Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir. Bu nedenle hem uyurken hem de uyanıkken kafanın düz tutulması sağlanmalıdır. Vertigo tedavisinin yanında kişinin kendi için yapacağı bu müdahaleler de hastalığın seyri açısından önemlidir.
Verdik Hastalarına Tavsiye Edilen Uyku Pozisyonları Nelerdir?
Vertigo sorunu yaşayan kişilerin uyku düzeni ve uyku esnasındaki hareketleri belirli bir düzen içerisinde olmalıdır. Vertigonun iyileşmesi için günlük hareketler kadar gece uyurken ki pozisyonun da en doğru şekilde sağlanması gerekir.
Günlük bazen 8 saate kadar uyuyan insanlar bu uzun süreyi en doğru şekilde kullanmalıdır. Yanlış pozisyonlamalar vertigonun ilerlemesine sebep olabilir. Bu şekilde ataklar artar ve yaşam koşulları daha kötü hale gelir.
Uyku esnasında karanlık bir ortamda uyumak gerekir. Aynı zamanda ortamın sessiz olması da sağlanmalıdır. Uzun süre uykuda kalan insan farkında olmadan sık sık pozisyon değiştirir. Bu da vertigo’nun ilerlemesine neden olur.
Bunun önüne geçmek için kişi beraber yaşadığı birinden yardım almalıdır. Ya da uyumadan önce kafasının her iki tarafına yüksek yastıklar koyarak sağa sola eğilmeyi önlenmelidir. Sırt üstü pozisyonda başın dik tutulmasına önem verilmelidir.
Vertigo Hastalarına Önerilen Hareketler Nelerdir?
Doktorlar vertigo hastalarına sıklıkla egzersiz yapmalarını önerir. Vertigo tedavisi için yapılan egzersizler genellikle denge kurma amaçlıdır. Bu hareketlerin hayata konması için düzenli bir egzersiz programı yapılmalıdır.
Sadece vertigo için değil sağlıklı bir yaşam için de her gün düzenli olarak spor ve egzersizler yapılmalıdır. Tedavi esnasında tedavi ile beraber düzenli olarak mersinler yapılmalıdır. Bu durum tedavinin daha başarılı sonuçlanmasını sağlar.
Vertigo hastaları gün içerisinde ileri geri, sağa ve sola doğru yürüme egzersizleri yapmalıdır. Bu egzersizler her gün düzenli olarak yapılmalıdır. Bir diğer egzersiz ise gözler açıkken yumuşak zemin üzerinde yürümedir.
Vertigo’dan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Vertigo ilaç veya cerrahi uygulamalarla iyileşebileceği gibi kendi kendine de iyilesme potansiyeli taşır. Evde kendi başına geçmesi beklenen bir vertigoda hastanın da çabası gerekir. Evde ufak müdahaleler ile bu büyük sorundan kurtulabilir. Bunlar:
- Günde 2 litre su içmek (az su içilmesi halinde kulak içi kristaller kurur ve yer değiştirme özelliklerini kaybeder. Bunun yumuşaması için yeteri miktarda su içilmelidir.) Az su içmek başka hastalıklara da neden olabilir.
- Düzenli, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme (fastfood ve dondurulmuş gıdalar insan sağlığını tehlikeye atar. Bunun önüne geçmek için lifli, yüksek proteinli, vitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekler yenmelidir.)
- Uyku kaliteli ve yeteri miktarda olmalıdır. (Uykunun kalitesini arttırmak için karanlık ve sessiz bir ortamda uyumak gerekir.)
- Bitki çayları içilmesi tavsiye edilir. (Bitki çayları kan dolaşımını hızlandırır ve yeteri kadar su içmeyen hastaların su ihtiyacını da büyük oranda karşılar. Bu nedenle vücut sistemlerine faydalı bitki çayları tercih edilmelidir.)
- Gün içerisinde düzenli olarak nefes egzersizleri yapılmalıdır. (Kişi nefes egzersizleri ile stres ve sinirden arınarak rahatladığını hisseder. Stresin vertigo üzerindeki etkisi düşünüldüğünde nefes egzersizleri büyük fayda sağlar.)
- Gün içerisinde yoga, meditasyon ve egzersizler de yapılabilir. Bu tavsiyelere uyulması halinde tedavi amacına daha hızlı ulaşır.
Vertigo Tedavisinde Stresin Etkisi Nedir?
Vertigo tedavisi yapılırken stresle de mücadele edilmelidir. Stresin vertigo üzerinde büyük bir etkisi vardır. Aşırı stres bütün vücut mekanizmalarının sekteye uğramasına neden olur. Bu nedenle hasta stresi hayatından tamamen çıkaramasa da yönetmeye çalışmalıdır. Stres yönetimi şu şekilde yapılır:
- Stresli ortamlar belirlenerek buralarda durulmamalıdır.
- Hasta kendisini stres edecek kişilerle iletişimini büyük oranda kesmelidir.
- Psikolojik sorunlar yaşayan hastalar destek almalıdır. Bu destek ve tedavide ilaç kullanımı zorunlu değildir. Hasta konuşarak da psikolojik sorunlarından uzaklaşabilir.
- Nefes egzersizleri yapılmalıdır. Günde en az 10 dakika yapıldığında başarılı sonuçlar alındığı görülür.
- Günün ağırlığı ve stresini atmak için yoga ve meditasyon yapılmalıdır. Böylece rahatlama olduğu görülür.
Vertigo’ya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Vertigo hastalık değil semptomdur. Yaşam kalitesini düşürerek önemli bir hastalık gibi görünse de aslında sadece bir belirtidir. Bazı hastalıkların oluşmasında vertigo baş gösterir. Bu hastalıklar:
- İyi veya kötü huylu tümörler
- Kabakulak hastalığı
- Menenjit
- Meniere hastalığı
- Sifiliz
- Psikolojik sorunlar
- Boyun travmaları
- Beyinle alakalı sorunlarda vertigo görülür. Vertigo hastaları vertigodan şüphe duyduğu an acil bir şekilde tedaviye başlamalıdır.
Vertigo Tedavisinde Doktorun Önerileri Nelerdir?
Vertigo tedavisi yapılırken doktor şu önerilerde bulunur:
- Basit egzersizler yapılmalı ama egzersiz yapılırken vücudun yorulmaması sağlanmalıdır.
- Uyurken başın altına 2 yastık konmalı ve başın normalden daha yüksekte olması sağlanmalıdır.
- Sabah uyanınca yataktan yavaşça kalkılmalıdır.
- Uyandıktan hemen sonra kalkmamak için yatakta 2 dakika kadar oturmak gerekir.
- Yerden bir şey almak için eğilmek yerine oturup almak gerekir.
- Yüksek bir yere ulaşırken boynu uzatmaktan kaçınmalı ve uzanmak yerine ayağının altına bir şey koyarak alınmalıdır.
- Günlük aktiviteler yapılırken yavaş ve dengeli hareketler yapılmalıdır.
- Bazen de vertigoyu tetikleyen egzersizler yapılmalıdır ki beynin alışması sağlanmalıdır. Ancak vücudun zorlanmaması sağlanmalıdır.
Vertigo Nasıl Geçer?
Vertigo kendi başına geçen bir semptom olduğu gibi bazı durumlarda da cerrahi müdahaleler gerektirebilir. Kafa çarpmaları ve travmalarda kafada oluşan sorunlar geçince vertigo da geçer. Ancak iç, dış ve orta kulakta oluşan enfeksiyonları geçirmek için antibiyotik tedavisi önerilir.
Antibiyotik tedavisi ile kulak enfeksiyonları büyük ölçüde iyileşme eğilimi gösterir. Ancak bazı durumlarda enfeksiyonun geçmediği de görülebilir. Bu tür durumlarda cerrahi müdahaleler gerekir. Cerrahi müdahalelerle enfeksiyon alındıktan sonra vertigonun da iyileştiği görülür.
Vertigo bazen iyi veya kötü huylu tümörlere bağlı olarak da gelişebilir. Bu durumlarda tümörün ameliyatla alınması gerekir. Tümör ameliyatla alındıktan sonra vertigo belirtileri de ortadan kalkar. Bu nedenle vertigonun yapısına ve derecesine göre uzman doktor bir tedavi programı hazırlar.
Vertigo Sıklıkla Görülen Bir Sorun Mu?
Vertigo özellikle son yıllarda sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Her 100 kişiden 10’unda vertigo vardır. Vertigonun son yıllarda sıklıkla görülmesinin önemli bir nedeni de teknolojik aletlere olan bağımlılıktır.
Oluşum nedenleri bakımından birçok sebep bulunsa da genellikle orta kulak problemlerinden kaynaklanır. Kulak içi tozcukların dengelerinin bozulmasına bağlı olarak oluşan denge bozukluğu ile karakterizedir. Vertigo günlük aktivitelerin yerine getirilmesini önleyen ve yaşam standartlarını düşüren bir rahatsızlıktır.
Vertigoyu Tetikleyen Hastalıklar Nelerdir?
Vertigo bazı hastalık ve sorunların varlığında artma özelliği gösterir. Bunlar:
- Şeker hastalığı
- Kalp kapakçık ve damarlarının bozulması
- Boyun tutulmaları
- Kalp ritmindeki bozulmalar
- Kan basıncı düzeninin bozulması
- Anksiyete
- Stres ve psikolojik sorunlar vertigoyu tetikler. Vertigo travma ve çarpmalara bağlı olarak oluşsa da genellikle psikolojinin zayıf olduğu durumlarda etkisini artırır. Vertigo hastaları vertigoyu yaşamamak için sinir ve stresten uzak durmalıdır.