Demir ve B12 vitamini eksikliğinde baş dönmesinin oluştuğu gözlenmiştir. Baş dönmesi üzerinde yapılan araştırmalara göre vitamin eksiklikleri bu sorunun önemli nedenlerindendir. Hastaneye baş dönmesi ile şikayeti ile gelen hastalara yapılan testler sonucunda büyük oranda Vertigo ortaya çıkar.
Birçok nedeni olan vertigonun önemli bir nedeni de vitamin eksiklikleridir. Düzenli beslenmeme ve beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıklar vertigoya neden olabilir. Kişinin yaşam standartlarını düşüren ve günlük aktivitelerini yapmasına engel olan vertigonun oluşmaması için dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı yapılmalıdır.
Demir Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Demir oksijeni vücuda taşıyan bir vitamindir. Bu nedenle vücutta yeteri miktarda olması gerekir. Demir vücudumuzda kendiliğinden oluşan bir vitamin değildir. Ancak besinler ile dışarıdan vücuda alınabilir. Baş dönmesi ve vertigo gibi sorunları neden olabilen demir eksikliği şu besinlerle giderilebilir:
- Et ve et ürünleri
- Yumurta
- Ispanak
- Marul
- Tere
- Pazı, roka ve maydanoz
- Kuru fasulye
- Nohut
- Börülce
- Barbunya
- Buğday
- Kuru üzüm
- Ceviz
- Kabuklu deniz ürünleri
- Kabak çekirdeği
- Kinoa
- Pekmez D vitamini açısından zengin olan besinlerdir. Bu besinlerin vücut tarafından emiliminin yapılması için c vitamini tüketimi de yapılmalıdır. C vitamini bakımından zengin olan mandalina portakal ve greyfurt gibi meyvelerin tüketiminde d vitamini emilimi gerçekleşir.
B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Yapılan araştırmalara göre B12 vitamini eksikliğinde baş dönmesi sık rastlanan sorunlardan biridir. Bu sorunun yaşanmaması adına vücuda yeteri kadar B12 vitamini alınmalıdır. B12 vitamini bakımından zengin besinler:
- Uskumru
- Ciğer
- Kırmızı et
- Süt
- Peynir
- Yoğurt
- Kefir
- Yumurta (özellikle sarısı)
- İstiridye
- Midye
- Kabuklu deniz ürünleri
- Beyin
- Böbrek
- Sakatatlar bol miktarda B12 vitamini içerir. Et ve süt ürünlerini yeteri kadar tüketmeyen kişilerde yaşla beraber önemli sorunlar görülür. Bunların başında mide rahatsızlıkları ve unutkanlık görülür. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak vitamin emilimleri yavaşlar. Yaşlılıkta sağlıklı bir bünye ve metabolizmaya sahip olmak için bol miktarda B12 alınmalıdır.
B12 vitamini eksikliğinde baş dönmesi ve vertigo sorunları da görülürB12 eksikliğinde anemi ve kalıcı beyin hasarı gibi hastalıklar baş gösterir. Bu bakımdan özellikle yaşlılar ve hamileler bunun eksiğini yaşamamalıdır.
Vertigoda Vitamin Eksikliğinin Etkisi Nedir?
Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan baş dönmesi olarak nitelendirilen vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği olarak bilinir. Yukarıda belirtilen besinlerin eksik tüketilmesinden dolayı vertigo oluşumu görülür.
Vertigo ile beraber görülen kol ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşma da B12 eksikliğinden kaynaklanır. Bu vitaminlerin eksikliği baş ağrısı baş dönmesi uyuşukluk ve unutkanlık gibi büyük sorunlara neden olur. Hepsi bir araya geldiğinde vertigo gibi önemli sağlık sorunlarına yol açar.
Demir eksikliğinde görülen sinir ve stresli ruh halinin önlenmesi için vitamin eksiklerinin giderilmesi gerekir. Baş dönmesi, baş ağrısı ve vertigonun oluşmaması için gerekli vitamin eksiklikleri giderilmelidir. Demir içeren besinler tüketilerek C Vitamini ile de emiliminin sağlanması gerekir. Aksi takdirde sinir ve stres oluşumuna bağlı olarak baş dönmeleri ile karşı karşıya kalınır.
B12 Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
B12 eksikliğinde metabolizma zayıflaması ve buna bağlı birçok rahatsızlık görülür. Bu rahatsızlıkların başında vertigo gelir. B12 eksikliğinde görülen sorunlar:
- Anemi
- Pernisiyoz anemi (çarpıntı)
- Çabuk yorulma
- Efor kapasitesinde eksilme
- Halsizlik ve bitkinlik
- Göz kararması
- Konsantrasyon eksikliği
- Ağız içi yaraları
- Dilde kızarıklık
- İshal ve bacaklarda gece kasılmaları
- El, ayak, kol ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşma
- Zihinsel fonksiyonlarda bozulma
- Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı
- Unutkanlık
- Depresyon (65 yaş üstü bireylerde)
- Saç dökülmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkar.
