Kulak İltihabı
Kulakta iltihap özellikle deniz ve havuz aktivitelerinin yoğun olduğu dönemlerde daha sık görülmektedir. Özellikle havuz ya da deniz suyunun içinde yer alan bakteriler kulak iltihabına yol açmaktadır. Dış kuak iltihapları yalnızca virüs ve bakterilerden kaynaklı değil ayrıca mantarlar nedeni ile de oluşabilmektedir. Kulakta şiddetli ağrı, işitme kayıpları, kulak akıntısı ve ateş gibi problemler görülebilir. Dış kulak iltihabının erkenden tedavi edilmemesi halinde, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali vardır. Hasta kulak iltihabından kaynaklı, yemek yiyemez duruma gelebilir. Bu durumdan kurtulmak için ilk önce kulağı su ve nemden korumak gerekir. Kişiler yaz tatiline ara vermek durumunda kalabilirler.
Kulak İltihabında Risk Faktörleri Nelerdir?
Kulak iltihabında risk faktörleri bulunur. Bu faktörlerden uzak durmak gerekir. Kişi daha önceden kulak iltihabı yaşadıysa, ya da bu hastalığı olan kişinin temas ettiği su ile temas ettiyse kulak iltihabı ortaya çıkabilir. Hastaların daha önce kulak iltihabı problemi yaşamış olmaları halinde, yeniden kulak iltihabı yaşama ihtimali oldukça yüksektir. Aşağıdaki kişilerin de kulak iltihabında risk taşıdığı bilinmektedir:
- AIDS hastaları,
- Kontrol dışı kronik şeker hastalığı olanlar,
- Kronik hastalığı olanlar,
- Beslenme bozukluğu olanlar,
- Radyoterapi alanlar,
- Kemoterapi alanlar,
- Organ nakli geçiren hastalar risk altındadır ve bu kişilerin kulak iltihabına karşı çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Kulak İltihabında Nedenleri Nelerdir?
Kulak iltihabında nedenler anlaşılmadan uygun tedavinin yapılması mümkün olmaz. Dış kulak yolu nemli ve sıcak bir alandır. Bu da bakteriler ve mantarların üremesi için uygun alanın oluşması anlamına gelir. Genellikle yaz aylarında iltihaplar görülmekle birlikte, kışın da bu hastalığa yakalanmak mümkündür. Alerjik, dermatolojik ya da enfeksiyondan dolayı kulak iltihabı olabilir. Ancak en sık karşılaşılan neden mantarlardır. Mantardan kaynaklı iltihap vakalarında hasta şiddetli bir kaşıntı duyar. Ağrı ve işitme azlığı da bulunur. Tedavisi için kişilerin nem ve sudan kulağını koruması gerekir. KBB uzmanı kişiyi muayene ederek çeşitli ilaçların kullanılmasını talep edebilir. Mantar ilaçları ve pansuman kullanılması gerekir. Mantar enfeksiyonlarında pansumanların sık tekrar edilmesi önemlidir. Aksi halde hastalık kronik bir vakaya dönüşerek uzun süreli olabilir.
Kulak İltihabına Yol Açan Kişi Kaynaklı Nedenler Nelerdir?
Kulak iltihabının kişi kaynaklı nedenleri yüzünden görülen kulak iltihabı vakalarının sayısı çok daha fazladır. Kulak iltihabının sık sık kulak çöpü ile temizlenmeye çalışması, yabancı bir cismin kulağa sokulması, bölgedeki cilde hasar verilmesi gibi durumlarda kolayca enfeksiyon riski ortaya çıkmaktadır. Sık sık deniz ya da havuza giriliyorsa, kulağa normalden fazla miktarda su girmesi de enfeksiyona davetiye çıkarır. Bu durum genellikle yüzücülerde görüldüğü için hastalığa yüzücü kulağı adı da verilmektedir. Fazla suya maruz kalan kulak daha fazla kulak sıvısı üretir. Ancak bu koruyucu mum yok olur. Mumun yok olması ile birlikte kulakta mantar ve bakteri üremeye başlar. Bunun dışında aşağıdaki nedenlerden kaynaklı da kulak iltihabı oluşması mümkündür:
- Kirli sularda yüzmek,
- Kulak içinde yabancı cisim olması,
- Alerjiler,
- Kulağın yıkanması,
- Kulağı kaşımak,
- Kulağı karıştırmak iltihaba yol açar.
Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Kulak iltihabında belirtiler hasta tarafından rahatça anlaşılır. Belirtiler hastalığın tanısının konmasına da yardımcı olur. Herkeste farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle birlikte genellikle zonklayıcı tarzda ağrı, kaşıntı, tıkanma görülmektedir. Çiğneme tarz kulak hareket ettiren hareketler bile kulak ağrısının artmasına yol açabilir. Dış kulak yoluna dokunulduğu zaman hastaların kulakları ağrır. Kulak derisinde pullu ve döküntülü bir görünüm vardır. Kulak ve kulak yolunda şişlik ve kızarıklık olabilir. Genellikle sarı ve yeşil renkli kötü kokulu akıntılar olur. İltihapta tıkanıklık ve kulakta tıkanıklık problemleri de görülebilir. Eğer bu belirtiler sizde mevcutsa, aldığınız önlemlere rağmen belirtilerde azalma olmuyorsa ve bu belirtiler gittikçe artıyorsa mutlaka en kısa sürede KBB uzmanına görülmek gerekir. Vakit kayıp edilmesi enfeksiyonun vücudun diğer yerlerine yayılması açısından risk teşkil etmektedir.
Kulak Pamuğu Kullanımı İltihap Yapar mı?
Kulak pamuğu kullanmak doğru olduğu zaman herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak insanların yüzde 99’u kulak pamuğunu doğru şekilde kullanmıyor. Kulak pamuğu genellikle kulağın iç kısmı için kullanılıyor. Oysa kulak pamuğunun amacı kulak kepçesinin temizlenmesidir. Kulak içine sokulan çubuk kiri temizlemeyerek kirin yalnızca daha diplere itilmesine yol açacaktır. Bu nedenle kulak pamuğu kullanmak sakıncalıdır. Ayrıca kulak pamuğunun sert kullanılması halinde, oldukça hassas yapıya sahip olan kulak zarı yırtılabilir. Bu nedenle kulak çubuğunun kullanılması tavsiye edilmez. Kulak kiri zaten kendiliğinden kulak kepçesine doğru dışarı atılır ve kulak kendini temizlemiş olur. Kişilerin ek bir müdahalede bulunması gerekmez. Bazı durumlarda kişilerin kulaklarındaki kirler kendiliğinden dışarı atılamayabilir. Ancak bu durumda kulak temizliği yapmak gerekir.
Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak iltihabında tedavi hekime başvurduktan sonra yapılabilir. Doktora başvurmadan kesinlikle ezbere ilaç kullanılmamalıdır. BU durum sorunun daha kötü bir hal almasına yol açabilir. Hatta kulakta kalıcı işitme kaybı bile söz konusu olabilir. Eğer kişiler kulaklarında tıkanıklık, kir ve mantar kitlesi olduğunu düşünüyorsa kendileri müdahale etmeden en kısa zaman içinde KBB uzmanına muayene olmalıdırlar. İlaç kullanılacaksa bu ilacın mutlaka KBB uzmanı tarafından yazılmış olması gerekir. Dış kulak yolu iltihabında kulak yolunun şiş, kırmızı ve akıntılı olması dikkat çeker. Muayene yapan hekim doğrudan tanı koyabilir. Muayeneden sonra akıntının ve iltihabın temizlenmesi gerekir. Tedavi için kullanılacak olan yöntem farklı olabilir. Hastanın durumunu mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer hastada çok fazla ağrı varsa, hekim ağrı kesici ilaç kullanımını önerebilir. Kulak iltihaplarında mutlaka erken dönemde müdahale etmek gerekir. Aksi halde enfeksiyon vücudun diğer yerlerine yayılarak işin içinde çıkılmaz bir hal alır.
Kulak İltihabı Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kulak iltihabı tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler önem taşır. Tedavi yapıldığı süre boyunca kulağın nemden ve sudan korunması çok önemlidir. Tedavi başladıktan sonra ortalama 3 ile 10 gün içinde işlemler sonuç vermeye başlar. Tedavi uygulandığı süre boyunca hastaların almaları gereken bazı önlemler bulunur. Bu önlemlere dikkat edilmemesi halinde kişilerin tedaviden verimli bir sonuç alması mümkün değildir. Bu önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Su sporlarından kaçınmanız gerekir. Su sporlarına başlamadan önce mutlaka hekiminize danışın.
- İlacınızı düzenli olarak kullanın.
- Kulaklarınızı her zaman kuru tutmaya çalışın.
- Banyo değil, duş yapmayı tercih edin.
- Yıkandığınız zaman saçlarınızdan suyun kulağınıza girmesine engel olun.
- Kulağınıza su kaçma ihtimali olan durumlarda pamuk kullanın.
- Kulak tıpası kullanmayın.
- Kulağınızı kaşımayın, ovmayın.
- Doktor tarafından önerilen ilaçlardan başka ilaç kullanmamaya özen gösterin.
Eğer hekim kulak iltihabı tedavisi için damla kullanılmasını önerdiyse damlayı belirtilen süre ve sıklıkta kullanmanız gerekir. Kulak damlasını kulağınıza damlatmadan hemen önce damlayı elinizde bir süre ısıtmanız gerekir. Isıtılan damla kişide baş dönmesi gibi yan etkilerin görülmesini engelleyecektir. Kulak memesini ilacı damlattıktan sonra ileri ve geri hareket ettirerek ilacın iyice kulak yolunda ilerlemesini sağlayın.