Baş dönmesi vertigo belirtisidir. Baş dönmesi tedavisi vertigo tedavisi yapılarak geçirilir. Vertigo iç kulak enfeksiyonlarına bağlı oluşan bir denge sorunudur. Vertigosu olan hastalar denge dengede durmada zorluk çeker ve baş dönmesi yaşarlar.

Vertigo’nun en belirgin semptomu baş dönmesidir. Bu nedenle baş dönmeleri genellikle vertigo ile ilişkilendirilir. Ancak baş dönmesi sadece vertigoya bağlanmamalıdır. Baş dönmesi farklı nedenleri bağlı da olabilir. Bunların başında anemi gelir.

Anemi vücutta yeteri kadar kan olmaması hastalığıdır. Kan eksikliğinde baş dönmesi sıklıkla görülen bir durumdur. Bunun yanında vücuttaki her sistemin bozulmasına bağlı olarak baş dönmesi görülebilir. Aç kalma, stres yaşama veya farklı hastalıklar nedeniyle de baş dönmesi meydana gelebilir.

Baş Dönmesi Nedir?

Baş dönmesi kişinin kendisini veya çevresindeki her eşyanın döndüğünü hissetmesi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Toplumda sıklıkla rastlanan bu rahatsızlık vücudun pek çok farklı sistemine bağlı olarak oluşabilir.

Baş dönmesinde kişi sallanma ve sersemlik gibi belirtiler yaşar. Kişi bu durumda sabit haldeyken bile zeminin ayaklarının altından kaydığını hisseder ve hareketli olduğunu düşünür. Ancak bu sadece zihin yanılmasıdır.

Baş dönmesi günde anlık olabileceği gibi birden çok kez de yaşanabilir.  Bağlı olduğu hastalığın yapısına göre atakların sayısı da değişir.Anlık olarak gelişen ve sürekli tekrarlamayan baş dönmeleri tehlikeli değildir.

Ancak baş dönmesi günde birden çok kez görüldüğünde ve kronik bir hal aldığında tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle baş dönmesi atakları takip edilmeli ve doktora doğru bilgi verilmelidir. Acil servise gelen hastaların %25’inde baş dönmesi belirtisi vardır.

Baş Dönmesi Neye Bağlı Oluşur?

Baş dönmesi dengesizlik veya denge kaybı olarak adlandırılır. İnsan vücudunda dengenin sağlanabilmesi için birçok mekanizmanın sağlam olması gerekir. Mekanizmalardan herhangi birinde bir aksama yaşandığında baş dönmeleri meydana gelir. Vücudun dengede kalması;

Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?

Baş dönmesi nörolojik problemlerle ortaya çıkar. Bu nöroloji problemlerin başında beyin, kulak ve kalp sorunları gelir. Kişinin aşırı stres ve sinire maruz kalması da baş dönmesini tetikler. Başka hastalıklar için kullanılan ilaçlar, alkol kullanımı ve sigarada baş dönmesini arttırır. Genel olarak:

Baş Dönmesinde Vertigo Etkisi Nedir?

Vertigo baş dönmesinin en büyük nedenidir. Birçok vertigo çeşidi olsa da bütün türleri baş dönmesi yapar. Bu nedenle baş dönmesi şikayeti ile hastaneye giden her hastaya vertigo testleri yapılır.

Periferik Vertigo Nedir?

Periferik vertigoda beyin etkisi yoktur. İç veya orta kulakta enfeksiyon oluşması ile meydana gelen bir vertigodur. Periferik vertigoda denge merkezleri hasar görür. Bu nedenle kafa bir tarafa çevrildiğinde aşırı ağrı ve dönme oluşur. Periferik vertigoda kişilerde mide bulantısı ve kusma şikayetleri de vardır. Periferik vertigoya neden olan hastalıklar:

Santral Vertigo Nedir?

Beyinden kaynaklanan sorunlarla ortaya çıkar. Periferik vertigoya oranla daha zor ve daha büyük hastalıklara neden olan bir vertigo türüdür. Vertigo türleri içinde %25’lik bir orana sahiptir. Baş dönmesi ile karakterize olan bu vertigoda ek olarak:

Metabolik Hastalıklara Bağlı Baş Dönmesi Nedir?

Bazı metabolik hastalıkların ilaçlarının kullanımında görülür. Genellikle kalp ve karaciğer ile alakalı ilaçlarda görülür:

Enfeksiyona Bağlı Baş Dönmeleri Nelerdir?

Enfeksiyona bağlı olarak baş dönmeleri oluşur. Genellikle grip gibi hastalıkların oluşumunda enfeksiyonlar meydana gelir ve kulağa yerleşir. Bu sorunlar kulak kristallerinin yerlerinden oynamasına neden olarak baş oluşturur. Burada baş dönmesi enfeksiyonun türüne göre artar veya azalır.

Bunların yanında:

Baş Dönmesi Tanısı Nasıl Konur?

Baş dönmesi tanısı koymak için hastanın öyküsü dinlenmelidir. Hastanın gün içerisindeki aktiviteleri ve yaşam koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır. Baş dönmesi bir belirti olduğu için doktor bu belirtinin sebep olduğu hastalığı bulmalıdır. Hastanın verdiği bilgiler ışığında gerekli testler yapılır. Beyin, beyincik, kulak ve iç kulak yapısı incelenerek enfeksiyonun yeri ve miktarı öğrenilir. Tüm bu veriler bir araya getirilir ve tanı konur.

Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş dönmelerinin çoğu kendi kendine iyileşme eğilimi gösterir. Ancak enfeksiyon ve farklı tümörlere bağlı baş dönmesi tedavisi şarttır. Bu tedaviler sorunun neyden oluştuğu anlaşıldıktan sonra yapılır. Eğer bir çarpma veya kafa travmasına bağlı bir baş dönmesi varsa bunun kendiliğinden geçmesi beklenir. Geçmediğinde doktora gidilmelidir.

Kulak enfeksiyonları ile alakalı olan baş dönmelerinde ise kulak içindeki enfeksiyonun alınması gerekir. Bu iltihaplar antibiyotik tedavisi ile geçirilir. Geçmemesi halinde ise cerrahi müdahaleler ile çıkarılır. Enfeksiyonun tamamen geçmesi halinde baş dönmeleri de geçecektir.

Beyin tümörleri ile alakalı olan baş dönmelerinde yine cerrahi tedavi yöntemleri ile tümörler alınır. Bu da baş dönmesi için kesin çözümdür.

Baş dönmeleri çoğu zaman psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Bunun tedavisi için kişi kendini yormadan psikolojik yardım almalıdır. Bunun normal bir süreç olduğunun farkına varılarak tedavi yapılmalıdır. Her psikolojik tedavide ilaç kullanımı şart değildir. Bunun yerine konuşarak tedavinin yapılması gerekir. Baş dönmesi tedavisi bu şekilde yapılabilir.

One Response

  1. Denge kaybım vardı;
    İki gün hastanede yattım ,nöroloji ve kbb de bütün tetkiklerim yapıldı,iki gün boyunca serum tedavisi yapıldı,taburcu oldum fakat tam iyileşemedim,
    Yürürken bazen dengesizim ,yorumunuzu bekliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir