Baş dönmesinin sebeplerinin başında stres yer almaktadır. Günümüzde baş ağrısına ve baş dönmesine en çok sebep olan etken arasında gerginlik ve stres bulunur. Sanılanın aksine stres ve buna bağlı olarak oluşan anksiyete, gerginlik, yorgunluk ve sinirli olma hali sebebiyle vücut büyük oranda etkilenmektedir. Baş dönmesi ile karşılaşma sıklığı ve baş dönmesinin ne kadar süreyle devam ettiği gibi unsurlara yanıt aranması önem taşır.
Tedavi aşamalarını belirlemek için her bir ayrıntıya önem verilmelidir. Baş dönmesi esnasında kişilerin belirtileri izlemeleri önerilir. Baş dönmesi, mevsim geçişleri ve hava şartlarındaki değişimlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Dış etkenlerden kaynaklanan baş dönmesi çoğunlukla geçicidir. Ancak vücutta meydana gelen hasarlar ve hastalıklar sebebiyle baş dönmesi ortaya çıkıyor ise mutlaka uzman görüşü alınmalı.
Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?
Baş dönmesinin nedenlerini bulmak için hastaların kendilerini izlemeleri ve semptomları takip etmeleri gerekir. Elde edilen bulgular mutlaka uzman doktorlar ile paylaşılmalıdır. Baş dönmesinin tedavi edebilmek için karşılaşılan semptomlara odaklanmak, baş dönmesinin nedeni ortaya çıkaran unsurları arasında bulunur.
Aynı zamanda yapılacak olan gerekli tetkikler ve muayene ile de baş dönmesinin nedeni profesyonel yöntemler ile olarak ortaya çıkarılabilir. Baş dönmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ani duygu değişimleri
- Anksiyete atakları
- Beyin fonksiyonlarının zarar görmesi
- Beyinde tıkanıklık
- Damar sertleşmesi
- Damar tıkanıklıkları
- Gebelik
- Gerginlik
- Kan dolaşımının ideal düzeyde olmaması
- Kanser
- Karaciğer hastalıkları
- Korku
- Menopoz ve andropoz
- Migren
- Omurilik sorunları
- Regl
- Şeker hastalığı
- Tansiyon düşmesi ya da tansiyon yükselmesi
- Tiroit
- Travma
- Tümör
- Vertigo
- Vücudun susuz kalması
- Yanlış ilaç kullanımı ya da ilaç yan etkisi
- Yoğun olarak ekrana bakmak
- Yoğun stres
- Yol tutması
- Yorgunluk
Stres Neden Baş Dönmesi Yapar?
Stres ve baş dönmesi arasında doğrusal bir bağlantı bulunur. Vücudun ve beynin yapısına en çok zarar veren unsurlar arasında stres yer alır. Stres seviyesi düşürülmediği takdirde kalıcı sorunlar ile karşılaşılması da mümkündür. Dolayısıyla kişilerin mutlaka stres seviyelerinin denge altına almaları gerekir.
Stres her yükseldiğinde sence baş dönmesi değil, aynı zamanda cilt problemlerine baş ağrısına ve kronikleşen sorunlara sebep olur. Stresin baş dönmesi yapmaması için alınabilecek önlemler şunlardır:
- Yoğun stres altında kalmamak
- Yaşam kalitesini iyileştirmek
- Stresli ve gergin yerlere girmemek
- Strese sebep olacak insanlar ile iletişimi sınırlamak
- Bol miktarda su tüketmek
- Sakinleştirici bitki çayları tercih etmek
- Vücudun rahatlaması için meditasyon, yoga ve pilates gibi egzersizlere başlamak
- Sigara ve tütün ürünlerini azaltmak ya da tamamen bırakmak
- Sorumlulukları bilinçsiz düzeyde arttırmamak
Tansiyon Baş Dönmesi Yapar Mı?
Tansiyonun baş döndürmesi özellikle ani düşme ya da yükselme sorunları var ise mümkündür. Yüksek tansiyon ve düşük tansiyon problemleri stabil düzeyde ilerlediğinde aniden ortaya çıkan belirtiler ile karşılaşılmaz. Tansiyon sebebi ile baş dönmesi yaşayan kişilerin hayat şartlarını iyileştirmeleri önerilmektedir. Mevcutta kullanılan tansiyon ilaçlarından yüksek verim alınamadığı takdirde uygulanabilecek diğer uzun vadeli yöntemler şunlardır:
- Tuzlu gıdalardan ve içeceklerden uzak durmak
- Potasyum temelli beslenme alışkanlığı edinmek
- Stres oranını düşürmek
- Tansiyon ilacı var ise düzenli kullanmak
- Hareketsiz kalmamak
- Vücut kitle endeksi ile önerilen kilo ağırlığına düşmek
- Yağlı beslenmemek
Psikolojik Sorunlar Baş Dönmesine Sebep Olur Mu?
Psikolojik hastalıkların baş dönmesi yapması ile karşılaşılabilmektedir. Psikolojik sorunlardan dolayı baş dönmesi ile karşılaşan kişilerin mutlaka önlem alması gerekir. Baş dönmesinin kronik hale gelmemesi ve mevcut vücut sağlığını kötü etkilememesi için önerilen tavsiyeler vardır. Uzmanlar tarafından da önerilen ve baş dönmesini azaltacak olan maddeler şunlardır:
- Yaşam şeklini iyileştirmek.
