Vertigo tedavisi ilaçlarla, tıbbi müdahalelerle veya kendiliğinden de geçme yöntemi ile yapılabilir. Vertigo tedavisi altında yatan sebebe bağlı olarak yapılır. Bunun için vertigoya sebep olan etkenlerin bilinmesi gerekir.

Orta kulak enfeksiyonları neden olduysa buna uygun ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar genel olarak antibiyotiklerdir. Antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon kısa sürede geçer.Vertigo’ya iyi veya kötü tüylü tümörleri neden olması durumunda ise tümörün ameliyat ile alınması gerekir.

Tümör ameliyatla alındıktan sonra vertigo tamamı ile geçer. Vertigo’ya kafa travmaları neden olduysa kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak geçmemesi halinde önemli sorunlar olduğu bilinmeli ve bir uzmana başvurulmalıdır.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigo tanısı konmadan önce hastanın hikayesi iyice dinlenmelidir. Hastadan hastalık ile alakalı duyduğu hissin tarif edilmesi istenir. Hastanın vereceği cevaba göre gerekli görülmesi durumunda bazı testler yapılır.

Yapılan testler merkezi sinir sistemi ve iç kulakla ilgili olmalıdır. İç kulakta oluşan enfeksiyonun boyutunu görmek veya beyinde oluşan tümörleri görmek için bütün testler yapılmalıdır. Beyne yeteri kadar kan gitmediği düşünülürse:

Vertigo tanısı konurken hastanın gün içerisindeki aktiviteleri kontrol edilir. Baş dönmesi her gün düzenli olarak meydana geliyorsa önemli bir sorun olduğu anlaşılır.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigo’nun nedenleri merkezi sinir sistemi ve iç kulak rahatsızlıklarıdır. Herhangi bir sebepten dolayı iç kulakta enfeksiyon oluşur. Bu enfeksiyonlar kulak içindeki kristallerin yer değiştirmesine neden olur. Vücudun dengesini sağlayan bu kristallerin yer değiştirmesine bağlı olarak baş dönmesi ortaya çıkar.

Benign paroksizmal pozisyonel vertigo (BPPV) en sık görülen vertigo tipidir. Bu vertigolarda başın çok şiddetli bir şekilde dönmesine neden olan semptomlar görülür. 15 saniye veya bir iki dakika sürem bu vertigo çeşidi başın hareketini takiben oluşur.

Genellikle yaşlılarda görülen bu vertigo türü başı öne ve arkaya doğru sağlamakla beraber yatakta dönme hareketi sonucu oluşabilir. İyi huylu olan bu semptom genellikle rahatsız edici bir şekilde gerçekleşir.

Vertigo Oluşumuna Neden Olan Hastalıklar Hangileridir?

Vertigo bir hastalık değil belirtidir. Labirentit ve vestübüler nörit olarak adlandırılan iç kulakta enfeksiyon oluşması ile vertigo oluşur. Bu iltihaplanmaya virüsler neden olur. Aşağıdaki hastalıklar bu virüslerin üremesine ve iltihap oluşturmasına neden olur:

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo’nun belirtileri içerisinde en sık rastlanan belirti kişinin kendisiyle beraber etrafındaki her şeyin döndüğünü hissetmesidir. Bununla beraber;

Vertigoda Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Vertigo yaşam standartlarını düşüren bir sorundur. Bu nedenle tanısı konduğunda acil bir şekilde tedavisi yapılmalıdır. Aşağıdaki durumlar görüldüğünde derhal bir uzman hekim yardımı alınmalıdır:

Vertigo Tedavisinde Hastanın Kendi Yapacağı Müdahaleler Nelerdir?

Vertigo tedavisi yapılırken kişi evde yapacağı bazı tekniklerle tedaviye yardımcı olabilir. Bunların başında düzenli bir uyku gelir. Vertigo hastası vücuduna yetecek kadar uyku uyumalıdır.

Uykunun kalitesi ve kişiye yetmesi açısından karanlık ve sessiz bir ortamda olması önem taşır. Kişinin uykusunun kaçmaması için uyumadan önce kahve ve çay türü içeceklerden uzak durmalıdır. Vertigo’ya önemli oranda zarar veren sinir ve stres ortamlarından uzak durulmalıdır.

Vertigo tedavisi yapılırken bazen de dengesiz hareketler yapılabilir. Bu hareketler yapıldığında beyin bir alışma sürence girer ve vertigoyu benimser. Bunu benimseyen beyin sorunu daha kolay çözme ve tolere etme şansı bulur. Bu bakımdan vertigo tedavisinde incelikle düşünülerek müdahale edilmelidir.

Vertigo Tedavisinde Beslenmenin Önemi Nedir?

Beslenmenin her vücut mekanizması üzerindeki etkisi düşünüldüğünde sağlıklı bir şekilde yapılması önem taşır. Vertigo ile beraber mide bulantısı gibi sorunların görülmemesi için düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

Vertigo’yu kötü etki eden sağlıksız ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda marketlerde dondurulmuş olan ürünler de tüketilmemelidir. Kulaktaki kristallerin yer değiştirmesine bağlı olarak oluşan denge sorunlarının giderilmesi için bol miktarda sıvı tüketimi yapılmalıdır. Günde 2 litre su içilmesi önem taşır.

Vertigo Olanların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar Nelerdir?

Vertigosu olanların günlük hayatlarında dikkat etmeleri gereken birçok kural vardır. Bunların başında beslenme ve uyku düzenleri gelir. Vertigo ataklarını arttırma ve baş dönmelerinin seviyesini daha da artıracağı nedeniyle sigara ve alkol tüketimi tamamen durdurulmalıdır.

Bağımlılık yaratan her üründen uzak durulmalıdır. Vertigo tedavisinde sporun önemi düşünüldüğünde günlük olarak egzersizler de yapılmalıdır. Ancak vertigonun tedavisi için spor yapılırken daha büyük sorunlara yol açılmamalıdır.

Ağır ve kontrolsüz yapılan sporlar vertigo ataklarını daha da arttırabilir. Bunun yerine daha dengeli yoga, meditasyon ve pilates tarzı egzersizler yapılmalıdır.

Vertigo ile karakterisi olan baş dönmesi birçok soruna neden olabilir. Bunların başında iş hayatında olanların çalışma sırasında düşme ve çeşitli kafa travmaları yaşaması ihtimalidir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için yüksekte çalışan vertigo hastaları önlem almalıdır.

Vertigoda Dix Hallpike Testi İle Nasıl Tanı Konur?

Dix Hallpike testi vertigo olup olmadığını anlamak için yapılan en güvenilir testlerden biridir. Bu test uygulanırken kişinin başı 45 derecelik bir açı ile yana çevrilir. Yana çevrilen başın aşağı bakması sağlanır.

Kafası sarkıtılarak aşağı bakan kişinin gözlerinde istemsiz bir oynama varsa vertigo olduğu anlaşılır. Bu seyirme devam ediyorsa iç kulaktan kaynaklı bir vertigo sorunu olduğu anlaşılır. Dix Hallpike testinin yanında vertigo teşhisi koymak için yuvarlama testi de yapılabilir.

Vertigo Hastalarına Sakız Çiğnemek İyi Gelir Mi?

Sakız çiğnemenin çene kaslarında güçlendirme ve stresi azaltma etkilerinin yanında vertigo tedavisinde etkisi büyüktür. Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır.

Sakız çiğneyen vertigo hastalarının bu durumu daha kolay atlattığı bilinir. Ancak önemli bir sorun olan vertigonun sakız ile tamamen geçmesi beklenemez. Sakız yeni başlayan ve henüz ilerlememiş vertigolarda işe yarayabilir. Vertigo tedavisi doktor kontrolünde ve sağlıklı bir yaşam ile yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir