Baş dönmesini ortaya çıkma sebebi genel olarak daha büyük bir hastalıktan kaynaklanmaktadır. Vertigonun nedenleri araştırılarak planlanan her tedavi kişiye özgü planlanmaktadır. Stres, ağrılar, psikolojik sorunlar ve daha pek çok durum ile paralel ilerleyebilen baş dönmesi sırasına gözler kararmaktadır. Kişi içerisinde bulunduğu odayı ve çevresindeki her bir cismi döner gibi algılamaktadır. Hastalık olarak değil de semptom olarak bilinen baş dönmesi şu hastalıkların sonucunda görülebilmektedir:
- Koleastom
- Meniere
- Labirentit
- Vestibüler Nörit
Koleastom, vücutta oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanan bir sıkıntıdır. Bu sıkıntıda küçük enfeksiyonlar büyüyerek daha büyük enfeksiyonlar oluşturmaktadır. Orta kulakta gelişen enfeksiyonlar dendiği zaman akla gelen koleastom kanser dışında farklı sorunlara neden olabilmektedir. Ben tarzında yapıların kulak arkasında çıkması ve zaman içerisinde büyümesi vertigo oluşturabilmektedir.
Meniere rahatsızlığında kulakta belirgin bir sıvı birikimi gözlenmektedir. Vertigo ataklarının nedenleri arasında sayılabilecek meniere genel olarak 40 yaştan sonraki orta yaş insanlarda gözlenmektedir. Bu hastalığa sahip olan bireylerde ortak olarak işitme kayıpları meydana gelmektedir. Damarlarda ortaya çıkan daralmalar menierenin etkisini artırıcı faktörler arasındadır.
Labirentit genel olarak vestibüler nörite benzetilmektedir. Ancak iki hastalık birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Hastalıkların birinde duyusal kayıplar oluşabilir iken diğerinde oluşmamaktadır. Enfeksiyon sonucunda kulak sinirlerinde meydana gelen sorunlar vücudun denge ve işitme merkezlerine zarar verebilmektedir. Bu sorunlar insanların zaman içerisinde bazı organlarını hareket ettirememesine neden olmaktadır. Labirentit yaşayan insanlarda sık görülen baş dönmesi sorunu kliniğimizde çözüme kavuşturulabilmektedir.
Vestibüler nöritte vücudun bazı sinirleri iltihap kapmaktadır. Bu hastalıkta bulanık görme, mide bulantısı gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca insanlar denge kayıpları da yaşayabilmektedir. Vestibüler nörit hastaları vertigo atakları ile baş etmek durumunda kalmaktadır.
Vertigonun İncelenmesi
Baş dönmesinin incelenmesi santral vertigo ve periferik vertigo olmak üzere iki grup çerçevesinde yapılmaktadır:
- Periferik vertigolarda sorun yaşanan organlar denge organlarıdır. Denge dendiği zaman akla gelen iç kulak periferik dönmelere neden olabilecek yapıya sahiptir. Diğer gruptan çok daha sık ortaya çıkan periferik vertigolar sakkül ve utrikul adlı iki merkezi derinden etkilemektedir.
- Santral vertigolar: MSS üzerinde derin bir etkisi olan bu dönmeler başta beyincik olmak üzere beyin ve beyin sapına etki etmektedir. Vertigo türlerinin yüzde yirmisini kapsayan bu grup kanamalar, migren ve MS sorunları ile baş etmek zorunda kalmaktadır. Bazı hastalarda ise inmeler görülebilmektedir.
Vertigo Belirtileri
Baş dönmesi belirtileri arasında tansiyon düşüklüğünden şiddetli akut ataklara, denge bozukluklarından muhakeme sorunlarına kadar pek çok faktör yer almaktadır. İnsanlarda birtakım zihinsel karışıklıklar oluşturan vertigo yürümekte zorlanılmasına neden olmaktadır. Kişilerde ayrıca endişe, mide bulantısı ve korku gibi nedenler baş göstermektedir.
Baş ağrılarını gidermek isteyen kişilerin başvurdukları ilk yöntem ilaçlardır. İlaçlar bazı vertigolar için sorunu çözebilir iken bazı vertigolarda işe yaramamaktadır. Bu gibi durumlarda vertigonun ana kaynağına inmek gerekmektedir. Uzmanlarımız uzun süreli baş dönmeleriniz ve ağrılarınız için detaylı bir araştırma yapmaktadır. Yapılan bu araştırmalarda incelenen ilk şey vertigo belirtilerinin olup olmamasıdır. Bu belirtiler arasında şu maddeler yer almaktadır:
- Gücün kaybolması
- Kulakta bir basınç oluşumu
- Gözlerde kararma
- Mide bulantısı
- Görüşün bozulması, netliğin kaybolması
- Vücut dengesinin sağlanamaması
- Homeoztazisin bozulması
- Kulaklarda dolgunluk ya da doygunluk hissi
- Çınlama oluşumu
Baş dönmeleri bazı durumlarda kendi başlarına ilerleyebilir iken bazı durumlarda farklı hastalıklar ile ilerlemektedir. Bu hastalıklar aşağıda “Vertigo ile paralel ilerleyen rahatsızlıklar” başlığı altında saptanmıştır.
Vertigoda Tedavi Seçenekleri
Baş dönmesinde uygulanan tedavi yöntemlerine karar verilmeden önce hastaların özellikleri, genetik faktörleri, hastalık geçmişleri değerlendirilmektedir. Hastalığın ne zaman ortaya çıktığı ve ne kadar süredir devam ettiği saptanmaktadır. Vertigonun nedenleri arasında iç kulak için önem arz eden kristallerin yer değişimi bulunmaktadır. Bu durum ortaya travma ve stres gibi sorunlar çıkarabilmektedir.
Dönmenin tedavisi sırasında uzmanlarımızın hastalar ile kurduğu iletişim büyük bir öneme sahiptir. Tedavinin doğru yapılabilmesi için hastaların uzmanlarımız tarafından yöneltilen sorulara eksiksiz ve doğru bir şekilde yanıt vermesi gerekmektedir. Yapılan muayeneler tedavi yöntemine karar vermede etkilidir. Muayenede hastalığın iç kulak sorunlarından kaynaklı ortaya çıktığı düşünülür ise kristallerin konumu düzeltilmektedir.
Tedavi yönteminin seçilmesinde ilk amaç baş dönmesi derecesinin azaltılmasıdır. Denge fonksiyonlarında oluşan sorunların giderilmesi ile sonraki amaçtır. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi, sizlerin daha kaliteli bir hayat yaşaması açısından önemlidir.
Kadınlarda Vertigo Oluşumu
Kadınlarda baş dönmesi sorununun altında yatan temel neden iç kulak kristalleridir. Bu kristallerin bazı sorunlar sonucunda yerinden kayması vertigo oluşumuna neden olabilmektedir. Vertigo MS, kanama ve migren ile bir arada ilerleyebilmektedir.
Servikojenik baş dönmesi kadınlarda daha sık görülen bir türdür. Boyun rahatsızlıklarından kaynaklanan bu baş dönmesi kliniğimiz tarafından tedavi edilebilmektedir. Kadınlarda oluşan dengesizlik, sersemlik ve baş dönmesi sorunları gebelikten kaynaklı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Duygu değişimleri ve panik ataklar da yine bu durumda görülen semptomlar arasındadır.
BPPV Hastalığı
BPPV hastalığının vertigo ile ilişkisi bulunmaktadır. Kulağın iç kısmında ortaya çıkan bazı sorunlar baş dönmelerine neden olabilmektedir. Açılımı benign paraksimal pozisyonel vertigo olan BPPV hastalığı otolit organları da etkilemektedir. İç kulakta yer alan bu organların denge üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Sıvı kristallerinin doğru yerde olmaması kanallarda hassasiyet oluşturmakta ve baş dönmesine neden olmaktadır. BPPV sırasında oluşan baş dönmesi atakları maksimum bir dakika sürmektedir.
Benign paraksimal pozisyonel vertigo çoğu zaman yalnızca ilerlememektedir. Bu hastalık baş ağrısı, dönmeler, denge kayıpları gibi sorunlar ile bir arada görülmektedir. İyi huylu BPPV rahatsızlığına sahip olan kişiler sağ ve solu karıştırarak yürümektedir. Hastalığın teşhis ve tedavisi kliniğimizde yapılabilmektedir.
Vertigo ile Paralel İlerleyen Rahatsızlıklar
Baş dönmesiyle bir arada ilerleyen hastalıklar aşağıdaki maddelerde açıklanmıştır:
- Kafada oluşan ani bir darbe ya da travma
- Migren
- Kulak üzerine ya da içine yapılan cerrahi
- MS
- Zona hastalığı
- Beyin kökü rahatsızlıkları
- Akustik nörinom
- Labirentit
- Sifiliz
- Ataksi
- Orta kulakta sıvı birikimi
- Koleastom
- İç kulak kemiklerinde gelişim
- Meiere
Menire rahatsızlığı vertigo ile paralel ilerlemektedir. İç kulağa biriken sıvılar bazı ataklara neden olabilmektedir. Meniere hastası olan kişilerde işitme kayıplarının yanı sıra baş dönmeleri de gözlemlenebilmektedir.
Labirentitte kulağın hem denge kısmı hem de işitme kısmı olumsuz şekilde etkilenmektedir. Bu durumun nedeni kulakta yer alan labirent merkezidir. Sinirsel iletimde olan bu merkezin enfeksiyon kapması ya da iltihaplanması olumsuz durumlara neden olmaktadır.
VN rahatsızlığında sinirler iltihaplanmakta ve sağlık durumunda olumsuzluğa neden olmaktadır. Labirentit ile benzerlik gösteren bu sorunda mide bulantısı, denge bozuklukları ve bunlara bağlı olarak yaralanmalar oluşmaktadır.
Koleastomlu hastalar orta kulaklarında bazı enfeksiyonlara sahiptir. Orta kulakta gelişen bazı sorunlar kanser yapılı olmayan benlerin oluşmasına neden olmaktadır. Zaman içerisinde büyüyen benler insanları zor durumda bırakmaktadır.
Vertigonun nedenleri iyi saptanır ise hastalığın çözümüne daha kısa sürede ulaşılabilmektedir. Eğer siz de baş dönmesi sorunu yaşıyor ve bu sorunun altına yatan nedeni merak ediyor iseniz bizlere iletişim numaralarımızı arayarak ulaşabilirsiniz.
Bu gece yatakta dönerken basdönmesi basladı ne oluyor neyim var niye herşey dönüyor diye panik yaptım… Bu hissiyatımın öncesinde 10gün süren grib durumu yasadım… Hemen Dr. Gittim yolda dönüste istifra ettim Allah’tan yanımda kızım vardı dengem gitti Dr.verdiği ilaç BETASERC 24mg.tablet daha çok yeni hastalığım yeterli mi bu ilaç?