KBB merkezinde radyolojik tetkiklerden, laboratuvar, poliklinik ve odiyolojik tetkilerden faydalanılarak hastalara tanı konmaktadır. Tanı konduktan sonra kbb merkezi tedavi planı hazırlanması için kolları sıvar. KBB muayene odalarında, muayenelerin en kısa sürede ve en pratik şekilde yapılması için gerekli olan donanımların tümü bulunmaktadır. Klasik muayene gereçlerine ek olarak endoskopik muayenelerin yapılmasına olanak tanıya endovizyon sistemleri bulunmaktadır. Hastalar konforlarından ödün vermeden muayene olabilmektedir. Merkezde hastaların başarılı bir tedavi geçirmesi için tanı önem taşır. Bu nedenle merkez gerekli cerrahi setler ile donatılır. Bu setler arasında mastoid cerrahisi aletleri, endoskopik sinüs cerrahisi aletleri ve orta kulak cerrahisi donanımları yer alır. Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen kanser türlerinin ameliyatının gerçekleştirilmesi amacı ile yoğun bakım hizmeti ve uzman hekim kadrosu bulunur.
Kbb Merkezinde Tedavi Edilen Otoloji ve Nöroloji Hastalıkları Nelerdir?
KBB merkezinde tedavi edilen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Vestibüler norinit,
- Labirentit,
- İç kulak ve gerisini ilgilendiren hastalıklar,
- Meniere hastalığı,
- Vertigo hastalığı ve diğer baş dönmesinin ön planda olduğu hastalıklar tedavi edilmektedir.
Yapılan araştırmalar her 5 kişiden bir tanesinin baş dönmesinden kaynaklı bir hastalık nedeni ile tedavi gördüğünü ortaya koymuştur. Genellikle yaşı ileri olan kişiler risk altında olsa da, her yaştan ve cinsiyetten insan baş dönmesi rahatsızlığına bağlı olarak kbb merkezime başvur yapabiliyor. Özellikle iç kulakta meydana gelen rahatsızlıklarda erken dönemde hastaneye başvurmak önem taşıyor. Erken müdahale edilmesi hastalığın iyileşmesinde yapılacak tedaviden başarılı sonuç alma ihtimalini yükseltiyor.
Kbb Merkezinde Tedavi Edilen Burun Hastalıkları Nelerdir?
KBB merkezinde tedavi edilen burun hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Süregelen alerjik burun nezleleri,
- Akut ve kronik sinüzitlerin tedavisi,
- Burun içi kanserleri,
- Konka yani burun eti problemleri,
- Burun kemiği eğrilikleri için KBB merkezine başvuru yapılabiliyor.
Özellikle burun eğriliği ve burun eti problemleri nedeni ile hastalar nefes alamadıklarından şikayetçi oluyorlar. Hayat kalitesini ciddi oranda düşüren bu durum tedavi edilebilirdir. Burun eti büyümelerinde genellikle ilaç tedavileri yeterli olur. Ancak burun eğrilinin söz konusu olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu ameliyatlar kısa sürelidir. Ameliyattan hemen sonra kişinin günlük yaşantısına dönmesi mümkündür.
Alerjik nezlelerden kaynaklı şikayetlerin son bulması için hastanın alerjenlerden uzak durması gerekir. Bunun yanında anti histaminik ilaçlar ile alerji rahatsızlıkları en aza indirilebilir. En sık karşılaşılan alerjenler arasında toz, polen, hayvan tüyü yer almaktadır. Alerjiler ile beraber genellikle burun akıntısı, gözlerde sulanma, hapşırma, nefes almada zorluk gibi şikayetler ortaya çıkar. İlaçlar bu şikayetleri aza indirse de, alerjenlerden uzak durulmadığı sürede alerji tetiklenecektir.
Kbb Merkezinde Tedavi Edilen Stomatoloji ve Orofarenks Hastalıkları Nelerdir?
KBB merkezinde tedavi edilen stomatoloji ve orofarenks hastalıkları diğer hastalıklarda olduğu gibi hastanın günlük yaşantısını zora sokar. Bu hastalıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Horlama,
- Bademciklerin iltihaplanması,
- Geniz eti iltihaplanması ve büyümesi,
- Ağız içi iltihaplanması,
- Kistik ve tümöral hastalıklar tedavi edilebilir.
Ağız içi iltihapları çoğu zaman herhangi bir müdahale yapılmasına gerek kalmadan kendiliğinden geçer ve ciddi değildirler. Ağız içi ilthabı olan hasta yemek yemekte, konuşmakta ve yutkunmakta zorluk çeker. Tedavi edilmesi için doğal yöntemler ile beraber, gargaralar ve anti biyotiklerin kullanılması gerekebilir. Ancak tedavi uygulanmadan önce mutlaka altta yatan nedenin ne olduğunu anlamak gerekir. Özellikle ağız yaralarının kendini sürekli tekrar ettiği durumlarda altta ciddi bir hastalık yattığından şüphe etmek gerekir. Eğer ağız içinde yara şikayetiniz sürekli ve uzun süreli ise mutlaka kontrolden geçin.
Bademcik iltihabı ile sık karşılaşılmaktadır. İltihaba tonsillit adı da verilmektedir. Genellikle virüslerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bununla beraber bakterilerin de iltihaba yol açtığı bilinmektedir. Doğru ve hızlı tanı koymak gerekir. Kişiler bademcikleri iltihaplandığı zaman yüksek ateş, yutma zorluğu, şişlik ve boğaz ağrısı gibi belirtilerden şikayetçi olurlar.
Kbb Merkezinde Tedavi Edilen Larengoloji Hastalıkları Nelerdir?
KBB merkezinde tedavi edilen larengoloji hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Konuşma bozuklukları,
- Ses teli ve civarını ilgilendiren hastalıklar,
- Gırtlak kanseri,
- Ses teli nodülleri bu hastalıklar arasında yer alır.
Gırtlak kanseri olan kişi ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle hastaneye başvurabilir. Ancak her ses kısılması kansere işaret etmez. Genellikle kanser ile birlikte ağız kokusu, kulak ağrısı, kilo kaybı, yorgunluk, boğazda yumru gibi belirtiler de bulunur. Bu belirtilerden şüphe etmeniz halinde en kısa zamanda KBB uzmanına muayene olun. Erken müdahalenin hayati önemi olduğunu unutmayın ve belirtileri görmezden gelmeyin. Özellikle uzun yıllar sigara kullanan ve alkol tüketimi fazla olan kişilerde kanser dışı bu belirtiler görülebilir. Bu nedenler aynı zamanda gırtlak kanserinin sebepleri olarak görülmektedir.
Gırtlak kanserinde cinsiyet, genetik faktörler, beslenme tarzı ve yaş gibi etmenler önem taşır. Kırmızı eti ve işlenmiş gıdaları fazla tüketen kişilerin gırtlak kanseri geçirme olasılığı daha yüksektir. A ve E vitamininden eksik beslenmenin de kansere davetiye çıkardığı bilinmektedir. Eğer ailede daha önceden kanser geçirmiş birisi varsa, bu kişilerin kanser olma ihtimali daha yüksektir. Yapılan çalışmalar erkeklerin kanser olma riskinin kadınlara oranla tam 4 kata kadar daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Cinsiyetin önemli bir faktör olduğundan bahsetmek mümkündür.
Kbb Merkezinde Tedavi Edilen Baş ve Boyun Cerrahisi Hastalıkları Nelerdir?
KBB merkezinde tedavi edilen baş ve boyun cerrahisi hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Dil ve çene hastalıkları,
- Tükürük bezlerinin iltihabi hastalıkları,
- Tümöral şişlikler,
- Tiroid bezi cerrahisi,
- Kist ve sinüs tedavileri KBB merkezinde yapılmaktadır.
Tükürük bezleri minör ve majör olarak iki farklı grupta oluşmaktadır. Bu bezlerden günde 1,5 litre kadar salgı üretilmekte ve ağız içine boşaltılmaktadır. İyi huylu tükürük bezi hastalıkları bulunur. Bu hastalılar tümöral değildir. Yani kitle oluşumu ile seyretmezler. Kaba kulak en sık rastlanılan viral tükürük bezi hastalıklarına örnek verilebilir. Bu hastalık genellikle 4 ile 6 yaş arasında olan kişilerde görülmektedir. Kendisini ateş ve kulak altında ağrı ile hissettirmektedir. Kişide ağız açmada güçlük olabilir. Özel bir tedavi olunması gerekmemekle birlikte bazı durumlarda ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekebilir. Hastanın yatakta dinlenmesi ve bol miktarda sıvı tüketmesi önemlidir. Eğer virüsler nadiren de olsa komplikasyon geliştirirse etkilenen organa yönelik tedavi yapılması gerekebilir.
Kbb Merkezinde Tedavi Edilen Maksillofasial Hastalıklar Nelerdir?
KBB merkezinde tedavi edilen maksillofasial hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Kepçe kulak estetiği,
- Burun estetiği,
- Alt ve üst çene kırıklarının tedavisi,
- Çene ve yüz kemikleri hastalıklar tedavisi uygulanabilir.
Burun estetiği için kızlarda 18 erkeklerde 20 yaşına kadar beklemek uygun olur. Çünkü burun gelişimi bu yaşlara kadar halen devam etmektedir. Burun kemik ve kıkırdak yapısı oturduktan sonra estetik yapılabilir. Kulak için ise aynı şey söylenemez. Özellikle kepçe kulak durumlarında çocuk 13 yaşına gelene kadar kbb merkezine başvurulması ve ameliyatın tamamlanması faydalı olur. Kulakların kepçe olması çocuğun travma yaşamasına yol açabilir. Özellikle erkek çocuklarında kepçe kulaklı olmaya bağlı gelişen çeşitli psikolojik rahatsızlıklar olduğu bilinir.