Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin yaşam kaliteleri düşer. Burun tıkanıklığı ile birlikte burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi şikayetler görülebilir. Burun tıkanıklığı ile insanların neredeyse hepsi karşılaşmaktadır. Her yaş grubundan insan burun tıkanıklığı yaşayabilir. Burun tıkanıklığı probleminde hastanın doğumsal mı yoksa edinimsel olarak mu bu problemi yaşadığını bilmek gerekir. Burun tıkanıklığı üst solunum yolu enfeksiyonları gibi bazı hastalıkların bulgusu olabileceğinden bu problemi küçümsememek gerekir. Vakit kayıp edilmeden sağlık kuruluşundan yardım almakta fayda vardır. Bu şekilde burun tıkanıklığı altında yatan neden tespit edilerek buna uygun tedavi planlaması yapılabilir. Kişi tedavi sonrasında rahat bir şekilde nefes alacağından, hayat kalitesi yükselir ve şikayetlerde azalma olur. Burun tıkanıklığı için kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekir. Bütün vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi açısından oksijen, yani nefes almak büyük önem taşır. Oksijenin yetersiz alındığı durumlarda pek çok soruna davetiye çıkarılmış olur.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun tıkanıklığı olması altında yatan pek çok sebep olabilir. Bu sebeplerin keşif edilmesi açısından mutlaka bir hekimin muayene etmesi gerekir. Hekim, burun tıkanıklığı tedavisi için her hastaya özel bir plan hazırlar. Aşağıdaki nedenlerden dolayı burun tıkanıklığı ortaya çıkabilir:

  • Alerjit rinit,
  • Burun eğriliği,
  • İyi ve kötü huylu tümörler,
  • Sinüzit,
  • Horlama ve apne sendromu,
  • Alerjik durumlar,
  • Burun eti şişmesi,
  • Hava ve mevsim koşulları,
  • Nazal egzama,
  • Nazal valv darlığı burun tıkanıklığı yaşamanıza neden olabilir.

Burun tıkanıklığına yol açan nedenlerden en sık rastlananı kıkırdak ve kemik eğrilikleridir. Bu duruma deviasyon adı da verilmektedir. Burun boşluğu orta bölmesi bir tarafa doğru eğik olabilir. Bu durum şiddetli burun tıkanıklığı yaşanmasına yol açabilir. Eğriliğin tedavisi için kişinin ameliyat olması gerekebilir.

Burun Tıkanıklığına Neden Olan Konka Şişmeleri

Konka şişmeleri burun boşluğunda yan duvarlarda bulunan yumuşak dokuların şişmesi olarak tanımlanabilir. Bu durum kişilerin nefes almasını zorlaştırır ve şiddetli bir rahatsızlık hissine yol açar. Özellikle sigara kullanan kişiler, sinüzit hastaları, alerjik nezlesi olanlar ve burun damlası bağımlılarında sıkça konka şişmeleri görülmektedir. Konka şişmelerine son zamanlarda sıkça rastlanmaktadır. Bunun nedeni özellikle ofis çalışma ortamlarının konka şişmesine zemin hazırlamasından kaynaklanmaktadır. Sağlıksız klima koşulları, kapalı ve pis ortam konka şişmesine yol açar. Konka şişmeleri tek başına burun tıkanıklığı yapabilir ya da kişide hem burun eğriliği hem de konka şişmesi olabilir. Burun eğriliği olduğu zaman deviasyon ameliyatı yapılması ve konkaya müdahale edilmesi şarttır. Tıp dünyasının ve teknolojinin gelişmesi sayesinde konkalara daha etkin bir şekilde yaklaşmak mümkün olmuştur. Kullanılan cihazlar çeşitlendirilmiştir.

Burun Tıkanıklığı Olan Hastalar Hangi Durumlardan Şikayetçi Olur?

Burun tıkanıklığı olan hastaların şikayetleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişi ağır fiziksel etkinlikleri yapmakta zorlanır, spor yapamaz.
  • Merdiven çıkma ve yol yürüme gibi aktiviteler güçleşir.
  • Çocuklarda görülen burun tıkanıklığında altını ıslatma problemi olur.
  • Burundan konuşma gelişeceğinden ses kalitesinde bozulma olur.
  • Psikolojik problemlerin gelişmesinde yatkınlık olur.
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir.
  • Sabahları ağızdan solumaya bağlı olarak ağız kuruluğu görülür.
  • Kalp problemleri ve akciğer problemleri ağırlaşır.
  • Horlama ve diğer uyku bozuklukları görülür.
  • Boğaz enfeksiyonları ve farenjit riski doğar.

