Vertigo hastalığının tanımı insanların baş dönmeleri sonucu sersemlik yaşaması ve denge kayıplarına uğramasıdır. Vertigo hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir. İnsanların hareket etmesi, eğilmesi, kalkması, sallanması gibi durumlarda daha sık görülebilen bu rahatsızlık düşme riskini de artırmaktadır. Yürüme ya da koşma durumlarında da oluşabilen vertigo, insanların dikkatli olmasını gerektirmektedir.

Vertigo genel olarak kısa süreli ve geçici olsa da uzun süreli vertigolar da bulunmaktadır. Baş dönmeleri birkaç dakika sürebileceği gibi birkaç saat de alabilmektedir. Baş dönmesinin gelişimi kesin ataklar sonucunda olmaktadır. Bireyler hızlı bir şekilde kendi eksenlerinde döndüklerinde, yüzdüklerinde ya da herhangi bir araca bindiklerinde vertigo meydana gelebilmektedir. Bazı baş dönmeleri ise hareketten bağımsız şekilde ortaya çıkabilmektedir. İnsanlarda sık sık ortaya çıkan vertigo bazı hastalıklarda semptom olarak da kullanılabilmektedir. Semptom olarak kullanılan vertigo hakkında bazı veriler aşağıda yer almaktadır.

Vertigo Hastalığı Belirtileri

Vertigo sırasında ortaya çıkan belirtilerin başında bireylerin kendisini ve nesneleri durmaksızın dönüyormuş gibi algılaması yer almaktadır. Baş dönmesi yaşayan insanlar çevresindeki diğer insanları sürekli hareket ediyormuş gibi algılamaktadır. Vertigolu insanlarda bu bilgilere ek olarak şu belirtiler de gözlenmektedir:

Çevresel ve Santral Vertigo

Baş dönmesinin çeşitleri dönmenin nedenine bağlı olarak iki farklı grupta incelenmektedir. Bu gruplar çevresel ve santral olmak üzere iki tanedir. Aşağıda çevresel vertigo ve santral vertigo açıklamaları yer almaktadır:

Vertigo Oluşturabilecek Hastalıklar

Baş dönmesi oluşturabilecek rahatsızlıklar hem çevresel sinir sisteminden hem de merkezi sinir sisteminden kaynaklanıyor olabilmektedir. Vertigo oluşturabilecek rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasında rol oynayan faktörler aşağıda yer almaktadır:

Vertigo Teşhisi

Vertigonun teşhis edilmesi kliniğimizde uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır. Uzmanlarımızın baş dönmesi teşhisinde yaptıkları ilk işlem hastaların geçmişleri hakkında detaylı bir veri çıkarmaktadır. Veri sayesinde hastaların daha önce herhangi bir rahatsızlığa sahip olup olmadığı anlaşılmaktadır. Varsa kronik rahatsızlıklar ortaya çıkarılmaktadır. Bu sayede baş dönmesinin altında yatan temel nedenler anlaşılmaktadır. Baş dönmesi oluşturacak kaynaklar genellikle tahlil, muayene, USG ve MR gibi yöntemlere başvurularak anlaşılmaya çalışılmaktadır.

Baş dönmesinin teşhisinin konabilmesi için başvurulan yöntemler arasında şunlar bulunmaktadır:

Vertigo Hastalığında Tedavi

Baş dönmesi için tedavi oluşturmak amacında olan uzmanlarımız ilk olarak bu rahatsızlığın ana kaynağını araştırmaktadır. Baş dönmesi bazı durumlarda kendiliğinden geçeceği gibi bazı durumlarda da sürekliliğini korumaktadır. Sürekliliğini koruyan baş dönmelerinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Enfeksiyonlar ile oluşan baş dönmelerinde antibiyotik kullanımı gerekebilmektedir. Antiviral ilaçlar, zona hastalığından kaynaklı oluşan vertigolarda iyi bir çözüm yöntemidir. Antihistaminik ilaçlar özellikle bulantı, kusma, yol tutması yaşayan bireylerde kullanılmaktadır.

Bu yöntemlerin herhangi bir işe yaramaması durumunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Cerrahi yöntemler özellikle akustik nörinom ve BPPV gelişen bireylerde sıklıkla kullanılmaktadır. Vertigo hastalığı denge kayıpları ve duyusal kayıplar ile bir arada ilerleyebilmektedir. Bu nedenle bazı hastalarda yaralanmalar oluşabilmektedir. Hastaların dikkatli olması ve tedavi için merkezimize başvurması önerilmektedir.

Eğer siz de vertigo rahatsızlığına sahip iseniz bu rahatsızlığın ana nedeninin bulunması için kliniğimize gelebilirsiniz. Ana nedenin ortadan kaldırılması, yaşam kalitenizin artmasını sağlayacaktır. Kliniğimizde yer alan uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi almak için internet sitemizden yararlanabilirsiniz. Ayrıca bizleri arayarak kısa sürede uygun bir randevu tarihi oluşturabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir