Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı soğuk algınlığı, alerjiler, boğaz enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu gibi farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Östaki borusu şiştiği zaman, sıvı orta kulaktan genize boşalamaz. Bu durumda sıvı kulak zarının arkasında toplanmaya başlar. Sıvı içinde bakteri ve virüsler ürer ve bu durum da orta kulak iltihabı ile sonuçlanır. Orta kulak, kulak zarının arka kısmında bulunur. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda orta kulak iltihabı meydana gelebilir. Orta kulak iltihabı tıp dilinde otisis media olarak adlandırılmaktadır. Hastalık genelde çocukları bulur ve hayat konforunu düşürerek ağrıya yol açar. Sigara dumanına maruz kalma, geniz eti, yaş, düşük doğum aralığı gibi pek çok farklı nedenden orta kulak iltihabı ortaya çıkabilir.

Orta Kulak İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Orta kulak iltihabı nedenleri östaki borusundan kaynaklanıyor olabilir. Bu hastalığın çocuklarda daha sık görülmesinin nedeni östaki tüpüdür. Östaki tüpü hava basıncını düzenler, kulaktaki havanın yenilenmesini sağlar, kulaktan normal salgıları boşaltır. Çocuklarda bu tüp yetişkinlere göre daha kısa olur. Bu durum sıvının dışarıya atılmasını zorlaştırarak orta kulak iltihabına neden olur. Hastalık geniz eti kaynaklı da ortaya çıkabilir. Geniz eti östaki kanalının açıklığına yakın bir bölgedir. Çocuklarda geniz eti yetişkinlere göre daha büyük olur ve bu bölge şişebilir. Bölgenin şişmesi kulak enfeksiyon riskinin artmasına yol açar. Orta kulak iltihabına yol açan diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sigara dumanına maruziyet,
  • Prematüre doğum,
  • Kreşler,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi,
  • Down sendromu,
  • Baş ve yüz anomalileri,
  • Yarık damak,
  • 6 ay ile 2 yaş arasında olmak orta kulak iltihabına yol açabilir.

Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak iltihabı belirtileri her hasta için farklı olabilir. Özellikle yetişkinlerde ortaya çıkan belirtiler ile çocuklarda ortaya çıkan belirtiler birbirinden farklıdır. Çocuklarda iltihap soğuk algınlığı sonrası başlar. Genellikle kendini kulak ağrısı ve ateş ile gösterir. Bebeklerde ise elini kulağına götürme, huzursuz olma ve ateş belirtileri görülmektedir. Çocuklarda görülen diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • İştah kaybı,
  • Kulak içinde ve çevresinde kaşıntı,
  • Uyku problemi,
  • Kulaktan akıntı gelmesi,
  • Halsiz hissetme,
  • Huzursuz olma ve ağlama,
  • Duyma sorunları,
  • Yüksek ateş çocuklarda en sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alır.

Yetişkinlerde ise görülen belirtiler daha farklı olur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • İşitme sorunları,
  • Kulakta ağrı,
  • Ateş,
  • Kulak çınlaması,
  • Kulakta tıkanıklık hissi.

Orta Kulak İltihabı için Hangi Doktora Gitmek Gerekir?

Orta kulak iltihabı için doktora gitmek isteyen kişilerin randevularını kulak burun boğaz hekimlerinden alması gerekir. Doktora hemen gitmek gerekmez. Zira vakaların bir kısmı kendiliğinden geçer. Ancak belirtilerin bir günden fazla sürmesi, şiddetli kulak ağrısı olması, aşırı huzursuzluk, kulaktan irin akması gibi durumlarda vakit kayıp etmeden hekime muayene olmak gerekir. Orta kulak iltihabının tedavisi içinde cerrahi müdahaleler de bulunur. Bu nedenle doktorun titiz bir şekilde seçilmesi gerekir. Tecrübeli, bilgili bir hekimin ve alt yapısı olan bir hastanenin seçilmesi tedavi başarı ihtimalini artıracaktır.

Orta Kulak İltihabı Çeşitleri Nelerdir?

Orta kulak iltihabı çeşitleri 3 farklı başlık altında ele alınabilir. Bu çeşitler akut orta kulak iltihabı, sıvı orta kulak iltihabı ve kronik orta kulak iltihabı olarak sıralanabilir. Akut orta kulak iltihabı aniden ortaya çıkmaktadır. Genellikle şişlik ve kızarıklığa neden olur. Hastada hem ateş hem de kulak ağrısı gibi şikayetler olabilir. Sıvı orta kulak iltihabında adından da anlaşıldığı üzere orta kulak boşluğunda sıvı bulunması halidir. Daha önce geçirilmiş orta kulak iltihaplarından sonra görülmektedir. Sinsi bir hastalık olduğundan önceleri fark etmek zor olabilir. En sık işitme kaybına neden olan türdür çünkü erkenden önlem almak mümkün değildir. Bu çeşitte çocuk TV sesini çok yüksek dinleyebilir, kendine seslenildiği zaman duymayabilir. Böyle durumlarda çocuğunuzu uzman bir hekime götürmeniz gerekir. Kronik orta kulak iltihabında patolojik seyir değişik olur. Bu türde kulak akıntısı sık görülür. Belirtilerin 3 aydan uzun sürmesi hastalığın kronik olması anlamına gelir. Kronik orta kulak iltihabının da kendi içinde türleri vardır.

Orta Kulak İltihabı Tanısı Nasıl Konulur?

Orta kulak iltihabı için tanı konması adına hekim bir takım test ve tetkikler yapar. Kulak burun boğaz doktoru muayene yaparak teşhis koyar. Muayene sırasında kulaklara, buruna ve boğaza ışıklı aletler ile bakılır. Farklı iltihapların farklı belirtileri olduğundan hekim kolayca türü ayırt edebilir. Orta kulak iltihabı tanısı konması için çeşitli araçlardan faydalanmak gerekebilir. Akustik reflektometri, pnömatik otoskop ve timpanometre bu araçlar arasında yer alır. Otoskop kulak zarına hafif bir şekilde üfler ve bu sırada doktor sıvı birikimi olup olmadığını kontl eder. Trimpanometre kulaktaki basıncın tespit edilmesini sağlar. Reflektometri ise kulak zarından sesin ne kadar yansıdığını ölçemeye yarar.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Orta kulak iltihabı geçmesi için genellikle bir şey yapmaya gerek kalmadan beklemek yeterli olur. Çoğu vakalarda bir iki hafta beklemek iltihabın geçmesini saplar. Tedavi için hekim antibiyotik kullanımı isteyebilir. Ancak bu ilaçların çok sık ve gereksiz yere kullanılmaması gerekir. Aksi halde bakterilerin direnci artar ve hastalığın tedavi edilmesi mümkün olmaz. Doktora danışmadan antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır. Aşağıdaki öneriler orta kulak iltihabının geçmesine yardımcı olacaktır:

  • Kulak çubuğu ya da parmak uçları kesinlikle kulak içine sokulmamalıdır.
  • Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Şampuan ve suyun kulak içine girmemesine özen göstermek gerekir.
  • Kulakta ağrı varsa, ağrının giderilmesi açısından sıcak pres uygulanabilir.
  • Kulak akıntıları nemli bez yardımı ile silinmelidir.

Orta kulak iltihabından şikayetlerin artması ve hastalığın kendi başına geçmemesi halinde tedavi için doktora başvurmak gerekir. Hekim ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda kulak tüpü kullanılması gerekir. Ameliyat da hastalığın duruma göre gerekli olabilir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi için Hangi İlaçlar Kullanılır?

Orta kulak iltihabı ilacı hastalık türüne göre değişiklik göstermektedir. İlaçların kullanılmasında amaç ağrının dindirilmesi ve enfeksiyonun giderilmesidir. Eğer ağrı çok yoğun ise, ağrının dindirilmesi açısından reçetesiz satılan ibuprofen ve asetaminofen ilaçları alınabilir. Eğer ota kulak iltihabı yüzünden zarda delik yoksa anestezik damla kullanılabilir. Damlalar hazır alınabileceği gibi eczanelerde hazırlanan el yapımı damlaları da tercih edebilirsiniz. Ağızdan ya da kulaktan damlalar satılmaktadır. Bu damlalar anti biyotik özellikte olabilir. Eğer iltihap alerjilerden kaynaklanmış ise anti histaminik ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda hekim ek tedavi yöntemlerini kullanabilir.

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı Nedir?

Orta kulak iltihabı ameliyatı ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda kullanılmaktadır. İlaçlar yetersiz olduğunda genellikle cerrahi tedavi önerilmektedir. Hastalığın boyutu da dikkate alınır. Eğer hastanın kulak zarında delik varsa ve farklı bir patoloji yoksa bu kişi için kulak zarı tamiri ameliyatı yapılması orta kulak iltihabını ortadan kaldıracaktır. Daha ileri olan durumlarda kulağın arkasındaki kemiğin tedavi edilmesi gerekebilir. Eper kolesteatom varsa vakit kayıp edilmeden tedavinin yapılması gerekir.