellikle tek bir tedavi yöntemi olsa da bu doğru değildir. Tedavi yöntemleri altta yatan hastalıklara göre yapılır ve herkes için değişkenlik gösterebilir. Gerekli olan testler sayesinde kişinin hastalıkları tespit edilebilecektir.