Baş dönmesi ve dengesizlik hissinin ortadan kalkması için dinlenmiş ve sağlıklı bir bünye gereklidir. Baş dönmesi ve dengesizlik hissi bazı doğal yöntemlerle ortadan kalkabilir. Bunların başında baş dönmelerine ve mide bulantılarına iyi gelen zencefil gelir.
- Zencefil tüketiminde baş dönmeleri ve mide bulantıları büyük ölçüde azalır. Kan akışını düzenleyerek baş dönmelerini büyük oranda kontrol eder. Zencefili tüketmek için çayı içilebilir.
- Bal diğer bir baş dönmesi ilacıdır. Özellikle kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş dönmelerini de sıklıkla başvurulur. Bir bardak ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Bu şekilde kan şekeri düzene girecek ve baş dönmeleri engellenecektir.
- Nane baş dönmelerini büyük ölçüde durduran önemli bir doğal antibiyotiktir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde hem mide bulantısına hem de Baş dönmesine iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Baş dönmesi ilacı dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de limondur. Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür. Ayrıca kokusu sayesinde mide bulantılarına da iyi gelir. Ancak içerdiği yüksek asit oranı nedeniyle aşırı tüketimi zararlıdır.
- Frenk üzümü baş dönmeleri ve dengesizlik hissine iyi gelen bir diğer meyvedir. Kan dolaşımını hızlandırması ile bilinen bu meyve A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Birkaç tane frenk üzümü ezildikten sonra içine bir tatlı kaşığı kişniş tohumu eklenir ve bir süre suyunun çıkması beklenir. Çıkan su içildiğinde dengesizlik ve baş dönmelerinin büyük oranda geçtiği görülür.
- Kabak çekirdeği mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek baş dönmelerine engel olur.
Baş Dönmesi ve Dengesizlik Hissinin Nedenleri Nelerdir?
Baş dönmesi ve dengesizlik hissine neden olan birçok sorun vardır. Bu nedenler önlendiğinde baş dönmeleri de duracaktır:
- Tansiyon düşmesi
- Uzun süre yemek yememek
- Kan şekeri düzensizliği
- Dehidrasyon
- Güneş çarpması
- Kulak enfeksiyonları
- Kulakta meydana gelen enfeksiyonlardır.
Baş dönmeleri 2 ana grupta incelenir. Bunlar:
Santral baş dönmeleri: Bu baş dönmeleri merkezi sinir sistemi kaynaklıdır. Beyin sapı, beyincik ve beyin kanamaları gibi bütün rahatsızlıkların başında santral baş dönmesi gelir. Santral sinir sisteminde vertigoya neden olan sorunlar:
- MS hastalığı
- Kanama
- İnme
- Ani felç
- Migren
- Baş Dönmeleri
- Tümör gibi sorunlardan kaynaklı baş dönmeleri ve dengesizlikler görülebilir. Beyin ile alakalı olan bütün baş dönmeleri santral sinir sistemi ile ilgilidir.
Periferik baş dönmeleri: İç ve dış kulak enfeksiyonlarına bağlı oluşan baş dönmeleri ve dengesizlik hissi bu gruptadır. Denge siniri kaynaklı da olan bu periferik baş dönmeleri toplumda daha çok görülür. Periferik baş dönmelerine neden olan sorunlar:
- Meniere hastalığı
- Labirent ve yarım daire kanallarından kaynaklı baş dönmeleri
- Denge siniri bozuklukları
- Utrikül ve sakkül adı verilen denge taşlarının yerlerinden oynaması gibi nedenlerle baş dönmesi ve dengesizlik oluşur.
Baş Dönmesi ve Dengesizlik Belirtileri Nelerdir?
Bir belirti olarak kabul edilen vertigonun da belirtileri vardır. Vertigo meydana geldiğinde kişi ayakta sabit kalamayabilir. Bu durumda kendini güvende hissetmemekle beraber korku ve paniğe kapılır. Bu durumda zihin bulanıklığı ve karar alıp verme yetisi ortadan kalkar. Vertigo bu bakımdan oldukça tehlikelidir. Vertigo şu belirtiler ile karakterizedir:
- Çift görme
- Zihin bulanıklığı
- Tansiyon düşmesi
- Şiddetli ataklar
- Kulakta aşırı basınç hissi
- Güç kaybı
- Mide bulantısı ve kusma
- Baş ağrısı
- Gözlerde kararma
- Kulakta uğuldama ve çınlama
- Denge kaybı
- Karar veremem durumu gibi belirtiler ile vertigo oluştuğu anlaşılır.
Baş Dönmesi ve Dengesizlik Hissine İyi Gelen Hareketler Nelerdir?
Vertigoyu iyileştirmek için birçok uygulama vardır. Genellikle basit ilaç kullanımı sonucunda başarılı sonuçlar elde edilir. Ancak bazı durumlar vertigo ilaç veya cerrahi müdahalelerle tedavi edilmez. Bu tür durumlarda kişiye özel egzersizler verilir.
Hastanın kendisini aşırı yormayacağı basit ve rahat egzersizler ile tedavi yapılır. Bunların başında pilates, yoga ve meditasyon gelir. Hasta bu egzersizler ile kendini daha iyi hisseder. Vertigo yorgunluk ile mücadele olarak da bilindiği için egzersizlerin hastayı yormayacak seviyede olmasına dikkat edilmelidir.
Baş Dönmesi ve Dengesizlik Tedavisinde Beslenmenin Önemi Nedir?
Baş dönmesi ve dengesizlik tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Sağlıksız yiyecekler metabolizmaya zarar vererek vertigonun ilerlemesine neden olur. Vertigo ataklarının sıklaşmaması için tüketilmemesi gereken yiyecekler:
- Dondurulmuş gıdalar
- Paket yiyecekler
- Fast food tarzı ürünler
- Aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler
- Tuzlu gıdalar
- Aşırı sigara ve alkol kullanımı
- Aşırı kahve ve çay tüketimi vertigo ataklarının artmasına ve tedavinin güçleşmesine neden olur. Bu nedenle neler bakımından zengin olan mevsiminde sebze ve meyveler tüketilmelidir. Vücudun güç kazanması için protein oranı yüksek sağlıklı etler ve balıklar tüketilmelidir.
Baş Dönmesi ve Dengesizlik Tedavisinde Dinlenmenin Önemi Nedir?
Dinlenme vertigo ataklarının azalmasında önemli bir etkiye sahiptir. Vertigo her zaman bir hastalığa bağlı olarak oluşmaz. Çoğu zaman yorgunluk, aşırı çalışma ve uykusuzluk da beraberinde baş dönmesi getirir. Bunun önüne geçmek için kişi kaliteli bir şekilde ve vücuda yeteri kadar uyku vermelidir. Baş dönmesi ve dengesizlik böylece azalır.
Uykunun kaliteli olması için sessiz ve tam karanlık bir yerde uyumak önemlidir. Uykunun bölünmemesi için gece çay ve kahve tarzı uyku kaçıran içecekler içilmemelidir. Bunun aksine uykudan bir saat önce bir fincan papatya çayı içilebilir. Papatya çayı kişinin vücudunun daha rahat bir şekilde uykuya dalmasını sağlar.
Uyku alanında hoş ve dinlendirici kokular olması da uykunun kaliteli olmasına fayda sağlar. Bunun için uyumadan önce ortama az miktarda lavanta tarzı kokular sıkılabilir. Uyku esnasındaki pozisyon da önemlidir.
Kişi sırt üstü uyumalıdır. Vertigosu olan hastaların sağ ve sola yatmaları denge problemlerinin daha çok artmasına neden olur. Bu nedenle uykuda sağa veya sola dönmemek için başın her iki tarafına yüksek yastıklar konabilir. Ya da evdeki bir kişiden bu konuda yardım istenebilir.
Kişinin başının bir nebze yüksek olması açısından yastık kullanması gerekir. Hasta uyandığında baş dönmesi çekmemesi için ani hareketlerle ayağa kalkmamalıdır. Bunun yerine yatağın kenarında bir iki dakika ileriye bakarak oturmalıdır. Bu şekilde yeteri kadar uyunduğunda vertigo ataklarının azaldığı görülecektir.
Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Baş dönmesi tedavisi dönmeye neden olan etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Baş dönmesi ve dengesizliğe neden olan soru kulak içi enfeksiyonları ise basit ilaçlarla bu sorun giderilebilir. Bu tedavi ile beraber bol miktarda su içilmesi de önemlidir. Su içildiğinde kulak içi kristallerinin yerlerine gelmesi daha kolay sağlanır.
Beyin tümörlerine bağlı vertigolarda ise cerrahi müdahalelerle tümörün alınması sağlanır. Bu müdahale ile de vertigo önlenmiş olur. Vertigon kafa çarpması ve travmalara bağlı olduğu durumlarda ise ilaçlarla veya kendiliğinden geçmesi beklenir.
Bazı vertigolar ise psikolojik nedenlere bağlı olarak oluşur. Bu gibi durumlarda psikolog yardımı alınır. Vertigo tedavisi genel olarak kulak burun boğaz, nöroloji, psikolog ve diyetisyenden oluşan ekiplerle giderilir. Baş dönmesi ve dengesizlik bu tedavilerle ortadan kalkar.
Ben meniere hastasıyım şu an baş dönmesi hissi var ama dönmüyor ayaga kalkınca dengem bozuluyor ayağımı boşluğa atıyorum gibi birden sıcak basıyor betaserc sefal kulne lanıyorum şimdi bide dramine kullanıyorum ne yapmam gerekiyor
Merhaba benim ara ara baş uyuşması dönmesi ve karıncalanma gibi şeyler oluyor neden olduğunu bilmiyorum uyku düzenim yok ve çok stres yapıyorum herşeyi kendime bunu nedeni ne olabilir bilgi verirseniz sevinirim lütfen
Ben geçen dün saldırıya uğradım ve darp edildim göğsümden tekme yedim sonra kaçtım olay yerinden ve sarsildim yani çok üzüldüm ondan sonra baş dönmesi ve dengesizlik yaşıyorum ne yapmam lazım lütfen yardım bekliyorum
Ben denge problemi yaşıyorum.yalnaz veya biryere tutunmadan yürüyemi y orum.yanımda mutlaka bırinin olmasını istiyorum vertigom var ara ara betaseric içiyorum başım dönmüyor bu aralar tek dedim denge gitmediğim dr.kalmadı
Merhaba ben balıkesir merkezden yazıyorum benim sorunum baş dönmesi göz kararması mide bulantısı sürekli uyku hali var .tedavisi
Benim sorunum baş ağrısı baş dönmesi ve mide bulantısi
Günlük yaşantım bitti evden cıkamıyorum ne yapacağımı bilmiyorum
Dokturlardan ümidimi kestim sefal kullanıyorum faydası olmuyor.