Vertigosu olanlar yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Vertigo tedavisi için sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Vertigo’yu tetikleyen besinler içerisinde aşırı şekerli ve aşırı tuzlu yiyecekler vardır. Beslenmenin vertigo üzerindeki etkisi büyüktür.
Hastalığın önemlisi adına beslenme düzeni büyük önem taşır. Bazı yiyeceklerin içerdikleri besin değerleri hastalığın ataklarının azalmasında hatta iyileşmesinde büyük bir pay sahibidir. Dengeli ve düzenli beslenen kişilerde metabolizma güçlü ve hastalıklara yakalanma oranı düşüktür. Metabolizmanın güçlü kalması ve vücudun diğer mekanizmalarının sağlıklı kalması adına beslenmeye dikkat edilmelidir.
Vertigo sadece beslenmeden dolayı meydana gelen bir hastalık olmasa da beslenmenin hastalık üzerindeki etkisi büyüktür. Vertigo hastaları tedavi edilirken günlük düzenlerinin değişmesi gerekir. Cerrahi müdahalelerle tedavi yapılıyor olsa da diyetisyen önerisiyle de sağlam bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Vertigo Hastalarının Tüketmeyeceği Yiyecekler Hangileridir?
Vertigo sorununun meydana gelmemesi veya geldikten sonra çabuk iyileşmesi için beslenme alışkanlıkları düzene konmalıdır. Vertigosu olanların tüketmeyeceği yiyecekler:
- Dondurulmuş gıdalar
- Hamburger ve kızartma gibi aşırı yağ içeren yiyecekler
- Cips ve kola
- Paketlenmiş hazır gıdalar
- Aşırı tuzlu yiyecekler
- Aşırı şekerli yiyecekler
- Trans yağ içeren yiyecekler
- Kolesterol artıran yiyecekler
- Kafein oranı yüksek içecekler
- Çay
- Alkol ve sigara gibi ürünlerin kullanımından uzak durulmalıdır. Bunların yerine sağlıklı ve besleyici doğal ürünler tüketilmelidir.
Vertigo Olanlara Beslenme İle İlgili Öneriler
Vertigo ataklarının artmaması için beslenme alışkanlıkları değişmelidir. Özellikle yağlı kızartmalar yerine fırın yemekleri tercih edilmelidir. Dondurulmuş ürünler yerine mevsiminde toplanan sağlıklı sebze ve meyveler tüketilmelidir.
Çay ve kahve yerine bitki çayları içilmelidir. Dışarıda hazır yemekler yemek yerine ev yemekleri tercih edilmelidir. Mümkün olduğu sürece tuz sofradan kaldırılmalıdır.
Tuzlu yeme alışkanlığından hızlıca kurtulmak gerekir. Bu nedenle evde yemekler tuzsuz yapılmalıdır. Bu öneriler dikkate alınarak beslenen düzeni oluşturulduğunda vertigo hızlı bir şekilde iyileşecektir.
Vertigo Hastalarının Tüketmesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Vertigo olanlar sağlıklı ve katkısız, doğal besinlerle beslenmelidir. Bu yiyecekler:
- Mevsiminde yetişen taze meyve ve sebzeler
- Evde yapılan yemekler
- Az yağlı veya yağsız yiyecekler
- Kuru yemiş tarzı sağlıklı yağlardan oluşan atıştırmalıklar
- Fırında veya ızgarada balık
- Bitki çayları
- Günde 2 litre su içilmelidir
- Haftada en az 3 kez kırmızı veya beyaz et tüketilmelidir. Bu şekilde beslendiğinde vertigo hızlı bir şekilde iyileşecektir.
- Bu yiyeceklerin belirli bir düzen ve nizam içerisinde tüketimi için diyetisyen yardımı alınmalıdır. Kişinin bünyesine uygun bir diyet listesi ile kişi kısa sürede sağlığına kavuşabilir.
Vertigo Olanların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar Nelerdir?
Vertigo olanlar çeşitli kurallara uyarak bu rahatsızlıktan kısa sürede kurtulabilir. Bu nedenle doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır. Bu tavsiyeler:
- Doktor ilaç verdiyse düzenli olarak kullanılır
- Kulak içinde birden çok kristal oynaması varsa bazı manevralar ile bunlar yerine getirilir. Ancak bu durumda da ilaç tedavisi devam ettirilmelidir.
- Yeteri kadar uyumak önem taşır. Hastalar yeterli ve kaliteli uyumaya çalışmalıdır.
- Vertigoyla mücadelede stres yönetimi yapılmalıdır. Kişinin sinir ve stres olacağı ortamlardan Uzak durması sağlanmalıdır.
- Günlük aktiviteler esnasında sert ve hızlı hareket edilmemelidir.
- Bağışıklık sisteminin sağlam kalması adına vitamin takviyeleri yapılabilir.
- İşlem görmüş ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yerine tam tahıllı, besleyici ürünler tüketilmelidir.
Vertigo Ataklarını Tetikleyen Sorunlar Nelerdir?
Vertigo ataklarını sağlıksız beslenme ve düzensiz bir yaşam şekli tetikler. Genel olarak:
- Aşırı sigara kullanımı atakları tetikler. Vertigodan kurtulmak isteyen her hasta sigara ve tütün kullanımını tamamıyla bırakmalıdır.
- Alkol tüketilmemeli ve onun yerine sağlıklı taze sıkılmış meyve suları içilmelidir.
- Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler de atakları tetikler. Cips ve aşırı tuzlu çekirdek türü çerezler tercih edilmemelidir.
- Şeker ihtiyacı sadece doğal ürünlü şekerlerle temin edilmelidir. İşlenmiş şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Birçok hastalık vertigo ataklarını tetikler. Bu nedenle beslenme düzenine ek mevcut hastalıkların tedavisi de yapılmalıdır.
- Hareketsiz bir yaşam tarzı vertigo atakları ile beraber birçok hastalığı tetikler. Bu nedenle gün içerisinde düzenli olarak ve egzersizler yapılmalıdır.
- Aşırı yorgunluktan kaçınmalı ve yeterince uyku uyunmalıdır.
- Stres ve sinirli bir ruh hali de vertigoyu tetikleyeceği için stres oluşturan ortamlarda kalmamak gerekir.
Vertigosu Olanların Sağlıklı Bir Yaşam Planlaması Nasıl Olur?
Vertigo hastaları yaşamlarına ufak müdahaleler yaparak vertigo ataklarını azaltabilirler. Vertigo tedavisine başlarken hayatın her alanında değişime açık olunmalıdır. Sadece ilaç ve cerrahi uygulamalar vertigo tedavisi için yeterli olamayabilir.
Bu nedenle kişi kendine öncelikle bir beslenme, uyku ve çalışma düzeni oluşturmalıdır. Uykunun kalitesi için doktorların önerdiği saatlerde uyumaya özen göstermelidir. Bunun için alarmlar kurularak her gün aynı saatlerde uyunması uyku verimini artıracaktır. Yeme içme alışkanlıkları düzenlenmeli ve hastalığı tetikleyecek zararlı yiyecekler tüketilmemelidir.
Bunun için beslenme düzeni ve diyetisyen yardımı alınmalıdır. Diyetisyenin verdiği listeye riayet edilmelidir. Çalışma saatleri kişinin bünyesine göre ayarlanmalı ve aşırı çalışmaktan kaçınmalıdır.
Vertigo Tanısı Nasıl Konur?
Vertigo tanısı öncelikle hastanın hayat hikayesi ile başlar. Hayat hikayesi dinlendikten sonra fiziksel bir muayene ile devam edilir. Hastada yürüme ve konuşma bozuklukları varsa bu tespit edilir.
Hastanın yürürken dengede kalıp kalmadığına dikkat edilir. Fiziksel muayeneden sonra iç ve orta kulakta enfeksiyon oluşumunun görülmesi için testler yapılır. Testlerde varsa iltihaplanma görülür. Yoksa vertigoya neden olan başka etkenler bulunmaya çalışılır.
Beyin tümörleri de vertigoya neden olduğundan dolayı beyinde tümör olup olmadığına bakılır. Beyinde tümör ve kulakta enfeksiyon yoksa rahatsızlığın herhangi bir kafa travmasıyla ilgili oluşumuna bakılır. Burda da yeteri kadar veri bulunmadıysa vertigonun psikolojik ve stres kaynaklı oluştuğu anlaşılır.
Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vertigo tedavisi sorunun altında yatan nedene bağlı olarak yapılır. Vertigo iç ve orta kulak ile alakalı bir sorundan kaynaklandıysa oluşan bu enfeksiyon ilaçları ile geçirilir. Bu aşamada kullanılan ilaçlar antibiyotiklerdir.
Antibiyotik tedavisi sonucunda iltihabın geçmediği görüldüyse cerrahi müdahalelerle bu iltihap alınır. İç ve orta kulakta herhangi bir sorun yoksa beyinde tümör olup olmadığına bakılır. Tümör mevcut ise cerrahi operasyonlarla bu tümör alınır.
Tümörün iyi veya kötü huylu olması tedaviyi değiştirmez. Her iki durumda da cerrahi müdahalelerle tümör alınmalıdır. Beyinde herhangi bir tümöre rastlanmadıysan herhangi bir çarpma ve kafa travmasından dolayı vertigo oluştuğu anlaşılır. Bu gibi durumlarda genellikle kendiliğinden iyileşme görülür.
Eğer uzun süre iyileşme yaşanmazsa buna uygun tedavilere başlanır. Vertigo’nun sinir stresle alakalı oluştuğu durumlarda vardır. Bu tür durumlarda kişinin mental sağlığı düzeltilmeye çalışılır. Bunun için de bir psikologdan yardım alınabilir.
Psikolog tedavisinde ilaç kullanımı şart değildir. Kişi sadece konuşarak da tedaviyi yürütebilir. Bu durumda önemli olan vertigosu olan kişinin sinir ve stresten arınabilmesidir. Vertigo tedavisi yapılırken hekimin bu hususların tamamına bakması gerekir.