Baş dönmesi baş egzersizleri ve doğal ürünlerle durdurulabilir. Baş dönmesi sıklıkla yaşanılan ve günlük yaşamı zora sokan bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman önemli hastalıkların habercisi olsa da gün içerisinde yorgunluk ve bitkinlik gibi nedenlerle de meydana gelebilir.
Baş dönmesi meydana geldiğinde basit bir olay gibi algılanmamalı ve mutlaka tıbbi destek alınmalıdır. Baş dönmesinin altında yatan nedenler ortaya çıkarılarak kişinin sağlığı korunmaya çalışılır.
Denge kaybı ve sersemlik gibi hislerle de benzer olan baş dönmesi ani hareket etme hızlı eğilip kalkma gibi nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Kişinin yeteri kadar beslenememesi ve yeteri kadar uyumaması da baş dönmesine neden olabilir.
Tüm bu nedenler bir araya geldiğinde büyük bir sağlık sorunu gibi algılanmayabilir. Ancak bazı durumlarda önemli hastalıklara da işaret eder. Özellikle vertigo belirtisi olan baş dönmesi atakları sıklaştığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Baş Dönmesi Neden Meydana Gelir?
Baş dönmesinin oluşmasının birçok nedeni vardır. Psikolojik nedenler çarpma ve kaza sonucu meydana gelen dönmeler veya çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle baş dönmesi oluşabilir. Baş dönmesi yaşayan kişiler aynı zamanda mide bulantısı ve baş ağrısı da çekebilirler.
Baş dönmesinin meydana gelme sebepleri nelerdir:
- Tansiyon düşmesi
- Uzun süre aç kalma
- Dehidrasyon
- Kan şekerinin düşmesi
- Kafaya güneş geçmesi
- Kulağın enfeksiyon kapması ve kulaktaki denge merkezlerinin zarar görmesi
- Ani hareket edildiğinde kan basıncının düşmesi
- Sinir ve stres
- Nörolojik hastalıklar
- Hamilelik
- Migren ağrısı
- Kafa çarpmaları
- Travmalar
- Araba tutması
- Göz hastalıkları
- Sigara ve alkol kullanımı
- Uyuşturucu madde kullanımı baş dönmesine neden olur.
Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi kişinin etrafındaki sabit eşyaların döndüğünü hissetmesi ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda kişi kendinin de bu eşyalarla beraber döndüğünü hisseder. Bazı durumlarda zeminin kaydığını ve her şeyin döndüğünü hissetmesi ile ortaya çıkan baş dönmesi günlük yaşam aktivitelerinin aksamasına neden olur. Çok sık rastlanan bu sorun birçok nedenle ortaya çıkar. Vertigo olarak adlandırılan baş dönmesi önemli hastalıkların belirtisi olabileceği gibi kısa süreli psikolojik sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir.
Baş dönmesi başlı başına bir sorun iken başka rahatsızlıkların da buna eşlik etmesi sorunun daha da büyümesine neden olur. Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, konuşmada güçlük ve yürümede zorlanma gibi belirtiler de oluştuğunda kişinin yaşam aktiviteleri tamamen durma noktasına gelir. Baş dönmesi ile beraber bu sorunlar yaşandığında acil bir şekilde tedavi alınmalıdır.
Baş Dönmesine Hangi Yiyecekler İyi Gelir?
Baş dönmesi oluştuğu soruna göre bir tedavi programı ile iyileştirilir. Beslenme kaynaklı baş dönmeleri çok sık rastlanan sorunlardan biridir. Bu sorunu çözmek için beslenmenin düzenek olması ve sağlıklı besinlerle bir diyet listesi oluşturulmalıdır.
Doğal bitki ve çaylar baş dönmesini geçirmede büyük etkiye sahiptir. Baş dönmesine neden olan sorunlar nörolojik veya beyinsel sorunlar değilse doğal yöntemlerle bu sorun geçirilebilir. Baş dönmesine iyi gelen ürünler:
- Bal: Kan şekerinin düşmesine bağlı baş dönmesi yaşandığında bir tatlı kaşığı bal bir bardak suyun içine konur ve içilirse baş dönmesi kısa sürede geçecektir.
- Zencefil: Mide bulantılarına iyi gelen zencefil baş dönmeleri için de birebirdir. Beyne oksijen gitmesini sağlayan zencefil çayı içildiğinde oluşan mide bulantısı ve baş dönmesi kısa bir sürede geçecektir. Aynı zamanda kan akışını düzenleyerek ani baş dönmelerine engel olur.
- Nane: Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan nane baş dönmesini geçirmede de önemli bir yerdedir. Kokusu ve içerdiği mineraller bakımından baş dönmelerinde ilk başvurulması gereken bitkilerdendir.
- Limon: Birçok derde deva olan limon baş dönmelerinde de sıklıkla kullanılır. Bir bardak suyun içerisine yarım limon sıkılır ve 2 kaşık şeker eklenerek içildiğinde baş dönmesi kısa sürede geçecektir.
- Kabak çekirdeği: İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından bağışıklık sistemini güçlendiren kabak çekirdeği baş dönmesini de kısa sürede geçirir.
- Bektaşi üzümü: Frenk yüzme olarak da bilinen Bektaşi üzümünden 2-3 tane alınarak ezilir. Daha sonra içerisine 2 tatlı kaşığı kişniş tohumu ezilerek katılır ve bir gece bekletilir. Çıkan suyu içildiğinde baş dönmelerinin büyük çaplı iyileştiği görülür. A ve C vitaminleri bakımından zengin olması kan akışını da hızlandırmasına katkı sağlar.
Baş Dönmesi Nasıl Geçer?
- Baş dönmesi riski hissedildiğinde küçük bir Hindistan cevizi emilebilir. Küçük Hindistan cevizini emme mide bulantısını geçirme ve baş dönmesini geçirmede büyük etkiye sahiptir.
- Diğer bir yöntem ise nane koklama yöntemidir. Bulantı ve kusmaya bağlı bir sorun hissedildiğinde bir mendile birkaç damla nane damlatılır. Baş dönmesi yaşanmadan önce koklanırsa önlenmiş olur.
- Bir demet maydanoz alınarak göğüse konulur ve koklanırsa baş dönmesi mide bulantısı büyük oranda önlenir.
Baş Dönmesi Esnasında Ne Yapılmalıdır?
Baş dönmesi kafa ve vücut hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kulak içindeki denge kristallerinin bozulmasına bağlı olarak oluşan baş dönmeleri baş hareketleriyle beraber ortaya çıkar. Kafa aşırı şekilde hareket ettirilmediğinde baş dönmesi de çok fazla yaşanmaz. Ancak baş dönmesi yaşanmasın diye de hareketsiz kalmak farklı sağlık sorunlarına neden olur.
Baş dönmeleri en çok sabah uyandığında görülür. Uzun süre aynı pozisyonda kalındığından dolayı baş dönmesi bu sürede aşırı şiddetli olarak ortaya çıkar. Bunu yaşanmaması için yatakta bir dakika hareketsiz karşıya bakılarak durulmalıdır.
Ani ve sert hareketlerden kaçınmak gerekir. Başın daha çok dönmemesi için yere doğru eğilmemek gerekir. Yerden bir şey alınacağı zaman yere çömelerek alınmalıdır. Yüksek bir yerden bir şey alındığı zaman da boynun yukarı doğru çok hareket ettirilmemesi gerekir. Bunun yerine ayağın altına bir şey konulmalıdır.
Periferik nedenlerle ortaya çıkan baş dönmelerinde gözleri kapatmak baş dönmesine daha çok artırır. Bu nedenlerle ortaya çıkan baş dönmelerinde bir noktaya sabit bakmak baş dönmesini azaltacaktır.
Baş Dönmesi İle Beraber Görülen Sorunlar Nelerdir?
Baş dönmesine aşağıdaki sorunlar eşlik ettiğinde evde doğal yöntemlerle başa çıkılamayacağı bilinmelidir. Bu belirtiler:
- Kusma
- Terleme
- Baş ağrısı
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik
- Kol ve bacaklarda karıncalanma
- Kulaklarda çınlama ve uğultu
- Çarpıntı
- Korku hissi
- Konuşmada bozukluk
- Yürürken tökezleme ve yürümede zorlanma gibi belirtiler görüldüğünde başı sabit tutarak iyileşme olması beklenmez. Bu belirtiler sıkılaştığında acil bir şekilde tabii müdahale yapılmalıdır.
Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Baş dönmesi tedavisi altında yatan nedene bağlıdır olarak yapılır. Baş dönmesi kulak içi enfeksiyonlara bağlı oluştuysa kortizon içeren ilaçlarla bu enfeksiyonlar geçirilebilir. İlaç tedavisi sonuç vermediğinde cerrahi müdahale ile bu iltihaplar alınmalıdır.
Cerrahi müdahaleler ve psikolog yardımı ile vertigo tedavisi yapılabilir. Beslenmeye bağlı sorunlarda ise diyetisyen müdahalesi ile tedavi yapılır. Baş dönmesi bu yöntemler ile kısa sürede geçirilebilir.