Burun Eğriliği Ameliyatı

Burun eğriliği ameliyatı sayesinde burnunuzdaki şekil bozukluğunu giderebilirsiniz. Burun eğriliği yalnızca estetik açıdan kaygıya neden olmamakta, aynı zamanda kişilerin nefes almasını da güçleştirebilmektedir. Tıp dilinde burun eğriliği için deviasyon kelimesi kullanılmaktadır. Bazen bu eğrilikler kalıtımsal olurken bazen de kaza, darbeler vb. sebeplerden dolayı sonradan ortaya çıkabiliyor. Burun septumu, burnu iki ayrı hava pasajına ayırmaktadır. Burun deliklerinden ortaya doğru genze kadar uzanmaktadır. Sağlıklı bir buruna sahip olan kişilerde burun ön kısmında hava giriş deliği arkaya doğru genişlemektedir. Ancak burun eğriliği olması halinde tam ortada yer alması gereken kıkırdak, farklı yönlere doğru eğrilmiştir. Bu durum tıkanıklığa yol açar çünkü hava geçişi engellenmiştir. Hasta burnun her iki tarafını ya da tek tarafını kullanamayabilir. Bu durum günlük yaşantının kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.

Burun Eğriliği Neden Olur?

Burun eğriliği nedenleri çok çeşitlidir. Kimi insanlarda kalıtımsal olarak yüz asimetrileri vardır ve bu da burun eğriliği ile sonuçlanabilir. Hayatın ileri dönemlerinde de eğrilik problemi ortaya çıkabilir. Genellikle travmalar bu eğriliklere neden olmaktadır. Küçüklükte önemsiz görülen travmalar, 1 mm’lik bile kaymalar ileriki dönemlerde burnun gelişimini olumsuz yönde etkileyeceği için yamukluğa neden olabilir. Burun gelişimine 18 yaşına gelinene kadar devam eder. Bu nedenle burun ameliyatlarının yapılması için hastanın en az 18 yaşında olması istenir. Hastanın burnu eğri olduğunda nefes alıp vermede zorlanacağı için yaşam konforu düşer. Ayrıca kişi, alt solunum yolları ve akciğer hastalıklarına açık hale gelir. Burun eğriliği olan kişiler geceleri horlamaya eğilimlidir. Bu olumsuz yönlerden kurutulmak için mutlaka burun ameliyatı olmak gerekir.

Burun Eğriliğinin Neden Olduğu Olumsuz Yönler Nelerdir?

Burun eğriliğine yol açan olumsuz durumlar kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kişi yeterince nefes alamadığı için vücuda yeterli oksijen gitmez. Uyku düzeni bozulur. Sabah vakitlerinde sık sık baş ağrısı olur. Gün içinde kişi hem mental hem de fiziksel anlamda performans düşüklüğü yaşar. Yaşantının ileri dönemlerinde kilo almaya meyilli olur. Özellikle kalp, damar ve diyabet hastalıklarına yakalanma riski artar. Kişi ağız solunumu yapar ve bununla birlikte bütün olumsuzlukları yaşamaya başlar. Bu olumsuzluklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Koku almada azama,
  • Ağız kuruluğu,
  • Yorgun uyanma,
  • Ağız kokusu,
  • Hapşırık nöbetleri,
  • Diş eti ve diş hastalıkları,
  • İşte başarısızlık,
  • Yaşamdan keyif alamama,
  • İştahsızlık,
  • Horlama,
  • Kalitesiz uyku,
  • Dinlememe vb.

Burun Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

Burun eğriliği belirtileri her zaman gözle görülür olmayabilir. Özellikle eğriliğin yalnızca içten olduğu durumlarda kişi bunu fark etmekte zorlanabilir. Hastalığın genel belirtilerine bakarak burun eğriliği olduğu tanısı konabilir. Tanı yalnızca kulak burun boğaz hekimi tarafından konabilir. Hastaya düşen şu belirtileri gördüğü zaman en kısa zamanda hekime başvurmaktır:

  • Horlama ve uyku apnesi,
  • Tekrarlayan sinüs enfeksiyonları,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Ağızdan nefes alma,
  • Ağzı açık uyuma,
  • Daima boğaz yangısı,
  • Kronik faranjit,
  • Sürekli yorgun hissetme,
  • Sinüs ağrıması görülmesi halinde burun eğriliğinden şüphe etmek gerekir.

Burun Eğriliği Ameliyatı Öncesi Süreç Nasıldır?

Burun eğriliği ameliyatı öncesi süreç hekimin muayenesi ile başlar. Burun karmaşık bir yapıya sahiptir. Burun bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle hekim hem içten hem de dıştan muayene yapacaktır. Muayene sırasında hastanın öyküsü de dinlenerek burun eğriliğine yol açan şeyin ne olduğunu anlamak önemlidir. Estetik bir cerrahiye ihtiyaç olabilir. Eğer böyle bir ihtiyaç varsa her iki ameliyatın aynı anda yapılması gerekecektir. Genellikle burun içine ameliyat yapılması problemin çözülmesi için yeterli olur. Hekim ile hasta arasında iletişim kurularak hastanın estetik bir değişiklik isteyip istemediği tartışılmalıdır. Hastanın bu yöndeki beklentileri hekim tarafından net bir şekilde anlaşılmalıdır.

Burun Eğriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun eğriliği ameliyatı öncesinde genel ya da lokal anestezi uygulanabilir. Hastaların tam olarak konforunun sağlanması açısından genellikle genel anestezi yapılmaktadır. Genel anestezi sırasında hastanın bilinci kapalı olur. Anestezi yapıldıktan sonra hastanın burnu üzerinde kesi yapılır ve  kıkırdağın zarı kaldırılır. Eğri olan kıkıdak bu sırada çıkarılır. Burun ameliyatı yapılırken burnun güçlü kalmasını sağlayan kıkırdakların sağlam kalmasını sağlamak çok önemlidir. Ameliyat süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Ortalama süre ise 2 saattir. Eğer ameliyat ile birlikte estetik müdahale de yapılacaksa, bu süre 4 kadar çıkabilir. Ameliyat tamamlandığı zaman, hasta sağıklı bir şekilde nefes almaya başlayacaktır.

Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Burun eğriliği ameliyatı sonrası süreç hastanın özenli davranması ile daha kolay tamamlanabilir. Ameliyat bitince burun içerisine slikon plakların yerleştirilmesi gerekir. Burun içinde ödem, kan ve pıhtı olması kişinin zor nefes almasına yol açabilir. Hastalar operasyon sonrasında sulu ve yumuşak gıdaları tüketebilirler. Özellikle ılık su içilmesi ve dudakların nemlendirilmesi faydalıdır. Hastaların operasyon sonrasında hekim tarafından önerilen ilaçları düzenli olarak kullanması çok önemlidir. Operasyon öncesi dönemde olduğu gibi kan sulandıran ilaçlardan kaçınmak gerekir. Operasyon sonrasında hasta başını göğüs hizasından yüksekte tutmalıdır. Bunun için uykuda 2 ile 4 yastık kullanılması faydalı olur. Eğer kişide ameliyat sonrasında aşırı miktarda kanama oluyorsa, doktor ile irtibata geçmek gerekir. Operasyon sonrasında takılan slikon plaklar ortalama 1 hafta sonrasında çıkarılması gerekir.

Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası Süreçte Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Burun eğriliği ameliyatı sonrası süreçte dikkat edilmesi gerekenler başında buruna narin davranmak gelir. Burunla kesinlikle oynanmamalıdır. Buruna ağırlık verecek gözlük ve buna benzer her şeyden kaçınmak gerekir. Diş fırçalama sırasında yumuşak kıllı olanlar tercih edilmelidir. Fırçalama sırasında üst dudak hareketi çok olmamalıdır. Burun içinde sonradan kabuklanma ve kuruma olabilir. Bu nedenle öncesinden burun içinin nemli tutulması gerekir. Burun ameliyatından iki hafta kadar sonrasına kadar basıncın yükselmesine neden olacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Ayrıca bu süre içinde güneşe çıkılmamalıdır. Dışarı çıkıldığında mutlaka güneş koruyucular kullanılmalıdır. Güneşe çıkılması burun üzerinde kalıcı renk değişikliğinin görülmesine yol açabilir. Ameliyat sonrasında burun ve çevresinde hafif bir uyuşma olması normal kabul edilir. Bu uyuşukluk geçici olduğundan endişe etmeniz gerekmez. Siz güçlü bir şekilde hapşırmaktan, sümkürmekten ve burnunuzu sertçe silmekten uzak durun yeterlidir.

Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası Tampon Uygulaması Gerekir mi?

Burun eğriliği ameliyatı sonrası tampon uygulaması bütün insanların ameliyat sonrasında korktuğu şeylerin başında gelir. Önceden ameliyat bittikten sonra her iki burun deliğine de tampon konuluyordu. Tampon konulması hastanın nefes alma kalitesini ciddi ölçüde düşürür. Ayrıca kanama çok olur. Şu an burun eğriliği ameliyatından sonra tampon konması zorunlu değildir. Ameliyat esnasında burun içine dikişler konulur ve bu sayede ameliyat sonrasında tampon kullanımına gerek kalmaz. Burun deliklerinden rahat nefes almak mümkün olmaktadır. Bu dikişler kendiliğinden eridiği için, dikişlerin sonradan alınmasına gerek yoktur. NE var ki hastaların yalnızca yüzde 5’ine tampon konması gerekebilir. Yine de gelişen teknoloji sayesinde bu tamponlar etrafa yapışmaz ve ağrı yapmaz. Ayrıca kanama riski de bulunmaz.