Burun Estetiği
Burun estetiği burnun şeklini değiştirmek amacı ile yapılan bütün işlemlere verilen genel isim olarak adlandırılmaktadır. Kişiler burun estetiğini farklı nedenlerden dolayı yaptırmak isteyebilir. Doğum kusurunun düzeltilmesi, deformelerin onarılması ya da burnun fiziksel görünümünün iyileştirilmesi amacı ile burun estetiği yapılabilir. Nefes almayı kolaylaştırmak için de burun estetiği yapılmaktadır. Bazı vakalarda hem görüntü hem de fonksiyon bozukluğu olabilir. Estetikten önce burun yapısının iyice anlaşılması gerekir. Burun üst kısmında kemik ve alt kısmında kıkırdak bulunur. Burun deri ile kaplıdır ve solunum sistemi için önemli bir işlevi vardır.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun estetiği yapılması sırasında hekim hem kemiği, hem kıkırdak dokusunu hem de deri tabasını değiştirebilir. Bunlardan yalnızca bir tanesi de değiştirilebilir. Burun estetiği için plan yaparken hasta ile temasta olmak ve beklentilerini anlamak önemlidir. Hastanın cildi ve bireyin neleri değiştirmek istediği konusunda net bilgi sahibi olmak gerekir. Hekim hastanın burun estetiği için uygun olup olmadığını tespit eder. Hasta için mutlaka kişiselleştirilmiş bir plan yapılması gerekir. Bütün büyük ameliyatlar burun ameliyat gibi bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Kanama, anesteziye karşı olumsuz tepki ve enfeksiyon risklerinin burun estetiğinde varlığını kabul etmek gerekir. Ancak söz konusu burun estetiği olduğu zaman farklı risklerin olduğunu bilmek gerekir.
Burun Estetiği Sonrasında Oluşabilecek Riskler Nelerdir?
Burun estetiği sonrasında riskler başında nefes almada zorluk, eşit görünümlü olmayan bir burun, ağrı, renk değişimi, kalıcı şişlik, yara izi, burunda ve çevresinde kalıcı bir uyuşma hissi gelir. Böyle bir durumda hastanı ek cerrahi müdahale alması gerekebilir. Operasyondan önce hastalar burun cerrahı tarafından olası riskler konusunda bilgilendirilirler. Burun estetiği planlaması başlamadan önce hekim ve hasta arasında yapılan görüşme bu açıdan oldukça önemlidir. Görüşme sırasında hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi sahibi almak gerekir. Hastanın hedefinin ne olduğunu anlamak önemlidir. Hasta hekimine açık, net ve dürüst bir şekilde beklentilerini anlatmalıdır. Hekim de hastaya operasyondan sonra ne elde edebileceğine dair bilgi aktarmalıdır.
Burun Estetiği Öncesinde Neler Yapılır?
Burun estetiği öncesinde hekim hastadan çeşitli kan testleri talep eder. Lab testleri dışında fiziksel muayenenin de yapılması gerekir. Burun estetiği öncesinde yüz özelliklerinin ve burun iç ile dışının incelenmesi gerekir. Bu inceleme sayesinde ne gibi değişikliklerin yapılması gerektiği anlaşılmış olur. Fizik muayene özellikle solunum üzerinde etkilerin anlaşılması için önem taşır. Hekim operasyon öncesinde hastanın burnunun resmini çekebilir. Bu sayede fotoğraf üzerinden operasyon sonunda nasıl bir görünüm beklenmesi gerektiği konusunda bilgisayar üzerinden gerekli yardım alınabilir. Burun cerrahı bu fotoğrafı aynı zamanda öncesi ve sonrası için de kullanacaktır. Uzun vadeli incelemeler ve referans açısında bu fotoğraflar önem taşır.
Ameliyattan en az iki hafta öncesinde ilaçlardan kaçınmak önemlidir. İlaç kullanımı kanamanın artmasına yol açabilir. Yalnızca burun hekiminin önerdiği ilaçların kullanılması gerekir. Bitkisel ilaçlar, takviye ürünler ve doğal ilaçlardan da kaçınmanız gerekir. Eğer sigara içiyorsanız, sigara içmeye ara verin. Sigara içtiğiniz zaman ameliyat sonrasında iyileşme sürecini yavaşlatmış olursunuz. Ayrıca enfeksiyon kapma olasılığı da artar.
Burun Estetiği Sırasında Neler Oluyor?
Burun estetiği sırasında herhangi bir dizili aşama bulunmaz. Hastanın hedeflerine ve kendine has anatomisine uygun olarak kişiselleştirme yapılması gerekir. Ameliyat ne kadar karmaşık olursa ona göre anestezi türünün belirlenmesi gerekir. Genel anestezi ya da sedasyonlu lokal anestezi kullanılması gerekebilir. Bu karar zaten hekim tarafından ameliyat öncesinde verilecektir. Sedasyonlu lokal anestezi genellikle ayakta tedavi süresinde kullanılmakta ve vücudun belli bir kısmını kapsamaktadır. Operasyon öncesinde sağlık ekibi burun dokusuna ağrı kesici ilacı enjekte eder ve bölge yatışmış olur. Bu ilaç kişinin uyumasına yol açmaz ancak kişi uykulu bir hale bürünebilir. Genel anestezide ise ilaç damardan IV hatta yoluyla alınmaktadır. Bu anestezi bütün vücudu etkiler ve ameliyat sırasında hastanın bilinci açık olmaz. Genel anestezi kullanılacaksa ayrıca solunum tüpü lazım olur.
Burun Estetiği Sonrası Nasıl Geçer?
Burun estetiği sonrası 7 gün sonrasında kadar iç pansumanlar yerinde kalır. Bu sırada hekim destek ve koruma sağlanması amacı ile atel bantlama yapabilir. Bant da bir hafta kadar bulunduğu yerde kalır. Ameliyattan sonra oluşması muhtemel işilik ve kanamanın azaltılması açısından hastanın kafası daha yüksek olacak şekilde yatakta dinlenmesi gerekir. Hasta 2 ile 4 yastık ile yatabilir. Burunda şişlik oluşabilir. Bu nedenle de hasta ameliyat sonrasında burun tıkanıklığından şikayet edebilir. Ameliyat sonrasında genellikle mukus ile biriken kan akmaya devam eder. Drenajın emilimi açısında burun altına küçük gazlı bez yerleştirilmektedir. Ancak bu ped kesinlikle sıkı olmamalıdır. Şişme ve kanamanın en aza indirilmesi açısından cerrah hastanın alması gereken önlemler konusunda onu bilgilendirecektir.
Burun Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler başında koşu ve aerobik gibi yorucu faaliyetlerden kaçınmak gelir. Burunda bandaj olduğu zaman kesinlikle suyun yukarıdan aktığı yerde banyo yapmak, burunu sümkürmek sakıncalıdır. Burun sümkürülmemelidir. Kabızlıktan korunmak açısında kişilerin lif oranı yüksek olan meyve ve sebze tüketmesi gerekir. Ayrıca aşırı yüz mimikleri yapılmamalıdır. Üst dudakların daha az hareket etmesi için fırçalama sırasında yavaş olmak gerekir. Yine burnun zorlanmaması açısından önden açılan gömlek gibi kıyafetlerin tercih edilmesi önemlidir. Ameliyattan sonra en az 4 hafta kadar güneş gözlüğünün buruna dayanmaması gerekir. Kişiler dışarıya çıktıkları zaman en az 30 faktörlü güneş koruyucu kremleri kullanabilirler. Çok fazla güneş alınması, burun derisinde kalıcı renk bozulmalarına yol açabilir.
Burun ameliyatı sonrasında kişilerin göz kapakların şişlik ve renk değişikliği belirtileri ortaya çıkabilir. Bu durum normal kabul edilir ve ortalama 2 hafta sonrasında bu problemler ortadan kalkar. Burun şişliğinin inmesi genellikle daha çok vakit alır. Burun estetiği sonrasında beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Sodyumdan uzak durulmalı, burun şişliğinin azalmasına yardım edilmelidir. Ameliyattan sonra bir hafta işten ve okuldan izin almak faydalı olur.
Burun Estetiği Sonuçları Nelerdir?
Burun estetiği sonuçları ameliyat başarılı olduğu zaman kişinin istediği görünüme kavuşmasını sağlar. Burun estetiği ameliyatlarının zorlu olduğunu bilmek gerekir. Burun yüzün ortasındadır ve karışık bir şekildir bu nedenle ameliyatların kolay bir şekilde tamamlanması beklenmemelidir. Ameliyat sırasında basit dokunuşlar bile büyük sonuçların elde edilmesini sağlar. Ancak küçük değişimlerde hata payının yüksek olduğu unutulmamalıdır. Ameliyat sonrasında burnun değişmeye devam edeceği unutulmamalıdır. Bu durum vücudun bütün kalanı için geçerlidir. Burnun ne zaman ameliyat sonrası istenilen şekline ulaşacağı sorusuna cevap kolay verilemez. Bu süre her hasta için farklı olabilir. Burnun arzu edilen haline gelmesi uzun bir süreç olabilir. Kişinin bu süreci göze alabilmesi gerekir. Hastalar ameliyat olduktan bir sene içinde şişlik problemi olmaz. Ancak bazı burun estetiği vakalarında kişilerin yeniden ameliyat olması gereken durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumda tecrübeli ve bilgili hekimlerin tercih edilmesi gerekir.