Kulak tıkanıklığı nedenleri değişiklik göstermektedir. Hastalarda kulak tıkanması rahatsız bir hisse yol açar ve yaşam konforunun düşmesine neden olur. Basit bir hastalık gibi görünse de kulak tıkanmasının altında daha ciddi problemler olabilir. Çoğunlukla kulak tıkanıklığı geçici bir durumdur. Farklı yaştan ve cinsiyetten kişiler kulak tıkanmasından şikayetçi olabilir. Kulak tıkanıklığının kendisi farklı hastalıklara yol açabileceği gibi, farklı hastalıklardan dolayı da ortaya çıkmış olabilir. Kulak tıkanıklığı işitmede güçlüğe, uğultulu duymaya ya da çınlamaya neden olabilir. Kulak tıkanmasına kişinin kulağını yanlış temizlemesi yol açabilir. Kulak çubukları kullanarak kirin kulakta geriye doğru itilmesi tıkanmaya yol açan başlıca nedendir. Eğer kulak tıkanması zaman geçtikçe daha kötü bir hal alıyorsa, mutlaka hekime gitmek gerekir. Zira her kulak tıkanması vakası kendiliğinden geçemez.
Kulak Tıkanması Nasıl Oluşur?
Kulak tıkanıklığı oluşması östaki borusunun kulak zarının her iki tarafına eşit basıncı sağlayamaması durumunda söz konusu olur. Kulak içinde hem basınç hem de dolgunluk hissi vardır. Geçici olarak işitme kaybı olarak da tanımlanan kulak tıkanması rahatsız edici bir durumdur. Negatif basınç söz konusu olduğu zaman, işitme engellenmiş olur. Hayat kalitesi düşer. Özellikle kulağına yabancı cisim sokan kişilerde kulak tıkanması olur. Kulak tıkanıklığının ileri safhalara gelmesi ile birlikte kişide duyma yetisi azalmaya başlar. Eğer kulak tıkanması ile birlikte baş dönmesi, burundan gelen kan, ağrı ve akıntı gibi şikayetler varsa, mutlaka uzman hekime gitmek gerekir.
Kulak Tıkanması Nedenleri Nelerdir?
Kulak tıkanıklığı nedenleri çok çeşitli olabilir. En sık karşılaşılan neden yükseklik değişimidir. Orta kulakta basınç değişikliği olduğu bu durum az ya da çok herkes tarafından tecrübe edilmiştir. Bu değişiklik kişinin esnemesi ile dengelenebilir. Basınç farklılıklarından kaynaklı bir tıkanma söz konusudur. Kulak çubuğu ile kulakların temizlenmesi kulak tıkanıklığına yol açar. Kulak kiri çubuk nedeni ile geride birikmeye başlar ve bu durum salgının kulağı tıkaması ile sonuçlanır. Uzun süreli ağrı, işitme kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Orta kulak iltihabı, dış kulak iltihabı, östaki borusu fonksiyon bozuklukları gibi nedenlerden dolayı da kulak tıkanması ortaya çıkmış olabilir. Hekim, muayene sırasında kulak tıkanmasına neden olan durumu tespit ederek buna uygun bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.
Buşondan Kaynaklı Kulak Tıkanması
Buşondan kulak tıkanıklığı oluşması en yaygın karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Kulak kanalından serumen isimli bir salgı salgılanmaktadır. Bu salgı koyu sarı renklidir ve kulağı dış etmenlerden korur. Tozlar ve partiküller bu sıvı sayesinde kulağın iç kısmına girmeden tutulmuş olur. Kulak zarı bu sıvı sayesinde enfeksiyonlardan korunmuş olur. Bu sıvı temizlendiği zaman kulak kanalı içinde kuruluk olur ve kaşıntı başlar. Halk arasında ismi kir olarak bilinse de bu vücut için gerekli olan bir salgıdır ve kulağı korur. Salgı zaten kulak kanalından kendiliğinden dışarı atılır. Bu sıvının temizlenmesi adına kesinlikle kulak çubuğu ya da benzer cisimler kullanılmamalıdır.
Dış Kulak İltihabından Kaynaklı Kulak Tıkanması
Dış kulak iltihabından kaynaklı kulak tıkanıklığı otisis eksterna olarak da adlandırılmaktadır. Bu bölüm kulak kepçesi ile kulak zarı arasında bulunmaktadır. Özellikle yüzücülerde sık görülen bir hastalıktır. Yüzücü kulağı olarak da adlandırılmaktadır. Hastalığın nedeni, kulağın normal seviyeden daha fazla neme maruz kalıyor oluşudur. Kulak kanalı içinde nem ya da su kalması, bakterilerin üremesi için ortam hazırlar. Bu da kulağın tıkanmasına yol açar. Ender olarak alerjik ve dermatolojik nedenlerden kaynaklı dış kulak iltihabı ortaya çıkabilir. Bu hastalıktan korunmak için kişilerin kulaklarını koruması gerekir. Yüzerken kulakların korunması ve yüzmeden sonra kulakların pamukla narin bir şekilde kurulanması yeterli olur.
Orta Kulak İltihabından Kaynaklı Kulak Tıkanması
Orta kulak iltihabından kaynaklı kulak tıkanıklığı oluşması akut otisis olarak adlandırılmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve alerjiden kaynaklı iltihap oluşabilir. Östaki borusunun etrafındaki doku virüs ve bakteri nedeni ile enfekte olduğu zaman iltihap meydana gelir. Geniz etinin şişmesi de orta kulak enfeksiyonu riskinin oluşmasına yol açar. Geniz eti farklı sebeplerden ötürü şişebilir. Orta kulak iltihabı ile birlikte denge kaybı, kulak akıntısı ve denge kaybı gibi şikayetler ortaya çıkar. Özellikle küçük çocuklarda orta çıkan bir hastalıktır. Östaki borusunda fonksiyon bozukluğu olması da kulak tıkanmasına tol açar. Östaki borusundaki problemler borunun şişmesine yol açar. Genellikle alerji, kulak enfeksiyonlarından kaynaklı boru bloke olur. Orta kulak basıncı ile dış ortam basıncı eşitlenemez. Bu nedenle ortaya çınlama, ağrı ve kulak tıkanıklığı şikayetleri çıkar.
Kulak Tıkanması Nasıl Açılır?
Kulak tıkanıklığının açılması için profesyonelden yardım almak gerekebilir. Bazı durumlarda hekim tedavisi olmada bu tıkanıklıkların kendiğinden geçmesi mümkündür. Eğer üzerinden 1 hafta geçmesine karşın, hala kulak tıkanıklığı şikayeti devam ediyorsa, şikayetler her geçen gün biraz daha artıyorsa bu durumda mutlaka hekim ziyaret etmek gerekir. Kulak tıkanıklığının açılması için ilk önce tıkanıklığa neden olan sebebi anlamak gerekir. Genel anlamda tıkanıklığının geçmesi için östaki borusunun rahatlatılması yani orta kulak basıncı ile dış ortam basıncının eşitlenmesi gerekir. Esnemek, şeker emmek, su içmek, yutkunmak gibi hareketler buna yardımcı olabilir. Bu eylemlerden sonra kulaktan pıt sesi gelir ve kulak açılır. Derin nefes almak ve nefesi burundan vermek de kulak tıkanıklığının açılmasına yardımcı olabilir. Kulakların rahatlaması açısından sıvı alımının artırılması, sıcak duş almak ve sıcak buhar solumak kulak tıkanmasının açılmasına yardımcı olur. Eğer bu yöntemler işe yaramıyorsa en kısa zamanda hekime gitmeniz gerekir.
Kulak Tıkanması Tedavisi için Hangi Yöntemler Tercih Edilebilir?
Kulak tıkanıklığı oluşmasında tedavi yöntemleri 3 farklı başlıkta ele alınabilir. Tedavi yöntemleri için önce tıkanıklığın neden oluştuğunu bilmek gerekir. Antibiyotik, kulak tüpleri ve dekonjestanlar tıkanıklığın giderilmesi için kullanılabilir. Kulak tüpleri biriken sıvının direk müdahale ile alınmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Basit bir cerrahi işlemdir. Özelikle orta kulak iltihabı yaşayan çocuklara yapılır. Drenaj sayesinde ilerde yaşanması muhtemel olan enfeksiyonlara karşı önlem alınmış olur. Bu enfeksiyonların şiddetleri de azalır. Antibiyotikler genellikle su kaçmasına bağlı olarak ortaya çıkan orta kulak iltihabının iyileşmesi için kullanılmaktadır. Antibiyotikler kimi zaman ağızdan ilaç olarak alınırken kimi zaman da sıvı şeklinde kulağa uygulanabilir. Enfeksiyon tedavisi yapıldıktan sonra hasta rahatlar ve şikayeteler ortadan kalkar.
Kulak Tıkanması Kendiliğinden Geçer mi?
Kulak tıkanıklığının kendi kendine geçmesi bazı durumlarda mümkündür. Örneğin kulak tıkanmasının birinci nedeni olarak görülen kulağa su kaçması için çoğu zaman tedavi gerekmez. Kulağa kaçan suyun dışarı çıkarılması ile basit bir şekilde kulak tıkanıklığı problemi çözülmüş olur. Kulaktan suyun çıkarılması için su kaçan kulağın üzerine yatmak yeterli olabilir. Ancak kendi başınıza kulak tıkanıklığını gidermek istemeniz ve buna rağmen şikayetlerin gitmemesi halinde kulak tıkanması için hekime başvurmanız gerekir. Esnemek, sakız çiğnemek, yutkunmak gibi basit refleksler bile kulak tıkanmasının giderilmesine yardımcı olabilir.