Vertigo Belirtileri  

Vertigo kontrol edilemeyen bir baş dönmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Beynin denge kısmıyla ya da iç kulakta ortaya çıkan sorunlardan kaynaklanır. Günlük hayatta bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkan baş dönmesinden daha şiddetli bir baş dönmesine neden olur. Vertigo hastaları otururken veya yatarken de şiddetli baş dönmesi hissedebilmektedir. Vertigo belirtileri arasında en belirgin olanı baş dönmesi olsa da tedavi sürecinde çok farklı tanılar ortaya çıkabilmektedir.

Vertigo Neden Kaynaklanır?

Vertigonun sebebi genellikle iç kulakta yaşanan problemlerdir. Vertigonun ortaya çıkma nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Yukarıda bahsedilen problemler iç kulakta meydana gelen hastalıklardır. Belirli yaşlarda belirli nedenlerden dolayı bu problemler ortaya çıkabilir.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo Nedir?

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo iç kulaktaki kanalların küçük kalsiyum parçacıklarıyla tıkanması sonucu oluşan bir hastalıktır. İç kulak dengeyi sağlayan bölümdür. Beyne baş ve vücut hareketlerinin yer çekimine olan konumu hakkında bilgi verir. Bu sayede dengeyi sağlar. BPPV herhangi bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Ancak genel olarak ilerleyen yaşlarda görülebilme olasılığı yüksektir.

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere hastalığı kulakta biriken sıvıdan ve sıvının yarattığı basınç değişiminden kaynaklanmaktadır. Bu hastalık vertigoya sebep olmasının yanı sıra çınlama ve duyma kaybına da neden olmaktadır.

Vestibuler Norinit veya Labirentit Nedir?

Vestibuler Norinit veya Labirentit iç kulak içerisinde gerçekleşen virüs nedeniyle oluşmaktadır. Virüslerin meydana getirdiği enfeksiyonlar nedeniyle iç kulakta dengeyi bozacak hasarlar meydana getirir. Enfeksiyonlar vücudun dengeyi algılamasını sağlayan sinirlerin çevresinde deformasyona neden olur. Bu nedenle açığa çıkan hastalık vertigoya sebep olabilir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo belirtileri arasında ilk olarak kontrol edilemeyen bir baş ağrısı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tanı koymak için yeterli olan vertigo belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Vertigo Atağı Nasıl Olur?

Vertigo atağı öncelikle şiddetli baş dönmesiyle açığa çıkar. Gün içerisinde birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saat veya birkaç gün de sürebilir. Ataklar sırasında baş dönmesinin yanı sıra mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik ve hissizlik gibi belirtiler açığa çıkabilir. Genellikle yetişkinlerde görülse de vertigo çocuklarda da açığa çıkabilir. Çocuklarda meydana gelen vertigo atağında kulak ve baş ağrısı gözlemlenirken huzursuzluk ve özgüvensizlik de açığa çıkabilir.

Vertigo Çeşitleri Nelerdir?

Vertigo çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;

Periferik vertigo iç kulak ve vestübiler sinirlerden kaynaklanan problemlerden dolayı açığa çıkar. Merkezi vertigo ise beyincik ile alakalı problemlerden kaynaklanmaktadır. Beynin arkasında yer alan ve insanların hareketlerini dengeleyen ve kontrol eden beyincikte yer alan sorunlardan kaynaklanan hastalıktır.

Vertigo Neden Dengeyi Bozar?

Vertigonun dengeyi bozmasının nedeni vücutta dengeyi sağlayan birçok bölgeye doğrudan etki ediyor olmasıdır. Bu sistemler şu şekilde sıralanabilir;

Vestibüler sistem iç kulakta yer alan ve dengeyi sağlayan bir sistemdir. Bu sistemler kişinin hareketleriyle ilgili bütün komutları beyne iletmektedir. Bu sistemlerde açığa çıkan sorunlar vertigoya sebep olabilmektedir.

Vertigo Nasıl Anlaşılır?

Vertigoyu anlayabilmek için herkesin rahatlıkla yapabildiği basit bir test bulunmaktadır. Öncelikle kişi ayakta durmalıdır. Kendi etrafında 2 veya 3 dakika dönmelidir. Ayrıca öne doğru eğilerek kafasıyla daireler çizmeye çalışmalıdır. Bu hareketleri yaptıktan sonra kişinin etrafındaki her şey dönmeye başlıyorsa ve kişi kendini kötü hissediyorsa vertigodan şüphelenmek mümkündür. Acilen doktora başvurmak gerekmektedir.

Vertigo Teşhisi Nasıl Konur?

Vertigo tanısı kişinin kendinde gözlemlediği anormalliklerin birtakım testlerden geçirilmesiyle konulabilir. Doktorlar vertigo çeşitini belirleyebilmek için hastalara birtakım sorular sorarlar. En belirleyici özellik baş dönmesi ve baş dönmesinin şiddetidir. Çeşidini belirlemek için doktorlar fiziksel muayene yaparlar. Fiziksel muayene esnasında kişinin göz hareketlerinde bir anormallik olup olmadığı gözlemlenir. Aynı şekilde birtakım kafa hareketleri yaptırılarak anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Fiziksel muayenenin yanı sıra hastaların baş bölgelerinin MR’ı ve tomografisi çekilerek daha net bir sonuç elde edilir.

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo tedavisi için öncelikle vertigo çeşitinin kesin bir şekilde belirlenmesi gerekir. Vertigo tedavisi kaynaklandığı sebeplere göre değişiklik göstermektedir. Tedavilerin birçoğu hastalığı kesin bir şekilde sonlandırmak yerine dengeyi kontrol altına almak için uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra kişilerin vertigolarını denge altına alabilmeleri için yapmaları gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

Ayrıca vertigo kişilerin beyin ve boyun hasarlarından kaynaklanabilir. Beyinde yer alan tümörün de vertigoya etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Bu hastalıklar tedavi edildiği sürece vertigo kontrol altına alınabilir.

Vertigo Ameliyatı Nasıl Olur?

Vertigo ameliyatı bahsettiğimiz tedavi yöntemleri işe yaramadığı zaman uygulanmaktadır. Vertigo tümörden ya da meniere hastalığından kaynaklanıyorsa ameliyat yapılmaktadır. Ameliyatta iç kulak duyu organları çıkarıldığı zaman vertigo kontrol altına alınmış olur.

Vertigo Egzersizleri Nelerdir?

Vertigo egzersizleri göz ve baş bölgesi için uygulanabilecek egzersizlerdir. Gün içerisinde 1 saat bu egzersizleri yapmak vertigoyu dengelemeyi ve atakları azaltmayı sağlayacaktır. Göz egzersizi için öncelikle tavana 20, yere 20 kere bakmalısınız. Başı oynatmadan sağa ve sola 20 kere bakmalısınız. Elinizi yüzünüzün önüne koyarak herhangi bir parmağınıza odaklanmalısınız. Aynı şekilde elinizi veya odaklandığınız parmağınızı hareket ettirerek gözlerinizle takip etmelisiniz. Bu hareketlerin her biri 1 dakika yapılmalıdır.

Baş egzersizi için ise gözler açık bir şekilde kafanızı sağa ve sola 20 kere çevirmelisiniz. Yavaş yavaş hızı artırarak hareketi ilerletmelisiniz. Aynı şekilde gözler açık bir pozisyonda kafanızı sağa ve sola yatırmalısınız. Son olarak gözlerinizi kapatmalı ve bu hareketlerin aynısını 20 kere tekrar etmelisiniz.

Vertigo İçin Faydalı Bitkiler Nelerdir?

Vertigo için şifalı bitkiler şu şekilde sıralanabilir;

Vertigo Hastalarına Verilen Tavsiyeler Nelerdir?

Vertigo hastalarına öneriler arasında ilk olarak stresten uzak durmak bulunmaktadır. Bunun yanı sıra verilebilecek tavsiyeler şu şekilde sıralanabilir;

Vertigo belirtileri kişilerin stresli zamanlarında daha şiddetli bir şekilde açığa çıkabilir. Bu durumda kesinlikle uzman kişilere başvurmak gerekmektedir.

One Response

  1. İyi günler benim eşim vertigo hastası İstanbul da devlet ve özel bir sürü hastahaneye gittim. Hastalık geldiğinde başı dönüyor midesi bulanıyor halsiz bir hal alıyor. Ve ne yazıkki tedavisini bulamadım. Önceden yılda bir kez hasta oluyordu sonra altı aya düştü şimdi ise ayda iki üç gün boyunca hasta varsa bir çözümü yardımlarınızı bekliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir