Vertigo hakkında merak edilen bilgiler özellikle baş dönmesini sık sık yaşayan bireyler tarafından ilgi çekmektedir. Vertigo hakkında merak edilenler hakkında derlenen bu yazı merkezimizde tedavisi yapılan vertigo hakkında pek çok şey öğrenmenizi sağlayacaktır. Baş dönmesi olarak da bilinen bu rahatsızlık bazı egzersizlerin düzenli olarak yapılması ile hafifleyebilmektedir. Sizleri günlük hayatınızda zor duruma sokabilen bu rahatsızlık durmakta olan cisimlerin bile hareket eder gibi görünmesine neden olabilmektedir. Vertigo tedavilerinde en çok ilaçlardan yardım alınsa da cerrahi işlemler ve egzersizlerin de tedavideki yeri büyüktür. Vertigo hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve tedavi sürecinde profesyonel bir destek almak için merkezimizden müsait olduğunuz tarih aralıklarında bir randevu oluşturabilirsiniz.

Vertigo Nedir?

Vertigo genel olarak bireylerin nesne ya da insanları sürekli dönüyor gibi hissetmesidir. Bu rahatsızlık bir hastalık olarak ortaya çıkmaktan daha ziyade hastalık sonucu ortaya çıkan semptomlar arasındadır. Denge organlarında ortaya çıkan rahatsızlıklar vertigo oluşumuna sebep olabilmektedir. Denge organlarından kasıt beyin ve iç kulaktır. Sinir yolaklarında oluşan vertigo genel olarak geçici bir durumdur. Bazı insanlarda uzun süren vertigo bazı insanlarda daha kısa süreli olmaktadır.

Vertigo Kaça Ayrılır?

Vertigonun ayrıldığı gruplar vücut merkezi ve çevresel sinir sistemlerine bağlıdır. Vertigonun grupları şu şekilde tanımlanabilmektedir:

Vertigonun Belirtileri Nelerdir?

Vertigonun belirtileri insanların bu semptoma sahip olup olmadıklarını anlamayı sağlamaktadır. Eğer bir kişi çevresindeki nesne ya da insanları durağan olmalarına rağmen hareket ediyormuş gibi algılıyor ise bu vertigonun belirtisi olabilmektedir. Ayrıca vertigolu bireylerde sürekli devam eden bir baş dönmesi de bulunmaktadır. Vertigolu bireyler bir sersemlik hissine ve denge problemine sahiptir. Baş ağrısı ya da kulak çınlaması gibi durumların devam etmesi durumunda vertigodan şüphelenilmektedir. Akut hareketler sonucunda bireylerde yol tutuyormuş gibi bir his oluşması da vertigo belirtileri arasındadır. Ayrıca kulakların tıkanması, kulaklarda dolgunluk hissi, mide bulantısı, gözlerin kontrol edilememesi ve bilinç dışı hareketleri sonucunda da vertigo düşünülmektedir.

Hangi Hastalıklar Sonucunda Vertigo Oluşabilir?

Sonucunda vertigo oluşabilecek hastalıklar aşağıda maddeler halinde ifade edilmiştir. Bu hastalıkların bazılarının temelinde çevresel sinir sistemi bulunmaktadır. Bazıları ise beyincik ve beyin kökü gibi merkezlerin yer aldığı merkezi sinir sistemi temelli ortaya çıkmaktadır:

Hangi Rahatsızlıklar Sonucunda Vertigo Görülebilir?

Sonucunda vertigo oluşabilecek rahatsızlıklar arasında kafa travmaları, migren, MS ve buna benzer rahatsızlıklar yer almaktadır. Vertigo ile paralel ilerleyen rahatsızlıklar şu şekildedir:

Vertigo Teşhisi Nasıl Konur?

