Vertigo tedavisi için öncelikle vertigonun ne olduğunu ve neden kaynaklandığını anlamak gerekir. Vertigo hastası olan kişi kendisinin ya da çevresindeki şeylerin döndüğünü hisseder. Dönme hissine ek olarak kişilerde denge kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler de görülebilir. Vertigo kısaca halk arasında baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte her baş dönmesi vertigo olacak diye bir kural yoktur. Vertigo ataklar halinde gelir. Belli belirsiz ataklar halinde gelirken kimi hastalarda vertigo atakları nedeniyle günlük yaşantının kesintiye uğraması söz konusu olabilir. Hastalık şiddeti herkeste farklı olacaktır.
Vertigo Tanısı Nasıl Konur?
Vertigo tanısı konması için ilk olarak hastaya duyduğu hissi tarif etmesi söylenmektedir. Daha sonra hekimiin hastalığın altında yatan nedeni bulması gerekir. Bunun için çeşitli testler ister Sinir sistemi ve iç kulakla ilgili testler yapılabilir. İç kulakta ilgili olarak videonistagmografi ( VNG) , Video head impuls test (VHİT) , pozisyonel testler, dinamik postürografi , odyometri gibi testler uygulanabilir. Eğer hastada beyne az kan gitme durumu varsa o zaman doppler ultrason yapılması gerekir. Bunun dışında MR ya da kateter anjiyografi adı verilen tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Tedavinin planlanması için tanı önemlidir. Tanıya göre herkes için farklı bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Tanı için hekimin sizi detaylı olarak muayene etmesi yeterli olacaktır.
Vertigo Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Vertigo tedavi edilmemesi kimi hastalarda problem olacakken kimi hastalar için problem değildir. Bu durum değişkenlik göstermektedir. Kimi hastalarda ataklar belli belirsiz olur ve kısa süre içinde kendiliğinde geçer. Bu durumda hasta hastaneye bile gitmeye gerek duymayabilir. Ancak kimi insanlarda vertigo hayatın adeta kabusa dönmesine neden olan belirtiler verebilir. Bu durumda kişiler hastaneye koşarlar ve hemen tedavi yöntemlerini ararlar. Vertigonun birçok sebebi olmakla birlikte altında yatan sebep bulunup ona özel tedavi planlanması gerekir.
Yapılan araştırmalarda tedavi edilmeyen vertigo hastalarında bir süre sonra panik atak, anksiyete ve depresyon görüldüğü gözlemlenmiştir.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde neredeyse eşit oranda görülen bir hastalıktır.
Vertigo Virüsten Kaynaklı Ortaya Çıkabilir mi?
Vertigonun virüsten ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bazı hastalıklara neden olan virüsler kişide baş dönmesine neden olacaktır. Vertigo görülmesine neden olan virüslerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Çocuk felci,
- Kaba kulak,
- Kızamık,
- Kızamıkçık,
- Herpes,
- EBV virüsleri,
- Grip hastalıklarına yol açan virüsler ile birlikte vertigo görüldüğü sık rastlanılan durumlar arasında yer alır.
Ayrıca Meniere hastalığını ele almak gerekir. Çünkü bu hastalık kulak çınlaması, işitme kaybı ve vertigonun aynı anda görülmesine neden olur. Yatışma dönemi ve atak dönemi söz konusudur. Meniere hastalığına hala tam olarak neyin neden olduğu bilinmese de uzmanlar alerjilerden, kalıtımdan ve çeşitli virüslerden bu hastalığın meydana gelebileceğini belirtmişlerdir.
Vertigoya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Vertigo görülmesine neden olan hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Panik bozukluğu,
- Bening proksimal pozisyonel vertigo ( Halk dilinde kristal oynaması ),
- Menire,
- Vestibüler nörit,
- Vestibüler migren,
- Süperior kanal dehisansı,
- Düşük kan şekeri,
- Diyabet,
- Beyin damarlarının tıkanması,
- Beyin kanaması,
- MS,
- İç kulağın tümörlü olması durumları vertigoya neden olabilmektedir.
Şeker hastası olan kişilerin vertigoya yakalanma riski olmayanlara kıyasla çok daha yüksek olacaktır.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo belirtileri başında kişilerin kendisinin ve etrafındakilerin döndüğe dair hisse kapılması gelmektedir. Bunun dışında vertigo ile beraber görülen diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Kusma,
- Bulantı,
- Anormal göz hareketleri,
- Terleme,
- Kulak çınlaması,
- İşitme kaybı,
- Bilinç değişiklikleri,
- Yürümede zorlama,
- Baş ağrısıolabilir.
Vertigo belirtileri bu duruma eşlik eden hastalıklara göre değişkenlik göstermektedir.
Vertigo için Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?
Vertigo için doktora başvurmak kimi durumlarda elzem olacaktır. Aşağıdaki belirtiler eğer vertigoya eşlik ediyorsa mutlaka hekime danışın:
- Bilinç kaybı,
- Denge kaybı,
- Kol ve bacaklarda güçsüzlük olması,
- Başta dayanılmaz ağrı,
- Ağrıların her geçen gün artması,
- Başta karıncalanma hissi,
- Konuşurken zorlanma,
- Görüntülerin çift olması gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vertigo tedavisi yapılması için ilk olarak altta yatan hastalığın tespit edilmesi gerekir. Hastalığa yönelik bir tedavi çıkarılır. Eğer kişinin orta kulağında bir enfeksiyon varsa bu durumda hastanın anti biyotik kullanması gerekir. Eğer kulakta enfeksiyon varsa ve bu enfeksiyon ilaçlara rağmen iyileşmiyorsa cerrahi tedavi yöntemlerinden faydalanmak gerekebilir.
Menier hastası olan kişilerde tedavi için tuzsuz diyet önerilmektedir. Ayrıca idrar söktürücü ilaçlar da kullanılmaktadır. BPPV olması halinde uygun manevralarla kristaller yerleştirildikten sonra hastalık bir ya da birkaç hafta içinde ortadan kaybolacaktır
Eğer hastaların vertigosu bir türlü geçmiyorsa bu durumda iç kulağa yönelik cerrahi tedaviler uygulanabilir. Bunlar nadir yapılan uygulamalar arasında yer alır.
Vertigo İyileşmesi için Öneriler Nelerdir?
Vertigo iyileşmesi için öneriler sayesinde basit adımlarla durumun daha kötü olmasını engelleyebilir, belirtilerin şiddetinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Belirtilerin iyileşmesi için öneriler arasında şunlar yer alır:
- Alkol kullanmaktan uzak durun.
- Tütün ürünlerini kullanmayın.
- Kafeini sınırlı kullanıın.
- Doktorunuzdan destek alın.
- Yüksekte çalışmaktan kaçının.
- Tehlikeli cihazlar kullanmaktan kaçının.
- Dinlenmeyi ihmal etmeyin.
- Bol miktarda sıvı tüketin.
- Uyku düzeninizi bozmayın.
Vertigo çeşitlerinden en yaygın görülen BPPV Nedir?
BPPV kısaca kristal oynaması olarak tanımlanabiilr. Başın hareketleri ile birlikte aniden ortaya çıkan baş dönmelerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Yaklaşık 30 40 saniye kadar çok şiddetli bir baş dönmesi görülmektedir. İlk ortaya çıktığı zamanlar özellikle hastalar için çok korkutucu olabilir. Kişi baş dönmesininin şiddetinden kaynaklı psikolojik problemler de yaşayabilir. Kimi hastalar ilk ataklarının geldiği zaman öleceklerini düşündüklerini söylemişlerdir. Kalp krizi geçirdiğini düşündüğünü söyleyen hastalar da vardır.
Kristal oynaması için tanı konması adına özel bir koltuk kullanılmaktadır. Bu koltuk 360 derece döner. Kişinin hangi pozisyonlarda baş dönmesi hissettiği tespit edilmektedir. Kişinin aynı anda göz hareketleri de özel cihazlar ile izlenir. Bu sırada hala manevra koltuğuyla farklı manevralar uygulanmaya devam etmektedir. Kristallerin 20 dk gibi bir süre içinde tekrar yerleştirilmesi ile hastalığın kesin tedavisi sağlanmış olur.
Vertigo için Neden Manevra Koltuğu Kullanılır?
Vertigo tanısı konması için manevra koltuğu en çok tercih edilen ekipmanlar arasında yer alır. Geleneksel manevralar ile iyileşme gösteremeyen hastalarda bu koltuk çok iyi sonuçlar vermektedir. İyileşme oranın artmasını sağlar. Ayrıca bel ve boyun fıtığı olan hastalar için tercih edilmektedir. Konforlu ve sağlıklı bir uygulamadır. Kişi uygulama sırasında acı ve ağrı hissetmezler. Hareket kısıtlığı olan yaşlı bireylerde de bu koltuğun kullanılmasında fayda vardır. Çoklu kanal tutulumu olan yani birden fazla kristalinde oynama olan kişilerde hem saptamanın hem de tedavi etmenin kolaylaşmasını sağlar. Manevra koltuğu bu nedenlerden dolayı çekinmeden kullanılabilir.
Vertigo tedavisi yapılması için öncelikle uzman hekim tarafından gerekli muayeneler gerçekleştirilmeli ve buna yönelik kişiye özel çözümler hazırlanmalıdır. Ne kadar erken tanı konursa, hastalığın ilerlemeden konforlu bir şekilde çözülmesi de o oranda mümkün olacaktır.
Merhaba ben otuz sene önce yakalndim ilaç tedavisiyle geçmişti fakat iki senedir hem vertigo hem kulak çınlaması başladı ve geçmiyor yasim 68…KBB ye gittim nöroloji yolluyo nöroloji bisey yok KBB ye yolluyo sonunda oda bizlik bisey değil artık kronik olmuş dedi birsuru ilaç vasoserc bid tebokan spesyal kullandim ve değişen bisey yok…hala çekiyorum ve zor..yolda sendeliyorum…lütfen cevap yazarsanız çok sevinirim teşekkür ederim
Nurgül.