Vestibüler nörinit ani başlangıçlı saatler süren baş dönmesi ,mide bulantısı ve kusma ile karakterize bir sağlık problemidir . Hastalığın çeşitli pek çok komplikasyonu vardır. Panik, mide bulantısı, ishal, soğuk terleme, denge kaybı, sallanma hissi gibi vestibüler nörinit sonrası etkiler ortaya çıkabilir. Hastalığın tedavisi için kulak burun boğaz muayenesi gerekir.

Vestibüler Nörinit Nedir?

Üst solunum yollarında oluşan virüs enfeksiyonları sonucunda iç kulağın denge bölümü ile beyin arasında sinir hücreleri şişerek görev yapamaz bir hal alabilir. Bu durum vestibüler nörinit hastalığını ortaya çıkarır. Vestibüler nörinit hastalığı ile ilgili bilinmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:

 

Vestibüler Nörinit Neden Olur?

Hastalığın teşhisi kulak burun boğaz muayenesi ve detaylı testlerin uygulanması sonrasında koyulur. Vestibüler nörinit hastalığının oluşum nedeni şöyledir:

Vestibüler Nörinit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Tedavi geciktirilirse belirtiler şiddetlenerek artabilir. Vestibüler nörinit belirtileri şöyledir:

Vestibüler Nörinit Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın ortaya çıkması pek çok nedene bağlı olduğu için tanı aşamasında dikkatli olunması gerekir. Vestibüler nörit diğer baş dönmesi nedenlerinin ekarte edilmesi ile tanının tahmin edildiği bir sorundur. Denge sinirinin iltihaplandığının herhangi bir tetkik ile gösterilmesinin olası olmadığı bilinir. Vestibüler nörinit tanısının konulma aşamaları şu şekildedir:

Vestibüler Nörinit Nasıl Tedavi Edilir?

Vestibüler nörinit hastalığının belirtileri tespit edildiği noktada uzman hekim tarafından muayene olunması gerekir. Gerekli muayene ve teşhis ardından tedavi süreci başlatılır. Bu noktada vestibüler nörinit hastalığının tedavi yöntemleri şöyledir:

Vestibüler Nörinit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hastalığın oluşumu ardından etkileri günlerce devam ederek kişinin yaşam standartlarını düşürebilir. Hastalığın tamamen geçmesi 3 ile 4 haftayı bulabilir. Belirtilere göz yumulup tedavi edilmediği noktada 2 ya da 3 gün kesintisiz olarak baş dönmesi yaşanabilir. Vestibüler nörinit tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:

Vestibüler Nörinit İlaç Tedavi Nasıl Yapılır?

Hastalığın belirtileri çoğu zaman ani olarak başlar. İlk günler şiddetli şekilde devam ederek zaman geçtikçe hafifleme gözlenir. Tamamen ortadan kaybolması haftalar ya da aylar sürebilen vestibüler nörinit hastalığında ilaç tedavi yöntemleri şöyledir:

İlaç tedavi belirli bir süre boyunca devam ettirilmelidir. Aksi halde daha uzun kullanımlar ters etki ortaya koyarak beynin durumu düzeltmesi konusunda olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.

Vestibüler Rehabilitasyon Egzersizleri Nelerdir?

Hastalığın ilaç tedavi ile kontrol altına alınması ardından çeşitli egzersizler ile sürecin olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılır. Vestibüler nörinit hastalığına bağlı olarak gerçekleştirilebilecek rehabilitasyon egzersizleri şu şekildedir:

Vestibüler Nörinit Rehabilitasyondan Kimler Yararlanabilir?

İlaç tedavinin yanı sıra çeşitli yöntemler ile hastalığın etkileri azaltılarak normal hayata dönüş desteklenebilir. Bu noktada tedavi yöntemleri arasında yer alan vestibüler rehabilitasyonun kimleri kapsadığı bilgisi şöyledir:

Tüm bu etkenler doğrultusunda vestibüler nörinit problemi yaşayan kişiler zaman kaybetmeden uzman hekim kontrolünde tedavi olmalıdır.

One Response

  1. Birkaç gündür sabah kalktığımda yada yatakta sağa sola döndüğümde hafif baş dönmesi hissediyorum. 70 yaşındayım. Daha önce bu tür bir şikayetim olmamıştı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir