Vertigo Tedavisi

Vertigoda tedavi oluşturmak baş dönmesinin nedenlerine bağlı şekilde planlanmaktadır. Vertigo tedavisi için uzmanlarımız bireylerin kronik bir rahatsızlığa sahip olup olmadığını araştırmaktadır.

İç kulak için önemli bir pozisyonda olan kristallerde oluşan sorunlar travma ve stres gibi olaylara yol açabilmektedir. Bu durumlar ileriler ise ağır psikolojik sorunlar baş gösterebilmektedir. Bu nedenle baş dönmesi yaşandığında ciddiye alınması ve kliniğimize müracaat edilmesi önerilmektedir. Uzmanlarımız tedavi sırasında hastalar ile görüşmeler sağlamakta ve anamnez hazırlamaktadır. Ardından fiziksel muayene yapılmakta ve hastalar için en uygun tedavi yöntemi planlanmaktadır.

Tedavi planının yapılmasında öncelikli amaç vertigoyu azaltmaktır. Denge fonksiyonlarında meydana gelen sorunların çözülebilmesi ve bireylerin güvenli bir yaşama kavuşması için tedavinin doğru planlanması son derece önemlidir. Tedavi planlanmasında hastalığın iç kulakta yer alan sorunlara bağlı olup olmadığı araştırılmaktadır. Böyle bir durum mevcut ise kristallerin yeniden konumlandırılması sağlanmaktadır.

Baş dönmesinin enfeksiyon, tümör ya da benzeri nedenlerden kaynaklanması durumunda uzmanlarımız farklı bir tedavi yöntemi izlemektedir.

Vertigo Rahatsızlığının Tanımı

Baş dönmesinin tanımı söz konusu olduğunda herkesin aklına denge kayıpları gelmektedir. Denge kayıplarının yanı sıra sersemlik hissi ve duyusal kayıplar ile paralel ilerleyebilen bu rahatsızlık tehlikeli olabilmektedir. Hızlı hareket etmek, eğilmek, yürümek, doğrulmak, koşmak ya da sallanmak baş dönmesini artırabilmektedir. Bu nedenle baş dönmesi yaşayan kişilerin bu gibi aktiviteleri olabildiğince yavaş yapması önerilmektedir.

Baş dönmesi bazı durumlarda birkaç saniye sürmektedir. Bazı durumlarda ise birkaç saat süren dönmeler ile baş etmek zorunda kalınabilmektedir. Baş dönmesi yaşayan kişilerin dengesi bozulmaktadır. Bu durum ayakta durmanın zorlaşacağı anlamına gelmektedir. Hızlı dönme ya da aracın tutması sırasında artabilecek baş dönmesi bazı durumlarda hareketten bağımsız da gelişebilmektedir. Eğer siz de vertigo yaşıyor iseniz ve baş dönmeleriniz oldukça sık ise altta yatan farklı bir hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Altta yatan hastalığın araştırılması için kliniğimizde çalışan uzmanlarımıza güvenebilirsiniz.

Vertigonun Oluşma Nedenleri

Baş dönmesi nedenleri stresten, hızlı hareket etmekten ya da araç tutmasından kaynaklanabilmektedir. Bayılacakmış gibi bir his ile ortaya çıkan vertigo bireylerin duran cisimleri hareket ediyormuş gibi algılamasına neden olmaktadır. Örnek olarak vertigolu bireyler içerisinde bulundukları duvarları dönüyor sanabilmektedir. Baş dönmesi bazı durumlarda hastalıklardan kaynaklı da oluşabilmektedir. Bu hastalıklar aşağıdaki maddelerde detaylandırılmıştır:

Vertigonun Çeşitleri

Baş dönmesi türleri arasında santral baş dönmeleri ve periferik baş dönmeleri yer almaktadır. Vertigo tedavisi vertigonun hangi türe ait olduğuna göre planlanmaktadır. Vertigonun çeşitleri ve açıklamaları aşağıda yer almaktadır:

Vertigo Teşhisinde Yapılması Gereken İşlemler

Baş dönmesinin teşhis edilmesi sırasında hastaların şikâyetleri ve sorunları değerlendirilmektedir. Hastaneye baş dönmesi sorunu ile başvuran hastaların büyük bir çoğunluğu kulaklarda oluşan rahatsızlıklarından şikâyet etmektedir.

Baş dönmesi için yapılan başvuru sonrasında uzmanlarımız hastaların geçmişte herhangi bir hastalık geçirip geçirmediklerini sorgulamaktadır. Sonrasında ise bazı fiziksel muayeneler yapılmaktadır. Baş dönmesinin hangi tip olduğu anlaşıldıktan sonra farklı cihazlardan yararlanılarak kesin tanı konulmaktadır. Cihazlar arasında manyetik rezonans, ultrason cihazı, elektomogrofi yer almaktadır. Cihazlardan bazıları vertigonun belirtileri arasında yer alan göz hareketlerini incelemektedir. Göz hareketlerinin incelenmesi baş dönmesi teşhisi için önem ifade etmektedir.

Uzmanlarımız ayrıca kan testi, psikolojik değerlendirmeler ve farklı testlere de başvurarak kesin teşhis oluşturmaktadır.

Baş Dönmesinde Ortaya Çıkan Semptomlar

Vertigo sırasında baş gösteren semptomlar gebe kadınlarda geçici olarak gözlemlenebilmektedir. Gebelikte ortaya çıkan hormonal değişimler kadının sıvı kaybetmesine neden olmaktadır. Bu durum homeostazis dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. İç kulak, bu şartlardan olumsuz etkilenen organlar arasında yer almaktadır. İç kulakta oluşan sorunlar dolaylı olarak baş dönmesine neden olmaktadır.

Genel olarak gebelerde açığa çıkan mide bulantısı, işitme kayıpları, kulak dolgunluğu ve denge problemleri uzmanlarımız tarafından giderilebilmektedir. Gebelerde ortaya çıkan bu sorunlar genel olarak ikinci trimestrda ortaya çıkmaktadır. Üçüncü trimestrda ise etkisini kaybetmektedir. Kadınların endokrin sistemindeki düzelmeler sorunların yok olmasını sağlamaktadır.

Gebelerin bulantısını hafifletmek amacı ile piyasaya sürülen ilaçlar uzmanlarımıza danışıldıktan sonra kullanılabilmektedir.

Vertigonun Belirtileri

Baş dönmesinin belirtileri arasında tansiyonun normal altında olması yer almaktadır. Vertigo tedavisi sırasında hayati bir öneme sahip olan belirtiler arasında şiddetli gelişen akut ataklar vardır. Dengenin bozulması, kuvvetin kaybolması, muhakeme bozuklukları ve zihinsel karışımlar da vertigonun belirtileri arasında sayılabilmektedir. Vertigoya sahip olan kişiler mide bulantısı, endişe, korku gibi duyguları bir arada yaşayabilmektedir. Bu kişilerde yukardakilere ek olarak görülebilecek belirtiler şu şekildedir:

Eğer siz de yukarda yer alan belirtilerden birine ya da birden fazlasına sahip iseniz hemen şimdi kliniğimizden randevu oluşturarak zaman kaybetmeden muayene olabilirsiniz. Baş dönmesi kimi zaman küçümsense de aslında küçümsenmemesi gereken bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir