Kulak çınlaması için uygulanan tedavi seçenekleri arasında bu sorunu doğrudan çözecek bir ilaç yer almamaktadır. Çınlama tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar yalnızca semptomları azaltıcı yöndedir. Örnek olarak piyasadaki ağrı kesiciler verilebilmektedir. Bu ürünler sayesinde çınlamadan kaynaklı olarak oluşabilecek ağrıların çözümü sağlanmaktadır. İlaçlar ayrıca ekstra seslerin şiddetini de ortadan kaldırabilmektedir. Trisiklik olarak bilinen ilaçların anksiyete, stres ve kaygıyı azalttığı düşünülmektedir.

Her insanın vücudu ilaçlara farklı şekilde tepki göstermektedir. Bazı insanlar ilaçlara çabuk cevap verir iken bazı insanlar daha geç cevap oluşturabilmektedir. Çınlamaların kontrol altında tutulması için tercih edilen ilaçlar halsizlik ve ishal gibi yan etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenler gerektiği doz kadar kullanımı daha iyi olacaktır.

Kulak çınlamasında oluşabilecek semptomların azaltılması ve en ideal çözümün bulunması için merkezimiz bünyesinde çalışan uzmanlarımıza güvenebilirsiniz.

Kulak Çınlaması Nedir ve Neyden Kaynaklanır?

Çınlamanın tanımı ve nedenleri kulaklarında çan sesi ya da farklı bir ses duyan kişilerce merak edilmektedir. Herhangi bir ortamda sesli uyaranın olmaması durumunda bile farklı seslerin duyuluyor gibi algılanması çınlamaların tanımıdır. Çınlamalar sırasında bazı insanlar çan sesi algılar iken bazı insanlar da makine çalışmasına benzer bir ses duyabilmektedir. Hatta bazı insanlar uğuldama ya da rüzgar sesi de duyabilmektedir. Farklı düzeylerde algılanan bu sesler insanlara farklı düzeyde zarar verebilmektedir. Seslerin tonuna uygun bir muayene yapılmakta ve ona uygun hareket edilmektedir.

Seslerin ortaya çıkmasında farklı nedenler yer almaktadır. Bu nedenler arasında buşon, orta kulak cisimciğinin iltihaplanması, yabancı bir cismin sıkışması gibi durumlar yer almaktadır. Dışkulak üzerine biriken salgılar zaman içerisinde seslerin algılanmasına neden olabilmektedir. Tümör ihtimaline bağlı olarak ortaya çıkabilecek kulak çınlamalarının tespiti için merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

Subjektif çınlamalar yalnızca hastaların bireysel olarak duydukları sesler anlamına gelmektedir. Bu çınlamaların nedenleri arasında şu faktörler yer almaktadır:

Yukarda yer alan medikal faktörlere örnek olarak şu durumlar verilebilmektedir:

Çınlama Ne Tür Belirtilere Sahiptir?

Kulak çınlamasının sahip olduğu karakteristik belirtiler arasında sayılabilecek en önemli faktör tiz seslerin duyulmasıdır. Tüm tinnitus gruplarında yer alan tiz ses kulak çınlaması rahatsızlığı ile doğrudan ilişkilidir.

Objektif tinnitus belirtileri: Objektif tinnitus hastaları farklı düzeylerde de olsa çan sesi duyabilmektedir. Hastalar kalp ve damar sesleri ile koordineli şekilde çalışan bir ses ile muhatap olmaktadır.

Subjektif tinnitus belirtileri: Hastalar çan sesinden farklı bir ses algılayarak kafalarında bir rahatsızlık hisseder. Yalnızca kendilerinin oluşturduğu sesleri duyan hastalar bir süre sonra psikolojik olarak bozulmalar yaşayabilmektedir. Hayalet ses adı verilen bu ses zaman içerisinde artış gösterebilmekte ve hastaların hayat kalitesini azaltabilmektedir. Ağır seyreden sübjektif tinnitus vakalarında işitme kayıpları ortaya çıkabilir iken hafif vakalarda ise böyle bir duruma rastlanmamaktadır.

Bu Semptoma Tanı Konarken Nelere Dikkat Edilmektedir?

Çınlamaya tanı konulur iken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer almaktadır. Çınlama tedavisi için önem arz eden bu maddeler uzmanlarımız tarafından uygulanmaktadır:

Çınlamaya bağlı olarak hastanın muayeneden geçmesi sağlanmaktadır. Muayene sırasında odyolojik ve radyolojik testlerden yararlanılmaktadır. Testlerde çıkan sonuçlar uzmanlarımız tarafından incelenmekte ve hastaya en uygun tedavi seçeneği araştırılmaktadır. Tedavi yapılır iken yeni nesil cihazlardan, grafilerden ve MR cihazından yararlanılmaktadır.

Tedavi Sırasında Hangi Yöntemlerden Yararlanılabilmektedir?

Çınlama tedavisinde kullanılabilecek yöntemler aşağıdaki maddelerde açıklanmıştır. Ses üreten cihazların, terapilerin ve maskeleme cihazlarının kullanımı hastalara yeni nesil bir tedavi seçeneği sunmaktadır:

Semptomun Tipleri Nelerdir?

Çınlamada tipler hastaların sorunlarına ve hastalığın nedenlerine bağlı olarak sınırlandırılmaktadır. Kulak çınlamasının karakteristik özelliklerine bağlı olarak yapılan sınıflandırmada objektif tinnitus, işitsel halüsinasyon ve sübjektif tinnitus olarak üç grup yer almaktadır. Objektif tinnitusta hastalar kendi seslerini algılayabilir iken dışardaki sesleri de algılayabilmektedir. Objektif tinnitus dışsal çınlama olarak da isimlendirilebilmektedir.

Subjektif tinnitusta ise hasta olmayan sesleri duymaya başlamaktadır. Dışsal bir kaynağa sahip olmayan ve işitsel yapıda olmayan bu sesler farklı biri tarafından algılanamamaktadır.

Çınlamalar kulakta yer alan bazı problemlerden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bu problemler fiziksel, nörolojik ya da metabolik yolaklara bağlı olabilmektedir. Çınlamalara damar ya da kas hastalıkları neden olabilmektedir. Şiddet düzeyine bağlı şekilde ileri, orta ve hafif şekilde adlandırılan tinnituslar uzmanlarımız tarafından tedavi edilmektedir.

Objektif Tinnitus Nedir?

Objektif tinnitusun tanımı hastaların kalp seslerini ya da farklı bir organlarından gelen sesleri duyabiliyor olmasıdır. Objektif tinnitusta var olan sesler dışardan net bir şekilde duyulamamaktadır. Subjektif tinnitustaki gibi hayali bir sesin değil gerçek bir sesin var olduğu bu rahatsızlıkta uzmanlarımız sesi dikkatli dinleyerek saptayabilmektedir. Damar içeriği zengin tümörlerde ortaya çıkan anomaliler objektif tinnitus oluşturmaktadır. Bu rahatsızlıkta hastalar kanın damar içerisindeki akmasını duyabilir iken ritmik kasılmalara da şahit olabilmektedir.

Subjektif Tinnitus Nedir?

Subjektif tinnitusun anlamı ortamda ya da vücutta bir ses yokken bile ses varmış gibi algılanması şeklindedir. Kulak çınlamalarında asıl grup sübjektif tinnitustur. Hastalığın temel nedenleri şu şekildedir:

Çınlama tedavisi için merkezimize danışabilir ve uygulamaların detaylarını öğrenebilirsiniz. Merkezimizde sizlere özel hazırlanan tedavi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

One Response

  1. Kulaklarımda tıss sesi var. 1 senedir.Her zaman olmuyor.Sabahları kalkınca tısslama yok.Fakat kahvaltıdan sonra tıslama başlıyor.Kulaklarımda biir ağrı yok.
    AYRICA şeker de var bende…170 civarında..Beni bilgilendirseniz çok
    memnun olurum.TEŞEKKÜRLER.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir