Kulak Tüpü

Kulak tüpü dış kulak yolu ile orta kulak boşluğunun arasındaki basınç farkını düzeltmek amacı ile kulak zarına yerleştirilmektedir. Ortalama 4 ile 6 ay arasında burada kalması gerekir. Farklı materyallerden yapılmış kulak tüpü çeşitleri bulunur. En çok teflon, plastik, metalden yapılanlar tercih edilir. Kulak tüpünün mutlaka KBB uzmanı tarafından takılması gerekir. Kulak tüpü takıldıktan sonra orta kulağa hava geçişine izin verilmiş olur. Kulak tüpü kullanılmasının her ne kadar bazı komplikasyonlara yol açtığı bilinse de, avantajları daha fazladır. Kulak tüoü genellikle makara şeklinde olur. Ortasında kanalı vardır.

Hangi Durumlarda Kulak Tüpünün Takılması Gerekir?

Kulak tüpü takılması gereken durumlar başında kulak zarı çökmeleri, tekrarlayan akut orta kulak iltihapları, yarık damak gibi kulak zarı ya da östaki borusunun doğru gelişmediği hastalıkların varlığı gelir. Bunun dışında aşağıdaki durumlarda kulak tüpü takılmalıdır:

  • Kendi kendine ya da medikal tedavi uygulanmasına karşın iyileşmeyen orta kulak sıvıları,
  • Down sendromu,
  • Dalma ya da uçuş sırasında oluşan barotravmalar için kulak tüpü takılır.

Kulak tüpü inatçı orta kulak nezlesinin tedavisi için de kullanılmaktadır. Çocuklarda en sık yapılan cerrahi girişimlerden bir tanesinin kulak tüpü operasyonu olduğu bilinmektedir. Çocuklarda tedavisi uzun sürek kulak rahatsızlıkları, kişilerin şiddetli acı çekmelerine neden olur. Operasyon yapıldıktan sonra, tedavi planı izlenmeli ve hasta düzenli aralıklar ile kontrol edilmelidir. Eğer operasyon çocuklara yapılacaksa, genel anestezi uygulanması gerekir.

Kulak Tüpünün Takılmasının Avantajları Nelerdir?

Kulak tüpü takılmasının avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Uyku problemleri ve davranış problemleri iyileşir,
  • Konuşma ve denge problemleri ortadan kalkar,
  • Duyma kaybı ortadan kalkar,
  • Orta kulak iltihabına yeniden yakalanma riski ortadan kalkar.

Bu problemlerin ortadan kalkması için rahatsızlıkların orta kulak iltihabından kaynaklanması gerekir.

Kulak Tüpünün Takılmasının Yarattığı Komplikasyonlar Nelerdir?

Kulak tüpü takılmasının yarattığı komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Orta kulağa düşme,
  • Kalıcı perforasyon,
  • Kulak zarında incelme,
  • Yüzeysel kireçlenme,
  • Kulak akıntısı.

Bu komplikasyonlar farklı hastalarda farklı oranlarda olabilir. Bu komplikasyonların en az seviyede olması için bazı noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Tip takılan çocukların özellikle deniz, yüzme havuzu ve banyoda mutlaka kulak tıkacı kullanması gerekir. Tıkaç dış kulak yolunun kapanmasını sağlayacak ve suyun tüpten orta kulağa girmesini engelleyecektir. Kulak tüpü takılan kişilerin mutlaka hekim tarafından önerilen programa uyması gerekir.

Kulak Tüpü Ne Kadar Süre Kalmalıdır?

Kulak tüpü takılmasının süresi takılan tüpün cinsine göre değişiklik göstermektedir. Eğer kulağa ilk defa tüp takılacaksa, genellikle kısa süreli takılacak tüplerin tercih edilmesi gerekir. Ortalama 6 ay ile 9 ay arasında tüplerin takılı kalması gerekir. Bu sürenin sonunda vücut kendiliğinden tüpü atacaktır. Kontrol muayenesi sırasında tüpün dış kulak yoluna atıldığı görülmektedir. Hekim, tüpü alır. Bazı durumlarda tüp kendi kendine atılmayabilir. Tüpün atılmadığı ve 1 seneden fazla yerinde olması halinde, hafif bir anestezi uygulanması ve hekim tarafından tüpün alınması gerekir.

Eğer tekrar edilen bir tüp uygulaması söz konusuysa bu durumda t tüp ismi verilen tüplerin kullanılması gerekir. Bu tüpler vücut tarafından atılmaz. Genellikle 1 seneden fazla kullanılır. Hekim hastayı kontrol ettikten sonra ne zaman alınması gerektiğine karar verir Daha sonra hekim tarafından tüp alınır.

Kulak Tüpü Nasıl Takılır?

Kulak tüpü takılması için hastaya genel anestezi uygulanır. Hastanın 15 dakika ile 30 dakika kadar uyutulması yeterlidir. Kulak zarında milimlik bir boşluk açılır. Bu boşluğa tüp yerleştirilir. Tüp sayesinde hem sıvı hem de hava akımı sağlanmış olur. İltihap riski olmaz. Kulak tüpü tedavisi için ortalama 6 ay ile 12 ay arasında zaman geçmesi gerekir. Tüp kendiliğinde düşer ancak kulağın iç tarafına düşen tüplerin dışarıdan görülmesi mümkün olmaz. Ameliyat bittikten sonra hastanın mutlaka uzman kontrolünde olması gerekir. Tüpün işlevi hekim tarafından düzenli olarak gözlemlenmelidir.

Erişkin bireyler için kulak tüpü takılacaksa, lokal anestezi yapılması gerekir. Kulak zarı içine boşluk açıldıktan sonra, kulak tüpü yerleştirilir. Bazı hastalar için önce geniz etinin alınması ve hastanın iyileşme sürecinin başlatılması gerekebilir.

Çocuklarda Kulak Tüpü Ameliyatından Sonra Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Kulak tüpü ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Kulak tüpü takıldıktan sonra kulak yolundan orta kulağa su girmesi ihtimali ortaya çıkmış olur. Bu da suda bulunan virüs ve bakterilerin su ile birlikte kulağa girmesi anlamına gelir. Kulak tipi takıldıktan sonra su ile ilişkili olan bütün faaliyetlerde dikkatli olunması gerekir. Duş, yüzme ve banyo sırasında kulak yolunun korunması son derece önemlidir. Doktor, kullanılması gereken tıkaç konusunda gerekli bilgileri hastaya verecektir. Kulak tüpü var olduğu sürece, kulak iltihabı oluşma riski azalsa da devam edecektir. Kulak iltihabı olması halinde iltihap anne baba, öğretmen, bakıcı gibi insanlar tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Çünkü çocuk kulağında ağrı hissetmemesine rağmen sürekli bir akıntı vardır.

Eğer çocuğun kulağında ameliyat sonrasında iltihap olursa, mutlaka antibiyotik kullanılması gerekir. Çok nadiren antibiyotik tedavisinin akıntıya cevap vermediği olur. Böyle bir durumda tüpün yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

Erişkinlerde Kulakta Sıvı Birikmesi Neden Olur?

Erişkenlerde kulakta sıvı birikmesi çoğu zaman viral üst solunum yolu hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Nezle sıvı birikmesine yol açabilir. Bazen tek kulakta sıvı birikmesi olurken, bazen iki kulakta birden sıvı birikmesi söz konusu olabilir. Sıvı birikmesi ile birlikte boyunda ağrı olmadan büyüyen bir kitle olabilir. Buna dikkat etmek ve hekimi konu hakkında bilgilendirmek gerekir. Tanının konması için kulak zarına bakılır. Kulak zarında matlaşma gibi renk değişimleri, kulak zarında çökmeler söz konusu olabilir. Muayene sırasında kulak zarı arkasında hava kabarcıkları olabilir. Kulakta sıvı birikiminde şüphe duyulan hasta için orta kulak basınç testi ve işitme testi tanısı gerekir.

Kulakta Sıvı Toplanması Nasıl Meydana Gelir?

Kulak sıvı toplanması özellikle çocuklarda olur. Çocukların kulakları orta kulak iltihabı geliştirmeye meyilli olur. Orta kulak östaki borusu ile genze açılır. Bu yapı orta kulağın havalandırılmasını sağlar. Östaki borusunun yapısı erişkinlere göre daha yataydır. Çocukta bu yapı geniz eti hastalıklarının meydana gelmesine de yol açar. Östaki borusu ağzında tıkanma meydana gelebilir. Bu durum orta kulak iltihaplarında rol oynayan mikropların oraya çıkmasına yol açar. Bütün bu faktörler dışında, çocukların henüz bağışıklığının tam olarak olgunluğa ulaşmamış olması, alerjik nezle gibi problemler de sıvı toplanmasına yol açar. Orta kulak iltihabı çocuklarda yüzde 40 olasılıkla 1 ay kadar kalır.

Kulakta Sıvı Birikmesi Belirtileri Nelerdir?

Kulakta sıvı birikmesi belirtilerinin başında işitme kaybı gelir. Hastalara kulak tüpü takılması ve uygun tedavilerin yapılması şarttır. Tanıyı koymak için dikkatli olmak gerekir. Çocuk TV’yi çok yüksek sesle izliyorsa, çocuğun çok yüksek sesle çağrılması gerekiyorsa ve okul başarısında belirgin bir düşüş yaşanıyorsa bu ipuçlarının mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. Kulakta sıvı birikmesi hekimden yardım alınarak aşılabilen bir problemdir.