Kulak Temizleme
Kulak temizliği kulağın yapısı sayesinde kendiliğinden yapılır. Dış kulak yolunun en derin kısmında bulunan yer kulak zarı olarak adlandırılmaktadır. Kulak temizleme amacı ile buraya sokulacak herhangi bir yabancı cisim, bu bölgenin zarar görmesine neden olabilir. Bunun dışında kir geriye doğru itilir. Kulak temizleme çubuğu kullanarak kulaklarını temizleyen kişiler, çubuktaki sıvıyı görerek kulaklarını temizlediklerini düşünebilirler. Ancak kirin temizlendiğinden daha büyük bir kısım aslında kulakta geriye doğru itilmektedir. Kulak kiri tıp dilinde buşon olarak adlandırılmaktadır. Buşon normal şartlar altında kendiliğinden dışarı atılır yani temizlenir. Ancak bazı durumlar kulak kirinin kulakta birikmesine yol açarak tıkanıklık problemine neden olabilir.
Kulak Kiri Neden Birikir?
Kulak kiri birikmesi nedenleri farklı olabilir. Denize girildiğinde ya da banyo sırasında dış kulak yolunda az miktardaki salgının şişmesi birikme olarak algılanabilir. Dış kulak yolunda darlık olması halinde kulak kiri kendiliğinden dışarı atılamaz ve kulak temizleme gerekir. Çok tozlu ve kirli ortamlarda çalışmak kulak kiri birikmesine yol açabilir. Kişi, sürekli kulağını temizlemek adına kulağına yabancı cisim sokarsa, bu durum da kulak kiri birikmesi ile sonuçlanacaktır. Eğer kulaklarınızın tıkandığını fark ettiyseniz yapmanız gereken ilk şey KBB uzmanına muayene olmaktır. Kulak tıkanıklığı buşondan kaynaklandığı gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Eğer tıkanıklık kirden kaynaklanıyorsa, hekim kulak kirini çıkaracaktır. Farklı yöntemler kullanılarak kulak kiri kulaktan uzaklaştırılabilir.
Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?
Kulak kiri temizlenmesi için en sık kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yer alır. Bu yöntemler arasından hangisinin kullanılması gerektiğine KBB uzmanı karar verecektir. Su ile yıkama yönteminin kulak zarının delik olduğu durumlarda kullanılması mümkün değildir. Çünkü bu şekilde kulak iltihap kapar. Hekim hastayı muayene ettikten sonra hangi yöntemin hasta için en iyisi olduğuna karar verebilir. Bir kere yıkanan kulağın sürekli yıkanması gerekeceğine dair bir inanış vardır. Oysa bu inanış doğru değildir. Kulak yıkama ile alışkanlık arasında bir bağlantı yoktur. Bazı insanlarda diğer insanlara göre farklı nedenlerden daha çabuk buşon birikebilir.
Kulak Kiri Birikmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kulak kiri birikmesi belirtileri kolayca tespit edilebilmektedir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Kulaktan koyu renkli akıntı gelmesi,
- Kulakta ağrı hissi,
- Kulakta dolgunluk hissi,
- Kulağın kaşınması,
- Kulakta kötü koku,
- Kulağın çınlaması ya da uğultu,
- Kulakta kısmi işitme kaybı yaşanması kulak kiri olduğu anlamına gelebilir.
Bu belirtileri gözlemleyen kişi kesinlikle kulak temizleme araçları ile vakit kayıt etmemelidir. En kısa zamanda kulak burun boğaz uzmanına gitmek ve profesyonel yardım almak gerekir.
Doğru Kulak Kiri Temizliği Nasıl Olur?
Doğru kulak kiri temizlenmesi öğrenildiği zaman kulağa zarar verilmemiş olur. Kulak salgısı sanılanın aksine kulağın iç tarafında oluşmamaktadır. Bu nedenle de temizliğin kulak mumu ya da kulak çubuğu gibi cisimlerle yapılması doğru olmaz. Bu cisimler kirin yalnızca geriye doğru itilmesine yol açar. Kulak çubuğu her ne kadar kulağın içini temizlemek için kullanılsa da, aslında bu çubuk kulak kepçesinde bulunan kıvrımların temizlenmesi için üretilmiştir. Kulak temizlemek adı altında kulağa yabancı cisimler kesinlikle sokulmamalıdır. Kulak zarı zarar görebilir, enfeksiyon riski artabilir ve bütün bu müdahaleler kulak kirinin kendiliğinden dışarı atılmasını engeller. Kulak dışarıdan gelen toz gibi yabancı maddelere savunmasız kalır. Kulak kepçesinin temizliği için kulak çubuğu ya da nemli bez kullanılabilir. Eğer kulak kiri belirtileri varsa uzmana başvurulur ve doğru temizlik yapılmış olur.
Kulak Kendi Kendini Temizleyebilir mi?
Kulağın kendi kendini temizlemesi mümkündür. Kulakta serumen isimli bir salgı salgılanmaktadır. Bu salgı zaman içinde katı bir hale gelerek buşon isimli kulak kiri adı verilen salgının oluşmasına yol açar. Kulak kanalında biriken kir, zamanla kulak kepçesine doğru atılır. Kulak kendi kendini temizlemek için bu sistemi kullanır. Eğer toz ve kire daha uzun süre maruz kalıyorsanız, kulak kiri oluşumunuz daha kısa sürede gerçekleşiyor olabilir. Çok fazla denize girmek ve banyo yapmak gibi durumlar da buşonun sertliğini kayıp edip yumuşamasına yol açabilir bu durumda kişinin kulağını tıkanık hissetmesine yol açacaktır. Kirin fazla olması halinde kişi işitme kaybına kadar gidebilen bazı şikayetler ile yakınabilir. Bu durumda KBB uzmanına başvurmak gerekir.
Hangi Kulak Kiri Temizliği Yöntemi Tercih Edilmeli?
Doğru kulak kiri temizlenmesi yöntemi en iyi hekim tarafından bilinir. Lavaj isimli yöntem en sık tercih edilenler arasında yer alır. Hekim bu yöntemde hastanın kulağına özel bir solüsyon sıkar. Kulak içindeki bütün kir bu sayede yumuşamış olur. Temizlenecek kulak zemine bakacak şekilde konumlandırılır. Solüsyon bu sırada devamlı olarak kulağa sıkılır. Solüsyon berrak bir hal alana kadar bu işlem devam eder. Bu şekilde kulaktan kirler uzaklaştırılmış olur. İşlem bittikten sonra hasta hemen günlük hayatına devam eder. Kısa süreli bir işlemdir.
Küret yönteminde hekim yine özel solüsyon kullanarak kulak kirinin yumuşamasını sağlar. Daha sonra küret aleti isimli aracı kullanarak kulak kirini kulaktan uzaklaştırır. Aspirasyon yöntemi vakumlama olarak da adlandırılmaktadır. Sertleşen buşon, aspiratör cihazından alınan yardım ile dışarı çıkarılır.
Kulak Kirinin Önlenmesi için İlaç Var mı?
Kulak kiri önleme ilacı yoktur. Halk arasında kir olarak adlandırılan buşon kulağın sağlıklı olduğunu gösteren ve olması gereken bir salgıdır. Bu salgının salgılanmamasını istemek gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Kulaktan gelen bu akıntı, gerekli fizyolojik bir sürecin parçasıdır. Bazı damlalar satılmaktadır. Bu damlalar kir üretimini engellemek için değil, kirlerin yumuşamasını ve daha rahat çıkarılmasını sağlamak için vardır. Kulağınız çok sık kirleniyorsa, ilaç yerine alacağınız bazı önlemler ile kir oluşumunu en aza indirebilirsiniz. Kirli ve tozlu ortamlardan uzak durmak, kulak çubuğu kullanmamak, kulağa yabancı maddeler sokmamak kulak kiri oluşumunu en aza indirecektir.
Kulak Kiri Temizliği Alışkanlık Yapar mı?
Kulak kiri temizlenmesi yönteminden insanlar uzak durma eğilimindedirler. Çünkü bu yöntemlerin alışkanlık yapacağı ve sürekli olarak kulak kiri temizliği yapılması gerektiği düşünülmektedir. Oysa bu doğru değildir. Eğer böyle bir şüpheniz varsa, vakumla yapılan kulak kiri temizliği işlemlerinden faydalanabilirsiniz. Kulakta kir oluşumu insan yaşadığı sürece devam edecektir. Ancak bunun kulak kirinin temizlenmiş olması ile bir ilgisi yoktur. Kulak kiri vücuttan gelen sağlıklı bir salgıdır. Ancak kişilerin yanlış temizleme uygulaması ve bazı çevresel faktörler kulak kirinin sorun oluşturmasına yol açar. Kulak temizleme yapıldığı zaman, bu problemler zaman içinde kendiliğinden geçecektir. Kire bağlı işitme kayıpları, tıkanıklık hissi, baş ağrısı, kulakta çınlama gibi problemlere kulak temizliği yaparak veda edebilirsiniz. Bu işlemler oldukça kısa süreli ve kolaydır. Herhangi bir risk taşımaz. İşlem biter bitmez normal hayatınıza geri dönebilirsiniz. Güvenilirdir ve ülkemizde uzun zamandan beri uygulanmaktadır. KBB uzmanı ile görüşerek muayene olması ve sizin için en uygun yöntemi tespit etmelisiniz.