Vertigoda teşhis için kullanılan bazı tahliller, MR ve USG cihazları bulunmaktadır. Baş dönmesi, cisimlerin hareket ediyor gibi algılanması gibi sorunlar ile merkezimize gelen hastalarımız uzmanlarımız ile görüşme sağlayabilmektedir. Uzmanlarımız hastaları eksiksiz değerlendirebilmek için geçmişteki hasta kayıtlarını almaktadır. Baş dönmesi şikâyeti ile gelen hastalarda vertigo teşhisi konabilmesi için şu belirtilerden bazılarını da taşıyor olması gerekmektedir:

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş dönmesinde tedavi için baş dönmesinin nedeninin bulunması gerekmektedir. Vertigo oluşumunun nedeninin enfeksiyon olması durumunda tedavi olarak antibiyotiklere başvurulmaktadır. Eğer baş dönmesi zona hastalığından kaynaklı ise çözümde antiviral ilaçlardan yardım alınmaktadır. Baş dönmesinin yanında yol tutması ve bulantı gibi sorunlar da ortaya çıkmış ise antihistamik ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanmaktadır.

Vertigo tedavisinde antibiyotik, antiviral, antihistamik gibi ilaçların işe yaramaması gibi bir durumda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Cerrahi yöntemler özellikle beningn vertigo için kullanılmaktadır. Cerrahi hastalıkların yanı sıra vertigoya özgü egzersizler de sorunlara çözüm oluşturabilmektedir.

Vertigoda denge kaybı oluşumu yaralanmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalıkların tanısı erken bulunmalı ve tedavisinde gecikilmemelidir. Vertigo için belirti göstermeniz durumunda hemen merkezimize gelerek erken tanı alabilirsiniz. Vertigonun hangi hastalıktan kaynaklandığını bulmak, bu nedeni ortadan kaldırmak ve yaşam kalitenizi artırmak için merkezimizden randevu oluşturabilirsiniz.

Gebelikte Vertigo Oluşumu Nedir?

Hamilelikte baş dönmesi vertigo semptomları arasındadır. Gebe bireylerde sık rastlanan vertigo, geçici endokrin değişimlerden kaynaklanmaktadır. Gebelik, kadınların fizyolojik ve biyolojik değişimlerinin yaşandığı kısa bir dönemdir. Bu dönemde vücutta sıvı dengesi değişmekte ve homeostazis bozulmaktadır. İç kulak da değişim gösteren organlar arasındadır. İç kulak sorunlarına bağlı ortaya çıkan vertigo gebelikte genel olarak yalnız başına ilerlememektedir. Vertigonun yanı sıra mide bulantısı, kulak dolgunluğu, denge problemi ve işitme kayıpları da ortaya çıkmaktadır. Mide bulantısının en yoğun olduğu ay birinci trimestrdır. İkinci ve üçüncü trimertrda ise denge problemleri daha sık görülmektedir.

Gebelerin gebelik dönemlerinin bitmesi endokrin değişimlerinin düzene girmesini sağlamaktadır. Bu durum vücudun sıvı dengesini düzeltmektedir. Gebelerin bulantı ve kusmalarını çözüme kavuşturmak amacı ile piyasada sınırsız ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların kullanımı öncesinde uzmanlarımıza danışmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını olumlu şekilde etkileyecektir.

Vertigo Tedavisi İçin Yapılan Göz Egzersizleri Nelerdir?

Vertigoyu tedavi etmek için yapılan egzersizler arasında göz egzersizleri de bulunmaktadır. Göz egzersizlerinin doğru talimatlar ile yapılması vertigo tedavisinde etkilidir. Göz egzersizleri için talimatlar şu şekildedir:

Vertigo Tedavisinde Kol ve Bacak Egzersizleri Nedir?

Bacak ve kol egzersizleri insanların ağır yaşadıkları vertigo semptomlarını hafifletmek amacı ile yapılabilmektedir. Vertigo hakkında merak edilenler arasında yer alan kol ve bacak egzersizleri baş dönmesinin hafifletilmesinde etkilidir. Egzersizler ile ilgili detaylar şu şekilde açıklanabilmektedir:

Tedavide Omuz ve Bel ile Yapılan Egzersizler Hangileridir?

Bel ve omuz manevraları şu şekilde ifade edilebilmektedir:

Tedavi Sırasında Basen Egzersizleri

Basen egzersizlerinin baş dönmesine faydası kadar kusma ve bulantıya da faydası bulunmaktadır. Basen egzersizleri sırasında aşağıdaki talimatların uygulanması yerinde olacaktır:

Manevralar Sayesinde Baş Dönmesi Azaltılabilir Mi?

Egzersizler ile baş dönmesini azaltmak ve denge durumunu kontrol almak mümkündür. Vertigonun ana nedenlerinden biri olan iç kulak cisimciğinin hareketi sonucu ortaya çıkan semptomlar egzersizler ile hafifletilebilmektedir. Yukarda yer alan egzersiz türlerinin yapılması dönme hissini hafifletmekte etkilidir. Gerek göz egzersizlerinde gerekse de bacak egzersizlerinde her bir manevra arasında otuzar saniyelik beklemeler yerinde olacaktır. Beklemelerin asıl amacı homeostazisi sağlamak, dengeyi korumak ve rehabiliteyi sağlamaktır.

Denge Egzersizler ile Kurulabilir Mi?

Egzersizler sayesinde denge sağlamak pek çok insanın memnun kaldığı bir çözüm yöntemidir. Düzensiz ve hareketli temas yüzeylerinde de yapılabilen egzersizler vücudun dengesini korumakta önemli bir yere sahiptir. Dengeyi korumak için yapılabilecek egzersizler arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

Yukarda yer alan hareketlerin düzenli olarak yapılması vücudun dengesini sağlayabilmektedir. Ayrıca vertigo ile paralel oluşan sorunların çözümü için de egzersizler uygulanabilmektedir.

Çift Taraflı Rahatsızlık Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Çift taraflı rahatsızlıkta yapılması gerekenler arasında kademeli yürüme programı da bulunmaktadır. Bu programda vertigolu bireylerin yürümesini kolaylaştırmak amacı ile bazı uygulamalar yapılmaktadır.

Her iki kulağı da etkileyen çift taraflı rahatsızlığa sahip bireylerde yürürken düşme gibi sorunlar görülebilmektedir. Bu sorunun tedavisi için iki dakika ile beş dakika arasında süren egzersizlere başvurulmaktadır. Sürenin artırılmaması önemlidir. Haftalık yapılan egzersizler yarım saati aşmamalıdır. Yarım saat, çift taraflı rahatsızlık taşıyan bireylerin iyileşmesinde yeterli bir süredir.

Kademeli programın yanı sıra elektrostimülasyon metodu da çift taraflı rahatsızlık üzerinde etkilidir. Omurga sistemi ve denge arasında bağlantı kurulması ve methot sayesinde oluşturulabilmektedir. Metotta bazı frekanslardan ve elektrotlardan yardım alınmaktadır. Boyun bölgesinde oluşan hasarların onarımında da aynı yöntemden yararlanılmaktadır.

Kadınlarda Vertigo Nedir?

Vertigonun kadınlarda görülmesi iç kulak kristallerinin kayması sonucu ortaya çıkmaktadır. BPPV olarak da bilinen kadınlarda vertigo, migren ile paralel ilerleyebilmektedir. Servikojenik vertigo denen boyundan kaynaklı vertigo kadınlarda erkeklerden daha sık görülebilmektedir. Bu rahatsızlığa bağlı olarak dengesizlik ve baş dönmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda vertigo kansızlık, panik atak ve durum duygu bozuklukları ile paralel ilerlemektedir.

Kahve İçmek Baş Dönmesini Artırır Mı?

Kahvenin vertigoyu artırması şeklinde duyumlar var olsa da konu ile ilgili yapılmış bir araştırma bulunmamaktadır. Vertigo hakkında merak edilenler arasında yer edinen kahve içmenin baş dönmesini artırıp artırmayacağı konusu net bilgilere sahip değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir