Vertigo sırasında ortaya çıkan belirtiler arasında en sık görülen belirti kişinin çevresindeki nesneleri dönüyormuş gibi algılamasıdır. Vertigo rahatsızlığına sahip olan bireyler çevresindeki insanları hareket ediyormuş gibi görmektedir. Vertigo yaşayan bireyler ayrıca şu belirtileri de göstermektedir:

Vertigo Nedir?

Vertigonun tanımı “Bir kişinin etrafındaki her şeyi dönüyormuş gibi hissettiği baş dönmesidir” şeklinde yapılabilmektedir. Vertigo bir hastalık olmaktan ziyade farklı hastalıkların belirtisi niteliği taşımaktadır. Beyinde ve iç kulakta yer alan rahatsızlıklar sonucu vertigo oluşabileceği gibi sinir yolağındaki rahatsızlıklar da vertigo oluşturabilmektedir. Vertigo, bazı insanlarda geçici bir durum olarak ortaya çıkar iken bazı insanlarda uzun süreli olabilmektedir.

Vertigo Kaç Gruba Ayrılmaktadır?

Vertigonun çeşitleri çevresel sinir sistemini ve merkezi sinir sistemini etkilemesi ile iki temel gruba ayrılmaktadır:

Vertigo Oluşturabilecek Hastalıklar

Vertigonun nedenleri bazı durumlarda merkezi sinir sisteminden kaynaklanır iken bazı durumlarda ise çevresel sinir sisteminden kaynaklanmaktadır. Vertigoya neden olabilecek hastalıklar şu şekilde ifade edilebilmektedir:

Vertigo Oluşturabilecek Rahatsızlıklar

Vertigo oluşumu bazı rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Vertigo oluşumunu tetikleyen rahatsızlıklar aşağıdadır:

Vertigo Teşhisi

Vertigonun teşhisi için merkezimize gelerek uzmanlarımız ile bir görüşme sağlayabilirsiniz. Uzmanlarımız hastalarda bu konu hakkında detaylı veri elde edebilmek için anamnez almaktadır. Bu sayede hastada baş dönmesine neden olan hastalığa ulaşılmaya çalışılmaktadır. Baş dönmesine neden olan hastalığın teşhisi için muayene, tahlil, USG ve MR yöntemlerine başvurulmaktadır. Baş dönmesi şikâyeti ile merkezimize gelen bireylerde yapılan işlemler şu şekilde ifade edilebilmektedir:

Vertigo ile Oluşacak Semptomlar

Vertigonun semptomları gebe kadınlarda oldukça sık ortaya çıkmaktadır. Gebelikte oluşan endokrin değişimler kadının homeostazisini ve sıvı dengesini etkilemektedir. İç kulak da bu değişimlerden etkilenen organların başında gelmektedir. Bu durumda ortaya vertigo çıkmaktadır. Vertigo gebelerde çoğu zaman yalnız başına gelişmemekte mide bulantısı, denge sorunu, kulak dolgunluğu ve işitme kayıpları gibi sorunlar ile ilerlemektedir. Gebelerde bulantı şikayetleri gebeliğin başlarında yoğun iken sonlarında yoğunluğunu kaybetmektedir. Denge problemleri ise daha çok ikinci trimestrda ortaya çıkmaktadır. Kişilerin endokrin değişimleri düzene girdikçe ve sıvı dengesi sağlandıkça vertigo semptomunun azaldığı görülmektedir.

Gebelerin bulantısını, denge kayıplarını ve vertigo semptomları hafifletmek amacı ile bazı ilaçlar piyasaya sürülmüştür. Hamilelerin bu ilaçlara başvurmadan önce uzmanlarımızdan konu hakkında danışmanlık alması önerilmektedir.

Vertigo Tedavisi

Vertigo sırasında kriz oluşumu bazı durumlarda kendiliğinden geçmektedir. Bazı durumlarda ise sürekliliğini korumaktadır. Bu gibi durumlarda vertigonun tedavi edilebilmesi için sebebin bulunması gerekmektedir. Enfeksiyon ile bir arada gelişebilen vertigo krizlerinin tedavisinde antibiyotik kullanılabilmektedir. Zona hastalığına bağlı gelişen vertigoda ise çözüm olarak antiviral ilaçlara başvurulmaktadır. Vertigo krizlerinin bulantı, yol tutması ve kusma ile görülmesi durumunda daha çok antiemetik ve antihistaminik ilaçlara başvurulmaktadır.

Vertigonun tedavisinde yukarda yer alan seçeneklerin işe yaramaması durumunda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Özellikle BPPV ve Akustik Nörinom sonucu vertigo gelişti ise cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır.

Vertigo hastalarında baş gösteren denge kaybı ve baş dönmesi gibi durumlar yaralanmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle hastaların tanı almak için gecikmeden merkezimize başvurması gerekmektedir. Vertigo rahatsızlığınızın asıl nedeninin bulunması ve bu nedenin ortadan kaldırılarak yaşam kalitenizin artması için bizlere iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir