Kulak Ameliyatı
Kulak ameliyatı kişilerin kendilerini kulaklarının şekli ile memnun kalmadığı zaman yapılabilir. Yalnızca estetik bir operasyon olarak ele alınmaması gereken bu ameliyatlar, kulaktaki işlevsel bozuklukların giderilmesi için de yapılabilir. Genellikle kulak ameliyatları kepçe kulak olarak bilinen dış kulak deformasyonunun giderilmesi için yapılmaktadır. Kulakta hem doğumsal hem de edinimsel nedenlerden kaynaklı pek çok şekil bozuklukları olabilir. Kulağın buruşuk görünmesi, sivri kulaklar, kaza sonucu kulağın tümünün ya da bir kısmının kayıp edilmesi, kulak çevresinde ek kıkırdak çıkıntıları sık rastlanılan problemler arasında yer almaktadır.
Kepçe Kulak Estetiği Nedir?
Kepçe kulak estetiği önden bakıldığı zaman kulakların aşırı büyük görülmesine neden olan bir bozukluğun düzeltilmesi için yapılır. Hem erkeklerde hem de kadınlar da bu problem görülebilir. Kulaklar genellikle erişkin boyutuna 6 yaşına gelindiğinde kavuşmuş olur. Bu nedenle diğer estetik ameliyatlardan farklı olarak kulak estetiği ameliyatlarının ilk okuldan önce yapılması önerilir. Ameliyatın erken yaşta yapılması önemlidir çünkü çocuk, sahip olduğu bozukluk nedeni ile özellikle sosyal ortamlarda psikolojik zorluklar ile karşılaşmaz. Kepçe kulağa ya da herhangi bir kulak bozukluğuna sahip olan çocuk ile arkadaşları dalga geçebilir, dışlanabilir ve buna benzer problemler ortaya çıkabilir. Bununla beraber ne yazık ki kepçe kulak estetiği 18 ile 30 yaş arasında insanlara sıklıkla yapılmaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kulak ameliyatı yapılması için öncesinde genel anestezi uygulamak gerekir. Erişkin yaşta olan kişiler için sakinleştirici ilaç kullanılarak lokal anestezi altında ameliyat yapılabilir. Hastanın endişeli olması ya da yaşının küçük olması halinde genel anestezi yapılması daha çok tercih edilmektedir. Ameliyat süresi her hasta için farklı olabilmekle birlikte genellikle 1 buçuk saattir. Kepçe kulak estetiği için ameliyat yapılırken, genellikle kulak kepçesinin arkasında yer alan iğ şeklinde derinin çıkarılması gerekir. Kıkırdak törpülenir ve kulağın kıvrılacak hale gelmesi sağlanır. Kulak tabanı ve kafa kemik zarı arasında bulunan dikişler sayesinde kafa ve kulak arasında açı daraltılır. Bu şekilde kulak istenilen görünüme kavuşmuş olur. Kulak arkası deri estetik dikiş ile onarılması ile ameliyat tamamlanmış olur. Eğer hasta lokal anestezi altındaysa, aynı gün evlerine gidebilirler.
Kulak Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kulak ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler başında pansumanın değiştirilmesi ve kulağın tümünü örtecek şekilde saç bandı takılması gelir. Takılan saç bandının kulağı sıkmaması gerekir. Bandın yaklaşık 3 hafta kadar devamlı olarak takılması gerekir. Bant kullanıldığı zaman eski haline dönmek isteyen kıkırdak üstündeki yük azaltılır. Kıkırdak sertleşir. Saç bandı aynı zamanda ilk günlerde oluşan ödemin azalmasına da yardımcı olur. Şişlik bant sayesinde daha çabuk iner. Ayrıca kulak uyku sırasında yastığa sürtünmez, korunur. Kulakta ameliyat sonrasında bir iki gün şişlik olması normal karşılanır. Bu dönemde hastalar kesinlikle fön ve kurutma gibi işlemlerden uzak durmalıdır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrasında Ne Gibi Problemler ile Karşılaşabilirim?
Kulak ameliyatı sonrası ortaya kan toplanması çıkabilir. Bu sorun her türlü ameliyat sonrasında ortaya çıkabilir. Durumun fark edilmesi ve kanın enjektör ile boşaltılması sorunun çözülmesi için yeterlidir. Kıkırdak dokusunda ameliyat sonrasında enfeksiyon gelişme riski oldukça düşüktür. Kişinin alacağı tedbirler ile bu düşük ihtimal daha da düşürülebilir. Ancak böyle bir durumun varlığı kulak şeklinin bozulmasına yol açabilir. İkinci bir ameliyat yapılması halinde bu durum düzelir. Hastaların ameliyat öncesinde bir miktar da olsa asimetrisi olur. Simetrinin sağlanması adına ameliyat yapılabilir. Ancak kulakta simetrinin sağlanması oldukça zordur.
Bazı hastaların ameliyatlarından yaklaşık 4 ile 5 ay sonrasında dikiş çevresinde sivilce olabilir. Böyle bir durumda mutlaka hekime başvurmak gerekir. Bu durumda önce pansuman yapılacak ve ardından bölge temizlenerek dikişler alınacaktır. Dikişlerin alınması kesinlikle sakıncalı değildir. Zaten kulak alacağı şekli almıştır.
Kulak Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Kulak ameliyatı sonrasında iyileşme sıkıntılı geçmez. Kişi kolay bir şekilde normal yaşantısına devam edebilir. Ameliyatların pek çoğu kısa sürer ve başarılıdır. Genel anestezi uygulanmamış olan hastalar zaten ameliyattan hemen sonra taburcu edilcektir. Operasyonda yapılan kesiler büyük çoğunlukla dikişi gerektirmez. İyileşme süresi ortalama 1 ile 2 haftadır. Bu süre geçtikten sonra kişilerin rutin yaşantısına dönebilir. Bu süreçte iyileşme için mutlaka kulağı dış etkilerden korumak gerekir. Bu şekilde operasyonun başarı oranı da artırılmış olur. Süreç sona erdiğinde kişi arzu ettiği kulak görünümüne kavuşmuş olur. Yalnızca estetik açısından değil aynı zamanda psikolojik açıdan da büyük bir rahatlama olur.
Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı
Çocuklar için kepçe kulak ameliyatı sıkça yapılmaktadır. Ameliyatın yapılmaması için bebeklik döneminde elastik bantların kullanılması sorunu çözebilir. Bu sürenin kaçması ve çocuğun kepçe kulaklı olması halinde ameliyat yapmak şart olur. Ameliyatın ne zaman yapılacağı ve nasıl yapılacağı hekim tarafından yapılacak olan muayeneden sonra belirlenir. Kepçe kulak ameliyatı her ne kadar yetişkinlerde de uygulanabilse, ameliyatın çocukluk döneminde yapılması önerilmektedir. Eğer sizde de kepçe kulak sorunu varsa bunun basit bir operasyon ile düzelebileceğini bilin.
Kulak Zarı Onarımı Ameliyatı Nedir?
Kulak zarı onarımı ameliyatı trimpanoplasti olarak da bilinir. Orta kulak ve kulak kemiği içinde bulunan iltihabın temizlenmesi ve kulak zarı ile ses iletim sisteminin onarılması işlemine kulak zarı onarımı denir. Bu ameliyat genellikle kulağında kronik orta kulak iltihabı bulunan kişiler için uygulanır. Eğer kişi geçmişte kulak travmasına bağlı kulak zarı yırtığı geçirdiyse de, kulak zarı yırtığının tamirinde ameliyattan faydalanılır. Ameliyattan önce genel anestezi uygulanması gerekir. Ameliyatta yapılacak olan işlemlere göre süre 1 ile 3 saat arasında değişir. Ameliyat sonrasında hasta orta şiddetli bir ağrı hisseder. Basit ağrı kesiciler ile ameliyat sonrasında ağrılar dindirilebilmektedir. Ameliyattan sorna hekim, antibiyotik tedavisi ve kulak pansumanı önerir. Ameliyat olan kişilerin en az bir ay boyunca kulaklarını sudan koruması gerekir.
Kulak Ameliyatı Hazırlığı Nasıl Yapılır?
Kulak ameliyatı hazırlığı için hekimin hastadan bazı talepleri olur. Sigara içen kişiler ameliyattan 4 ile 2 hafta öncesinde sigarayı bırakmalıdır. Ameliyattan önce güneşte fazla kalınmaması gerekir. E vitamini ya da aspirin kullanıyorsanız bunları kullanmayı bırakın. Ameliyattan önce ağır diyet rejimlerini uygulamayın. Ameliyat öncesinde kanama pıhtılaşma testi ve kan tetkiki talep edilir. Genel sağlık durumu ve tıbbi sağlık öyküsü göz önünde bulundurularak hekim sizden daha fazla test talep edebilir. Eğer hasta farklı hastalıklara sahipse ve düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa bunların mutlaka hekimlere bildirilmesi gerekir. Ameliyat yapılmadan 5 saat öncesine kadar yemek yenmemeli ve herhangi bir sıvı alınmamalıdır. İşlem öncesinde kulak ameliyatı önce ve sonrasının kıyaslanması açısından öncesi ve sonrası fotoğraflar çekilebilir ve çizimler yapılabilir.
Ameliyat hazırlığı yapıldıktan sonra hekim hangi ameliyat tekniğinin kullanılması gerektiğine karar verir. Önceden hasta ile yapılan görüşmeler baz alınarak, kişinin beklentisi için en uygun olan yöntemin seçilmesi önemlidir. Muayeneler tamamlandıktan sonra ameliyata geçilir.