Vertigonun ne kadar süreceği, atakları kaynak nedenin durumuna bağlı değişiklik gösterecektir. Ataklar birkaç saniye ve ayalar arasında değişen sürelerde olabiliyor. Yaşanılan rahatsızlıkların şiddeti ve ataklar arasındaki zaman aralığı vertigo kaynağına bağlıdır.

Vertigo çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen ve sonucunda baş dönmesi şikayetini doğuran, hastalık olarak bilinmesine rağmen aslında hastalıklar sonucunda gelişen belirti niteliğinde rahatsızlıktır. Çoğunlukla beyin içi ya da iç kulakta oluşan fiziksel ve işlevsel anormallikler dolayısıyla oluşur.

Vertigoya Benzeyen Hastalıklar Nelerdir?

Vertigoya benzeyen birçok hastalık belirtisi vardır. Vertigonun temel belirtisi olan baş dönmesi binlerce hastalığın ortak belirtisi olduğundan bu konuda sınırlandırma yapmak pek doğru olmayacaktır. Bu hastalıklar aynı zamanda vertigo diye bilinen baş dönmesi baskın tablolara sahiptirler. Vertigoyla karıştırılan hastalıkların bazıları şunlardır:

Vertigo İçin Ayırt Edici Durumlar Nelerdir?

Vertigo hem kendi içinde çok çeşitli hem de benzer belirtilere sahip çok fazla hastalık olduğundan ayırt edilmekte zorluk çekilen bir rahatsızlıktır. Ancak bazı değişken belirti ve özellikleri ayır edici ve teşhis konulmasında yol göstericidir. En çok rastlanan üç vertigo çeşidi ve ayırt edici özellikleri aşağıdaki gibidir:

  1. Kulak kristallerinin sarsıntısı
  2. Kulak içi sıvısında artış
  3. Denge sinir sisteminde enfeksiyona bağlı iltihaplanma

Aşırı çalışma, yorulma, darbe, şok ya da bazı ameliyatların komplikasyonları sonucu kulağın iç bölgesinde bulunan milimetrik kristallerin yerleri değişebiliyor. Olması gereken yerden yarılarak salyangoz olarak adlandırılan kısımda bulunak baş dönmesi ve denge bozukluğuna neden olabilir. Bu oluşum sağ ya da sol kulakta olabileceği gibi her iki kulakta da olabilir.

Vertigo kulak içi kristallerinden kaynaklandığında, başın kaynak kulak tarafında döndürülmesi durumunda şiddetli baş dönmesi yaşanacaktır. Her iki kulak da vertigodan mustaripse bu baş dönmesi her iki tarafta da olacağından bazı durumlarda ayırt edici özelliğini kaybediyor. Test sırasında oluşacak baş dönmesi yaklaşık 20 saniye sürerek yok olacaktır.

Kulaktaki dengeyi sağlamaya yardımcı sıvı miktarının aratması fazla tuz tüketilmesi ya da vücut ihtiyacının altında sıvı alınması dolayısıyla oluşabiliyor. Dengesiz beslenme de tuz ve su oranları kadar etkili olmasa da vertigoya sebep olan kulak sıvısı dengesizliğine neden olabiliyor. Yaşanan rahatsızlık uygun diyet ve ilaçlı tedaviyle hafifleyip sonlanacaktır.

Sinir sistemlerinden vücut dengesinden sorumlu olan kısımlarda virüslerin sebep olduğu enfeksiyon ve iltihaplanma oluşması söz konusu olabiliyor. Çoğu zaman hava yolu ya da ortak kullanılan ürünlerle vücuda giren virüslerin yarattığı tahribattan kurtulmak içinse ilaçlı tedavi kullanılıyor. Bu tedavi süreci hasta ve enfeksiyona göre 3 gün ile 15 gün arasında sürebilir.

Vertigo Nasıl Teşhis Edilir?

Vertigo teşhisi alanında uzman olan hekimlerce fiziksel muayene, tetkik ve testlerin ortak sonucu sonrasında konur. Nörolojik muayeneler ise vertigo teşhisinde en sık kullanılan yöntemlerdendir. Bu testlerden bazıları şunlardır:

Nistagmus: göz hareketleri kullanılarak yapılan testtir.