Burun tıkanıklığının yol açtığı şikayetler başlı başına belirti olabilir. Belirtilere ek olarak geniz akıntısı, burun akıntısı, yüz ve baş bölgesinde ağrı, dişlerde şekil bozukluğu ve kişilik değişimleri gibi belirtiler olabilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde burun tıkanıklığı görülmesi yetişkinler ile kıyaslandığında daha kötü etkilere yol açar. Bebekler solunum yapmak için daha çok burnunu kullanırlar. Burunları tıkandığı zaman bebekler tepkisel olarak ağlar. Bebeğin karnı burnundan soluk alması için dışarı doğru bombeleşir. Bu solunum şekli bebeklerde içgüdüsel olarak ortaya çıkar. Bebek derin nefes aldığı zaman diyafram kası kasılır bu da akciğerin genişlemesine katkı sağlar. Bebek eğer yeterli soluk alıp veremiyorsa, akciğer gelişiminin yetersiz olacağını söyleyebiliriz. Ağız solunumu yapan bebeklerde yardımcı solunum kaslarının da devreye girdiği bilinmektedir. Bu kasların çalışması bebeklerde duruş bozukluklarına neden olması ileride soruna yol açar. Bebeklerde burun tıkanıklığının hayati bir belirti olmasının nedeni budur.

Bebeklerde burun tıkanıklığı genellikle geniz eti ve burun içerisi ile ilgili bir gelişme anomalisi nedeni ile ortaya çıkar. Doğumdan hemen sonra bu durumla ilgili hastane koşullarında gerekli önlemlerin alınması mümkündür. Geniz eti büyümesinden kaynaklı burun tıkanıklığı olması durmuna adenoid büyüklüğü adı verilir. Eğer geniz eti burun boşluğunu tamamen kapatıyorsa ya da diğer hastalıklara yol açıyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Hamilelikte burun tıkanıklığı 3 kadından 1 tanesinde görülmektedir. Burun tıkanıklıkları ortada grip, nezle ya da alerji gibi durumlar olmamasına karşın görülebilir. Hamilelikte burun tıkanması hamilelik riniti olarak adlandırılmaktadır. Bu tıkanıklık genellikle hamileliğin son 6 haftasında ya da ikinci ayında ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalarda bütün gebelik boyunca burun tıkanıklığı görülebilir. Doğumdan sonra bile bir süre burun tıkanıklığının devam ettiği durumlar vardır. Hamilelikte görülen burun tıkanıklığı ile birlikte burun akıntısı şikayeti olur. Burun tıkanıklığı olan kişi, gece burun yerine ağızdan solunum yapacağı için sabah ağız kuruluğu şikayeti ile uyanacaktır. Kişi gece nefes alamıyormuş gibi hissedebilir, uykusuzluk çekebilir ve öksürük şikayeti ile hastaneye başvurabilir. Mukozanın şiş olduğu durumda, sinüs boşlukları hava ile dolacağından, sinüs boşluklarında havalanmada azalma olacak ve baş ağrısı gelişecektir.

Burun Tıkanıklığı için Öneriler Nelerdir?

Burun tıkanıklığı için öneriler sayesinde burun tıkanıklığı şikayetini azaltabilir ve hastalığın oluşmaması için önlem alabilirsiniz. Burun tıkanıklığı için aşağıdaki önerilere uymanız tavsiye edilmektedir:

  • Burun tıkanıklığı görülen bebeklerde burun aspiratörü kullanılabilir.
  • Burun tıkanıklığı döneminde bol miktarda C vitamini tüketmek yardımcı olacaktır.
  • Bulunduğunuz ortamı nemli tutun. Oda içinde kaynayan su tutulması ya da hava nemlendirici cihazlardan faydalanmak iyi gelebilir.
  • Deniz tuzu tıkanmış burunlara iyi gelir. Eğer imkanınız varsa denize girebilirsiniz. Denize girme imkanınız yoksa, eczaneden deniz tuzu alarak bu tuzu burnunuza çekebilirsiniz.
  • Özellikle limon ve zencefil içeren bitki çayları tüketilebilir.
  • Süt içmenin mukus üretimini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle burun tıkanıklığı yaşadığınız zaman süt tüketimini azaltmanızda fayda var.
  • Sigara içmeyi ve sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun tıkanıklığı tedavisi için cerrahi girişim yapılması gerekebilir. Burun tıkanıklığına yol açan nedenin burun yan duvar etlerinde büyümenin yol açtığı durumlarda genellikle cerrahi tedavi gereklidir. İlaç tedavisi uygulanacaksa ilacı mutlaka KBB uzmanı yazmış olmalıdır. İlaç hasta tarafından düzenli şekilde kullanılmalıdır. Burun tıkanıklığı ameliyatı burun tıkanıklığının kişinin yaşam kalitesinin çok fazla etkilendiği durumlarda gerekebilir. Sürekli ağız solunumu ve horlamanın görüldüğü durumlarda ameliyat kurtarıcı olur. Radyo frekans cerrahisinden faydalanarak burun tıkanıklıklarının çok daha sağlıklı bir şekilde tedavi edilmesi mümkündür. Hasta ameliyattan hemen sonra günlük hayatına dönebilir. Ameliyat kısa süre içinde yapılabilir. Hasta ameliyattan hemen sonra rahat bir şekilde nefes almaya başlayabilir.