Sinüzit Ameliyatı
Sinüzit hastalığının ameliyatı, özellikle kronik sinüzitten muzdarip olan kişilerin, internet üzerinden en sık araştırma yaptığı konular arasında yer almaktadır. Her ne kadar sinüzit herkeste belirli zamanlarda görülebilen bir rahatsızlık olarak bilinse de bazı durumlarda ilerleyen sinüzit sebebiyle cerrahi operasyona başvurulması kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle sinüzit tedavisi sürecinde ilgili şikayetlerin 12 haftadan uzun sürmesi ve burunda doğuştan veya sonradan meydana gelen kemik eğriliği, polip gibi yapısal sorunları olanlar, sinüzit ameliyatı olmadan bu hastalıktan tam olarak kurtulamamaktadır.
Sinüzit ameliyatında yüzde iz bırakılmamaktadır. Bu yüzden pek çok kişi hayat kalitesini olumsuz etkileyen sinüzit rahatsızlığından bir ömür boyunca negatif etkiler görmektense bir kere ameliyat olup bu dertten kurtulmanın rahatlığını yaşıyor. Bilindiği üzere sinüzit hastalığının pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Özellikle antibiyotik kullanımı ile sinüzit hastalığına bir çözüm bulunamazsa ve diğer tedavi yöntemlerinde de istenen başarı sağlanamazsa, hastalar için sinüzit ameliyatı gündeme gelmektedir.
Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sinüzit ameliyatı yapılışı bakımından gelişen teknolojik tıbbi cihazların kullanımı sayesinde çok daha kolay ve çok daha az risk oluşacak şekilde yapılmaktadır. Günümüzde hastanelerde yaygın bir şekilde yapılan ve pek çok sefer herhangi bir sorunla karşılaşılmadan tamamlanan sinüzit ameliyatı, endoskop adı verilen bir kamera kullanarak yapılmaktadır. Endoskopik yöntemde sadece sinüzite sebep olan temel sebepler düzeltilip sağlam bölgelere dokunulmadığı için hem ameliyatın başarılı sonuç verme olasılığı artmakta hem de hızlı bir şekilde iyileşme süreci yaşanmaktadır. Sinüzit ameliyatında son derece teknolojik ekipmanlar kullanıldığı için ameliyat sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmektedir.
Sinüzit Ameliyatı Yüzde İz Bırakır Mı?
Sinüzit ameliyatı izi olmayan ameliyatlar arasında yer almaktadır. Kesi yapılmadan icra edilen cerrahi operasyonlardan biri olan sinüzit ameliyatında deriye hiçbir şekilde neşter ile kesi açılmamaktadır. Sinüzit ameliyatı, hastanın durumuna ve hastalığın ne kadar ileri seviye olduğuna göre, uzman doktorun belirleyeceği usulde, genel veya lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Eğer hastanın burun yapısında, sinüzit hastalığına sebep olan ve kronik rahatsızlık veren kemik eğriliği veya et büyüklüğü bulunuyorsa, bu gibi olumsuz durumlar da doktorun sinüzit ameliyatı sırasındaki uygulamaları sayesinde ortadan kaldırılabilmektedir. Sinüzit ameliyatından sonra doktorun tercih etmesine göre burun içine tampon konulabilmektedir. Bazı durumlarda burun tamponuna da gerek kalmadan, hastalar belirli süre gözetim altında tutulduktan sonra hastaneden taburcu edilmektedir.
Sinüzit Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Sinüzit ameliyatı süresi, özellikle bu hastalıktan kronik olarak muzdarip olup, hastalığı tedavi ettirmek için ameliyat olmayı düşünen kişiler tarafından merak edilmektedir. Her ne kadar günümüzde teknolojik tıbbi alet ve ekipmanların kullanımı ile çok kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde yapılan ameliyatlar arasında olsa da sinüzit ameliyatı zaman zaman hasta kişileri ve ailelerini korkutup endişeye sürüklemektedir. Günümüzde yoğun bir şekilde yapılan sinüzit ameliyatı, hastanın kronik sinüzit hastalığı yaşamasının sebeplerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Hastanın burun eğriliği sebebillye kronik sinüzit rahatsızlığı varsa bu durumda doktorun uygulayacağı ameliyatın içeriği de değiştiği için sinüzit ameliyatının süresi, normal ameliyatlara göre daha uzun olabilmektedir. Her ne kadar hastadan hastaya sinüzit ameliyatının süresinde değişiklik görülmesine rağmen ortalama olarak bir süre verilmesi gerekirse, 1.5 saat içinde sinüzit ameliyatı tamamlanmaktadır.
Sinüzit Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Sinüzit ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler, hem bu ameliyatı geçiren hastaların hem de yakınlarının dikkatle üzerinde durması gereken bazı noktaları barındırmaktadır. Özellikle ameliyattan sonra burun çevresine yapılan pansumanın çok büyük önemi bulunmaktadır. Endoskopik sinüs ameliyatı geçiren hastaların burun içini uygun şekilde temizlenmesi ve pansumanlarının yapılması çok önemlidir. Başlangıçta haftada iki kez yapılan pansumanlar burun içindeki mukozanın düzelme seyrine ve doktorun belirleyeceği süreye göre seyrekleşebilmektedir. Sinüzit ameliyatından sonraki pansumanların aksatılmadan ve tam zamanında yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Sinüzit ameliyatından sonra iyileşme süreci de hastadan hastaya ve hayat standartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal şartlar altında sinüzit ameliyatı olan hastalar, ertesi gün hastaneden taburcu olmaktadır. Ancak hastaların evinde dinlenmeye devam etmesi ve kalabalık ortamlardan uzak durması tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte hastalar ertesi gün hastaneden taburcu olsalar bile üç gün sonra pansumana gelmelidir. Bu pansumanın ardından hastanın tamamen normal yaşantısına dönmesi mümkün olmaktadır. Ancak sinüzit ameliyatından sonra hastanın bir hafta kadar daha burun tıkanıklığı yaşaması gayet normaledir.
Sinüzit Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Sinüzit ameliyatının riskleri de bu ameliyat hakkında bilgi sahibi olmak ve kronik sinüzit sorunundan kurtulmak için hastanede ameliyat olmak isteyenlerin yakından takip ettiği konular arasındadır. Sinüzit ameliyatı, eskiden olduğunun aksine günümüzde gelişen teknolojik ekipmanlar ve tıbbi cihazlar ile birlikte çok daha güvenli ve risksiz bir cerrahi operasyon haline gelmiştir. Güvenilir ve kendi alanında deneyimli doktorlar tarafından yapılan sinüs ameliyatlarında risk görülmesi çok düşük ihtimaldir.
Ancak her ameliyat ve cerrahi operasyonda olduğu gibi, sinüs ameliyatının da dikkatli, özenli ve tecrübeli kişiler tarafından yapılmaması durumunda bazı risklerin ortaya çıkması kaçınılmaz olabilmektedir. Nadir olarak sinüs ameliyatlarında hastanın göz çevresinde morluk oluşabilmektedir. Bu yan etki olarak görülmesinin yanı sıra birkaç gün içinde hastanın iyileşme sürecine girmesiyle birlikte bu tür morluklar ortadan kalkmaktadır.
Balon Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Balon sinüzit ameliyatı yapılışı bakımından yeni bir yöntem olduğu için tedavi edici etkisi hakkında çok net bilgiler bulunmamaktadır. Balın sinüzit tedavisinde cerrahi olarak dar olan yerleri açmak yerine, balonla sinüslerin dar olan yerleri genişletilmektedir. Bu tür balon sinüzit ameliyatına tıp dilinde sinüsoplasti adı verilmektedir. Balonla sinüs ameliyatının yapılışı kısaca şu şekilde özetlenebilmektedir:
- Hasta genel anestezi uygulanarak uyutulur.
- Doktor hastanın başının içindeki üç büyük sinüslere tıbbi cihazlar kullanarak giriş yapar.
- Hastanın üç büyük sinüsüne bir kılavuz tel yerleştirilir.
- Telin etrafına sarılı balon katateri, sinüse giriş yaptıktan sonra doktor tarafından şişirilir.
- Balon açılında sinüsün ağızlarına basınç uygulanarak, sinüslerde oluşan tıkanıklıklar giderilir.
Balonla sinüzit tedavisi veya ameliyatı, kendi açısından pek çok avantajı barındırmaktadır. Hastanın durumuna göre balon sinüzit ameliyatı yönteminde genel anestezi yerine lokal anestezi de uygulanabilmektedir. Balon anestezi ameliyatı daha çok kronik sinüzit, özellikle de frontal, maksiller, sfenoid sinüzit türlerinde etkili sonuç verdiği için uzman doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Öte yandan etmoit sinüzitlerde ve polipli sinüzitlerde endoskopik sinüs cerrahisi tercih edildiği görülmektedir.
Balon Sinüzit Ameliyatı Avantajları Nelerdir?
Balon sinüzit ameliyatı faydaları bakımından, özellikle kronik sinüzit hastalığından muzdarip olanların son yıllarda en çok tercih ettikleri tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Balon sinüzit ameliyatı sayesinde hastanın sinüs bölgesinde cerrahiye bağlı olarak bir skar ve buna bağlı bir kapanmaya yol açmaması, bu ameliyat türünün en çok öne çıkan özelliklerindendir. Kanlı cerrahi olmaması sebebiyle pek çok kişi balon sinüzit ameliyatını tercih etmektedir. Bunun yanı sıra sinüzit ameliyatı sırasında göz, beyin ve damarsal komplikasyonların ortaya çıkmaması konusunda da son derece güvenilir bir yöntemdir.