Çınlamanın tedavisi hasta üzerinde yapılan bazı muayene ve tetkikler sonucunda yapılmaktadır. Çınlama tedavisi öncesinde hastalığın nedeni ortaya konmakta ardından da kişisel bir tedavi planlaması yapılmaktadır. Kulak çınlamasının azalması için yapılabilecek uygulamalar şu şekildedir:
- Yüksek ses müziğe ya da gürültüye maruz kalmaktan korunma,
- Kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma,
- Kan basıncının kontrolü,
- Egzersiz yapma,
- Tuzlu yiyecek tüketiminden kaçınma.
Oluşan çınlamanın tedavi yöntemler genel olarak çınlamanın nedenine bağlı şekillenmektedir. Çınlamanın nedeni bulunduktan sonra nedenin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Bu durum dolaylı olarak çınlamanın da çözüme kavuşmasını sağlayacaktır.
Kulak çınlaması rahatsızlığına örnek olarak kulak kiri yani buşon barındıran bir hasta verilebilmektedir. Bu hastadaki buşonun temizlenmesi çınlamanın etkisini azaltacaktır.
Kulak çınlamasına yönelik olarak üretilen bir ilaç henüz mevcut değildir. Ancak bazı ilaçlar kulak çınlamasının nedenlerini azaltabilmektedir. Bazı ilaçlar ile de duyulan ekstra seslerden geçici olarak kurtulmak mümkündür. Bu ilaçlar arasında trisiklik antidepresanlar yer almaktadır. Trisiklik antidepresanlar anksiyeteyi ya da kaygıyı azaltmaya yaramaktadır. Bu ilaçlar sayesinde özellikle kaygı bozukluğu yaşayan bireylerin kulak çınlamaları kontrol altına alınabilmektedir.
Yukarda yer alan ilaç ile yapılan tedaviye her hastanın vücudu aynı şekilde cevap vermeyecektir. Halsizlik, kabızlık, bulanık görme, bulantı gibi yan etkilere sahip olabilen bu ilaçların sık kullanılmaması önerilmektedir.
Stres genel olarak tek başına ortaya çıkmamaktadır. Ancak kaygı bozukluğu ile bir arada görüldüğünde hastaların kötüleşmesine neden olacaktır. Nefes egzersizi ve feedback gibi durumlar altta yatan nedenlerin kötüleşmesine yol açabilmektedir. Çınlama yaşayan insanlarda uyku problemleri de oluşabilmektedir. Bu problemlerin çözülmesi için terapilerde uyku hijyenini sağlamak gerekmektedir.
Tedavide bazı bilişsel terapilerden yararlanmak çınlamanın herkes tarafından bilinmesini sağlayacaktır. Hastanın terapiler aracılığı ile bir farkındaki yakalaması hastalığın derecesini geriletebilmektedir.
Kulak çınlamasına yenilikçi çözümler ile yaklaşan merkezimiz sizlere yardımcı olmaktan gurur duymaktadır. Merkezimize başvurarak uzmanlarımızdan bilgi ve randevu almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
Kulak Çınlaması Nedir?
Çınlamanın tanımı akustik bir uyarı olmasa da algılanabilen seslerdir. Tinnitus adı ile de bilinen kulak çınlaması, değişik tonlarda, karakterlerde ve özelliklerde olabilmektedir. Pek çok zamanda çınlama şeklinde duyulan sesler şu şekilde de kendini belli edebilmektedir:
- Uğultu,
- Çan,
- Rüzgar,
- Hışırtı,
- Nabız,
- Makine çalışması.
Kulak çınlamasını tek başına bir hastalık olarak görmek mümkün değildir. Çınlama genel olarak bir semptom şeklinde ortaya çıkmaktadır. İşitmede en sık karşılaşılan belirti çınlamadır. Çınlamaya neden olabilecek durumlar arasında ruhsal sorunlar yer almaktadır. Hayat kalitesini bozacak şekildeki kulak çınlamaları insanları rahatsız edebilmektedir. Bazı çınlamalar ise gelip geçici bir özelliğe sahiptir.
Çınlamada kişinin var olduğunu sandığı bir ses aslında yoktur. Bu nedenle bireylerin dış ses kaynağı sandığı şey başkaları tarafından duyulmamaktadır. Yalnızca bireylerin kafasının içinde olan bu sesler dışardan algılanamaması nedeni ile hayalet ses olarak ifade edilmektedir. Şikayetlerin artması zamanla bireyleri yıpratan bir süreç ortaya çıkarabilmektedir. Ağır vakalarda çınlama sesi çevresel sesi baskılar iken daha hafif vakalarda bu durumun tam tersi yaşanabilmektedir. Ağır vakalar sonucunda bazı hastalarda stres, kaygı, depresyon gibi ruhsal sorunlar oluşmaya başlamaktadır.
Kulak Çınlaması Belirtileri Nelerdir?
Çınlamaya ait belirtiler arasında tiz seslerin duyulması yer almaktadır. Hem sübjektif tinnitusta hem de objektif tinnitusta bir ses duyulmaktadır. Bu durum her iki grup için ortaktır.
Subjektif tinnitus: Çan sesi duymamakta farklı bir ses algılamaktadır. Bu hastalar yalnızca kendi kafalarında oluşturdukları sesleri duyar gibi hissetmektedir. Hayalet ses adı verilen bu sesler dışardaki herhangi biri tarafından algılanamamaktadır. Bu hastalığı ağır seyreden vakalarda işitme kaybı ya da konsantrasyon bozukluğu görülebilmektedir. Hafif vakalar ise geçici olarak tinnitus belirtileri yaşayabilmektedir.
Objektif tinnitus: Her hasta için farklı düzeyde olsa da genel olarak çan sesi duyulmaktadır. Ritmik bir ses duyan hastalar bu sesin devamlılığını fark etmektedir. Kal atma sesi ile koorine olarak çalışan bu sistem pulsatil tinnitus şeklinde de isimlendirilmektedir.
Kulak çınlamasında her bireyin duyduğu ses düzeyi değişiklik göstermektedir. Gece saatlerinde çevreden kaynaklı sesler azalmaktadır. Buna bağlı olarak kulak tınlamaları daha yoğun hissedilmektedir. Yoğun olarak yaşanan çınlamalarda işitme kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu duruma örnek olarak yüksek seste çalışan işçiler verilebilmektedir. 4000 hz sese maruz kalan işçiler zaman içerisinde işitme kaybı yaşamaktadır. Ortaya çıkan travma bir kulak çınlaması meydana getirebilmektedir.
Kulak Çınlamasında Yeni Nesil Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çınlamada kullanılan tedavi yöntemlerinden bazıları aşağıda yer almaktadır. Bu yöntemler ile çınlama tedavisi belirli düzeylerde yapılabilmektedir:
- İşitme cihazları: Maskeleme ile yapılan bu tedavi genel olarak kulak çınlamasına bağlı rahatsızlık yaşayan kişilerde fayda sağlamaktadır. Yeni nesil cihazlar gerek duyma gerekse de baskılama konusunda yarar sağlamaktadır.
- Bazı ilaçlardan yararlanma: Klasik bazı ilaçlar popülaritesini kaybetmiştir. Yeni ilaç tedavi protokolleri ise kulak çınlaması için işe yaramaktadır. Bu ilaçlara yönelik farklı çalışmalar mevcuttur. Farklı birimlerde yapılan çalışmaların sonucunun birkaç yıl içerisinde açıklanacağı öngörülmektedir.
- Hastalara danışmanlık verilmesi: Kulak çınlaması ile yaşamaya adapte olmaları için hastalara verilen eğitimdir.
- Maskeleme ürünü: Kulak çınlaması için sesin maskelenmesi ve baskılanması için kullanılan elektronik bir cihazdır. Maskeleme cihazı ile yapılan tedavinin kalıcılığı bulunmamaktadır. Bu cihazın asıl kullanım alanı maskeleme özelliğinin hastalara entegre edilmesi ve kulak çınlamaları konusunda destek sağlanabilmesidir.
- CBT: Bilişsel davranış terapisi adı ile bilinen bu yöntem ile kulak çınlamasına karşı olumsuz yanıt azaltmak amaçlanmaktadır. Kulak çınlamasının düzeltilmesi de bu yöntem ile yapılabilmektedir. Olumsuz otomatik düşüncenin pozitif ve yapıcı bir hal alması CBT ile mümkündür. CBT yöntemi ile hastaların kaygı ve depresyon düzeyleri azaltılmakta ve genel yaşam kaliteleri artırılmaktadır.
- Ses üreten cihazlar ile tedavi: Bu cihazlar uyu konusunda zorluk yaşayan bireylerin uykularını kontrol etmektedir. Yatağa yakın yerde konumlanan cihaz, uyku sırasında hoş gelecek sesleri üreterek kulakta yer alan sesin baskılanmasına yardımcı olmaktadır.
Çınlamayı Tetikleyen Durumlar Hangileridir?
Kulak çınlamasını tetikleyen durumlar aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır:
- Stres,
- Yoğun işlerin aktivitesi,
- İç kulakta yer alan belli başlı hücrelerin hasar görmesi,
- Psikolojik nedenler,
- Anksiyete,
- Depresyon,
- Beyin içinde yer alan elektriksel bozulmalar,
- Vücutta farklı minerallerin ya da vitaminlerin eksikliklerinin yaşanması,
- Hormonal değişimler,
- Kadınlar için menopoz dönemi,
- Özellikle beyinde yer alan toplar damarların işlevlerinin bozulması,
- Osas ta yani uyku apnesi yaşanması,
- Tiroid bezinde yaşanan anomalilikler,
- Kafa travmaları,
- Ototoksik olarak adlandırılan bazı ilaçların kullanımı,
- Çene ya da diş ile ilgili sorunlar,
- Denge sorunları,
Tinnitus Tanısı Nasıl Konur?
Çınlamaya tanı konulması çınlama tedavisine başlamadan önce yapılmaktadır. Hastaların tıbbi geçmişi, hasta ile iyi iletişim kurularak alınmalıdır. Hastadan alınan bilgiye göre semptomun başlangıç zamanı, seyri ve süresi saptanabilmektedir. Sorunlar her iki kulakta birden çıkabileceği gibi tek kulakta da oluşabilmektedir.
Çınlama tedavisi için merkezimizden randevu alabilirsiniz. Çınlamanızın en özgün yöntemler ile kısa süre içerisinde tedavi edilerek daha iyi bir hayat yaşamak istiyor iseniz bizlere ilgili telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.
Sağ kulakta rahatsız edici derecede çınlama var. Gece ortalık sakinlestikce. Çınlama dahada hizlanmakta. Şu an bitki destekli vitamin B12.ve çinko destekli bir kur kullanmakta yim sonuçları bekliyorum.sizlerin tavsiyelerinizi bekliyorum.
Benim 7 yıldır çınlama. Devam ediyor nezle olduğumda 2-3 gün tekrarlıyor bazen 6 ayda bir başım dönüyor kusma oluyor çınlama sürekli var betaserc ve vastarel ilaç kullanıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler telefonum 05382013787