Vertigo geçmesi için öncelikle kişinin hekime başvurması ve hekimin tanı koyması gerekir. Hekim tanı koyarken hastalığın altında yatan nedeni bulur. Vertigonun çok farklı çeşitleri ve nedenleri vardır. Bu nedenle tek bir tedavi yönteminden söz etmek mümkün değildir. Vertigo tedavisinin yapılması için öncelikle kişilerin hastalık altında yatan nedeni bulup, buna yönelik hareket etmesi gerekir. Stresten kaynaklı vertigo söz konusu olduğunda tedavi için kişilerin stres yönetimi yapması gerekir. Bunun dışında kristallerin oynamasından kaynaklı vertigo olabilir. Bu durumda ilaç tedavisi ve kimi zaman cerrahi müdahale yapılması gerekir. Her ne sebepten kaynaklanırsa kaynaklasın vertigonun geçmesi için kişinin kendi başına alabileceği bazı önlemler bulunur. Yemek, spor, stres gibi genel tedavi önerileri hem vertigo ataklarını azaltır hem de kişinin genel hayat kalitesini yükseltir.
Vertigo Tedavisi için Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Vertigo tedavisi için beslenme önerileri kişinin baş dönme problemini azaltarak aynı zamanda atakların şiddetini ve süresini de azaltır. Öneriler şu şekilde sıralanabilir:
- Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
- Sıvı tüketimini çoğaltın. Bu sayede kan dolaşımı artar ve baş dönmesi azalır.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tercih edin. Hastalıklara karşı korunmanız gerekir. Farklı hastalıklar vertigonun şiddetlenmesine neden olabilir.
- Yağlı fast food yiyeceklerden uzak durun.
- Tuz tüketimini azaltın.
- Kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın.
Beslenmenize özen göstermeniz halinde vertigo ataklarını tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Başka bir şey yapmaya gerek kalmadan sadece beslenmeyi düzenleyerek vertigo tedavisi mümkündür. Elbette tam olarak neden kaynaklı vertigoya sahip olduğunuza göre bu durum değişkenlik göstermektedir.
Vertigo Tedavisi için Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
Vertigo tedavisi için stres yönetimi yapmak istediğinizde aşağıdaki önerilere kulak vermeniz önemlidir:
- Stresli olduğunuz durumlardan kaçınmaya çalışın. Bir olay, durum, mekan, kişi size stres veriyorsa bunlardan uzak durun.
- Stres yönetimi yapmak için özel teknikleriniz olsun. Bu teknikleri önceden hazırlayın ve stresli anlarda uygulayın.
- Her gün meditasyon yapın. Sadece 10 dk meditasyon yapmanız bile ciddi oranda sağlığınızı iyileştirir.
- Nefes egzersizleri stresin azalmasını sağlar.
- Şükredin ve nelere şükrettiğinizi defterinize not edin.
- Müzik, spor, sanat gibi alanlarda meşgul olun. Sevdiğiniz işlere zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
- Toksik ilişkilerinizi azaltın ya da son verin. Negatif kişilerden uzak durun.
Vertigo Tedavisi için Öneriler Nelerdir?
Vertiga tedavisi için öneriler şu şekilde sıralanabilir:
- Başınız döndüğü zaman dikkatli olmanız gerekir. Bu sırada delici aletler kullanmayın. Yüksekte çalışmak da sizin için atak dönemi sırasında hayati tehlike taşır.
- Sinirlilik hali yapan durumlardan uzak durun.
- Stresi kontrol altına alın.
- Alerjilerinizi kontrol altına alın.
- Kafein, tuz ve alkol tüketimini en aza indirin.
- Hızlı baş hareketleri yapmayın.
- Başınızı uzun süre öne doğru tutmaktan kaçının.
- Aniden ayağa kalmayın, aniden başınızı döndürmeyin.
Vertigo Tedavisi için Tanı Nasıl Konur?
Vertigo tedavisi için tanı konması adına öncelikle hekime başvurmak gerekir. Hekime başvuran hastaların hikayesi hekim tarafından dinlenir. Baş dönmesi konusunda hekimin bilgi sahibi olması sağlanır. Nöbetlerin süresi, nasıl ortaya çıktığı gibi durumlar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Hekim buna göre test ister. İlaçların da sorgulanması gerekir. Bazı ilaçların yan etkisi baş dönmesi olabilir. Bu durumda ilaç kullanımını sorgulamak gerekecektir. İlacı kesmek çoğu zaman vertigonun ortadan kalkması anlamına gelir. Vertigo şikayetiniz olması halinde hekim sizi muayene de eder. Muayene sırasında kulakların iç yapışı başta olmak üzere çeşitli incelemeler yapar.
Muayene dışında ek testler istenebilir. Bu testler tam olarak vertigoya neden olan durumun belirlenmesini sağlaması açısından önemlidir. Hekim testleri de yaptıktan sonra nihayet tedavi için bir yol belirleyebilir. Tedavi yapılması için altta yatan nedene göre hareket etmek önemlidir. Bu nedenle her hastaya özel bir tedavi yöntemi uygulanması gerekir.
Ne Zaman Vertigo Tedavisi için Acil Doktora Başvurmak Gerekir?
Vertigo tedavisinin aciliyeti atak belirtileri sırasında belirlenebilir. Kimi durumlarda hastaların acil yardım alması önemlidir. Nadir olarak görülen acil vertigo durumu, ciddiye alınmalıdır. Bir an önce hekime görülmesi gereken bulgular arasında şunlar yer alır:
- Kol ve bacaklarda kuvvet kaybı olması, yürümekte zorlanma.
- Kulaklarda geçmeyen ve gittikçe artan rahatsız edici çınlama sesi olması.
- Kulakta basınç hissi olması ve kişinin günlük hayatını etkilemesi.
- El ve ayak koordinasyonlarında uyumsuzluk. Tuhaf hareketler yapmak.
- Uykuya eğilimli olmak, gün içinde sürekli uyumayı istemek.
- İşitmenin azalması, çevrede konuşulanları anlamakta zorlamak.
- Sürekli mide bulantısı ve buna eşlik eden yoğun kusma hali.
- Göz hareketlerinin anormal olması ve bu hareketlerin kontrol edilememesi.
- Etrafı sarhoş gibi çift görmek durumlarında mutlaka acil doktora gitmek gerekecektir.
Kimi vertigo hastalarında sadece tek bir belirti olurken kimi hastalarda bütün belirtiler birden olabilir. Çoğu vertigo vakalarında hastalar sadece baş dönmesi problemi olduğunu belirtmişlerdir.
Vertigo Neden Olur?
Vertigo olma nedenleri kimi zaman sadece psikolojiktir. Ortada herhangi bir biyolojik bozukluk olmamasına rağmen hastalar baş dönmesi yaşayabilirler. Vertigo eğer kristallerin bozulmasından kaynaklı bir nedenden meydana gelmişse belirtileri daha sert olur ve daha rahatsız edicidir. Her iki şekilde de hastalığın tedavi edilmesi mümkündür. İyi huylu bir hastalıktır.
Eşim Seynur Sezer 2 aydır Şiddetli baş dönmesi atakları yaşıyordu.Ailecek Çok zor durumdaydık Defalarca kbb doktorlarına gitmiştik fakat sağlığımıza kavuşamamıştık.Yaptığım araştırmalarda Asya Kulak burun merkezi dr Fuat hocamızı keşfettik.Hemen randevu alarak Tedavi için Samsundan İstanbula gittik.Hocam muayene edip gerekli tetkikleri yaptıktan sonra Vertigo teşhisi koyarak tedavi için gerekli olan ve 20 ,25 dakika süren manevraları yaptı. Uzaktan geldiğimiz için 2 saat sonra tekrar kiristallerin yerine gelip gelmediğini kontrol ederek bizim bundan sonra iyileşeceğimizi söyleyerek bizi umutlu bir şekilde gönderdi .Gerçektende Eşimin Hastalığı yavaş yavaş iyiye doğru gitti.Ve şuan 27.04.2022 tarihi itibarıyla iyiyiz Allaha şükürler olsun.
Fuat hocama ve Yardımcı personeli Kızıma çok teşekkür ederim.Hepsinden Allah razı olsun Saygılarımla Ümit Sezer