Geniz eti ameliyatı, genellikle çocuklarda solunum sırasında yaşanan sıkıntıların fark edilmesinden sonra doktor muayenesinin ardından yapılan bir cerrahi operasyondur. Her ne kadar yetişkinlere de uygulanan bir tıbbi operasyon olsa da geniz eti ameliyatı genellikle, erken yaşta birtakım sağlık sorunlarına yol açtığı için çocuk yaşta tedavi olarak uygulanan bir ameliyattır. Geniz eti ameliyatının yapılışı ve hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasındaki durumlarına geçmeden önce geniz etinin ne olduğuna değinmek gerekir.

Geniz Eti Nedir?

Geniz eti, genellikle üzüm salkımına benzer şekli olan ve burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir dokudur. Geniz eti, burundan giren bakteri ve virüs cinsi yabancı organizmalar ile mikropları yakalayarak vücudun mikroplara karşı savaşmasında önemli bir görev üstlenir. Geniz eti tarafından hastalıklar ile mücadelede önemli olan antikorlar ve yardımcı maddeler üretilmektedir. Geniz etinden kaynaklanan sağlık sorunları genellikle çocuk yaşta fark edilmektedir.

Eğer çocuğunuzda sürekli veya zaman zaman tekrarlayan geniz eti büyümesi ya da iltihabı varsa, bu durumda temelli çözüm için muayene yapan doktorunuz geniz eti ameliyatı önerebilir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar ve sağlıklarını korurlar. Çünkü sık sık hasta olan bir çocuğun geniz eti alındıktan sonra, çocuğun vücudunda tıpkı geniz eti gibi görev yapan farklı dokular aynı fonksiyonları yeterince yerine getirebilirler. Geniz eti ameliyatı yapılarak çocuğun geniz etinin alınması, çocuğun hayatı boyunca herhangi bir fiziksel eksiklik çekmesine neden olmaz.

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda geniz eti belirtileri, her ne kadar çeşitli sebeplere dayansa da genel olarak geniz etinin büyümesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Eğer çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden bir veya birden fazlası bulunuyorsa, çocuğunuzun geniz eti büyümesi sorunu olabilir:

Bu belirtiler geniz eti büyümesinin çocuklarda karşılaşılan en sık ve yaygın belirtileri arasında yer almaktadır. Eğer çocuğunuzda bu belirtileri görüyor ve geniz eti büyüdüğünden ya da iltihaplı olduğundan şüpheleniyorsanız, doktora başvurabilirsiniz.

Geniz Eti Tedavisi Nasıldır?

Geniz eti büyümesi tedavisi, tespit edilen sorunun türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Çocuklarda gelişim devam ederken, geniz eti büyümesi görülmesi normaldir. Çocuğunuzu muayene eden doktor, eğer iltihaplı geniz eti tespitinde bulunursa bu durumda geniz eti ameliyatından önce antibiyotikler kullanarak, geniz eti iltihabını tedavi etmeye çalışabilir.

Öte yandan çocuğunuzun geniz eti iltihabı yoksa, doktor bu durumda bir süre beklemeyi ve daha ileriki bir tarihte yeniden muayene etmeyi tavsiye edebilir. Çünkü çocuklarda gelişim sürecinde geniz etinin bir miktar büyümesi normal olarak görülmektedir. Zamanla çocuğun geniz eti büyümesi tersine dönerek kendiliğinden küçülebilir. Geniz eti iltihaplanmasının antibiyotikler ile tedavisinin yanı sıra bazı durumlarda doktorlar, çocuğunuz için geniz eti ameliyatı yapılmasını tavsiye edebilir. Bu durumlar için geniz eti büyümesinde bazı şikayetlerin ciddi seviyede görülmesi gerekmektedir.

Geniz Eti Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Çocuklarda geniz eti ameliyatı yapılması için doktorun bazı konularda ciddi belirtiler görmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra siz de çocuğunuzda geniz eti büyümesinden kaynaklı aşağıdaki şikayetleri görüyorsanız, çocuğunuz için geniz eti ameliyatı gerekebilir:

Bu tür durumların kalıcı şekilde çocuğun hayat kalitesinde ve sağlığında olumsuz durumlara yol açması durumunda, muayeneyi gerçekleştiren doktor çocuk için geniz eti ameliyatı yapılmasını ön görebilir. Geniz eti ameliyatları, çok sık bir şekilde görülen ve ciddi riskler barındırmayan cerrahi müdahale ve operasyonlar arsında yer almaktadır. Günümüzde geniz eti ameliyatı yapılışı sırasında teknolojik tıbbi ekipmanlar kullanıldığından, çocuklar aynı gün içinde hastaneden taburcu edilebilmektedir.

Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Geniz eti ameliyatı yapılışı, yukarıda bahsettiğimiz belirti ve şikayetlerden muzdarip olan çocukların anne ve babaları tarafından merak edilmektedir. Her ne kadar geniz eti ameliyatı, tıbbi alanda çok sık görülen ve basit görünen bir ameliyat olsa da her ameliyatta olduğu gibi çocuk ve anne – babalar için bazı korkutucu görülen noktalar bulunmaktadır. Geniz eti ameliyatında hem çocuğunuzun endişe ve korku duymaması için onu ameliyata hazırlamak hem de anne ve baba olarak geniz eti ameliyatının yapılışı hakkında bilgi sahibi olmak için şu hususlara dikkat edebilirsiniz:

Geniz eti ameliyatının başarılı şekilde gerçekleşmesinin ardından çocuğunuz uyanma odasında ayılacak ve kendine gelecektir. Eğer çocukta solunum güçlüğü veya ağız içinde kanama belirtisi görülmesi durumunda, çocuğun yeniden ameliyathaneye alınması gerekebilir. Geniz eti ameliyatlarında genellikle hastanede toplam kalış süresi 5 ila 10 saat arasında değişmektedir.

Geniz Eti Ameliyatından Sonra Neler Yapılmalıdır?

Geniz eti ameliyatından sonra yapılacaklar, hastaları yakından ilgilendirmektedir. Deneyimli cerrahlar eşliğinde geniz eti ameliyatı yapılıp tamamlandıktan sonra, birkaç saat istirahat edilmeli ve ardından yemek yenilmelidir. Hastanın ayağa kalkıp tuvalete gitmesinde sakınca yoktur. Bu süreyi başarılı şekilde geçiren ve herhangi bir sorun görülmeyen hastalar aynı gün içinde taburcu edilir.

Bunun yanı sıra ameliyat olunan günün akşamında, hastanın geniz eti ameliyatından kaynaklı ağrı duyması halinde, doktor tarafından reçeteli olarak verilen ağrı kesici ilaçların kullanımı söz konusu olabilir. Geniz eti ameliyatlarından sonra genellikle ertesi gün hastalar normal ve gündelik yaşantısına geri dönebilmektedir. Fakat hastalara geniz eti ameliyatından sonraki 3-4 günlük süreçte kalabalık ortamlardan uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Bu uyarının dışında hastalara herhangi bir kısıtlama yapılmamakta ve hatta geniz eti ameliyatı ardından ilaç kullanımına gerek dahi duyulmamaktadır.

Geniz Eti Hastalıkları ve Yüz Değişikliği

Geniz eti hastalıklarının çocuklarda yüz değişikline sebebiyet verdiği de bilinmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen geniz eti, büyümesine devam ederek çocuğun yüz şeklinde değişikliklere sebep olabilmektedir. Nefes alabilmek için ağız yolunu kullanan çocuklarda kubbe damak adı verilen derin damak yapısı gelişmekte ve buna bağlı olarak da alt çene arkaya doğru çekilirken üst çene öndeymiş gibi bir görüntü oluşmaktadır.

Ayrıca geniz eti hastalıklarından dolayı çocuğun solumasında yeterli hava girişi olmadığı için sinüsler de gelişmeyip yanaklar düz kalmaktadır. Geniz eti yüzü adı verilen bu durum tedavi ettirilmezse, çocuklarda kas ve kemikler bu şekilde gelişeceği için ortaya çıkan görüntü de kalıcı olabilmektedir. Bu yüzden geniz eti ameliyatı önem verilmesi gereken bir işlemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir