Genizeti Ameliyatı

Genizeti cerrahi operasyonları, özellikle çocuklarda görülen solunum zorlukları ile birlikte doktorlar tarafından tavsiye edilen uygulamalar arasında yer almaktadır. Çocuklarda gelişim sırasında genizeti büyümesi görülmesi gayet normaldir. Her yaştan çocukta belirli dönemlerde genizeti büyümesi görülüp belirli dönemlerde bu büyüme kendiliğinden küçülerek ortadan kaybolabilmektedir. Ancak bazı durumlarda çocuğun yaşam kalitesini düşürmesi ve çocukta gelişim sorunlarına kadar yol açabilecek ciddi problemleri tetiklemesi nedeniyle genizeti ameliyatı yapılması gerekebilmektedir. Çocuklarda genizeti ameliyatı konusunda öneriler, doktor muayenesi sonrasında ortaya çıkmaktadır.

Genizeti Sorunları Nelerdir?

Genizeti sağlık sorunları, çocuklarda bazı belirtilerle görülebilmektedir. Özellikle çocukların gelişimi sırasında sık sık hasta olması genizeti iltihabı yaşadıklarının göstergesi olabilmektedir. Bununla birlikte çocuklarda genizeti büyümesi de sık görülen sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Çocuklarda genizeti sorunu olduğunun belirtileri, her ne kadar çeşitli sebeplerden ortaya çıksa da genel olarak genizetinin sağlıksız büyümesinden kaynaklanmaktadır. Çocuğunuzda genizeti büyümesi veya iltihabı sorunu olduğunu düşünüyorsanız çocuğunuzu gözlemleyerek şu belirtilerin olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır:

  • Burundan zor nefes alma
  • Burun tıkalı olduğu için sürekli ağızdan nefes alma
  • Burun tıkalı gibi genizden konuşma ve ses tonu değişikliği
  • Nefes alırken solunum yolundan hırıltı çıkması
  • Uyku sırasında çocukta horlama görülmesi
  • Çocukta uyku sırasında uyku apnesi (nefesini tutma) sendromu görülmesi

Görüldüğü üzere çocuklarda genizeti ameliyatını gerektirecek sorunların bu şekilde belirtiler gösterdiği bilinmektedir. Bu belirtiler, her yaştan çocukta en sık ve en yaygın şekilde karşılaşılan genizeti belirtileri arasında yer almaktadır. Çocuğunuzda bu tür belirtilerden bir veya birden fazla olması durumunda, genizeti büyümesi ya da iltihaplanmasından şüphelenmeniz gerekmektedir.

Genizeti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Genizeti ameliyatı yapılış zamanı, çocuklarda genizeti iltihaplanması ve büyümesi gibi problemlerin başka tedavi yöntemleri ile önüne geçilemediği durumlarda gündeme gelmektedir. Genellikle doktorlar her çocukta genizeti büyümesi görülebileceği için her durumda ameliyatı önermemektedir. Çocuğun gelişimi sırasında belirli dönemlerde genizeti büyümesi görülebilmektedir. Ancak bu genizeti büyümesi daha sonra çocuğun gelişimi ile birlikte zaman azalarak sorun olmaktan çıkmaktadır. Yani genizeti büyümesi zamanla tekrar küçülerek çocuk için sorun çıkarmayan bir seviyeye gelmektedir.

Fakat bazı durumlarda genizeti büyümesi şikayeti olan çocuğu muayene eden doktorlar, çocuk için genizeti ameliyatı yapılmasını uygun görebilmektedir. Çocuğun genizeti ameliyatı olabilmesi için doktorların bazı durumlarda ciddi belirtiler görmesi gerekmektedir. Ameliyat gerektiren durumlar genel olarak şunlardır:

  • Çocuğun nefes almada ileri derecede güçlük yaşaması
  • Çocukta her gece görülen uyku apnesi sendromu
  • Sık tekrarlayan geniz eti iltihabı
  • Çocuğun ses tonunda ve konuşmasında bozukluk görülmesi

Bu tür durumlar meydana geldiğinde çocuğun sağlığını yeniden kazanması için tek çözüm genizeti ameliyatı olarak görülebilmektedir. Çocuğun ameliyat olması doktor tarafından önerilmektedir. Tıp dünyasında genizeti ameliyatları sık görülen ve yaygın bir şekilde icra edilen basit ameliyatlar arasında yer almaktadır.

Genizeti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genizeti ameliyatı yapılışı bakımından uzman doktor ve anestezi uzmanı gözetiminde tam teşekküllü sağlık kuruluşlarının ameliyathanesinde yapılmaktadır. Doktorun çocuktaki ciddi genizeti belirtilerini görmesinin ardından çocuğa genizeti ameliyatı yapılmasına karar vermesi ile birlikte genizeti ameliyatı süreci başlamaktadır.