- Daha düzenli ve stabil bir yaşam dengesi sağlamak.
- Atakların etkisini nasıl geçireceğini öğrenmek.
- Kişinin zevkine uygun seçilmiş hobi edinmek ya da aktivitelere katılmak.
- Alkol, tütün ürünü, sigara, uyuşturucu gibi maddeleri kullanmamak.
- Fiziksel egzersizi arttırmak.
- Uyku düzenine özen göstermek.
Tümörlü Hücreler Baş Dönmesine Neden Olur Mu?
Tümörün baş döndürmesi karşılaşılan yan etkiler arasında bulunur. Özellikle beyin bölgesinde bulunan tümörün vücuda farklı noktalarda etkisi vardır. Beyin tümörleri, vücudu genel hatları ile ele alır ve sadece etkisini beyinde görünmez. Dolayısıyla vücudun farklı yerlerinde ağrılar ve yan etkileri ile karşılaşılması mümkündür. Bunun yanı sıra tümör baş dönmesi ve baş ağrısı problemlerine de sebep olabilir.
Sadece kötü huylu tümörler değil, aynı zamanda iyi huylu tümörlerde baş dönmesi yapabilmektedir. Bu noktada semptomları azaltmak için tümör tedavisinin aksatılmaması ve tüm metotların iyileştirilmiş şekilde devam ettirilmesi önerilir. Baş dönmesi için ayrı bir tedavi başlatılması ve bitkisel yöntemlerin de sürece dahil edilmesi yan etkileri azaltacaktır.
Damar Tıkanıklığının Baş Dönmesi Yapması Mümkün Mü?
Damar tıkanıklığının baş döndürmesi son derece normaldir. Damar tıkanıklığı doğrudan beyni olumsuz etkileyen bir problemdir. Bu sebeple de hem damar sertliği hem de damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar ile karşılaşıldığında mutlaka profesyonel tedavi yöntemleri denenmelidir. Özellikle kolesterol, şeker ve bunlara benzer hastalıklar, damar tıkanıklığına ve damar sertliğine sebep olabilmektedir.
Bu süreçte damar tıkanıklığının baş dönmesi yapmasını engellemek için yeni bir beslenme düzeni oluşturulması önerilir. Damar tıkanıklığına destekleyecek hareket ilaç kullanımı ve beslenme düzeninden uzaklaşılmalıdır. Aksi durumda damar tıkanıklığı doğru yöntemler ile tedavi edilmez ise daha ciddi ve kronik sorunlar ile karşılaşılabilir. Damar tıkanıklığının hangi sıklıkla baş dönmesi yaptığı ve baş dönmesinin ne kadar sürdüğü gibi unsurların da bilinmesi gerekir. Eğer baş dönmesinin temel sebebi damar tıkanıklığı ya da damar sertleşmesi ise mutlaka alanında uzman doktorlar ile görüşülmelidir.
Baş Dönmesi Tedavi Edilir Mi?
Baş dönmesinin tedavisini başlatabilmek için tanı konulması gerekir. Tanı konulması için ise alanında uzman olan doktorların gerekli muayene ve tetkik süreçlerini başlatmaları beklenir. Tanı konulmadan ve sorunun sebebi anlaşılmadan yanlış tedavi yöntemleri uygulanmamalıdır. Karşılaşılan semptomların izlenmesi ve gerekli test ve tetkiklerinin yapılması son derece önemlidir.
Özellikle tümör, kalıtsal hastalık ya da beyincik problemlerinden dolayı baş dönmesi yaşanıyor ise mutlaka teşhis edilmelidir. Tanıdan önce tıbbi tedavi yöntemlerinin uygulanması hastalara zarar verebilir. Baş dönmesinin sebebini anlamak için MR ve tomografi gibi görüntüler de talep edilebilmektedir. Tanıya bağlı olarak en uygun tedavi metoduna doktor ve hasta birlikte karar verebilir. Uzman yönlendirmesi özellikle beyni etkileyen hastalıklarda hayati önem taşımaktadır.
Evde Baş Dönmesi Nasıl İyileştirilir?
Evde baş dönmesi tedavisi için kullanılan birçok bitkisel yöntem vardır. Baş dönmesine iyi gelen bitkiler şu şekilde sıralanabilir:
- Bal
- Elma sirkesi
- Kabak çekirdeği
- Kereviz
- Limon
- Nane
- Su
- Üzüm
- Zencefil
Bu besinlerin katı halde ya da çay olarak tüketilmesi önerilir. Özellikle aniden gelişen baş dönmesinde kişinin açlık durumu da sorgulanmalıdır. Açlık sebebi ile baş dönmesi yaşanıyor ise protein dengesi sağlanmış gıdalar tüketilmelidir. Baş dönmesi yoğun olduğunda sıvı beslenilmesi tavsiye edilir. Baş dönmesinin etkisini azaltabilmek için yavaş ancak bol miktarda su tüketilmelidir. Bu esnada hastalar nefes egzersizleri yaparak dengelerini korumaya çalışabilir.