Burun Ameliyatı

Burun ameliyatı sayesinde burundaki hem estetik hem de işlevsel bozuklukların giderilmesi mümkündür. Burun insanların yüzündeki en dikkat çeken bölge denebilir. Burunda herhangi bir bozukluk olması bu nedenle sosyal ve psikolojik bozukluklara yol açabilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, başarı geçen burun ameliyatı sonrasında kişiler rahat nefes alabilmekte ve arzu ettikleri burun görünümüne de ulaşabilmektedir. Burun estetiği için kullanılan yöntemlerin gelişmesi sayesinde acısız, hızlı ve iyileşme süresi oldukça kısa olan ameliyatlar yapılmaktadır. Eskiden burun ameliyatlarında burun kemikleri çekiç ve kırıcı kullanılarak kırılıyordu. Artık motor sistemleri kullanılmaktadır. Ultrasonik kesme ve şekillendirme yöntemi olarak adlandırılan bu yöntem ameliyatın çok daha başarılı olmasını sağlar.

İzsiz Burun Estetiği Nedir?

İzsiz burun estetiği gelişen teknnoloji ile mümkün olmuştur. Ultrasonik kesme yöntemlerinin kullanıldığı kesme ve şekillendirme yöntemidir. Bu kesme yöntemi sayesinde burun ameliyatı sırasında milimetrik bir ölçüm söz konusu olur. Kemiklere ve kemik arasında kılcal damarlara asla zarar gelmez. Bu durum ameliyat sonrasında şişliğin ve morarmaların en aza inmesi anlamına gelir. Bu yöntem FDA tarafından da onaylanmıştır. İzsiz burun estetiği yönteminden yaklaşık 3 senedir Türkiye’de faydalnılmaktadır. Bu yöntemin en büyük avantajı çevre dokuların zarar görmemesdir. Kemiklerin son derece kontrollü kesildiği bu yöntem ile zarif ve doğal hatlara sahip olmak mümkün olur.

Burun Ameliyatı Kim Tarafından Yapılmalıdır?

Burun ameliyatı yapacak kişi hastanın bu ameliyatı ne için yaptırdığına göre değişiklik göstermektedir. Eğer amaç kişinin solunum işlevini geri kazanması ise, bu durumda ameliyat kulak burun boğaz hekimi tarafından yapılır. Ancak burun ameliyatının yapılmasındaki neden estetik kaygılar ise kişinin plastik cerraha başvurması gerekir. Hekim seçimi yaparken hekimin geçmiş işleri, referansları, muayene ortamı, hastaya olan tutumu, fiyat vb. gibi bütün etmenlerin değerlendirilmesi gerekir. Bilgi ve tecrübe de burun ameliyatlarında önemli bir rol oynar. Doğru hekim seçildiği zaman kişinin ameliyattan başarılı sonuç alma ihtimali yükselir.

Burun Estetiği Ameliyatı Ne Zaman Yapılabilir?

Burun estetiği ameliyatı yapılması için herhangi bir üst sınır bulunmaz. Yani kişiler isterseler 20 isterseler 70 yaşında ameliyat olmayı isteyebilirler. Ancak bu ameliyatlarda alt sınır bulunur. Kızlarda 14 ile 15 erkeklerde ise 17 ile 18 yaş arasından önce ameliyat yapılması uygun değildir. Çünkü bu yaşlarda henüz burun gelişmesini tamamlamamıştır. Ameliyattan önce hekim çeşitli cihazların yardımı ile hem burnun içini hem de dışını muayene eder. Burnun dışında problemler değerlendirmeye alınarak hasta ile birlikte tartışılır. Hasta ile hekim arasında iletişim çok önemlidir. Ameliyattan önce hastanın 8 farklı açıdan fotoğrafı çekilmesi gerekir. Bu pozlar kullanılarak ameliyat planlaması yapılır. Çekilen fotoğraflar üzerinde düzenleme yapılarak operasyon sonrasında elde edilecek sonuç hakkında hastaya ön görü sunulur.

Burun Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Burun ameliyatı süresi yapılacak işleme göre değişiklik göstermekle beraber gelişen teknoloji sayesinde bu süre gittikçe azalmıştır. Başka bir işlem yapılmayacaksa bu süre ortalama 3 saattir. Ameliyattan önce genel anestezi uygulanır. Yalnızca burun dışında değil, burun içinde de çeşitli bozukluklar olabiliyor. Bu durumda elbette ameliyat süresi uzuyor. Burun içinde meydana gelen bozuklukların başında burun kemiği eğriliği geliyor. Bu durum hastaların burun tıkanıklığı yaşamasına yol açıyor. Burun içi etleri varsa bunların da dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi gerekiyor. İyi bir burun ameliyatı öncesinde mutlaka hem estetik hem de işlevsel sorunların birlikte ele alınması gerekir. Aksi halde estetik bir görünüme sahip olan bir burunda nefes alma gibi sorunlar olabilir ya da tam tersi durum meydana gelebilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesinde Nasıl Hazırlık Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı öncesi hazırlığı anestezi ilaçları ile başlar. Bazı ilaçların anestezi ilaçları ile etkileştiği bilinmektedir. Etkileşim yan etkilerin ameliyat sırasında çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle hastaların ameliyattan en az 1 hafta öncesine kadar ilaç kullanmayı bırakması gerekir. Özellikle aspirin ve türevi ilaçlar kesinlikle ameliyat öncesinde kullanılmamalıdır. Sigara kullanımının yara iyileşmesini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Sigara içen kişilerin ameliyat sonrası iyileşme süresi daha uzun olur. Ameliyattan en az 1 hafta önce sigara içilmemesi gerektiği gibi ameliyat sonrasında iyileşme açısından da sigaranın kullanılmaması gerekir. Mümkünse sigara bırakılmalıdır. Eğer ameliyat öncesinde hasta soğuk algınlığı ya da boğaz ağrısı gibi durumlar ile karşılaşırsa bunun mutlaka hekime belirtilmesi gerekir. Ameliyat gününde hastaneye rahat kıyafetleriniz ile gelir. Takı takılmaması ve makyaj yapılmaması önerilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Kaçınılması Gereken Durumlar Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatı sonrası kaçınılması gereken durumlar sayesinde ameliyat sonrası süreci çok daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. Burun ameliyatından 4 gün sonra başın yüksek pozisyonda olması gerekir. En az iki gün boyunca her 15 dakikada bir buz tatbiki yapılması önerilmektedir. Buz uygulaması sırasında alçı konulması ihmal edilmemektedir. Ameliyat sonrasında hastada morluk ve şişlik olmamasına karşın, ameliyattan sonra 3. Günden itibaren şişlik ve morluk olabilir. Bu durum tamamen normaldir ve endişeye kapılmamanız gerekir. Ameliyat sonrası süreçte bu yan etkilerden kurtulmaya başlayacaksınız. Ameliyat sonrasında hastalar ağrıdan şikayet etmez. Eğer ağı probleminiz varsa ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak ağrı yoksa bu ilaçlar kullanılmamalıdır.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler çok önemlidir Ameliyat sonrası hastaların yaşam tarzlarında bazı değişiklikleri yapması gerekir. Eğer burun tamponu kullanılmışsa, tampondan kaynaklı olarak kişilerde nezle gibi şikayetlerin olması normaldir. Tampon alındıktan sonra bu şikayetiniz geçer. Ameliyat sonrasında beslenme düzenin de ele alınması gerekir. Ameliyattan sonra ilk 4 gün katı, sıcak ve kuru yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Fazla çiğneme hareketi yapmanız gerekmeyen, sulu ev yumuşak gıdaları tercih etmeniz en iyisidir. Günlük yaşantınızda aşırı mimiklerin yapılmaması gerekir. Bağırma, esneme, ağlama, ıkınma ve gülme gibi hareketler burnunuza zarar verebilir. Ameliyattan sonra ilk 4 gün boyunca kan sızması olabilir. Sızıntı olduğunda kesinlikle burnu sert bir şekilde silmeyin. Burnunuza narin davranın.

Burun ameliyatı olduktan sonra üç hafta boyunca sümkürmekten ve hapşırmaktan sakınmak gerekir. Duş almak için ameliyat sonrası ikinci günü beklemek gerekir. Alçı özel olduğundan ıslanma olabilir. Burun deliklerinde oluşabilecek kabuklanmaya karşı burun içinin temizlenmesi önem taşır. Bunu yapmak için kulak temizlik çöpünü oksijenli suyun içine batırın ve günde 3 ile 4 defa bu işlemi tekrar edin. Ancak temizlik yaptığınız sırada çöpün pamuklu kısmını burnunuza sokmayın. Ameliyat sonrası 3 hafta boyunca yorucu her türlü işten ve spordan uzak durun. Bisiklet, koşu, yüzme ve aerobik gibi sporları yapmayın. Burnunuzu darbe almaması için koruyun. İlk iki hafta uzmanlar gözlük kullanılmamasını öneriyor. Bu dönemde dışarı çıkmanız da uygun olmayacaktır. Çünkü burun cildi güneşe hassas olur. Güneşe çıkılması burun cildinde kalıcı renk değişimlerine yol açabilir. Eğer illa dışarı çıkacaksanız bu sırada en az 30 koruma faktörlü güneş koruyucularını kullanın.