Her ne kadar tıp dünyasında sık yapılan ve çok yaygın bir şekilde görülen bir ameliyat çeşidi olsa da genizeti ameliyatı, çocukları ve anne – babalarını korkutan endişelere sevk eden bir ameliyattır. Bunun için genizeti ameliyatından önce ameliyatın nasıl yapılacağına dair sürecin anne ve babalar ile çocuk tarafından bilinmesinde fayda vardır. Bu sayede genizeti ameliyatı için daha hazır duruma geçilebilir. Çocuğa yapılan genizeti ameliyatında şu süreç takip edilmektedir:

  • Çocuk ameliyathaneye alınır.
  • Genel anestezi uzmanı çocuğa genel anestezi vererek, çocuğun 20 dakika uyutulmasını sağlar.
  • Doktor, sürekli iltihaplanan ya da büyüyen genizetini cerrahi operasyon yaparak çocuğun ağzının içinden alır.
  • Ameliyat yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
  • Çocuklara yapılan genizeti ameliyatı sırasında deride neşter ile kesi atılmasına gerek yoktur.
  • Çocuk ameliyatın ardından ayılma odasında kendisine gelince ailesinin yanına gönderilir.
  • Çocuğun ameliyattan sonra anne ve babasının gözetiminde yemek yemesi sağlanır ve tuvalet ihtiyacı giderilir.
  • Tam teşekküllü hastanede gerçekleşen genizeti ameliyatının ardından toplamda 5 saate takın tedavinin ardından hasta taburcu edilir.

Genizeti ameliyatının yapıldığı gün, çocukta yüksek ateş, solunum güçlüğü veya ağız içinde kanama gibi belirtilerin görülmesi halinde, çocuğun yeniden ameliyathaneye alınması gerekebilir. Çocuklara yapılan genizeti ameliyatında hastanede toplam kalış süresi 5 ila 10 saat arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Genizeti Ameliyatı Yapılması Şart Mıdır?

Çocuklara genizeti ameliyatı şartı sadece ciddi belirtilerin görüldüğü ve doktor tavsiyesinin verildiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda genizeti tedavisi, tespit edilen sorunun türüne göre farklı yöntemler kullanılarak yapılabilmektedir. Çünkü çocuklar gelişim sürecinde olduğu için, gelişimleri devam ederken bazı dönemlerde genizeti büyümesi ile karşı karşıya kalabilirler. Oldukça normal olarak görülen bu süreçte, çocuğun genizeti büyümesinin bir süre doktor gözetiminde izlenmesi beklenebilir. Çocuğun genizeti büyümesi, doğal sebeplerden kaynaklanıyorsa, bu durumda gelişime bağlı olarak kendiliğinden küçülen genizeti sebebiyle ameliyat yapma durumu ortadan kalkacaktır.

Öte yandan bazı çocuklarda genizeti iltihaplanması da antibiyotik tedavisi yöntemi ile ortadan kalkabilmektedir. Çocuğun genizeti iltihaplanması sebebiyle sürekli hastalanması veya solunum sorunları yaşaması, doktor tarafından verilen reçeteli antibiyotiklerin belirli bir süreliğine kullanılmasının ardından ortadan kalkacağı için, bu durumlarda da çocuklara genizeti ameliyatı yapmaya gerek kalmamaktadır.

Genizeti Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Çocuğun genizeti ameliyatı sonrası yapılması gerekenler, anne ve babaları yakından ilgilendirmektedir. Çocuk genizeti ameliyatı olduktan sonra genel anestezi etkisinden çıktıktan sonra anne ve babası tarafından yemek yedirilebilir. Yine anne ve babasının yardımıyla çocuğun tuvalet ihtiyacı giderilir. Birkaç saat dinlenen çocuğun son kontrollerinin doktorlar tarafından yapılmasının ardından genizeti ameliyatı olan çocuk aynı gün içinde taburcu edilebilmektedir.

Çocuklar her ne kadar gün genizeti ameliyatından sonra aynı gün içinde evlerinde istirahate ayrılsalar da çocukların 3 – 4 gün boyunca kalabalık ortamlarda bulunmamasına gayret edilmelidir. Ameliyatı geçiren çocuklar günlük yaşantılarına geri dönebilmektedir. Bu uyarıların dışında genizeti ameliyatı olan çocukların herhangi bir kısıtlama olmadan ve ilaç kullanımına gerek duyulmadan hayatlarına devam etmeleri mümkün olmaktadır.

Genizeti Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?

Çocuklarda genizeti ameliyatı olmaması durumunda bazı kalıcı problemlerin ortaya çıkmasına olanak tanımaktadır. Özellikle genizeti ameliyatı olması gerektiği doktor tarafından tespit edilen çocukların, ameliyat edilmemesi halinde çocuklarda kalıcı şekilde görülebilen yüz değişiklikleri ortaya çıkmaktadır. Nefes alabilmek için ağız yolunu daha çok kullanmaya başlayan çocuklar, kubbe damak sendromu olarak da adlandırılan derin damak yapısı gelişmesi ile karşı karşıya kalırlar.

Kubbe damak gelişimi çocuğun çene ve yüz kemiği yapısında da kalıcı değişiklikler olmasına sebebiyet verebilmektedir. Derin damak yapısı oluşan çocuklarda alt çene arkaya doğru çekilirken, ön çene öndeymiş gibi bir görüntü oluşur ve çocuğun konuşmasında da pelteklik meydana gelebilir. Bu sebeple genizeti ameliyatı gerektiği durumlardan kaçınılmaması önemlidir.