Demir Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar Nelerdir?
Demir eksikliğinde vücutta ani olarak rahatsızlıklar görülmez. Bu eksikliğin aşırı artmasına neticesinde bazı sorunlar görülür. Demir eksikliğinde vücuda alınmaması gereken maddelerin yenme isteği oluşur. Özellikle demir eksikliği olan kişiler buz ve toprak yeme eğilimi gösterir. Demir eksikliğinde görülen sorunlar şunlardır:
- Erken yorulma
- Baş dönmesi
- Cildin soluk bir hal alması
- Halsizlik ve bitkinlik
- Odaklanma sorunu
- Baş ağrısı
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma
- Sinirli ve agresif bir ruh hali
- Dudak çatlakları
- Kulakta uğultular
- Tırnaklarda kolay kırılmalar
- Ağız kenarında yara oluşumu
- Saç dökülmesi gibi sorunlar meydana gelir.
Vertigo Tedavisinde Vitamin ve Beslenmenin Önemi Nedir?
Vertigo tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Birçok vitamin ve mineral eksikliğinde vertigo ortaya çıkar. Baş dönmesi ile karakterize olan vertigo vücudun direnci düştüğünde de daha sık kendini gösterir. Bu nedenle beslenmenin dengeli ve düzenli bir biçimde yapılması önemlidir.
Beslenmenin düzene konması için bir diyetisyene gidilmelidir. Dondurulmuş ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda fastfood tarzı yağlı baharatlı ve zararlı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunların yerine lif değeri yüksek bakliyatlar deniz ürünleri ve etler tüketilmelidir. C vitamini bakımından zengin olan meyvelerin tüketimi de önemlidir.
Sağlıklı ürünler tüketildiğinde metabolizma güçlenir ve vücudun direnci artar. Buna bağlı olarak da baş yerleri ve baş dönmeleri yaşanmaz. Beslenmenin bütün ve vücut mekanizmaları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde dengeli bir biçimde yapılması hayati önem taşır. Bu nedenle sağlıklı olan her üründen yeteri miktarda alınmalıdır. Baş dönmesi ve vertigoyu engellediği için Demir ve B12 vitaminlerinin de abartılı bir şekilde alınmaması gerekir. Bu vitaminlerin vücuda aşırı şekilde alınması da sorun yaratır. Bu nedenle dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Vertigo Tedavisinde Uykunun Önemi Nedir?
Vertigo’nun önlenmesi adına uyku büyük önem taşır. Vücudun direnç yakalaması ve güçlü kalması adına kaliteli uykuya ihtiyaç vardır. Uyku esnasında vücutta birçok değişim sağlanır.
Önceden vücuda alınan vitamin ve minerallerin emilimi uykudayken yapılır. Bu nedenle uykunun kaliteli ve yeterli miktarda olması önemlidir. Uykunun kaliteli olması için yatak odasının karanlık ve sessiz olmasına özen gösterilmelidir.
Yatılan alana lavanta kokuları sıkılarak daha rahat bir uyku uyunması sağlanabilir. Uykunun kalitesini kaçırmaması açısından gece çay ve kahve gibi ağır içecekler içilmemelidir. Bunun yerine bitki çayları içilerek vücudun uykuda daha rahat dinlenmesi sağlanabilir.
Vertigo Tedavisinde Egzersizlerin Önemi Nedir?
Vertigo her ne kadar vücuttaki denge mekanizmalarının bozulmasına bağlı oluşsa da birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlilerinden biri de psikolojik sorunlardır. Psikolojik sorunların vücut direncini azalttığı bilindiği için hemen hemen her hastalıkta psikolojik etkenlerin payı vardır.
Bu nedenle her hastalığın tedavisinde öncelikle mental sağlığın korunması adına tedaviler yapılır. Vertigo tedavisinde de psikolojiyi düzeltmek için sinir ve stres oluşturan alanlardan uzak durulmalıdır.
Aynı zamanda çeşitli egzersiz ve hareketlerle kişi kendini dinlendirmelidir. Yapılan bu hareketlerin vücudu yormaması sağlanmalıdır. Bu nedenle yapılan egzersizlerin yoga, meditasyon ve pilates tarzı sporlar olması önem taşır. Böylece baş dönmesi önlenmiş olur.