Genel olarak vestibüler nörinit olarak bilinen, baş dönmesi vestibüler sinir iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Vestibüler sinir, iç kulaktan beynin ilgili bölümüne denge ve hareket hakkında bilgi aktarır. İki vestibüler sinirden biri enfekte olduğunda iki taraf arasında bir bilgi uyuşmazlığı yaşanır ve baş dönleri, sersemlik, boşlukta yürüme hissi gibi şikayetler ortaya çıkar. Vestibüler nörit durumlarında işitme etkilenmez. Kulakta çınlama, uğultu ve dolgunluk hissi gibi şikayetler gözlenmez.
Vestibüler Nörit Teşhisi Nasıl Yapılır?
Vhit testi vestibüler nöriti tespit etmede genellikle hızlı ve güvenilir sonuçlar verdiğinden teşhiste önemli bilgiler sağlar. Sadece VHIT yeterli olamayacağı gibi ek testler yapılması ve genel sistem değerlendirmesi yapılmalıdır. Kullanılan bazı testler ise; VNG (Videonistagmografi); Odyometri ölçümü (nörit ve meniere hastalığı ayrımı için)
Vestibüler Nörit Nasıl Tedavi Edilir?
Vestibüler nörit en kolay şekilde semptomatik olarak tedavi edilir, yani bulantı için (anti-emetikler) ve baş dönmesini azaltmak için (vestibüler baskılayıcılar) ilaçlar verilir.
Bazen özellikle mide bulantısı ve kusması kontrol altına alınamayan kişilerde dehidratasyon tedavisi için intravenöz sıvılar takviye edilebilir .
Bazı durumlarda hastalık iyileşse bile dengesizlik hissi, yürümede zorlanma gibi günlük hayatın kalitesini düşüren durumlar kalabilir. Bu durum için ise vestibüler rehabilitayson önerilir.