Baş hareketleri: verilen komutlarla ani baş hareketleri ve etkileri gözlemlenir.

Fukuda-unterberger: hasta aniden ayağa kaldırılıp gözü kapalı denge durumu gözlenir.

VNG: özel olarak tasarlanan gözlük ya da bilgisayarlar kullanılarak görme kasları analiz edilir.

Vertigonun Tedavisi Nasıl Olur?

Vertigonun tedavisi, hissedilen rahatsızlığın hafifletilmesi ya da giderilmesi ile başlar. Başvurulan doktor tespit ettiği hastalığa sebebiyet veren etkene göre ilaçlı tedaviler ya da fiziksel uygulamalara başlayacaktır. Her hasta bir hastalık kendi içinde özel olduğundan aynı ilaç ya da tedaviyi uygulamak doğru değildir ancak genel olarak vertigo için kullanılan tedaviler şunlardır:

Vertigo Manevraları Hastalığı Geçirir Mi?

Vertigo manevraları yaşanılan vertigo türüne göre belirtilerin azalmasını ya da yok olmasını sağlar. Manevraları birbirinden ayıran şey ise bastırdıkları belirtilerin farklı olmasıdır. Doktor tarafından tavsiye edilecek ve nasıl yapılacağı açıklanacak olan manevraların bazıları aşağıdaki gibidir:

Yarı takla manevrası: Yerde diz çökme pozisyonunda baş yukarıda 5 saniye tavana bakılır.

Çene göğse sıkıştırılarak baş dizleri dokundurulmaya çalışır durumda yaklaşık 30 saniye beklenir.

Rahatsızlık duyulan kulağın tarafı belli ise baş rahatsız kulak tarafını çevrilir ve aynı taraftaki dirseğe 30 saniye bakmaya çalışılır.

Hala oturur pozisyondayken baş hızlıca 90 derece olacak şekilde havaya kaldırılır ve sorun lu omuza doğru çevrilir.

Rahatlama yaşayana kadar birkaç defa uygulanır.

Semont manevrası: bir koltuk veya yatağın ucuna oturulur ve baş, 45 derece sola çevrilir.

Birden sağ tarafa uzatılır 35’e kadar sayılır.

Birden yatağın diğer ucuna hareket edilir bunu yaparken kafa yönü değiştirilmez. (45 derecelik açıda beklenip 35’e kadar sayılır.

Bu manevra vücudun her iki tarafı için de kullanılabilir. Günde 3 kere yapılması önerilir.

Epley manevrası: yatağın kenarında oturulup baş sorunlu kısma doğru omuza kadar dönmeyecek şekilde çevrilir.

Kalçanın hemen altına yastık koyularak birden baş yere değmeyecek şekilde sırt üstü uzanılır ve 30-35 saniye beklenir.

Yataktan hemen kalkılmaz sarsıntı etki ettiyse geçmesi beklenir.

Vertigo Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Vertigo tedavisi etkenin ilerleme durumu ve hastaya göre değişmekle birlikte birkaç günde bitebilir ya da 6 haftaya kadar sürebilir. Tedavi sürecinin kısa olması için doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanmak, varsa manevraları tekrar etmek, diyetlere uymak ve kaçınılması gereken noktalara dikkat etmek gerekir.

Vertigo rahatsızlığı her hastada farklı tablo çizmektedir. Ani ve şiddetli yaşanıp sonra tamamen bitebildiği gibi yıllarca ara ara ama daha hafif şekilde de görülebiliyor.

Vertigoda Sakıncalı Durumlar Nelerdir?

Vertigoda sakınılması gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar tedavi süre bakımından olumsuz etkileyeceği gibi yaşanılan tabloyu daha kötü hale getirebilir. Dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

Vertigoya İyi Gelen Besinler

Vertigo ya iyi gelen doğal yöntemlerle mevcuttur. Fiziksel manevraların dışında besinler ve bitkiler kullanılarak da yaşam kalitesi arttırılabilir. Bu doğal yöntemlerin bazıları aşağıdaki gibidir:

Vertigoya iyi gelebilen bu besinlerden herhangi birine alerjisi olanlar doktorlarına danışmadan kesinlikle tüketmemelilerdir. Her şeyin olduğu gibi doğal ürünlerin de fazlası zarar verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir