Rinoplasti

Rinoplasti ameliyatları erkeklerde 18, kadınlarda ise 17 yaşından itibaren yapılabilen ameliyatlardır. Bu ameliyatlar hem burnun estetik bir görünüme kavuşmasını sağlamakta hem de nefes alma güçlüğü gibi bazı problemlerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilmektedir. Sosyal iletişim sırasında en dikkat çeken bölgelerden bir tanesi burundur. Burnun nasıl göründüğü kişinin imajı konusunda etkili olur. Rinoplasti için insanlar çoğu zaman doğal görünümü tercih ederler. Bu görünümün elde edilmesi için burun kaldırma, burun törpüleme ve kemerli burun düzeltme gibi işlemler uygulanabilmektedir. Bu ameliyatlar daha yapılmadan önce, 3 boyutlu olarak burun görülebilmekte, kişinin karar vermesi daha kolaylaştırılmaktadır.

Rinoplasti Ameliyatlarının Süresi Nedir?

Rinoplasti ameliyat süresi yaklaşık 1 ile 2 saat arasında değişir. Eğer ameliyat sekonder ya da daha komplike ise, süre daha uzun olabilir. Hastaların konforlu olmaları açısından Rinoplasti ameliyatı öncesinde anestezi uygulanması gerekebilir. Nadiren ameliyatlar sedasyon ile de yapılabilir. Ameliyatın yapılması için mutlaka burun yapısının gelişmiş olması gerekir. Özellikle ergenlik döneminde olan gençler burunlarının yapısı nedeni ile psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenebilirler. Böyle bir durumun varlığında çocuğunuzu hekime götürerek ameliyat için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Rinoplasti Ameliyatlarında İyileşme Süreci Nasıl Olur?

Rinoplasti ameliyatında iyileşme hemen olmaz. Kişilerin normal hayatlarına dönebilmeleri için en az 1 hafta kadar süre geçmesi gerekir. Bu süreden önce sosyal hayata geçmek doğru olmaz. Ameliyat bittikten sonra hastanın burun üzerine alçı ve bantlar yerleştirilir. Alçı ve bantlar ortalama 1 hafta sonra çıkarılır. Operasyon sonrasında hastada şişlik ve morluk görülebilir. Şişlik ve morluklar 10 gün içinde ortadan kalkar. Burun ameliyatından hemen sonra burnun tam şeklini alması mümkün değildir. Burnun son halini alması için bir süre beklemek gerekir. Alçı burundan çıkarıldıktan sonra, estetikli burun görünecektir. Ancak 1 sene geçmeden burnun son halini alması mümkün değildir. Burunda şişlik ve morluk kalmayacağından burun son halini almadan da kişilerin günlük hayatı olumsuz etkilenmez.

Başarısız Rinoplasti Ameliyatlarının Düzelmesi Mümkün müdür?

Başarısız rinoplasti ameliyatı söz konusu olabilir. Ameliyatlarda temel hedef, hastanın yüzü ile uyumlu olan, doğal görünen ve işlevini yerine getiren bir sonuca ulaşmaktadır. Burun ameliyatlarının başarılı olması, hekim tecrübesi gibi pek çok farklı etmene bağlıdır. Her cerrah başarılı burun ameliyatı yapmak için yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayabilir. Daha önceden burun ameliyatı olan kişiler başarısız sonuçların düzeltilmesi adına yeniden burun ameliyatı olmayı isteyebilirler. Hastalar ikinci burun ameliyatını istedikleri zaman daha kaygılı olurlar. Ancak başarısız ameliyatların düzeltilmesi mümkündür.

Rinoplasti Ameliyatları Diğer Operasyonlar ile Kombine Yapılır mı?

Rinoplasti ameliyatında kombine yapılması mümkündür. Kombine yapılabilecek diğer ameliyatlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Meme küçültme,
  • Meme büyütme,
  • Yağ aldırma,
  • Jinekomasti vb.

Yüzde altın oranın sağlanması için, alın, elmacık kemiği ve çene ameliyatları da burun ameliyatları ile birlikte başarılı bir şekilde yapılabilir.

Burun Ucu Estetiği Nedir?

Burun ucu estetiği en çok yapılan işlemler arasında yer alır. Burun ucunun şekli, bütün burunun nasıl göründüğü konusunda belirleyici olur. Burun ucundaki bazı şekil bozuklukları kötü bir görünüme yol açabilir. Sık karşılaşılan burun ucu şekil bozuklukları arasında şunlar yer alır:

  • Burun ucu kalkıklığı,
  • Burun ucunun olması gerekenden uzun olması,
  • Sivri yapılı burun ucu,
  • Sıkıştırılmış gibi görünen burun ucu,
  • Burun ucunun düşük olması,
  • Burun deliklerinin birbiri ile simetrik olmaması durumlarında burun ucu estetiği yapılması gerekebilir.

Burun ucu estetiği, burun estetiğinin bir alt dalı olarak bilinir. Bu operasyonların hiç birinde burnun kemik kısmına dokunulmaz. Yalnızca burnun ucunda yer alan yumuşak doku ile işlem yapılır. Rinoplasti ameliyatlarına göre burun ucu estetiğinin daha kolay olmasının sebebi budur.

Rinoplasti Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Rinoplasti ameliyatının yapılması için genellikle öncesinde genel anestezi gerekir. Küçük dokunuşların yapılacağı durumlarda cerrah kontrolünde lokal anestezi uygulanması da gerekebilir. Bu ameliyatlar için ortalama 1 günün ayrılması gerekir. En sık tercih edilen 2 farklı burun estetiği tekniği bulunur. İlk teknikte burun delikleri arasından küçük bir kesi açılır ve bu kesi sayesinde cerrahın görüş açısının genişletilmesi amaçlanır. Eğer kişide burun şekil bozukluğu ileri seviyede ise ya da bu hastanın ikinci operasyonuysa, açık ameliyat yapılması gerekir. Açık ameliyat tekniğinin kullanılması halinde iyileşme süreci uzayacaktır. Ayrıca operasyon sonrasında oluşan ödem, morluk ve buna benzer sorunlar daha fazla görülecektir.

Rinoplasti Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Rinoplasti sonrasında dikkat edilmesi gerekenler sayesinde operasyon sonrasını acısız ve rahat bir şekilde geçirebilirsiniz. Ameliyat sonrasında yaygın olarak acı vardır. Bu üzden genel anestezi etkisi geçmeden hasta için ağrı kesici uygulaması yapılması gerekir. Hekim size ameliyat sonrasında kullanmanız gereken bazı ilaçlar verecektir. BU ilaçların aksatılmadan kullanılması önemlidir. Ameliyat bittikten sonraki ilk 4 saat ile 6 saat arasında ayağa kalkılması önerilmemektedir. Ayağa ilk kalktığınız zaman göz kararması ve baş dönmesi gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle bir yakınınız tarafından yardım almanız gerekir. Ameliyattan sonra genizden kan sızıntısı gelebilir. Bu durum tamamen normaldir. Hastalar farkında olmamalarına rağmen bu durumdan dolayı mide bulantısı şikayeti ile rahatsız olabilirler. Ameliyattan sonra ilk 6 saatte eğer hasta mide bulantısı problemi yoksa su içilebilir ve tuzlu gıdalardan az miktarda tüketilebilir.

Ameliyat sonrası ilk günlerde sıvı beslenme önerilmektedir. Hastalar özellikle gözlerinin altlarında, burun etrafından ve yüzlerinin belli kısımlarında şişlik ve morluklar ile karşılaşabilirler. Günler geçtikçe bu şikayetler ortadan kalkar. Şikayetlerin azalması için yastıkların yüksek tutulması önemlidir. Ayrıca ameliyat sonrası ilk 15 gün içinde kesinlikle buruna su çekilmemelidir. Burnun ameliyat sonrasında tıkalı kalması normal karşılanır. Ameliyat sonrasında ilk 6 ay gözlük kullanılması önerilmemektedir.

Rinoplasti Ameliyatları Nefes Almayı Engeller mi?

Rinoplasti ameliyatında nefes almak kesinlikle engellenmez. Zaten bu ameliyatlar ile amaç kişinin daha rahat nefes almasını sağlamaktır. Estetik bir burun elde edilirken aynı zamanda burnun işlevsel olması çok önemlidir. Burnun sırf estetik görülmesi için kesinlikle burun işlevlerinin feda edilmemesi gerekir. Burun içini örten mukoza dokusu, alerjiler, sigara kullanmak gibi nedenlerden kaynaklı şişebilir ve büyüyebilir. Bu durumlar hastanın burun tıkanıklığı hissetmesine yol açabilir. Böyle bir durumda hastaların muayene edilmesi gerekir. Eğer tıkayıcı nedenler varsa, bu nedenlerin ameliyat sırasında ortadan kaldırılması gerekir. Aksi halde hava pasajı yüzde 10 ile 20 oranında daralabilir.

Rinoplasti Sonrasında Ne Yapmalıyım?

Rinoplasti sonrasında yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş fırçalama sırasında burnunuza zarar vermeyin,
  • Ameliyattan sonra bir hafta yatakta dinlenin,
  • Pansumanlarınızı ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz,
  • 1 hafta boyunca saç yıkamayın,
  • Uzun telefon görüşmeleri yapmayın,
  • Göz ve yanakların çevresine rinoplasti ameliyatından sonra buz ve soğuk jeller uygulayabilirsiniz,
  • Çok sıcak gıdalar tüketmeyin,
  • Tek yastıkla değil 2 ya da 4 yastıkla uyuyun,
  • Başınızı 45 derecen fazla çevirmediğinizden emin olun,
  • Ameliyattan 2 hafta sonra spor yapmayın,
  • Cinsel ilişkiye girmeyin,
  • Çok sert gıdalar çiğnemeyin,
  • Yumuşak gıdalar ile beslenin.