KBB; kulak, burun ve boğazın kısaltmasıdır. Oldukça eski bir tıbbi uzmanlık alanı olarak bilinmektedir. KBB servisi; her yaştan ve cinsiyetten bireyin kulak, burun ve boğaz hastalıklarına tanı koyulması ve bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi ile ilgilenmektedir. Kulak, burun ve boğaz hastalıklarına; fiziki muayene ile tanı konulabilmektedir. Endovizyon sistemler ile muayene yapılması ile beraber gerekli işitme ölçümleri de modern tıbbi cihazlar ile gerçekleştirilmektedir. Hem tıbbi hem de cerrahi tedavi yöntemleri göz önüne alınarak tedavi planlaması yapılmaktadır. Minimal invaziv cerrahi ilkeler kapsamında tedavi uygulanmaktadır.
KBB Servisinin İlgilendiği Problemler Nelerdir?
KBB bölümünün ilgi alanı; bölümün adında bulunan organlardır. Kulak, burun ve boğaz ile ilgili hastalıkların tedavisi ile ilgilenmektedir. Kulak, burun, nazal yol, sinüsler, gırtlak, ağız, üst yutak, tükürük bezleri, tiroit rahatsızlarının muayene edilmesini ve tedavi edilmesini üstlenen KBB bölümü; hastalıkların kendisini aşması durumunda, sizi ilgili bölümlere yönlendirmektedirler.
KBB Servisinin İlgilendiği Kulak Hastalıkları Nelerdir?
KBB uzmanının baktığı kulak rahatsızlıkları aşağıda verilmiştir:
- Duyma bozukluklarının yaşanması
- Kulakta enfeksiyon meydana gelmesi
- Denge bozukluklarının yaşanması
- Yüz sinirinde hasar meydana gelmesi
- Kafa siniri bozukluklarının olması
- Dış kulak ve iç kulakta doğum kaynaklı rahatsızlıkların meydana gelmesi
- Dış ve iç kulak kaynaklı rahatsızlıkların kanserlerinin tıbbi ve cerrahi tedavi ihtiyacı
- Kulak çınlaması
- Kulak kirinin oluşması
- Seröz otit
- Dış kulak yolu iltihabı
- Akut orta kulak iltihabı
KBB Servisinin Muayene Ettiği Burun Rahatsızlıkları Nelerdir?
KBB uzmanının ilgilendiği burun hastalıkları aşağıdaki gibidir:
- Koku alma problemleri
- Rhinolight
- Burun estetiği ve rinoplasti
- Akut ve kronik sinüzit
Burun boşluğu, paranasal sinüsler, alerji, koku alma, burun ve solunum yolu rahatsızlıkları, burunun estetik görüntüsü, burun boşluğunun ve sinüslerinin bakım çalışmasının yapılması ile ilgilenen bir bölümdür.
KBB Servisinin Boğaz Uygulamaları Nelerdir?
KBB uzmanının muayene ettiği boğaz hastalıkları; gırtlak, üst solunum, sindirim yolu, sindirim borusu rahatsızlarıdır. Ayrıca ses, solunum ve yutma ile ilgili problemlerin yaşanması durumunda; KBB servisinin ziyaret edilmesi gerekmektedir. Boğaz hastalıkları ise şöyledir:
- Uyku apnesi
- Tonsilit
- Farenjit
- Horlama
- Bademcik ameliyatı
KBB Servisi Baş ve Boyun Bölgesi İle İlgilenir Mi?
KBB’nin baş ve boyun bölgesi rahatsızlıklarına bakması; diğer tıbbi ve cerrahi uzmanlıklardaki hekimler ile ortak çalışabildikleri bir servis olmasından kaynaklanmaktadır. Baş ve boyun kısmında görülen enfeksiyon hastalıkları, tümörler, yüz travması, yüzde oluşan deformasyonlar gibi problemlerin tedavisi için KBB servisine başvurulmalıdır. KBB servisinin beraber çalıştığı bölümler ve bu bölümlerin baktığı rahatsızlıklar aşağıda belirtilmiştir:
- Kafa tabanı rahatsızlıklarının yaşandığı durumlarda beyin cerrahları ile beraber bir tedavi yürütülmektedir.
- Kozmetik ve travmatik deformite uygulamaları için plastik cerrahlara başvurulmalıdır.
- Göz çevresinde yapısal anormalliklerin gözlenmesi halinde göz doktorları ile çalışılmalıdır.
- Çene ve diş travmaları için ağız cerrahları ile iletişime geçilmektedir.
- Sinüs hastalıkları alerji kaynaklı olabilmektedir ve alerji ile deri kanseri gibi rahatsızlıklar konusunda dermatologlarla çalışılmaktadır.
- Baş ve boyun bölgesinde kanser hücrelerinin olması halinde; onkologlar ile görüşülmelidir.
- Çocuklarda ve genel toplumda enfeksiyöz, doğum kaynaklı, travmatik, habis rahatsızlarla pediatrist ve aile hekimleri ilgilenmektedir.
KBB Hastalıklarının Tanı ve Tedavi Aşamasında Verilen Hizmetler Nelerdir?
KBB servisinin teşhis ve tedavi hizmetleri aşağıda listelenmiştir:
- Endoskopik KBB muayenesi
- Horlama operasyonları
- Odyoloji testleri
- Nazal septal deviasyon ameliyatları
- KBB rahatsızlıklarının tıbbi tedavisi
- Baş ve boyun cerrahi işlemleri
- KBB cerrahi operasyonları kapsamında estetik fonksiyonel burun operasyonu, bademcik ameliyatı, geniz eti ameliyatı, kulak ameliyatları gibi operasyonlar
Kulak Çınlaması Probleminin Nedenleri Nelerdir?
Kulak çınlamasının sebeplerine bakıldığında; tinnutus ismi ile de anılan rahatsızlığın birçok nedeni bulunmaktadır. Kulaklarda cızıltı, uğultu ve siren sesinin olması ile kendisini göstermektedir. Belirtileri ise yaşam konforunuzu ciddi ölçüde bozabilmektedir. Kulak çınlamasının tedavi edilebilmesi için nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan tetkikler ve hasta hikayesi ile beraber problemin nedeni araştırıldıktan sonra uygun tedavi uygulanmaktadır. Bazı hastalıkların nedenlerinin bulunamayabilme ihtimallerinin olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Yapılan Kulak çınlamasının nedenleri şu şekildedir:
- Alerjik rinit
- Psikolojik problemler
- Sinüzit
- Beyin tümörünün oluşumu
- Kulakta meydana gelen enfeksiyonlar
- Yüksek sese maruz kalma
- Orta kulak sıvısı
- Orta kulaktaki kas ve kemiklerde meydana gelen rahatsızlıklar
- Denge ve işitmeyi sağlayan sinirlerde akustik norinom adı verilen tümör oluşumu
- Kulak kirinin birikmesi
- Farklı sebeplerden dolayı işitmede problem yaşanması
- Tiroit rahatsızlıkları
- Tansiyon problemi
- Şeker rahatsızlığı
- Kulak zarında meydana gelen hasarlar
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
Baş Dönmesinin KBB İle Bağlantısı Nedir?
Baş dönmesinin kulağa bağlı olmasının sebebi; kulağın dengeyi sağlayan bir organ olmasıdır. Dolayısı ile kulakta baş gösteren bazı bozukluklar sonucunda baş dönmesi görülebilmektedir. Vertigo hastalığının kulaktan kaynaklanan çeşitleri şunlardır:
- Benign pozisyonel vertigo
- Vestibüler nörit
- Labirentit
- Vestibüler migren
- Perilenfatik fistül
- Meniere rahatsızlığı
Baş dönmesi çeşitlerinden biri olan meniere rahatsızlığı; iç kulakta endolenf sıvısının birikmesi ile beraber baş göstermektedir. Baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk gibi etkileri olabilmektedir. İç kulak enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Belirli aralıklarda baş dönmesi nöbetleri geçirilmektedir. İlaç tedavisi ile hastalık tedavi edilmektedir. Ancak ilaç tedavisinin çözüm olmadığı durumlarda cerrahi operasyona başvurulabilmektedir. Bu süreçte tuz, kafein, sigara, alkol ve belirlenen bazı yiyecekleri tüketmeniz yasaktır.
KBB’nin Kulak Ağrısına Bakışı Nedir?
KBB uzmanının kulak ağrısı yorumu, kulak ağrısı çekme sebebinize göre farklılık göstermektedir. Dayanılmayacak derecede bir ağrının yaşanması halinde, KBB bölümüne gidilmelidir. Kulak ağrısı çekilmesinin en sık rastlanan sebebi; dış ve orta kulak enfeksiyonu olmaktadır. Özellikle çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla görülen bir sebeptir. Diğer nedenler ise aşağıdadır:
- Pis sularda yüzme eylemini gerçekleştirenlerin dış kulak enfeksiyonu yaşamaları muhtemeldir.
- Dış kulak yolunda egzama olması halinde, egzama ağrıya sebebiyet verebilmektedir.
- Uçakların kalkış ve inişlerinde, suya aniden dalmalarda barotravma olmaktadır ve bu da kulak ağrısına sebep olmaktadır.
- Kulak kirinin yoğun miktarda olması, kulak ağrısına neden olmaktadır.
- Kulak zarının zarar görmesi ile beraber kulak ağrısı ortaya çıkmaktadır.
- Çene eklemi hastalıkları ve diş apsesi gibi kulak dışı sebepler de kulak ağrısının yaşanmasına neden olabilmektedir.
Orta Kulak İltihabına KBB Hangi Tedavileri Uygular?
KBB’nin orta kulak iltihabına müdahalesi, ilaç tedavisi ile olmaktadır. Antibiyotik, ağrı kesici, kulağa yapılan sıcak uygulama, burun damlaları ve alerji ilaçları ile tedavi uygulanmaktadır. Orta kulak iltihabı yaşamanız durumunda ateş ve ağrı şikayetiniz olmaktadır. Bu şikayetlerinizin ilaç tedavisi görürken 48 saat içerisinde geçmemesi durumunda; KBB tarafından kulak zarı çizilebilmektedir. Kulakta sıvının birikmiş olması, bir süre sonra işitmenizi olumsuz etkileyeceği için durumun takip edilmesinden sonra sıvının çekilmemesi durumunda kulağa tüp koyularak bu durum önlenebilmektedir.